ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Μετ' εμποδίων προς τις εκλογές

Το μεγαλύτερο σουνιτικό κόμμα αποφάσισε να μποϊκοτάρει τις εκλογές της 30ής Γενάρη, θέτοντας, εξαρχής, υπό αμφισβήτηση τα αποτελέσματά τους

Κυβερνητικό κτίριο έχει δεχτεί επίθεση ανταρτών στο Ραμάντι

Associated Press

Κυβερνητικό κτίριο έχει δεχτεί επίθεση ανταρτών στο Ραμάντι
ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Νέο διπλό «πλήγμα» δέχτηκε, χθες, η πολιτική διαδικασία, που έχουν δρομολογήσει οι κατοχικές δυνάμεις, με στόχο τη διενέργεια γενικών βουλευτικών εκλογών στο Ιράκ στις 30 Γενάρη. Πολύνεκρη επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο σημειώθηκε έξω από τα γραφεία της μεγαλύτερης σιιτικής πολιτικής παράταξης, η οποία αναμένεται να κυριαρχήσει στις εκλογές, ενώ, λίγες ώρες αργότερα, το μεγαλύτερο σουνιτικό κόμμα ανακοίνωνε την απόσυρσή του από την εκλογική διαδικασία.

Τις δυνάμεις ασφαλείας της δοτής ιρακινής κυβέρνησης κατηγόρησε ως υπεύθυνες για το μακελειό έξω από τα γραφεία του Ανώτατου Συμβουλίου για την Ισλαμική Επανάσταση στο Ιράκ, ο ηγέτης του και επικεφαλής του ψηφοδελτίου του, Αμπντούλ Αζίζ αλ Χακίμ. Η επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο σημειώθηκε νωρίς χθες το πρωί στη συνοικία Τζαντιρίγια. Στο συγκεκριμένο κτίριο στεγαζόταν παλαιότερα το σπίτι του πρώην ΥΠΕΞ, Ταρέκ Αζίζ.

Από την έκρηξη σκοτώθηκαν 15 άνθρωποι και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 50. Ο ίδιος ο αλ Χακίμ δεν έπαθε τίποτε. Εκτίμησε ότι πίσω από την επίθεση βρίσκονται υποστηρικτές του Σαντάμ Χουσεΐν και κατηγόρησε τις δυνάμεις ασφαλείας για ανεπάρκεια. Υποστήριξε, όμως, ότι η «παράταξή του επέλεξε να εγκαταλείψει τη βία και θα επιμείνει σ' αυτήν την επιλογή».

Λίγο αργότερα, το μεγαλύτερο κόμμα της σουνιτικής κοινότητας, το Ιρακινό Ισλαμικό Κόμμα, ανακοίνωσε οριστικά ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει στις εκλογές. Ο ηγέτης του, Μοχσέν Αμπντέλ Χαμίντ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, τόνισε ότι το κόμμα του επιθυμεί, γενικώς, να συμμετάσχει στην πολιτική διαδικασία, αλλά θεωρεί ότι, στην παρούσα φάση, θα έπρεπε να προηγηθεί μια περίοδος ηρεμίας και μετά να γίνουν εκλογές, θεωρώντας ότι, υπό τις υπάρχουσες συνθήκες, η εκλογική διαδικασία δε θα ολοκληρωθεί ομαλά.

Η ανακοίνωση αποχώρησης του μεγαλύτερου σουνιτικού κόμματος από τις εκλογές γίνεται μία μέρα μετά από δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας «Νιου Γιορκ Τάιμς», σύμφωνα με το οποίο Αμερικανοί επιτελείς των κατοχικών δυνάμεων είχαν αποφασίσει να προωθήσουν σε ορισμένες θέσεις - κλειδιά της κυβέρνησης που θα προκύψει από τις εκλογές σουνίτες αξιωματούχους, ασχέτως των ψήφων που θα συγκέντρωναν. Οπως υποστηρίζει το δημοσίευμα, η απόφαση αυτή λήφθηκε σε συνεννόηση με τον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη των σιιτών, Αγιατολάχ Αλί αλ Σιστάνι, σε μια προσπάθεια να υπάρξει ηρεμία και ισορροπία στη νέα πολιτική σκηνή του Ιράκ.

Νέες επιθέσεις

Εκτός από την επίθεση κατά των γραφείων του Ανώτατου Συμβουλίου για την Ισλαμική Επανάσταση στο Ιράκ, χθες, η Βαγδάτη έγινε θέατρο και άλλων επιθέσεων τα τελευταία 24ωρα. Το Σάββατο, ένα βυτιοφόρο με πετρέλαιο έπεσε σε κτίριο πολύ κοντά στην ιορδανική πρεσβεία, με αποτέλεσμα να σημειωθεί ισχυρότατη έκρηξη και να σκοτωθούν 9 Ιρακινοί, ενώ τραυματίστηκαν 13. Σύμφωνα με τις κατοχικές δυνάμεις, επρόκειτο, πιθανότατα, για επίθεση αυτοκτονίας.

Χθες, στο βόρειο Ιράκ, στη Σαμάρα, σκοτώθηκε 1 Αμερικανός στρατιώτης και τραυματίστηκε ένας δεύτερος από επίθεση ανταρτών κατά κατοχικής περιπόλου. Στην, επίσης βόρεια, πόλη Τουζ, αντάρτες σκότωσαν έναν Ιρακινό μεταφραστή, που εργαζόταν για την κατοχική δύναμη.

Την Κυριακή, η ισλαμιστική οργάνωση «Ανσάρ αλ Σούνα» έδωσε στη δημοσιότητα, διά μέσου Διαδικτύου, βίντεο που δείχνει την προετοιμασία και την πραγματοποίηση της πολύνεκρης επίθεσης που σημειώθηκε, την περασμένη βδομάδα, στην αμερικανική βάση στη Μοσούλη. Στο βίντεο εμφανίζεται και ο καμικάζι αυτοκτονίας που φέρεται να την έφερε σε πέρας. Στην πόλη η ένταση, τα τελευταία 24ωρα, είναι εξαιρετικά μεγάλη. Σημειώνονται σποραδικές συγκρούσεις μεταξύ ανταρτών και κατοχικών δυνάμεων σε διάφορες συνοικίες, ενώ οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν επιδοθεί σε ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό μελών της «Ανσάρ αλ Σούνα».

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αμπάς: αποστρατιωτικοποίηση της Ιντιφάντα

ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

«Δεν μπορούμε να κερδίσουμε την ανεξαρτησία μας με τα όπλα. Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στον αγώνα μας για ελευθερία απέναντι στο Ισραήλ, γιατί η ισορροπία δυνάμεων δε μας ευνοεί. Θα κερδίσουμε μόνο χρησιμοποιώντας ειρηνικά μέσα». Αυτό υπογράμμισε ο υποψήφιος της «Φατάχ» για την προεδρία της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, σε προεκλογική του ομιλία στη Ραμάλα. Πρόκειται για την πρώτη φορά που ο Αμπάς εκφράζει ανοιχτά την άποψή του, την οποία είχε διατυπώσει στο παρελθόν, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Δηλώσεις σχετικά με τις παλαιστινιακές εκλογές έκανε, όμως, και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. Ο Αριέλ Σαρόν, μιλώντας στην επιτροπή Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της ισραηλινής Βουλής, δεσμεύτηκε ότι «θα πράξει ό,τι είναι δυνατόν» για να διεξαχθούν «ελεύθερες, δίκαιες και επιτυχημένες εκλογές» στα παλαιστινιακά εδάφη. Ο Σαρόν ανακοίνωσε, επίσης, ότι προτίθεται να φέρει ενώπιον της Βουλής για τελική έγκριση το σχέδιο αποχώρησης των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα, μέσα στο Φλεβάρη, και απείλησε ότι «θα συντρίψει τον οποιονδήποτε Παλαιστίνιο μαχητή προσπαθήσει να εκτροχιάσει τη διαδικασία».

Παρά τις διαβεβαιώσεις του Σαρόν, πάντως, χτες, στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ, συνελήφθη και κρατήθηκε για αρκετές ώρες από την ισραηλινή αστυνομία ο υποψήφιος για την προεδρία της Παλαιστινιακής Αρχής Μουστάφα Μπαργκούτι. Ο Μπαργκούτι ηγείται μιας νέας πολιτικής παράταξης, της Εθνικής Παλαιστινιακής Πρωτοβουλίας, και είναι επικεφαλής δικτύου ανθρωπιστικών οργανώσεων. Σύμφωνα με την ισραηλινή αστυνομία, συνελήφθη γιατί δεν είχε άδεια να παραμείνει στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ στο πλαίσιο της προεκλογικής του εκστρατείας, αλλά μόνο να περάσει.

Επίσης, χτες, στη Νάμπλους, ειδικές δυνάμεις του ισραηλινού στρατού σκότωσαν καταζητούμενο στέλεχος των «Ταξιαρχιών του αλ Ακσα», ενώ ένα 24ωρο νωρίτερα, κοντά στο διαχωριστικό φράκτη μεταξύ της Λωρίδας της Γάζας και του Ισραήλ, ο ισραηλινός στρατός σκότωσε 2 μαχητές της «Χαμάς», οι οποίοι, σύμφωνα με την οργάνωση, προσπαθούσαν να τοποθετήσουν εκρηκτικό μηχανισμό. Πάντως, σε μια κίνηση καλής θέλησης, χτες, άρχισε η απελευθέρωση, από τις ισραηλινές φυλακές, 159 Παλαιστινίων κρατουμένων, λίγους μήνες πριν εκπνεύσει η ποινή τους.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Διαμαρτυρία για τα «λευκά κελιά»

Απεργός πείνας που είχε αποφυλακιστεί, διαμαρτυρόμενη για τα «λευκά κελιά» αυτοπυρπολήθηκε στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, την πλατεία Τάξιμ, το μεσημέρι της Δευτέρας.

Πρόκειται για τη Σεργκούλ Αλμπαϊράκ, μόλις 26 ετών - γεννημένη το 1978 στη Γερμανία - που με αυτόν τον τρόπο εκδήλωσε τη διαμαρτυρία της για τα λευκά κελιά και τις σφοδρότατες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία που εξακολουθούν να λαμβάνουν χώρα παρά τις τυμπανοκρουσίες και τους διθυράμβους του τελευταίου χρονικού διαστήματος, εξαιτίας των συνομιλιών για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Εξάλλου, η Αλμπαϊράκ ως μέλος του Επαναστατικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Μετώπου (DHKC) διώχτηκε και από το 1997 ήταν κρατούμενη στις φυλακές Ουσάκ όπου συμμετείχε στην απεργία πείνας μέχρι θανάτου για 154 ημέρες. Πρόσφατα είχε αποφυλακιστεί.

Εχει υποστεί εγκαύματα δεύτερου βαθμού, κατά 80% και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομεία της τουρκικής μεγαλούπολης. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα έχουν χάσει τη ζωή τους 117 πολιτικοί κρατούμενοι κατά τη διαμαρτυρία τους για τα «λευκά κελιά» και την απεργία πείνας μέχρι θανάτου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ