ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /32
Οι τουριστικοί παράδεισοι...

Γρηγοριάδης Κώστας

Διαφημίζονταν ως τουριστικοί παράδεισοι. Ετσι τους λένε ακόμη και τώρα, αλλά ο χαρακτηρισμός συμπληρώνεται πλέον, με τις εικόνες ολέθρου και φρίκης, που άφησε πίσω του το φονικό τσουνάμι. Η αλήθεια, βέβαια, ήταν και προηγουμένως διαφορετική. Τα νησιά Πουκέτ και Φι Φι, όπως και οι υπόλοιπες περιοχές, που βρέθηκαν τραγικά τις μέρες αυτές στην επικαιρότητα, ήταν παράδεισοι μόνο για τους τουρίστες και, ακόμη περισσότερο, για όσες πολυεθνικές του τουρισμού εκμεταλλεύονταν και καταλήστευαν τους ντόπιους κατοίκους και τις φυσικές ομορφιές. Χωρίς να υποτιμούμε στο παραμικρό την καταστροφή, που προκάλεσαν ο σεισμός και τα κατοπινά παλιρροϊκά κύματα, πρέπει να σημειώσουμε ότι η μαζική φτώχεια, η πείνα και η εξαθλίωση ήταν από πριν εγκαταστημένες στις περιοχές αυτές. Οι λεγόμενοι τουριστικοί παράδεισοι ήταν και είναι κτισμένοι πάνω σε εξευτελιστικά μεροκάματα του ενός δολαρίου και ακόμη λιγότερο, στην ασύδοτη εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών, ακόμη και στην παιδική πορνεία. Ηταν και είναι, πριν απ' όλα, παράδεισοι καπιταλιστικής κερδοφορίας. Κι όπως καταλαβαίνει ο καθένας, όπου υπάρχει το καπιταλιστικό κέρδος, η ανθρώπινη ζωή, η ζωή των εκμεταλλευομένων περισσεύει...

Ποιοι κυβερνούν αυτόν τον τόπο

Πάντα είχε την ιδιαίτερη εύνοια των εκάστοτε κυβερνώντων το εγχώριο εφοπλιστικό κεφάλαιο. Για χάρη του - και χάρη της κερδοφορίας του, βέβαια - έχει θεσμοθετηθεί ειδική νομοθεσία, ειδικό σώμα καταστολής, κλπ. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως, ακόμη και σήμερα, δέκα και πλέον χρόνια μετά την καθιέρωση της απλής αναλογικής στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα της χώρας, στα ναυτεργατικά σωματεία ισχύει το πλειοψηφικό σύστημα. Και όχι μόνον αυτό. Σε σχετική, πρόσφατη παρέμβαση στη Βουλή κομμουνιστών βουλευτών, ο υπουργός Ναυτιλίας απάντησε ως εξής: «Η εξέταση της τροποποίησης του υφισταμένου νομοθετικού πλαισίου για το ναυτεργατικό συνδικαλισμό απαιτεί τη μέγιστη δυνατή ευρύτατη συναίνεση όλων των ενδιαφερομένων και παραγόντων της ναυτιλίας, στο πλαίσιο κοινά αποδεκτών λύσεων».

Με άλλα λόγια, αν δε δώσουν την άδειά τους οι εφοπλιστές, δεν μπορεί να εφαρμοστεί η απλή αναλογική στα ναυτεργατικά σωματεία. Οχι τίποτε άλλο, αλλά για να είναι καθαρό ποιοι κυβερνούν αυτόν τον τόπο...

Τα «παράπονα» των Μίλερ

«Στις δύσκολες στιγμές συμπεριλαμβάνεται ασφαλώς ο πόλεμος στο Ιράκ, αλλά και το γεγονός ότι η γυναίκα μου, η οποία είναι πραγματικά επαγγελματίας στον τομέα της, δεν μπορούσε ορισμένες φορές να κινηθεί άνετα, να κάνει τη δουλιά της, καθώς ορισμένοι της επετίθεντο για το Ιράκ, με το οποίο δεν είχε απολύτως καμία σχέση...». Ετσι εξέφρασε το «παράπονό» του ο μέχρι τώρα πρεσβευτής των ΗΠΑ στη χώρα μας Τόμας Μίλερ, όταν ρωτήθηκε για τις χειρότερες στιγμές στην εδώ θητεία του, στη συνέντευξή του στο «Βήμα» (26.12.2004). Σίγουρα, θα θυμούνται ο Τόμας Μίλερ και η σύζυγός του Μπόνι την κραυγή «Ντροπή σας» της εργάτριας από τη Θεσσαλονίκη, όταν έγινε η παρουσίαση (19.3.2003) του βιβλίου της Μπ. Μίλερ στη Θεσσαλονίκη. Αλλά και το πρωτοσέλιδο του «Ριζοσπάστη» (20.11.2003), που αποκάλυπτε ότι άλλο ένα βιβλίο της Μπ. Μίλερ είχε εγκριθεί απ' το υπουργείο Παιδείας ως βοηθητικό εγχειρίδιο για τους εκπαιδευτικούς. Είναι βιβλία γραμμένα από την εμπειρία της εν λόγω κυρίας στη βομβαρδισμένη από ΗΠΑ και ΝΑΤΟ Βοσνία - Ερζεγοβίνη. Πέρα από τη συγγραφική της ιδιότητα, την Μπόνι Μίλερ θα τη θυμούνται στην Ελλάδα και κάποια κυβερνητικά στελέχη για τις αφόρητες - τις επαγγελματικές, κατά τον κ. Τόμας - πιέσεις για θέματα που αφορούν στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και άλλα πολλά...

Παράνομες οι έρευνες

Η διενέργεια σωματικών ελέγχων ή ερευνών σε αυτοκίνητα εργαζομένων ή επισκεπτών σε οποιαδήποτε εταιρία ή οργανισμό (δημόσιου ή ιδιωτικού δικαίου) από μέλη του προσωπικού ασφαλείας (φύλακες, νυχτοφύλακες, σεκιούριτι, κλπ.) είναι παράνομη, ακόμη και εάν υπάρχουν υπόνοιες για διάπραξη κάποιας αξιόποινης πράξης. Αυτά λέει η γνωμοδότηση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, η οποία απαντά σε σχετικό αίτημα ορισμένων διοικήσεων νοσοκομείων. Σύμφωνα με τη σχετική γνωμοδότηση, το δικαίωμα της «προληπτικής σωματικής έρευνας» έχουν μόνον τα όργανα της Αστυνομίας, ενώ το οποιοδήποτε φυλακτικό προσωπικό (όπως άλλωστε και κάθε πολίτης) έχει δικαίωμα να συλλάβει κάποιον και να τον παραδώσει στην Αστυνομία, εφόσον διαπιστώσει επ' αυτοφώρω ότι διαπράττει κάποια παράνομη πράξη.

Θεωρούμε σκόπιμο να σημειώσουμε, βέβαια, ότι ακόμη και το τελευταίο είναι τουλάχιστον αμφισβητήσιμο. Ακόμη και ο Συνήγορος του Πολίτη, σε ειδικό πόρισμά του, αμφισβητεί τη νομιμότητα των σχετικών ερευνών από όργανα της Τάξης, εφόσον δε δικαιολογούνται από κάποιες σοβαρές υπόνοιες. Ανεξάρτητα όμως, και πέρα απ' αυτό, γίνεται φανερό ότι όσοι «κανονισμοί κατάστασης προσωπικού» - όπως αυτός της «Αττικό Μετρό Εταιρίας Λειτουργίας» (ΑΜΕΛ), που αποκάλυψε πρόσφατα ο «Ρ» - περιέχουν τέτοιες διατάξεις είναι παράνομοι - εκτός των άλλων.


Πολιτικά εργαστήρια...

Παπαγεωργίου Βασίλης

«ΠΟΛΙΤΙΚΟ εργαστήριο» τα κεντρικά όργανα του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τη νέα ...σύλληψη που ανακοίνωσε στα στελέχη του ο Γιώργος Παπανδρέου. Οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι οι επιδόσεις τους σε φραστικά παιγνιδάκια δεν έχουν τέλος.

Σίγουρα, πάντως, αυτού του είδους οι «καινοτομίες» και τα ιδεολογήματα δεν είναι ακριβώς αυτό που περιμένουν οι εναπομείναντες «δελφίνοι» της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αλλα ψάχνουν και άλλες καταστάσεις θέλουν να δημιουργήσουν...

Αλλωστε, ό,τι και αν λέει προς τα έξω το ΠΑΣΟΚ, οι συσχετισμοί και μόνον είναι το εξελίξιμο στοιχείο. Ολα τα άλλα είναι απλώς για να ...έχουνε κάτι να λένε.

ΚΑΤΑ ΤΑ άλλα, είναι ...«ανεξάρτητες αρχές». Ο λόγος για την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, που, φυσικά, είπε το τελικό «ναι» στο να μεταβιβάζονται στις ΗΠΑ τα στοιχεία όσων ταξιδεύουν με την «Ολυμπιακή Αεροπορία».

Τώρα με τέτοιες αποφάσεις πώς δικαιολογείται ο τίτλος της αρχής, που μιλά για «προστασία» προσωπικών δεδομένων, μόνο ...μεταφυσικά μπορεί να εξηγηθεί. Το μόνο που προκύπτει ως βέβαιο είναι πως ο έλεγχος των ΗΠΑ στα δεδομένα του Ελληνα πολίτη είναι ...ανεξέλεγκτος.

ΩΣ «ΕΥΚΑΙΡΙΑ» για 5.000 ανέργους επιμένει να παρουσιάζει ο ΟΑΕΔ και κατ' επέκταση το υπουργείο Εργασίας την εκπόνηση νέων ευρω-προγραμμάτων για την επόμενη χρονιά. Η μόνη λεπτομέρεια που τους διαφεύγει είναι πως ...επιδοτούνται επιχειρήσεις.

Γρηγοριάδης Κώστας

Σίγουρα, τέτοια μέτρα είναι «ευκαιρία», αλλά για τους ...εργοδότες. Ευκαιρία να επιδοτηθούν, στη συνέχεια να προχωρήσουν σε μειώσεις προσωπικού και σε επέκταση της μερικής απασχόλησης, κι αν πάλι δεν ικανοποιηθούν υπάρχουν πάντα και οι επιδοτήσεις για ...να μετακομίσουν σε βαλκανική χώρα.

Είπαμε ...«ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης» είναι το σύνθημα της κυβέρνησης. Μόνο, που το ...παθητικό που δημιουργούν θα το πληρώσουν και πάλι οι άνεργοι.

Λίστα θανάτου

Ενας 15χρονος μαθητής έχασε τη ζωή του, την ώρα που προσπαθούσε να τσοντάρει στο εισόδημα της οικογένειάς τους, δουλεύοντας ως χειριστής κλαρκ, αν και ανειδίκευτος. Το όνομά του προστέθηκε στη λίστα θανάτου που, για φέτος μόνο, έφτασε τουλάχιστον τους 119 νεκρούς εργάτες.

Την ίδια ώρα, στα κιτάπια των επιτελείων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, των κυβερνήσεων και των εργοδοτών βρίσκονται νέα σχέδια για αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Να τους βάλουμε, λένε, να δουλεύουν και 60 και 70 ώρες τη βδομάδα, να δουλεύουν μέχρι και τα βαθιά τους γεράματα, μέχρις εξαντλήσεως. Να βρούμε, συνεχίζουν, νέες μορφές απασχόλησης, ώστε όλοι να είναι διαθέσιμοι για δουλιά και να αποδίδουν περισσότερο. Αντρες, γυναίκες, παιδιά και γέροι. Να μην προλαβαίνουν να πάρουν ανάσα. Κάθε στιγμή που περνά να παράγουν, για να φουσκώνουν τις τσέπες μας. Και αν από την εξάντληση ή τη μη τήρηση των μέτρων ασφαλείας πεθάνει και κανένας δεν πειράζει. Εχουν μπόλικους ανέργους που περιμένουν πώς και πώς να βρουν μια δουλιά ακόμα και με τον κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους.

Ολα αυτά δείχνουν πως ο καπιταλιστής αντιμετωπίζει τον εργάτη σαν αναλώσιμο υλικό. Το ίδιο και το «ουδέτερο» κράτος της αστικής τάξης, που λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα, για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες του καπιταλιστή. Φτιάχνει νόμους για τη μερική και προσωρινή απασχόληση, το δανεισμό εργαζομένων, την παράταση του ωραρίου, το χτύπημα της μόνιμης και σταθερής δουλιάς. Ετσι, ο θάνατος ενός εργάτη δεν είναι τυχαίο, αλλά ένα απόλυτα προδιαγεγραμμένο γεγονός. Τύχη είναι που γυρνάμε ζωντανοί στα σπίτια μας.

Δεν πρόκειται, λοιπόν, για κάποιο λάθος, αλλά για συνειδητές πολιτικές επιλογές του κεφαλαίου και των πολιτικών του εκπροσώπων. Και τόσο αυτοί θα εφευρίσκουν νέους τρόπους, για να μας ξεζουμίζουν όσο εμείς προσπαθούμε να τα βγάλουμε πέρα, ο καθένας μόνος του. Τότε είναι, όμως, που γινόμαστε πιο ευάλωτοι στην εργοδοτική ασυδοσία και σκύβουμε το κεφάλι, γιατί φοβόμαστε να μη χάσουμε τη δουλιά μας και δεν μπορούμε να θρέψουμε την οικογένειά μας. Ομως ο νεκρός εργάτης δεν μπορεί να θρέψει κανέναν.

Ανάγκη, λοιπόν, να σηκώσουμε το κεφάλι ψηλά. Δεν μπορούμε να αφήσουμε να μας κοροϊδεύουν εργοδότες και πολιτικάντηδες. Πόσο μάλλον όταν αυτή η κοροϊδία στοιχίζει την ίδια μας τη ζωή. Ας τιμήσουμε τους νεκρούς μας, χτυπώντας το «κακό στη ρίζα». Καμιά ανέχεια πια σε αυτούς που βλέπουν την ανθρώπινη ζωή σαν κόστος. Καμιά ανέχεια στο σύστημα που γεννά το θάνατο και την εξαθλίωση. Με τη συσπείρωση και την ταξική μας ενότητα, τον ταξικό ανυποχώρητο αγώνα να συγκρουστούμε και να έρθουμε σε ρήξη με τους εκμεταλλευτές μας και τα τσιράκια τους. Να γίνουμε εμείς οι ίδιοι αφέντες της ζωή μας και των κόπων μας.


Χρήστος ΜΑΝΤΑΛΟΒΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ