ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ
Δώστε πίσω τα παρακρατημένα του ΛΑΦΚΑ

Η Ομοσπονδία καλεί τους συνταξιούχους να καταθέσουν αίτηση στο υποκατάστημα που ανήκουν

Να επιστραφούν στους συνταξιούχους χωρίς δίκες όσα παράνομα τους παρακράτησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ από το 1993, με τις παράνομες κρατήσεις υπέρ του Λογαριασμού Αλληλεγγύης Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΛΑΦΚΑ), ζητάει απ' την κυβέρνηση με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδας ΙΚΑ και Επικουρικών Ταμείων Μισθωτών, με αφορμή το συνωστισμό των συνταξιούχων στα γραφεία, για να καταθέσουν αιτήσεις για την επιστροφή των κλεμμένων, με το χαράτσι του ΛΑΦΚΑ, χρημάτων.

Απ' τις 24 Δεκέμβρη 2004 μέχρι και χτες 99.973 συνταξιούχοι κατέθεσαν αιτήσεις στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών και Δημόσιας Αυτοδιοίκησης. Η Ομοσπονδία καλεί τους συνταξιούχους να υποβάλουν αιτήσεις στο ΙΚΑ που ανήκουν. «Το ΙΚΑ, αναφέρει η Ομοσπονδία, στέλνει απορριπτική στην αίτηση και μετά θα πρέπει να γίνει ένσταση. Τα σωματεία των συνταξιούχων του ΙΚΑ είναι εφοδιασμένα με αιτήσεις και ενστάσεις». Για την υπόθεση -υπογραμμίζει - η Ομοσπονδία θα ξεκινήσει δικαστικό αγώνα με ένα συνταξιούχο, γιατί η δικαστική δαπάνη είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτά που διεκδικεί.

Η κράτηση από 1 - 5% έπαιρνε από κάποιους συνταξιούχους ένα μέρος και από άλλους παραπάνω από την αύξηση 3 - 4% που έδιναν στις συντάξεις κάθε χρόνο, όπως σημειώνει η Ομοσπονδία και αναφέρει ότι οι κρατήσεις που έγιναν είναι: μέχρι 397 ευρώ 1%, από 398 - 587 ευρώ 2%, από 588 - 881 ευρώ 3%, από 582 - 1.174 ευρώ 4% και πάνω από 1.175 ευρώ 5%. Δηλαδή, βάσει των υπολογισμών της Ομοσπονδίας τα παρακρατηθέντα για τρία χρόνια είναι για την πρώτη περίπτωση 168 ευρώ, για τη δεύτερη 169 - 336 ευρώ, για την τρίτη 337 - 943 ευρώ, για την τέταρτη 944 - 1.692 ευρώ και για την πέμπτη από 1.693 ευρώ.

Ετσι από το 1993 μέχρι το τέλος του 2003 το χαράτσι 1-5% στις συντάξεις συσσώρευσε στο ΛΑΦΚΑ ένα ποσό 950 εκ. ευρώ ή 325 δισ. δραχμών. «Η κυβέρνηση, καταγγέλλει η Ομοσπονδία των συνταξιούχων ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία, ύστερα απ' την απόφαση του Α' Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου υποχρεώθηκε να σταματήσει το χαράτσι από 1.7.2004 και επομένως δε μας κάνει χάρη». Μάλιστα, στη συνέχεια προσέφυγε στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Και τώρα διά του αρμόδιου υπουργού Απασχόλησης Π. Παναγιωτόπουλο, υποκριτικά επαναλαμβάνει ότι έστω και ένας συνταξιούχος να δικαιωθεί, θα θεωρηθεί ως δεδικασμένο και θα επιστρέψει στους δικαιούχους ό,τι λέει η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Η Ομοσπονδία καταγγέλλει ακόμα το ΠΑΣΟΚ που ως αντιπολίτευση το 1992 καταψήφισε το νόμο, αλλά όταν έγινε κυβέρνηση τον ανανέωσε δυο φορές για να ισχύει μέχρι 31.12.2007. «Τώρα, υπογραμμίζει, ως αντιπολίτευση ζητάει από την κυβέρνηση να επιστρέψει τα αναδρομικά, η υποκρισία και η διπλοπροσωπία δεν έχουν όρια».

ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΤΗΣ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑΣ
Θέλουν τους εργάτες απόλυτα δούλους!

Τη μείωση των εισφορών τους για την Κοινωνική Ασφάλιση και νέες επιδοτήσεις ζητάνε οι Ελληνες μεγαλοβιομήχανοι, με αφορμή την απελευθέρωση των εισαγωγών από τρίτες χώρες

Συνθήκες σύγχρονης δουλείας επιχειρούν να επιβάλουν στις επιχειρήσεις τους οι βιομήχανοι της Κλωστοϋφαντουργίας και της Ενδυσης, με πρόσχημα την απελευθέρωση των εισαγωγών από τρίτες χώρες που θα ισχύσει από 1-1-2005. Στο στόχαστρο του ελληνικού κεφαλαίου μπαίνουν με μεγαλύτερη ένταση τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, αφού ένα από τα βασικά αιτήματα των βιομηχάνων της Κλωστοϋφαντουργίας είναι η μείωση των ασφαλιστικών τους εισφορών τουλάχιστον κατά 50% την επόμενη τριετία! Εκβιάζουν, μάλιστα, ανοιχτά τους εργαζόμενους των κλάδων να δεχτούν τη νέα αντεργατική επέλαση που κυοφορείται εναντίον τους, κάνοντας λόγο για απώλεια 10.000 θέσεων εργασίας μέσα στον επόμενο χρόνο, στην περίπτωση που δεν υλοποιηθούν οι προτάσεις τους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα», οι βιομήχανοι της Κλωστοϋφαντουργίας, σε υπόμνημα που παρέδωσαν την Τρίτη στον υπουργό Ανάπτυξης Δ. Σιούφα, επικεντρώνουν σε τρία βασικά αιτήματα, προκειμένου - όπως ισχυρίζονται - να προστατευτούν από τις αθρόες εισαγωγές φθηνών προϊόντων που θα κατακλείσουν την ελληνική αγορά από το 2005. Συγκεκριμένα, απαιτούν μοριοδότηση 15% του κλάδου από τον αναπτυξιακό νόμο, πανελλαδικές ενισχύσεις στον κλάδο από τον ίδιο νόμο ανεξάρτητα από γεωγραφικές περιοχές και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών τους κατά τουλάχιστον 50% την επόμενη τριετία.

Το τελευταίο αυτό αίτημα αποτελεί ευθεία επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων και προαναγγέλλει τη λήψη νέων άγριων μέτρων από την πλευρά της κυβέρνησης, με στόχο τη μείωση του «μη μισθολογικού κόστους» για τους βιομήχανους και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους. Με πρωτοπόρους τους κλάδους της Κλωστοϋφαντουργίας και του Ετοιμου Ενδύματος ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για την κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών των επιχειρήσεων, την απαλλαγή των βιομηχάνων από τη συμμετοχή τους στο κόστος της Κοινωνικής Ασφάλισης, με τελικό στόχο την πλήρη κατάργησή της.

Η κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη να δώσει «γην και ύδωρ» στους βιομήχανους, αφού ήδη έχει δεσμευτεί για την παροχή νέων προνομίων και επιδοτήσεων μέσα από τον νέο αναπτυξιακό νόμο και το 4ο ΚΠΣ. Την ίδια στιγμή που οι Ελληνες βιομήχανοι εξαπολύουν μύδρους ενάντια στην κρατική επιδότηση των επιχειρήσεων στην Κίνα, ζητάνε και πετυχαίνουν νέες επιδοτήσεις από την ελληνική κυβέρνηση. Εξίσου υποκριτικό είναι το ενδιαφέρον τους για τις συνθήκες εργασίας που επικρατούν στην Κίνα, καθώς είναι γνωστό ότι το ελληνικό κεφάλαιο είναι το πρώτο σε επενδύσεις στα Βαλκάνια, όπου το εργατικό κόστος είναι υποπολλαπλάσιο του ελληνικού. Για τη μετανάστευση μάλιστα των επιχειρήσεών τους, οι Ελληνες βιομήχανοι επιδοτήθηκαν αδρά από την κυβέρνηση, με χρήματα των ίδιων των εργαζομένων.

Η επιθετικότητα του ελληνικού κεφαλαίου σε συνάρτηση με την πλήρη συναίνεση της κυβέρνησης στα αντεργατικά τους αιτήματα καθιστούν τα επόμενα χρόνια ιδιαίτερα επικίνδυνα για τους εργαζόμενους στους κλάδους της Κλωστοϋφαντουργίας και της Ενδυσης. Η αναδιανομή της παγκόσμιας αγοράς που προωθείται από το πολυεθνικό κεφάλαιο - κομμάτι του οποίου είναι και το ελληνικό - μέσα από τον ΠΟΕ σηματοδοτεί νέα δεινά τόσο για τους εργαζόμενους στην Κλωστοϋφαντουργία, όσο και για το σύνολο της εργατικής τάξης.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΑΠΘ
Απεργούν απέναντι στους εργολάβους

Σε αποχή από τη δουλιά τους προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που επί 10 και 15 χρόνια απασχολούνται στο ίδρυμα μέσω εργολάβων και από τις 2 του Γενάρη πετιούνται στην ανεργία, επειδή δεν έχουν υπογραφεί οι σχετικές συμβάσεις. Σήμερα θα πραγματοποιήσουν απεργία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο διοίκησης του ΑΠΘ. Ενώ είναι αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα τους μέσα από πολυήμερες κινητοποιήσεις, αντίστοιχες με αυτές που πραγματοποίησαν και πριν 2 χρόνια, διεκδικώντας το δικαίωμά τους στη μόνιμη και σταθερή δουλιά.

Οι 500 εργαζόμενοι απαιτούν τη μονιμοποίησή τους και κατάργηση του θεσμού των εργολαβιών που τους κρατά ομήρους, χωρίς δικαιώματα και αξιοπρεπείς αμοιβές.

Στο πλευρό τους βρίσκεται σταθερός συμπαραστάτης το ΠΑΜΕ. Δίνει τη μάχη δίπλα τους, ανάμεσά τους, μαζί τους. Οπως πριν δύο χρόνια, έτσι και τώρα.

Με ανακοίνωσή της η Τοπική Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους και όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα, ενωμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα ενάντια στην πολιτική ιδιωτικοποίησης και ανατροπής των εργασιακών σχέσεων που προωθείται μέσα από το θεσμό των εργολαβιών. Οπως καταγγέλλει, «μερικοί ιδιώτες, με τις πλάτες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ (που τους εγκατέστησε) και της ΝΔ (που συνεχίζει), αξιοποιώντας την πολιτική της ΕΕ που επιτάσσει παραπέρα ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, λυμαίνονται το δημόσιο χρήμα. Δεν τηρούν κανένα νόμο. Κατακλέβουν "νόμιμα" το Δημόσιο, κατακλέβουν και τους εργαζόμενους στην αμοιβή, την τριετία, το ένσημο, την άδεια, τα δικαιώματα. Η τρομοκρατία είναι το εργαλείο τους για να μην ανοίγουν στόματα». Και σημειώνει πως «οι εργαζόμενοι ενωμένοι μπορούν να σπάσουν την τρομοκρατία. Μαζί με φοιτητές, καθηγητές, μόνιμο προσωπικό, μπορούν να πετάξουν τους εργολάβους έξω από το πανεπιστήμιο. Μπορούν να κερδίσουν μονιμοποίηση, σταθερή δουλιά για όλους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ