ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
Κλιμάκωση της στρατοκρατίας

Αυταρχισμός, απειλές, χτύπημα εργασιακών κατακτήσεων πολιτικών υπαλλήλων και λιμενικών είναι ό,τι κυριαρχεί αυτή την περίοδο σε Διευθύνσεις της Γενικής Γραμματείας Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής (ΓΓΛΛΠ) του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας. Σύμφωνα με καταγγελίες, στη Διεύθυνση Λιμενικών Υποδομών της Γραμματείας, από τα μέσα Οκτώβρη οπότε πάτησε το πόδι του ο νέος διευθυντής Εμμανουήλ Παπαδημητράκης - οποίος έχει φροντίσει από την πρώτη στιγμή να κάνει γνωστό ότι «ανήκει στο στενό περιβάλλον του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Μ. Κεφαλογιάννη» - η συγκεκριμένη Διεύθυνση τείνει να μετατραπεί σε στρατόπεδο καθώς ο ίδιος συμπεριφέρεται σαν στρατιωτικός διοικητής! Στη Διεύθυνση Πολιτικού Προσωπικού της ΓΓΛΛΠ από τον Αύγουστο εντελώς ξαφνικά «κόπηκε» η λεγόμενη μηχανογραφική άδεια που λαμβάνουν όσοι εργαζόμενοι χρησιμοποιούν υπολογιστή περισσότερο από 4 ώρες ημερησίως.

Οσον αφορά τη Διεύθυνση Λιμενικών Υποδομών, το πιο χαρακτηριστικό είναι ότι ο διευθυντής με διάφορα προσχήματα, αξιώνει από τους εργαζόμενους στις 3 το μεσημέρι που λήγει το ωράριο, να τον ρωτούν αν μπορούν να αποχωρήσουν, ενώ αρκετές φορές τους έχει κρατήσει μέχρι αργά το βράδυ χωρίς να τους καταβληθούν οι νόμιμες υπερωρίες. Οποιος αρνείται να... συμμορφωθεί στις διαταγές του - και αυτοί κυρίως είναι οι πολιτικοί υπάλληλοι, αφού στους λιμενικούς κρέμεται πάνω από τα κεφάλια τους η «Δαμόκλειος Σπάθη» του στρατιωτικού κώδικα - απειλείται με ΕΔΕ, κλήσεις σε απολογία και δυσμενείς μεταθέσεις.

Οσον αφορά τη μηχανογραφική άδεια, αυτή σταμάτησε να χορηγείται στους υπαλλήλους της Διεύθυνσης Πολιτικού Προσωπικού με απόφαση της Διευθύντριας Νικολέτας Καταντωνάκη η οποία σκέφτηκε να «δει» αν οι υπάλληλοι τη δικαιούνται! Στο μεταξύ έχουν περάσει 4 μήνες και βέβαια οι άδειες χάνονται.

Οπως «διαρρέετε» αυτά τα φαινόμενα ίσως έχουν να κάνουν με την πλήρη στρατιωτικοποίηση της Γραμματείας καθώς, σύμφωνα με έντονη φημολογία, επίκειται αλλαγή της λειτουργίας της. Η αλλαγή αυτή έχει σκοπό, εκτός των άλλων, να βολευτούν και κάποιοι λιμενικοί...

Προκαλεί ο Κεφαλογιάννης

«Ολα τα θέματα που αφορούν τους εργαζόμενους στα πλοία εξετάζονται με κυρίαρχη επιδίωξη την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών τους, καθώς και τη βελτίωση των επιπέδων ασφάλειας και απασχόλησης»!

Αυτός είναι ο πρόλογος της απάντησης του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Μ. Κεφαλογιάννη στην Αναφορά που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Ελπίδα Παντελάκη και Γιάννης Πατσιλινάκος. Και είναι αρκετός για προκαλέσει ολόκληρη τη ναυτεργατική οικογένεια, καθώς ξεχειλίζει ο εμπαιγμός, η δημαγωγία, ενώ ολόκληρη η απάντηση του υπουργού είναι ένα χοντροκομμένο ψέμα που υποτιμά τη στοιχειώδη νοημοσύνη.

Η αναφορά ήταν το κείμενο του ψηφίσματος που ενέκρινε η γενική συνέλευση της ΠΕΜΕΝ στις 25 Νοέμβρη και στο οποίο κωδικοποιημένα αναφερόταν το νέο μπαράζ των αντιναυτεργατικών μέτρων που έχει εξαπολυθεί. Και συγκεκριμένα η επέκταση της άνισης αμοιβής για ίση εργασία στους ναυτεργάτες, η τροποποίηση του όρου 8 των εγκριτικών πράξεων για την παραπέρα μείωση των οργανικών συνθέσεων των πλοίων, η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, με την οποία οι ναυτεργάτες του ξενοδοχειακού προσωπικού δε χαρακτηρίζονται μέλη του πληρώματος, οι μαζικές απολύσεις των ναυτεργατών από τα ακτοπλοϊκά, εκτινάσσοντας την ανεργία στα ύψη, την ιδιωτικοποίηση και κατ' επέκταση ραγδαία υποβάθμιση της Ναυτικής Εκπαίδευσης, την ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών στα λιμάνια και τα καράβια, το χτύπημα εργασιακών κοινωνικών δικαιωμάτων ναυτεργατών, λιμενεργατών και υπαλλήλων και άλλα.

Είναι, όμως, τόσο μεγάλη η πρεμούρα της κυβέρνησης για να καλύψει «τις σύγχρονες ανάγκες των ναυτεργατών», που στις 22 Σεπτέμβρη και αφού είχαν προηγηθεί δηλώσεις ακόμα και του πρωθυπουργού ότι δεν «υπάρχουν ειλημμένες αποφάσεις για τις Οργανικές Συνθέσεις», στις 22 Σεπτέμβρη εν κρυπτώ ο υπουργός τροποποίησε τον όρο 8 των εγκριτικών πράξεων, δίνοντας το ελεύθερο στους εφοπλιστές των ποντοπόρων πλοίων να διώξουν και τους εναπομείναντες ναυτεργάτες των κατωτέρων πληρωμάτων! Ισχυρίζεται, αναφέροντας διάφορα, ότι οι όροι αμοιβής και εργασίας των ναυτεργατών καθορίζονται από ελεύθερες διαπραγματεύσεις, αποκρύβοντας ότι αυτός ακριβώς ο όρος 8 που ενίσχυσε, θεμελιώνει την άνιση αμοιβή για ίση εργασία, αφού, με βάση αυτόν για τους αλλοδαπούς ναυτεργάτες που είναι μπαρκαρισμένοι στα ελληνικά ποντοπόρα πλοία, δεν ισχύει η Συλλογική Σύμβαση, αλλά υπογράφουν διμερείς συμφωνίες με τα ναυτιλιακά γραφεία κοινώς με τα δουλεμπορικά πρακτορεία και ότι αυτό που προωθείται μέσω του κανονισμού 3577 της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι «ο νόμος του δουλέμπορα» να ισχύει και στα επιβατηγά των εσωτερικών θαλάσσιων συγκοινωνιών.

Οσο για τα μέτρα που λαμβάνει για την «ενίσχυσης της απασχόλησης» αυτά είναι, σύμφωνα με την απάντησή του, η «βελτίωση της αποτελεσματικότητας του ΓΕΝΕ»,«με τη λειτουργία ιστοσελίδας διαρκούς ενημέρωσης για τον αριθμό ανά ειδικότητα των προσφερομένων για εργασία ναυτικών»!

ΟΤΕ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΠΕΡΙΛΗΠΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΑΝΟΙΚΤΗΣ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ

Το Β΄ ΤΗΛΕΠ. ΔΙΑΜ. ΑΘΗΝΑΣ προκηρύσσει ανοικτή δημοπρασία με το σύστημα προσφοράς με επιμέρους ποσοστά έκπτωσης κατά κατηγορία εργασιών, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 4 παράγρ. 4β του Κανονισμού Εκτέλεσης Εργων ΟΤΕ και του άρθρου 7 των Ειδικών Διατάξεών του, για την ανάδειξη αναδόχου εκτέλεσης εργασιών κατασκευής του έργου: «Σποραδικές Ολοκλ. Μ/Ε-Α/Δ αρμοδ. Β΄ Τ.Δ.Α. ΣΠΟΑ 1/2005» (Χωματουργικές & Δικτυακές Εργασίες) προϋπολογιζόμενης δαπάνης κατά τη μελέτη 223.380,00 ευρώ χωρίς Φ.Π.Α., που αναλύεται σε δαπάνη Χωματουργικών 182.940,00 ευρώ και δαπάνη Δικτυακών 40.440,00 ευρώ.

Το έργο αφορά κατασκευή Μικροεπεκτάσεων Αστικού Δικτύου συνολικού μήκους τάφρου 6.000 μ. και η διάρκεια ολοκλήρωσής του ορίζεται σε 240 ημερ. ημέρες.

Η εκσκαφή αφορά ολόκληρη την περιοχή του Β΄ ΤΗΛΕΠ. ΔΙΑΜ. ΑΘΗΝΑΣ και θα υλοποιηθεί σύμφωνα με 460 περίπου σχέδια που θα παραδίδονται τμηματικά.

Το μήκος κάθε σχεδίου μπορεί να κυμαίνεται από 3 μ. έως 60 μ. περίπου.

Στο συμβατικό αντικείμενο έχει περιληφθεί και ποσό ίσο με το 15% της συμβατικής δαπάνης για απρόβλεπτες εργασίες.

Η εκτέλεση του παρόντος έργου διέπεται από τις διατάξεις του Κανονισμού και ορίζονται στη διακήρυξη και λοιπά συμβατικά τεύχη του έργου αυτού.

Η αποδοχή ισχύος των παραπάνω διατάξεων αποτελεί απαραίτητο όρο για το παραδεκτό της προσφοράς.

Το έργο χρηματοδοτείται από τον Ο.Τ.Ε.

Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί την 25 Ιανουαρίου 2005 ημέρα Τρίτη και από ώρα 10.00 έως 10.30 π.μ. (ώρα λήξης επίδοσης προσφορών) στα γραφεία:

α. ΛΑΣΚΑΡΙΔΟΥ 3-5 ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ 4ος όροφος

β. Λ. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 245 ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ 2ος όροφος

Στο διαγωνισμό γίνονται δεκτές εργοληπτικές επιχειρήσεις που είναι εγγραμμένες στο Μ.Ε.Ε.Π. με πτυχίο A2, 1ηςκαι 2ης τάξης για έργα οδοποιίας, ή υδραυλικά, ή οικοδομικά και πτυχίο Α1 ή ανώτερης τάξης για έργα Η/Μ.

Αν η εργοληπτική επιχείρηση που συμμετέχει καλύπτει την καλούμενη τάξη της κύριας κατηγορίας (χωματουργικά) και διαθέτει ανάλογο πτυχίο για έργα ηλεκτρομηχανολογικά, τότε δεν ισχύουν τα κατώτερα όρια για την Η/Μ κατηγορία (δικτυακά) και γίνεται δεκτή ακόμα και αν είναι εγγεγραμμένη σε ανώτερη τάξη από την καλούμενη στη δημοπρασία.

Στον διαγωνισμό γίνονται δεκτές Εργοληπτικές Επιχειρήσεις ημεδαπής ή αλλοδαπής, οι οποίες σύμφωνα με την εκάστοτε ισχύουσα Νομοθεσία περί εκτελέσεως Δημοσίων Εργων, έχουν τα νόμιμα προσόντα για την εκτέλεση του παρόντος έργου.

Αν αυτοί που παίρνουν μέρος στο διαγωνισμό, δεν είναι διπλωματούχοι μηχανικοί ή είναι διπλωματούχοι μηχανικοί αλλά δεν έχουν από το Νόμο το δικαίωμα επίβλεψης όλων των προβλεπομένων εργασιών, να έχουν υπόψη ότι στην περίπτωση που αναδειχθούν μειοδότες, θα πρέπει να υποβάλουν κατά την εκτέλεση του έργου μαζί με διπλωματούχο μηχανικό της εκλογής τους, που έχει από το Νόμο το δικαίωμα επίβλεψης των σχετικών εργασιών, κοινή δήλωση ανάθεσης από τον μειοδότη και ανάληψη από τον πιο πάνω διπλωματούχο μηχανικό της εργασίας παρακολούθησης της πιστής εφαρμογής των σχεδίων και των συμπληρωματικών κατασκευαστικών οδηγιών του έργου που δημοπρατείται σύμφωνα με το σχετικό υπόδειγμα του ΟΤΕ.

Ειδικότερα η επίβλεψη των Δικτυακών εργασιών αναλαμβάνεται από διπλωματούχους μηχανικούς ή άλλους τεχνικούς που έχουν άδεια ασκήσεως Ραδιοηλεκτρολόγου Α΄ τάξης.

Τα ανωτέρω τεύχη θα χορηγούνται στους ενδιαφερόμενους ή σε εξουσιοδοτημένους εκπροσώπους, από 17-01-05 μέχρι και την 21-01-05 αφού καταβάλουν το ποσόν των 30 ευρώ + 18% Φ.Π.Α. υπέρ του Ο.Τ.Ε. στους λογαριασμούς 75.11.00.0000 και 54.00.40.0018 αντίστοιχα στην οδό Λασκαρίδου 3-5 Αμπελόκηποι, Τμήμα Διοικ. & Οικον. Θεμάτων, 5ος όροφος (κ. Ρουντζούνη).

Εγγύηση συμμετοχής 2% του Προϋπολογισμού Υπηρεσίας δηλ. 4.468,00 ευρώ.

Η εγγυητική επιστολή θα απευθύνεται στον Ο.Τ.Ε.

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
Απλήρωτοι οι ωρομίσθιοι

Γιορτές με δανεικά θα είναι οι φετινές για ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς, που όπως καταγγέλλει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Περιστερίου «Ελλη Αλεξίου», που απαιτεί να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα στους ωρομισθίους. «Το κράτος επικαλείται γραφειοκρατικές δυσκολίες! Εμείς ξέρουμε τι κάνει όποιος δε θέλει να ζυμώσει. Την ώρα που η πλουτοκρατία του τόπου θησαυρίζει και σαρώνει την τσόχα στα καζίνα, την ώρα που η κυβέρνηση "μπουκώνει" τα μονοπώλια με "επιδοτήσεις", δεν μπορούν να προκαταβάλουν τα ψίχουλα των μισθών των εκπαιδευτικών, να κάνουν και αυτοί Χριστούγεννα χωρίς δανεικά!», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του Συλλόγου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ