ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΑΝΑΤΟΣ 15ΧΡΟΝΟΥ ΜΑΘΗΤΗ - ΕΡΓΑΤΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΟ
Επεστράφη ο φάκελος της δικογραφίας ως ελλιπής!

Τον σχεδόν άδειο φάκελο της δικογραφίας, για τις ευθύνες της εργοδοσίας και τα αίτια θανάτου του 15χρονου μαθητή - εργάτη Δημήτρη Καραγιάννη που καταπλακώθηκε από κλαρκ σε μάντρα φορτηγών στην Κόρινθο, επέστρεψε πίσω στο Αστυνομικό Τμήμα Κορίνθου, χτες, ο εισαγγελέας Κορίνθου Παναγιώτης Αγγελής, ζητώντας από το αρμόδιο Τμήμα να τον συμπληρώσει άμεσα με τα απαραίτητα στοιχεία. Ουσιαστικά, η αστυνομία, που είναι υπεύθυνη για τη σύνταξη της δικογραφίας, εγκαλείται για πλημμελή εκτέλεση καθηκόντων, καθώς, πέρα από την αδικαιολόγητη και ανεπίτρεπτη ολιγωρία για τη διαλεύκανση του εγκλήματος, ο ελλιπέστατος φάκελος της δικογραφίας που παραδόθηκε αρχικά στην Εισαγγελία Κορίνθου ήταν εξαιρετικά «ανώδυνος» για τους εργοδότες.

Κύκλοι από την Εισαγγελία Κορίνθου επιβεβαιώνουν το χτεσινό δημοσίευμα του «Ρ» αναφορικά με τον ελλιπέστατο φάκελο της δικογραφίας καθώς από αυτόν απουσίαζε, μεταξύ άλλων, η έκθεση της Επιθεώρησης Εργασίας στην οποία έχουν καταγραφεί 11 σοβαρότατες παραβάσεις από την πλευρά των Σταύρου και Μελέτη Λουκά, ιδιοκτητών της μάντρας φορτηγών. Επίσης, δεν υπήρχε η ιατροδικαστική έκθεση που είχε συνταχθεί και ήταν έτοιμη από την περασμένη βδομάδα και, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, φαίνεται πως έλειπαν και οι καταθέσεις των ιδιοκτητών γιατί απλά δεν έγιναν ποτέ.

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ 1.000 ΕΥΡΩ
Ρυθμίσεις άνευ ουσίας

Από παλιότερη φοιτητική κινητοποίηση για τη δωρεάν στέγαση

Motion Team

Από παλιότερη φοιτητική κινητοποίηση για τη δωρεάν στέγαση
Μίλια μακριά... από τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες, η κυβέρνηση ανακοίνωσε χτες την έναρξη καταβολής του φοιτητικού επιδόματος των 1.000 ευρώ, μαζί με κάποιες ρυθμίσεις άνευ ουσίας. Οπως φάνηκε και τα προηγούμενα χρόνια, το συγκεκριμένο επίδομα δεν ανακουφίζει τις λαϊκές οικογένειες, που αναγκάζονται να ξοδεύουν έναν ολόκληρο μισθό το μήνα για να μπορέσει ένα παιδί τους να σπουδάζει σε άλλη πόλη, ενώ πολλοί νέοι συνεχίζουν να εγκαταλείπουν τις σπουδές τους, γιατί δεν μπορούν να σηκώσουν αυτό το μεγάλο οικονομικό βάρος. Στην καλύτερη των περιπτώσεων, το επίδομά τους καλύπτει μόνο έναν από τους δώδεκα μήνες του χρόνου ή όπως εύστοχα είχαν σχολιάσει κάποιοι φοιτητές, όταν είχε πρωτοεξαγγελθεί, «μας κερνάνε τον καφέ της παρηγοριάς», αφού μοιράζοντάς το στους δώδεκα μήνες φτάνει μόνο για έναν καφέ τη μέρα.

Το ύψος του στεγαστικού επιδόματος παραμένει και φέτος στα 1.000 ευρώ το χρόνο για τους φοιτητές που σπουδάζουν σε άλλη πόλη. Σύμφωνα με την εγκύκλιο που κοινοποίησε το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών χτες, οι όροι και οι προϋποθέσεις παραμένουν οι ίδιοι, με τη διαφορά ότι πλέον ο Νομός Αττικής και το πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης δε θεωρούνται ως μία πόλη. Ετσι δικαιούχοι είναι για παράδειγμα και όσοι σπουδάζουν στην Αθήνα ή στον Πειραιά και έχουν κατοικία σε νησιά που ανήκουν στο Νομό Αττικής.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομίας, δικαιούχοι - με τον όρο ότι πληρούν και τα εισοδηματικά κριτήρια - είναι οι προπτυχιακοί φοιτητές και σπουδαστές για τόσα έτη όσα και τα έτη σπουδών της Σχολής. Διευκρινίζουν επίσης πως το επίδομα χορηγείται μόνο σε Ελληνες υπηκόους και σε υπηκόους άλλων χωρών της ΕΕ. Αμετάβλητα παραμένουν και τα εισοδηματικά κριτήρια, σύμφωνα με τα οποία το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα δεν πρέπει να ξεπερνά τα 30.000 ευρώ, ποσό που προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο παιδί από το δεύτερο και μετά.

Πραγματικά δωρεάν σίτιση - στέγαση η λαϊκή απαίτηση

Οι παραπάνω ρυθμίσεις, που σε τίποτα δεν αλλάζουν το χαρακτήρα του επιδόματος, δεν μπορούν να κρύψουν την ανάγκη για ανέγερση νέων εστιών, συντήρησή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό και μέχρι τότε κάλυψη των αναγκών στέγασης με επινοικίαση ξενοδοχείων. Εξάλλου είναι πρόσφατες οι κινητοποιήσεις των φοιτητών για τη στέγαση, που απαιτούσαν: δωρεάν δωμάτια για όσους φοιτητές σπουδάζουν μακριά από το σπίτι τους και η οικογένειά τους έχει εισόδημα κάτω από 35.000 ευρώ και δωρεάν δωμάτια χωρίς κριτήρια σε όσους έχουν άνεργο στην οικογένειά τους, σε όσους είναι από οικογένεια πολύτεκνη, στα άτομα με ειδικές ανάγκες, σε αλλοδαπούς φοιτητές που προέρχονται από χώρες που πλήττονται από τον ιμπεριαλισμό (π.χ. Ιράκ, Παλαιστίνη).

Να αποπερατωθεί το Σχολείο Καλυβίων Σκύδρας

Ερώτηση κατέθεσαν στη Βουλή βουλευτές του ΚΚΕ

Την έγκριση χρηματοδότησης για τη συνέχιση και αποπεράτωση του διδακτηρίου του Δημοτικού Σχολείου Καλυβίων Σκύδρας αφορά η Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή, οι βουλευτές του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης και Γιώργος Χουρμουζιάδης, προς την υπουργό Παιδείας, Μ. Γιαννάκου.

«Το διδακτήριο στο οποίο στεγάζεται το Δημοτικό Σχολείο Καλυβίων του Δήμου Σκύδρας Ν. Πέλλας κτίστηκε το 1956. Το 1966 έγινε προσθήκη δύο αιθουσών, εκ των οποίων η μία, ενώ χρησιμοποιούνταν ως αποθήκη, σήμερα, λόγω έλλειψης χώρων, χρησιμοποιείται και αυτή ως αίθουσα διδασκαλίας.

Επίσης, σήμερα, χώροι παλαιών μαγειρείων με σκέπαστρο από αμίαντο και δίπλα στο λεβητοστάσιο, χρησιμοποιούνται για αίθουσες διδασκαλίας», επισημαίνεται στην Ερώτηση του ΚΚΕ.

«Επιπλέον τα κουφώματα είναι σε άθλια κατάσταση και απαιτείται η άμεση αντικατάστασή τους. Η ανέγερση του νέου διδακτηρίου, το οποίο άρχισε να κατασκευάζεται μετά τις αντιδράσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας και των κατοίκων της περιοχής, σταμάτησε επειδή η πίστωση των 80.000 ευρώ εξαντλήθηκε και δεν εγκρίθηκε άλλη.

Να σημειωθεί ότι το μαθητικό δυναμικό του Δημοτικού Σχολείου Καλυβίων Σκύδρας, που λειτουργεί ως "Ολοήμερο" διαθέτοντας και αίθουσα Η/Υ, έχει αυξηθεί (από 62 στους 82) κατά την τελευταία τριετία.

Η πολιτική της συνεχούς υποχρηματοδότησης της Παιδείας, που ακολούθησαν όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, είναι υπεύθυνη για την απαξίωση του δημόσιου σχολείου και τη διόγκωση του ιδιωτικού τομέα και της παραπαιδείας. Η Παιδεία, όμως, είναι κοινωνικό αγαθό και θα έπρεπε να παρέχεται αποκλειστικά μέσα από το δημόσιο τομέα, ισότιμα προς όλους», καταλήγει η Ερώτηση.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν την υπουργό Παιδείας:

  • Είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να χρηματοδοτήσει άμεσα με όλη την απαιτούμενη πίστωση την κατασκευή και αποπεράτωση του Δημοτικού Σχολείου Καλυβίων Σκύδρας Ν. Πέλλας;
  • Υπάρχει από την κυβέρνηση η πολιτική βούληση για γενναία αύξηση των δαπανών για την Παιδεία, ώστε να εκλείψουν οι απαράδεκτες συνθήκες;
ΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Νωρίτερα σήμερα τα τελευταία δρομολόγια

Πιο νωρίς θα αποσυρθούν σήμερα από την κυκλοφορία τα αστικά λεωφορεία, τα τρόλεϊ και οι συρμοί του «ηλεκτρικού σιδηροδρόμου», του μετρό και του προαστιακού.

Οπως ανακοίνωσε ο ΟΑΣΑ, τα δρομολόγια όλων των συγκοινωνιακών μέσων θα εκτελούνται πιο «αραιά» το Σαββατοκύριακο, ενώ αλλαγές στο ωράριο λειτουργίας θα ισχύσουν τις μέρες αυτές και για το τραμ.

Ειδικότερα, σήμερα Παρασκευή τα τελευταία δρομολόγια των λεωφορείων της ΕΘΕΛ και των τρόλεϊ θα εκτελεστούν στις 11 μ.μ., του «ηλεκτρικού σιδηροδρόμου» στις 11.30 μ.μ. και του μετρό στις 11μ.μ. Ο τελευταίος συρμός του προαστιακού από το Στ. Λαρίσης με προορισμό το αεροδρόμιο θα αναχωρήσει στις 8.06 μ.μ. και από το αεροδρόμιο το τελευταίο δρομολόγιο θα εκτελεστεί στις 10.20 μ.μ.

Από την «Τραμ ΑΕ» ανακοινώθηκε ότι το τραμ θα λειτουργήσει σε 24ωρη βάση τις μέρες τις Πρωτοχρονιάς, με συχνότητα δρομολογίων ανά 20 λεπτά από τις 10 μ.μ. μέχρι τις 5 π.μ.

Αύριο και μεθαύριο τα συγκοινωνιακά μέσα, εκτός από τον προαστιακό και τις «εξπρές» λεωφορειακές γραμμές, θα εκτελούν δρομολόγια με μειωμένη συχνότητα, όπως τα Σαββατοκύριακα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ