Παρασκευή 31 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ 1.000 ΕΥΡΩ
Ρυθμίσεις άνευ ουσίας

Από παλιότερη φοιτητική κινητοποίηση για τη δωρεάν στέγαση

Motion Team

Από παλιότερη φοιτητική κινητοποίηση για τη δωρεάν στέγαση
Μίλια μακριά... από τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες, η κυβέρνηση ανακοίνωσε χτες την έναρξη καταβολής του φοιτητικού επιδόματος των 1.000 ευρώ, μαζί με κάποιες ρυθμίσεις άνευ ουσίας. Οπως φάνηκε και τα προηγούμενα χρόνια, το συγκεκριμένο επίδομα δεν ανακουφίζει τις λαϊκές οικογένειες, που αναγκάζονται να ξοδεύουν έναν ολόκληρο μισθό το μήνα για να μπορέσει ένα παιδί τους να σπουδάζει σε άλλη πόλη, ενώ πολλοί νέοι συνεχίζουν να εγκαταλείπουν τις σπουδές τους, γιατί δεν μπορούν να σηκώσουν αυτό το μεγάλο οικονομικό βάρος. Στην καλύτερη των περιπτώσεων, το επίδομά τους καλύπτει μόνο έναν από τους δώδεκα μήνες του χρόνου ή όπως εύστοχα είχαν σχολιάσει κάποιοι φοιτητές, όταν είχε πρωτοεξαγγελθεί, «μας κερνάνε τον καφέ της παρηγοριάς», αφού μοιράζοντάς το στους δώδεκα μήνες φτάνει μόνο για έναν καφέ τη μέρα.

Το ύψος του στεγαστικού επιδόματος παραμένει και φέτος στα 1.000 ευρώ το χρόνο για τους φοιτητές που σπουδάζουν σε άλλη πόλη. Σύμφωνα με την εγκύκλιο που κοινοποίησε το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών χτες, οι όροι και οι προϋποθέσεις παραμένουν οι ίδιοι, με τη διαφορά ότι πλέον ο Νομός Αττικής και το πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης δε θεωρούνται ως μία πόλη. Ετσι δικαιούχοι είναι για παράδειγμα και όσοι σπουδάζουν στην Αθήνα ή στον Πειραιά και έχουν κατοικία σε νησιά που ανήκουν στο Νομό Αττικής.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομίας, δικαιούχοι - με τον όρο ότι πληρούν και τα εισοδηματικά κριτήρια - είναι οι προπτυχιακοί φοιτητές και σπουδαστές για τόσα έτη όσα και τα έτη σπουδών της Σχολής. Διευκρινίζουν επίσης πως το επίδομα χορηγείται μόνο σε Ελληνες υπηκόους και σε υπηκόους άλλων χωρών της ΕΕ. Αμετάβλητα παραμένουν και τα εισοδηματικά κριτήρια, σύμφωνα με τα οποία το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα δεν πρέπει να ξεπερνά τα 30.000 ευρώ, ποσό που προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο παιδί από το δεύτερο και μετά.

Πραγματικά δωρεάν σίτιση - στέγαση η λαϊκή απαίτηση

Οι παραπάνω ρυθμίσεις, που σε τίποτα δεν αλλάζουν το χαρακτήρα του επιδόματος, δεν μπορούν να κρύψουν την ανάγκη για ανέγερση νέων εστιών, συντήρησή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό και μέχρι τότε κάλυψη των αναγκών στέγασης με επινοικίαση ξενοδοχείων. Εξάλλου είναι πρόσφατες οι κινητοποιήσεις των φοιτητών για τη στέγαση, που απαιτούσαν: δωρεάν δωμάτια για όσους φοιτητές σπουδάζουν μακριά από το σπίτι τους και η οικογένειά τους έχει εισόδημα κάτω από 35.000 ευρώ και δωρεάν δωμάτια χωρίς κριτήρια σε όσους έχουν άνεργο στην οικογένειά τους, σε όσους είναι από οικογένεια πολύτεκνη, στα άτομα με ειδικές ανάγκες, σε αλλοδαπούς φοιτητές που προέρχονται από χώρες που πλήττονται από τον ιμπεριαλισμό (π.χ. Ιράκ, Παλαιστίνη).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ