Παρασκευή 31 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΩΝ
ΟΝΤΡΕΪ ΤΡΟΓΙΑΝ
Ερωτας στο Ζέλαρι

Φέρτε στο μυαλό σας την ατμόσφαιρα των παλιών καλών τσεχοσλοβάκικων ταινιών. Ηρεμες κινήσεις της μηχανής, χαμηλοί χρωματικοί τόνοι, προσεγμένα κάδρα, σεβασμός στις λεπτομέρειες... Αυτό είναι η ταινία «Ερωτας στο Ζέλαρι»!

Εξωτερικά, όμως! Στο εσωτερικό της φλέγεται από εμπάθεια και αντικομμουνισμό! Σε σημείο που από τη μέση και μετά να γίνεται, πλάνο το πλάνο, σκηνή τη σκηνή, και πιο χυδαία. Με αποκορύφωμα το τέλος της, με τη χοντροκομμένη παρουσίαση των Ρώσων στρατιωτών του Κόκκινου Στρατού, ο οποίοι κυνηγώντας τους Γερμανούς φτάνουν στην Τσεχοσλοβακία. Τέτοιους Σοβιετικούς στρατιώτες ούτε ο χειρότερος Μακάρθι θα μπορούσε να σχεδιάσει! Τέτοιον αντικομμουνισμό ούτε ο χειρότερος επαρχιακός χωροφύλακας θα μπορούσε να παρουσιάσει. Μέθυσοι, βιαστές, απολίτιστοι, οι Σοβιετικοί στρατιώτες! Αυτό δεν είναι κόντρα στην ιστορία μόνο, είναι και κόντρα σε κάθε ηθική!

Η ταινία ξεκινάει «χαλαρά»: Μια ομάδα αντιστασιακών της Πράγας διαλύεται, για να μη συλληφθούν τα μέλη της! Η γυναίκα της ιστορίας, μια νοσοκόμα, φεύγει για να κρυφτεί σε ένα ορεινό χωριό της Μοραβίας. Εκεί «αναγκάζεται» να συνάψει γάμο (για να μην προκαλέσει την κλειστή κοινωνία) με τον άνθρωπο που τη φιλοξενεί. Τελικά, σιγά σιγά, και σε όλη τη διάρκεια της κατοχής, ο γάμος θα εξελιχθεί σε αληθινό γάμο. Η γυναίκα της πόλης θα αγαπήσει το χωριάτη! Και εκεί έρχονται οι Ρώσοι! Και γίνεται η γυμνή και ξεπουπουλιασμένη αποκάλυψη! Το φιλμ από «ψυχολογικό» δράμα μεταβάλλεται σε χοντροκομμένο ψυχροπολεμικό κήρυγμα! Και αυτή η μεταβολή του τινάζει, πώς θα γινόταν αλλιώς, στον αέρα όλες τις επιμέρους (ατμόσφαιρα, ηθοποιοί) αρετές του.

Βέβαια, μετά τα πρώτα δέκα λεπτά αρχίζουν να σε ζώνουν τα φίδια. Η ταινία αρχίζει να σε υποψιάζει. Δείχνει πού θέλει να το πάει. Οι αντιστασιακοί δε δηλώνουν «ταυτότητα». Είναι γενικά αντιστασιακοί! Οι οποίοι κρύβονται για να μη συλληφθούν, χωρίς όμως να κρατάνε καμία επαφή με την οργάνωσή τους! Απλώς κρύβονται! Τα υπόλοιπα: «γαία πυρί μειχθήτω». Στη συνέχεια εμφανίζεται κάποιος καθολικός παπάς. Και η αντίσταση φαίνεται να γίνεται από τις εκκλησίες και τους καθολικούς! Από εκεί και πέρα, βέβαια, η κατρακύλα δεν είναι απέχει ένα βήμα. Οι δημιουργοί της ταινίας το έκαναν και αυτό και μας αποκαλύφθηκαν ολοκληρωτικά!

Για την ιστορία να πούμε πως ο «Ερωτας στο Ζέλαρι» είναι συμπαραγωγή των ΥΠΠΟ τόσο της Τσεχίας όσο και της Σλοβακίας! Φαίνεται πως τα δυο υπουργεία ξεπέρασαν τις διαφορές τους, που τους ανάγκασαν να κάνουν δυο διαφορετικά κράτη την Τσεχοσλοβακία. Κοντά τους δηλώνει συμπαραγωγός και η Αυστρία. Τι έχουν να δούνε τα μάτια μας από αυτού του είδους τις συμμαχίες!

Παίζουν: Αννα Γκεσλερόβα, Γιαροσλάβα Αντάμοβα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ