ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Νέο σοβαρό ατύχημα στο φονικό Πέταλο του Μαλιακού

Πέντε σοβαρά τραυματισμένοι και άλλοι τρεις ελαφρότερα από πολλαπλή σύγκρουση φορτηγού, ταξί και ΙΧ επιβατικών

Πυροσβέστες προσπαθούν να απεγκλωβίσουν τους τραυματισμένους επιβάτες του καταπλακωμένου από το φορτίο του φορτηγού ταξί

Eurokinissi

Πυροσβέστες προσπαθούν να απεγκλωβίσουν τους τραυματισμένους επιβάτες του καταπλακωμένου από το φορτίο του φορτηγού ταξί
Το φονικό Πέταλο του Μαλιακού, βρέθηκε ξανά στο προσκήνιο χτες, μετά το νέο τροχαίο ατύχημα που σημειώθηκε. Κι αυτό παρά τις υποσχέσεις των αρμοδίων πως θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα - έστω κι αυτά αστυνομικού χαρακτήρα που εξήγγειλε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, γιατί τα ουσιαστικά έργα μετατροπής του σε αυτοκινητόδρομο βρίσκονται ακόμη στις μελέτες και τις εξαγγελίες - προκειμένου να μην επαναληφθούν ξανά σκηνές όπως αυτές που συνέβησαν μόλις πριν τρεις μήνες με το τροχαίο όπου επτά μαθητές έχασαν τη ζωή τους...

Συγκεκριμένα, το ΙΧ με αριθμό κυκλοφορίας ΑΜΤ 4266 που κινούνταν προς Αθήνα, συγκρούστηκε στο 183ο χιλιόμετρο, κοντά στο χωριό Ρεγγίνι, με άλλα αυτοκίνητα (ΥΜΟ 4135 και ΒΙΖ 4946) που είχαν κατεύθυνση προς Λαμία. Το δημόσιας χρήσης φορτηγό, με αριθμό κυκλοφορίας ΕΚΑ 9778 που ακολουθούσε την πορεία του πρώτου αυτοκινήτου και για να αποφύγει τη σύγκρουση πέρασε στο αντίθετο ρεύμα όπου και συγκρούστηκε με δύο αυτοκίνητα. Ως αποτέλεσμα της τελευταίας σύγκρουσης ήταν το φορτίο του φορτηγού (σιδερένια πλέγματα) να καταπλακώσει τα δύο αυτοκίνητα εκ των οποίων ένα ταξί με τρεις επιβάτες.

Στο σημείο έφτασαν 15 άνδρες της Πυροσβεστικής προκειμένου να απεγκλωβίσουν τους επιβάτες για να μεταφερθούν στο νοσοκομείο της Λαμίας. Από τις διαδοχικές συγκρούσεις τραυματίστηκαν οκτώ άτομα, πέντε εκ των οποίων νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση. Πιο σοβαρή κρίνεται η κατάσταση του ενός από τους επιβάτες του ταξί καθώς έχει υποστεί κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και μέχρι αργά το βράδυ εξεταζόταν το ενδεχόμενο να μεταφερθεί από το νοσοκομείο της Λαμίας σε αντίστοιχο της πρωτεύουσας.

Η Εθνική Οδός άνοιξε ξανά περίπου στις 3:30 το μεσημέρι.

Ολα αυτά, μόλις δέκα μέρες μετά την απόφαση για αυξημένα μέτρα της Τροχαίας με στόχο, όπως τονιζόταν από πλευράς πολιτικής και φυσικής ηγεσίας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, «την ασφαλή κυκλοφορία και μετακίνηση των πολιτών». Παρά την υπερβολική αστυνόμευση των Εθνικών Οδών από την Τροχαία και με έμφαση στα σημεία του οδικού δικτύου όπου παρατηρείται συχνότητα πρόκληση τροχαίων ατυχημάτων, η αδιαφορία ορισμένων, παραμένει ικανή να αποβεί μοιραία. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μέτρα αυτά ισχύουν από τις 22 Δεκέμβρη έως και τις 9 Γενάρη.

Το νέο τραγικό δυστύχημα επιβεβαιώνει τις εγκληματικές ευθύνες των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που επί σειρά ετών δεν εκτέλεσαν κανένα ουσιαστικό έργο αναβάθμισης του «φονικού Πετάλου» και πολύ περισσότερο μετατροπής του σε κλειστό αυτοκινητόδρομο, προκειμένου μην είναι ανταγωνιστικός προς την περιβόητη ζεύξη την οποία θα εκμεταλλεύονταν οι ιδιώτες και η οποία τελικά εγκαταλείφθηκε ως μη... ανταποδοτική!

Σημειώνουμε ότι μετά το προηγούμενο πολύνεκρο δυστύχημα η κυβέρνηση υποσχέθηκε επίσπευση των εργασιών, ωστόσο η κατάσταση βρίσκεται σχεδόν στο ίδιο σημείο: Οι παρακάμψεις Καμένων Βούρλων και Αγ. Κωνσταντίνου κατασκευάζονται με «βήματα χελώνας», το έργο Θερμοπύλες - Σπερχειός και Ροδίτσα - Αγία Μαρίνα Στυλίδας παραμένει μπλοκαρισμένο από τις προσφυγές των εργολάβων, ενώ τα υπόλοιπα τμήματα βρίσκονται στις μελέτες...

ΜΑΓΝΗΣΙΑ
Να πληρώσει το Δημόσιο τις οφειλές στους μικροεργολάβους

Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ Ν. Γκατζή και Τ. Τσιόγκα

Να πληρώσει το Δημόσιο τις οφειλές σε μικροεργολάβους του Νομού Μαγνησίας, οι οποίοι εκτέλεσαν και παρέδωσαν έργα του προγράμματος «Ελλάδα 2004», ζητούν με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή και απευθύνεται στους υπουργούς Εσωτερικών και Πολιτισμού, οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής και Τάκης Τσιόγκας.

Ολο και εδραιώνεται η άποψη πως το Δημόσιο τείνει να γίνει ο μεγαλύτερος κακοπληρωτής, όσον αφορά τις συμβατικές του υποχρεώσεις, ιδιαίτερα δε όταν πρόκειται για μικροεργολάβους, επισημαίνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ και αναφέρουν πιο συγκεκριμένα: Πάνω από 10 έργα αθλητικής υποδομής στο Νομό Μαγνησίας, ενταγμένα στο πρόγραμμα «Ελλάδα 2004» εκτελέστηκαν και δόθηκαν προς χρήση πριν ακόμη από τους Ολυμπιακούς Αγώνες (προκριματικούς ποδοσφαιρικούς αγώνες στη Μαγνησία), όμως μέχρι σήμερα οφείλονται στους μικροεργολάβους περίπου 1.500.000 ευρώ.

Η καθυστέρηση πληρωμής αυτών των οφειλών - τονίζουν οι δύο βουλευτές - έχει αρνητικές συνέπειες για τους μικροεργολάβους, αφού συνεπάγεται περιορισμό των επαγγελματικών δραστηριοτήτων τους και μη ανταπόκριση στις υποχρεώσεις τους.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ απευθύνουν, τέλος, τα εξής ερωτήματα προς τους συναρμόδιους υπουργούς:

  • Γιατί έως τώρα, 10 μήνες από την παράδοση των έργων, δε δόθηκαν τα οφειλόμενα στις μικροεργοληπτικές εταιρίες της Μαγνησίας;
  • Τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση, ώστε να δοθούν άμεσα τα οφειλόμενα στους δικαιούχους εργολήπτες των έργων από το πρόγραμμα «Ελλάδα 2004» στη Μαγνησία;
ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

Μίμης Τζάνος
Μίμης Τζάνος
Φωτ.

Την Κυριακή, 2 Γενάρη 2005 στην εκκλησία Ευαγγελίστριας στη Λιβαδειά, θα γίνει το μνημόσυνο του

ΜΙΜΗ ΤΖΑΝΟΥ

μέλους του ΚΚΕ, με τη συμπλήρωση 40 ημερών από το θάνατό του.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 100 ευρώ στην ΚΟ Λιβαδειάς προς τιμήν του 17ου Συνεδρίου του ΚΚΕ.

Η οικογένειά του.


«Δημοκρατική Μέριμνα»

Κυκλοφόρησε, καλαίσθητο και μεστό το δελτίο της Πανελλήνιας Ενωσης Συμπαράστασης προς τα Θύματα Πολιτικής Δίωξης, η «Δημοκρατική Μέριμνα» (αρ. τεύχους 47, Δεκέμβρης 2004). Και όπως σημειώνεται, το έντυπο αυτό, «δεν εκδίδεται μόνο για να πληροφορεί για τη δράση του σωματείου στον τομέα της ενίσχυσης των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και των θυμάτων των πολιτικών διωγμών που ακολούθησαν. Αλλά είναι και μέσον έκφρασης όλων των ανθρώπων αυτών, που σφράγισαν με αίμα και θυσίες την πίστη τους σε ένα καλύτερο Αύριο για την Ανθρωπότητα».

Ανάμεσα στα ενδιαφέροντα θέματα που περιλαμβάνονται στο συγκεκριμένο τεύχος είναι: «Αφιέρωμα στα εξήντα χρόνια της Απελευθέρωσης της Αθήνας από τη Γερμανική Κατοχή», «Ο Μπους και οι δρόμοι του Ιμπεριαλισμού», «ΠΕΕΑ (Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης)». Και, βεβαίως, γίνεται αναφορά για την ύπαρξη και προσφορά της «Δημοκρατικής Μέριμνας» που ζητά και την οικονομική ενίσχυση των φίλων για να ανταποκριθεί στους ευγενείς σκοπούς της. Προσφορές: Στα γραφεία της Ενωσης(Ακαδημίας 78 Αθήνα, τηλ: 210.3822.776) ή στο λογαριασμό: 129,592361-13 της Εθνικής Τράπεζας.

Η «Δημοκρατική Μέριμνα» κόβει την πίτα της, την Τετάρτη 26/1/2005 ώρα 5.30 μ.μ. σε εκδήλωση στην αίθουσα Λογιστών(Κάνιγγος 27, 5ος όροφος).

Χάνονται κονδύλια

Σοβαρότατος είναι πλέον ο κίνδυνος να χαθούν κονδύλια από το Πρόγραμμα URBAN II, για την αναβάθμιση αστικών περιοχών των τριών ελληνικών πόλεων που έχουν ενταχθεί σ' αυτό, δηλαδή του Ηράκλειου Κρήτης, της Κομοτηνής και του Περάματος.

Από το Πρόγραμμα αυτό, που διαρκεί από το 2000 ως το 2006, είχε προϋπολογιστεί να δαπανηθεί για τις τρεις ελληνικές πόλεις το ποσόν των 34 εκατ. ευρώ. Παρότι, όμως, έχουν περάσει ήδη τα τέσσερα πρώτα χρόνια, μέχρι τώρα έχουν απορροφηθεί 7,2 εκατ. ευρώ, δηλαδή μόνο το 22% της χρηματοδότησης.

Την καθυστέρηση αυτή παραδέχτηκε χτες με ανακοίνωσή του και ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Στ. Καλογιάννης, ο οποίος όμως έριξε τα βάρη στην προηγούμενη κυβέρνηση, παρουσιάζοντας στοιχεία με βάση τα οποία μέχρι το Μάρτη του 2004 οι απορροφήσεις ανέρχονταν μόνο στο ποσό των 2,9 εκατ. ευρώ, δηλαδή στο 9,15% του συνολικού ποσού...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ