ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 16 Γενάρη 2005
Σελ. /32
Ο παγκόσμιος χάρτης της πείνας

Παπαγεωργίου Βασίλης

Η πείνα «θερίζει» κυριολεκτικά σε μεγάλες περιοχές του πλανήτη, ως αποτέλεσμα της βάρβαρης εκμετάλλευσης και της λεηλασίας πολλών χωρών από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και τις πολυεθνικές εταιρείες.

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων (FAO) του ΟΗΕ, στο σημερινό κόσμο υποσιτίζονται 852 εκατομμύρια άνθρωποι!

Στην ετήσια έκθεση του FAO, αναφέρεται ότι το μεγαλύτερο ποσοστό υποσιτιζόμενων εμφανίζεται στις αναπτυσσόμενες χώρες (815 εκατομμύρια). Ακόμη, υπολογίζεται ότι περίπου 28 εκατομμύρια άνθρωποι, στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και τις Δημοκρατίες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα τροφής. Τέλος, στην έκθεση τονίζεται ότι η πείνα παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις και στις πλουσιότερες χώρες του πλανήτη. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι στις πιο αναπτυγμένες χώρες ο αριθμός των υποσιστιζομένων είναι περίπου 9 εκατομμύρια, δηλαδή όσο ο πληθυσμός της Νέας Υόρκης.

Το πιο τραγικό στοιχείο αφορά στα μικρά παιδιά και τα βρέφη. Υπολογίζεται, λοιπόν, ότι περισσότερα από 20 εκατομμύρια βρέφη αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της πείνας από τις πρώτες μέρες της ζωής τους κάθε χρόνο. Ο συστηματικός υποσιτισμός τους οδηγεί, όπως αναφέρει η έκθεση, σε μόνιμα προβλήματα υγείας και νοητικές ανεπάρκειες για την υπόλοιπη ζωή τους.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων επισημαίνει ότι, παρά τις δεσμεύσεις των πλουσιότερων χωρών και των διεθνών οργανισμών για την άμεση αντιμετώπιση της πείνας στον κόσμο, η κατάσταση πάει από το κακό προς το χειρότερο.

Συγκεκριμένα, στη διεθνή διάσκεψη, που πραγματοποιήθηκε το 1996 και στην οποία πήραν μέρος 185 κράτη, τέθηκε ο στόχος να μειωθεί ο αριθμός των υποσιτιζομένων στο μισό, μέχρι το 2015. Ενώ, λοιπόν, το 1996 ο αριθμός των υποσιτιζόμενων στις αναπτυσσόμενες χώρες ήταν 796 εκατομμύρια, το 2004 ο αριθμός τους εκτινάχτηκε στα 815 εκατομμύρια. Ετσι υλοποιείται το πρόγραμμα για τη μείωση της πείνας...

Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στην υποσαχάρεια Αφρική. Στην κεντρική, στην ανατολική και τη νότια Αφρική, τα ποσοστά είναι μεγαλύτερα από το 40% του συνολικού πληθυσμού!

Αμέσως μετά ακολουθούν οι χώρες Νότιας Ασίας (22%), Νοτιοανατολικής Ασίας (13%) και Ανατολικής Ασίας (11%). Μεγάλα ποσοστά πείνας σημειώνονται στις χώρες της Καραϊβικής (21%) της Κεντρικής Αμερικής (20%) και της Λατινικής Αμερικής (10%).

Η πείνα, βεβαίως, δεν είναι ούτε φυσικό φαινόμενο, ούτε τυχαίο. Είναι η συνέπεια μιας ληστρικής πολιτικής που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις των χωρών που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα πείνας, σε συνδυασμό με τις σχέσεις τους με τις μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, που λεηλάτησαν τις πλουτοπαραγωγικές τους πηγές, εκμεταλλεύονται το φθηνό εργατικό δυναμικό τους και τις κρατούν σε κατάσταση μόνιμης υπανάπτυξης για να πολλαπλασιάζουν τα κέρδη τους οι πολυεθνικές εταιρίες.

Τα όρια της «φιλανθρωπίας»

Καλή είναι η διεθνής βοήθεια στα θύματα του σεισμού και των τσουνάμι στη Νοτιοανατολική Ασία, αλλά μην τους καλομάθουμε και ξεχάσουν ποιοι είναι!..

Πάνω - κάτω, αυτό είναι το νόημα της δήλωσης κορυφαίου αξιωματούχου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Ο κ. Raghuram Rajan, σύμβουλος του ΔΝΤ, συνέστησε προσοχή προς τις πλούσιες χώρες, που αποφάσισαν να στείλουν βοήθεια στη Σρι Λάνκα, γιατί υπάρχει «κίνδυνος» να ενισχυθεί η ρουπία, το εθνικό νόμισμα της χώρας.

Για να ενισχύσει την άποψή του, ο κ. Rajan ανέφερε ότι η ρουπία της Σρι Λάνκα είχε την καλύτερη επίδοση μεταξύ των λοιπών νομισμάτων, τη βδομάδα που πέρασε, έναντι του δολαρίου και του γιεν, μετά τα φονικά τσουνάμι στις 26 Δεκέμβρη, που είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο περισσότερων από 30.000 ανθρώπων στο νησί.

Με λίγα λόγια, ο αξιωματούχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου συνιστά να μειωθεί η ροή βοήθειας, γιατί δε θα πρέπει να χάσει η Σρι Λάνκα τα χαρακτηριστικά της, αυτά δηλαδή που την έκαναν παράδεισο για τις πολυεθνικές εταιρίες και είναι η φτώχεια και τα φθηνά εργατικά χέρια. Αυτή είναι η «φιλανθρωπία» του μεγάλου κεφαλαίου...

Αλλο ένα δείγμα αυτής της «φιλανθρωπίας» έδωσε η λεγόμενη «Λέσχη του Παρισιού», στην οποία συμμετέχουν οι μεγάλες χώρες - πιστωτές. Μετά τους «λεονταρισμούς» περί παραγραφής μέρους των χρεών των χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας, η «Λέσχη» αποφάσισε την περασμένη Τετάρτη να προτείνει ένα «μορατόριουμ» για την αποπληρωμή των χρεών. Δηλαδή, δε δέχτηκαν να χαρίσουν ούτε ένα δολάριο στις χώρες που ξεζούμισαν πριν από το χτύπημα του σεισμού.

ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΡΕΚΟΡ: Στα 60,3 δισ. δολ. - στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών - εκτινάχτηκε το Νοέμβρη το εμπορικό έλλειμμα των Ηνωμένων Πολιτειών, έναντι ελλείμματος 56 δισ. δολ. τον Οκτώβρη. Οι εισαγωγές αυξήθηκαν το Νοέμβρη κατά 1,3% ανερχόμενες στα 155,8 δισ. δολ., ενώ οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 2,3%, στα 95,6 δισ. δολ. Πρόκειται για την πρώτη πτώση των εξαγωγών από τον περασμένο Ιούνη. Στο διάστημα Γενάρης - Νοέμβρης 2004, το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ έφθασε τα 561,3 δισ. δολ., έναντι 496,5 δισ. δολ. στο σύνολο του 2003.

ΝΟΚΙΑ - ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ: Η «Nokia» θα περικόψει περισσότερες από 250 θέσεις εργασίας στη Φινλανδία και μερικές εκατοντάδες θέσεις σε Γερμανία και άλλες περιοχές, στο πλαίσιο του ευρύτερου προγράμματος για τη μείωση των δαπανών στους τομείς έρευνας και ανάπτυξης στο 9% με 10% του συνόλου των πωλήσεων μέχρι τα τέλη του 2006, έναντι αντίστοιχου ποσοστού 13% το 2003.

ΗΠΑ - ΑΝΕΡΓΙΑ: Σε 367.000 ανήλθαν τη βδομάδα μέχρι τις 8 Γενάρη οι νέες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ έναντι 357.000 - βάσει των αναθεωρημένων στοιχείων - το αμέσως προηγούμενο εφταήμερο.

ΕΥΡΩΕΠΙΤΟΚΙΟ: Σταθερό στο 2% - για 19ο συνεχόμενο μήνα - διατήρησε το βασικό της επιτόκιο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στην πρώτη συνεδρίασή της για το 2005. Η απόφαση αυτή ήταν αναμενόμενη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ