ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 23 Γενάρη 2005
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Απότομες και γρήγορες ποιοτικές αλλαγές

Ολοι θα πρέπει να ομολογήσουμε πως η ελληνική κοινωνία, σε όλους τους τομείς, αυτές τις μέρες παρουσιάζει μιαν ιδιαίτερη κινητικότητα. Μια κινητικότητα, που αρχίζει από τη μια κορυφή και φτάνει στην άλλη. Από το μεγάλο, το πολύ μεγάλο κεφάλαιο, μέχρι τους πιο φτωχούς αγρότες. Ολοι είμαστε σε κίνηση. Κινούνται ακόμα και τα αργοκίνητα μεσαία στρώματα. Αυτά που πνίγονται μέσα στους δισταγμούς τους.

Αυτή η κινητικότητα, κατ' αρχάς, είναι θετική. Οχι από τα αποτελέσματα, που δεν έχουν ακόμα προκύψει, αλλά από τη δυναμική της. Είναι φανερό πως ετούτες τις μέρες η κοινωνία μας προετοιμάζεται να κάνει ορατά τα καθημερινά άλματά της. Η συσσώρευση μεγάλων ποσοτήτων άλυτων προβλημάτων, για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, ιδιαίτερα στο χώρο των φτωχών στρωμάτων, θα γεννήσει, οπωσδήποτε, νέες ποιότητες αγώνων. Νέα αιτήματα. Νέες σχέσεις. Αλλά και στο χώρο του κεφαλαίου έχουμε τα ίδια φαινόμενα. Οι πιέσεις που συνέχισαν να γεννιούνται στο εσωτερικό του, και οι οποίες πιέσεις δεν έβρισκαν διέξοδο, έφεραν τη σημερινή ένταση. Είναι απαραίτητο το μεγάλο κεφάλαιο να ξεκαθαρίσει, και αυτό, το τοπίο του. Να περάσει και αυτό σε νέες ποιότητες. (Εδώ οι ποιότητες έχουν να κάνουν με την ολοκλήρωσή του).

Ας σταθούμε, όμως, σε ένα φαινόμενο των ημερών, που με πρώτη ματιά δε φαίνεται να του δίνεται ιδιαίτερη σημασία. Μάλιστα, πολλοί δείχνουν να το εκλαμβάνουν - και έτσι το προβάλλουν - σαν μια επανάληψη. Θεωρούν τις σημερινές εργατικές και αγροτικές κινητοποιήσεις, όμοιες με τις προηγούμενες. Λες και κάποιος πάτησε ένα κουμπί και ακινητοποίησε, τότε, τους ξεσηκωμένους. Και τώρα πάτησε ένα δεύτερο και τους ξανάδωσε ζωή! Λες και τα πρόσωπα που θα βγούνε στους δρόμους δεν έχουν υποστεί την επίδραση των καθημερινών αγώνων. Των καθημερινών ερωτήσεων και απαντήσεων που βάζει η ζωή. Θεωρεί επίσης, και έτσι το προβάλλει, πως οι σημερινές αντιθέσεις του μεγάλου κεφαλαίου είναι όμοιες με τις χθεσινές. Δεν αντιλαμβάνονται πως φτάσαμε στην περίοδο των εκρήξεων. Οπου οι μεταβολές, και εδώ, θα είναι γρήγορες και απότομες (άλματα).

Τίποτα, λοιπόν, δεν είναι το ίδιο. Ακόμα και οι αγρότες που πρόσκεινται στη Νέα Δημοκρατία (παρότι κάποια ηγετικά πρόσωπα συνεχίζουν την παλιά διασπαστική πολιτική) έχουν υποστεί μεγάλες ποιοτικές μεταβολές. Δεν είναι οι ίδιοι άνθρωποι. Σήμερα, περισσότερος κόσμος, κόσμος που ήταν παγιδευμένος σε συντηρητικές πολιτικές, έχει βγει από τις αυταπάτες του. Αναζητεί, έστω και χωρίς ξεκαθαρισμένους στόχους ακόμα, άλλες απαντήσεις στα προβλήματά του. Καταλαβαίνει, πια, πως η ΕΕ δεν είναι σύμμαχός του. Αντίθετα, τον αντιμάχεται.

Στο εσωτερικό αυτού του κόσμου έχουν σημειωθεί σημαντικά ρήγματα. Ρήγματα, που θα φανούνε ετούτες τις μέρες των αγώνων. Και αν όχι σε ετούτους τους αγώνες, θα φανούνε στους επόμενους. Η ανυπακοή προς τη Ρηγίλλης, αλλά και προς τους επίσημους και ανεπίσημους «πυροσβέστες», θα είναι ορατή. Θα γίνεται καθημερινά ορατότερη. Και, αν προκύψουν και δυναμικές συνθήκες, συνθήκες που θα ευνοούν μεγαλύτερα εσωτερικά και εξωτερικά άλματα, αυτή η ανυπακοή δύναται να πάρει άλλη ποιοτικότερη διάσταση. Να γίνει μονιμότερη! Και απαιτητικότερη!

Φυσικά, κανένας δε θα ισχυριστεί πως οι ποσοτικές αλλαγές, που έγιναν στο μεταξύ, ακόμα και αυτές που έγιναν στα προοδευτικά κεφάλια, ήταν τέτοιες και τόσες που η μετατροπή τους σε ποιότητα θα φέρει σήμερα ή αμέσως αύριο το πρωί την επανάσταση. (Οχι, μακρύς είναι ακόμα ο δρόμος, δεν έγινε ακόμα το άλμα για την άλλη, τη σοσιαλιστική κοινωνία). Κανένας, όμως, δεν μπορεί να ισχυριστεί, και σε καμία περίπτωση, ότι είμαστε στο ίδιο σημείο που ήμασταν εχτές και προχτές. Οποιος το ισχυριστεί αυτό, αρνείται τους νόμους της φύσης, και κατ' επέκταση της κοινωνίας. Τους φυσικούς και κοινωνικούς νόμους, που ξεκαθαρίζουν πως οι «βαθμιαίες ποσοτικές αλλαγές» περνάνε αναγκαστικά, σε «απότομες και γρήγορες ποιοτικές αλλαγές».


Του
Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ


ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ
Μεγαλύτερη η θνησιμότητα για τις φτωχές

Στην Ελλάδα μια στις 12 γυναίκες έχει πιθανότητα να αναπτύξει καρκίνο του μαστού στη διάρκεια της ζωής της, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός για τον καρκίνο της ωοθήκης είναι μια στις εβδομήντα.

Οπως είναι γνωστό, ο καρκίνος θεραπεύεται στις περισσότερες περιπτώσεις ΑΝ ΔΙΑΓΝΩΣΤΕΙ ΕΓΚΑΙΡΑ και πάντα η πρόληψη είναι προτιμότερη από τη θεραπεία.

Εγκαιρη διάγνωση σημαίνει μαστογραφία κάθε χρόνο μετά τα 40 και ιδιαίτερα μετά τα 50, εξέταση από ειδικό γιατρό και αυτοεξέταση, που μπορούν να κάνουν όλες οι γυναίκες.

Οι φτωχές γυναίκες, που δεν ενημερώνονται και κυρίως δεν έχουν τη δυνατότητα να πάνε όταν χρειάζεται για μαστογραφία είναι αυτές που έχουν τη μεγαλύτερη θνησιμότητα. Οι λίστες στα δημόσια νοσοκομεία τις αναγκάζουν να περιμένουν για μαστογραφία από τρεις μήνες και πάνω...

Η Ελληνική Μαστολογική Εταιρεία βραβεύτηκε πρόσφατα με έπαινο από την Ακαδημία Αθηνών. Ιδρύθηκε πριν 25 χρόνια και διοργανώνει στις 3-6 Φλεβάρη το ένατο Πανελλήνιο Συνέδριο Μαστολογίας στην Αθήνα.

Με την ευκαιρία αυτή μιλάμε με την επί δώδεκα χρόνια πρόεδρό της, επίκουρο καθηγήτρια του Παν/μίου Αθηνών, Λυδία Ιωαννίδου - Μουζάκα.

Θανάσιμη αναμονή

-- Πρόσφατα έγινε γνωστό ότι για να κάνει μια γυναίκα μαστογραφία σε δημόσιο νοσοκομείο μπορεί να χρειαστεί να περιμένει για να έρθει η σειρά της τρεις μήνες...

-- «Και έξι μήνες ακόμα! Εμείς ως Μαστολογική Εταιρεία έχουμε επισημάνει το πρόβλημα, ακόμα και από την τηλεόραση: Το ζήτημα είναι ότι πρέπει να υπάρξει καλύτερη οργάνωση, καλύτερος καταμερισμός του ιατρικού και του παραϊατρικού προσωπικού, αλλά ασφαλώς και δημιουργία από το κράτος Κέντρων Μαστού, τομέα που υπολειπόμεθα πολύ στην Ελλάδα».

-- Μια γυναίκα που δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να κάνει μαστογραφία σε ιδιωτικό κέντρο, πού μπορεί να πάει σήμερα;

-- «Μπορεί να πάει στον "Αγιο Σάββα", στο "Μαρίκα Ηλιάδη", στο ΙΚΑ, στο "Μεταξά", στο "Αλεξάνδρα", στους "Αγίους Αναργύρους" (το Νοσοκομείο δεν άρχισε ακόμα να λειτουργεί, άρχισε όμως να λειτουργεί ο μαστογράφος εκτός νοσοκομείου Αγίων Αναργύρων), στο τέρμα Πατησίων. Αυτά στην Αττική».

-- Υπάρχει ελπίδα σε κάποιο απ' αυτά τα κέντρα η λίστα να μην είναι τόσο μεγάλη και κάποια γυναίκα που βιάζεται να βρει γρήγορα σειρά;

-- «Το "βιάζεται" εξαρτάται από το τι σύμπτωμα έχει, όχι μόνο από την ίδια. Αλλά αυτό είναι το πρόβλημα: Γιατί αν μου πείτε ότι η γυναίκα πιάνει ένα ογκίδιο και πάει στο νοσοκομείο μπορεί να τη βάλουνε γρήγορα - αλλά αυτή η γυναίκα μπορεί να έχει ήδη ένα ογκίδιο τριών εκατοστών. Εμένα με ενδιαφέρει να πάρει ραντεβού γρήγορα και η γυναίκα που δεν έχει ψηλαφητό εύρημα γιατί δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι αυτή δεν κρύβει κάποιο καρκίνο - ένα μη ψηλαφητό καρκίνο. Οποτε και σ' αυτήν προσφέρουμε υπηρεσίες, εάν της κάνουμε πολύ νωρίς μαστογραφία».

-- Και οι γυναίκες που κάνουν ακτινοβολίες κλπ. μπορούν να καλυφθούν από τα κρατικά νοσοκομεία;

-- «Αυτό είναι ένα άλλο πρόβλημα. Κι αυτό δεν καλύπτεται σε όλα τα νοσοκομεία. Από τα κρατικά είναι ο "Αγιος Σάββας", το "Αλεξάνδρα", το "Αρεταίειο" και το "Μεταξά". Πρέπει να υπάρχει και ένα κέντρο στο ΙΚΑ».

-- Μόνο... Αυτά θα πρέπει να έχουν ακόμα μεγαλύτερη λίστα...

-- «Δε θα το 'λεγα, γιατί ακτινοθεραπεία δεν κάνουν και όλες οι γυναίκες...».

Η συνομιλήτριά μας ήταν η πρώτη που από το 1986, όταν ήταν διευθύντρια του Κέντρου Μαστού του ΙΚΑ, είχε επισημάνει, μαζί με άλλους συνεργάτες της ότι η παρατεταμένη ψυχική ένταση μπορεί να προκαλεί καρκίνο στο μαστό.

Εδώ και δυο χρόνια αυτή η διαπίστωση έγινε αποδεκτή ευρύτερα από τους επιστήμονες.

Η ψυχική καταπίεση ευνοεί...

-- Τι σας έδωσε το έναυσμα γι' αυτή την έρευνα;

-- «Εβλεπα ότι οι γυναίκες που έρχονταν για καρκίνο του μαστού στο ΙΚΑ είχαν κάποια ψυχολογική καταπίεση από πριν: Η πρόβλημα με παιδί σοβαρά άρρωστο, ή με κακό σύζυγο ή με πεθερά που τις καταπίεζε πολλά χρόνια, η οικονομική καταστροφή, ή σταμάτημα των σπουδών. Ολ' αυτά είναι παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο του μαστού. Δε μιλάμε βέβαια για το θετικό στρες μιας γυναίκας λ.χ. που δουλεύει εντατικά αλλά προχωράει στη δουλιά της, είναι ικανοποιημένη κλπ. Μιλάμε για το αρνητικό στρες...».

-- Διαπιστώσατε τότε ότι υπήρχε και κάποια σχέση ανάμεσα στο άγχος και στο οικονομικό επίπεδο των γυναικών;

-- «Συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο απ' αυτό που θα μπορούσε να υποθέσει κανείς: οι γυναίκες με υψηλό κοινωνικοοικονομικό επίπεδο έχουν μεγαλύτερη συχνότητα καρκίνου του μαστού. Εχουν όμως πολύ καλύτερη πρόγνωση, γιατί πάνε πολύ πιο νωρίς στο γιατρό. Και τη μαστογραφία μπορούν να την πληρώσουν και την ευαισθητοποίηση την έχουν, είναι πιο ενημερωμένες.

Ενώ στις γυναίκες των ασθενέστερων κοινωνικοοικονομικών τάξεων μπορεί να είναι χαμηλότερη η συχνότητα, αλλά έχουν πολύ μεγαλύτερο ποσοστό καρκίνου του μαστού σε προχωρημένο στάδιο και επομένως πολύ μεγαλύτερη θνησιμότητα».

-- Ποια είναι σήμερα η θνησιμότητα στην Ελλάδα;

-- «Η θνησιμότητα στην Ελλάδα είναι 1.500-1.800 γυναίκες το χρόνο, από τα στοιχεία που μας δίνει το Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Παν/μίου Αθηνών υπό τον καθηγητή κ. Τριχόπουλο - αλλά κι από τα συμβατικά στοιχεία που δίνει η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας. Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί η συχνότητα καρκίνου του μαστού, όχι όμως και η θνησιμότητα».

Πού οφείλεται όμως η αύξηση της συχνότητας; Σε πολλούς παράγοντες, όπως μα πληροφορεί η Λυδία Μουζάκα. Βασικοί παράγοντες όμως είναι το περιβάλλον, η διατροφή και το στρες.

-- Η αυτοεξέταση με την ψηλάφηση είναι μια μέθοδος που μπορεί να βοηθήσει αρκετά στην έγκαιρη διάγνωση;

- «Παλιότερα ήταν το υπ' αριθμόν ένα "όπλο" μας. Σήμερα, που επιδιώκουμε να βρίσκουμε τον καρκίνο σε υποκλινική μορφή, δηλαδή πριν γίνει ψηλαφητός, η αυτοεξέταση προσφέρει δυο στοιχεία: Πρώτον, κάνει τη γυναίκα να έχει μια ευαισθητοποίηση για το θέμα του μαστού, οπότε θα προχωρήσει και σε μαστογραφία και, δεύτερο, όταν έχει μια ανωμαλία που τυχαίνει να είναι επιφανειακή μπορεί να την ανακαλύψει πολύ γρήγορα και να πάει αμέσως στο γιατρό. Και βέβαια δε σημαίνει ότι κάθε ανωμαλία είναι και καρκίνος»!

-- Το αν θα σταματήσει γρήγορα ή αργά η περίοδος σε μια γυναίκα παίζει κάποιο ρόλο στην ανάπτυξη καρκίνου του μαστού;

-- «Οσο πιο καθυστερημένα σταματήσει η περίοδος, τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος. Αυτό δε σημαίνει πως αν μια γυναίκα έχει μόνο αυτό τον επιβαρυντικό παράγοντα θα πάθει καρκίνο στο μαστό, γιατί είναι μια πάθηση που σχετίζεται με πολλούς παράγοντες. Ωστόσο η καθυστερημένη εμμηνόπαυση ή η πρώιμη ωορρηξία στα μικρά κορίτσια θεωρούνται παράγοντες που ευνοούν την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού».

Ψυχοκοινωνική υποστήριξη

Η Ελληνική Εταιρεία Μαστολογίας ίδρυσε το 2002 το Κέντρο Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης Γυναικών με καρκίνο του μαστού «Ελλη Λαμπέτη». Προσφέρει τις υπηρεσίες του δωρεάν σε όλες τις γυναίκες με πρόσφατη διάγνωση της νόσου, σε γυναίκες κατά τη διάρκεια της θεραπείας ή σε γυναίκες μετά την αποθεραπεία ή την υποτροπή. Στηρίζει επίσης τα άτομα του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος - συζύγους και παιδιά - που επωμίζονται ένα μεγάλο μέρος της φροντίδας των γυναικών που πάσχουν. Δίνει πληροφορίες για τα κέντρα στα οποία μπορεί η γυναίκα να κάνει εξέταση αλλά και σε γυναίκες με καρκινοφοβία, που θέλουν να επισκεφθούν το κέντρο για να την καταπολεμήσουν και μετά να κάνουν εξέταση (στο ίδιο το κέντρο όμως δε γίνεται καμιά εξέταση). Το προσωπικό του κέντρου παρέχει ψυχολογική και συμβουλευτική υποστήριξη σε προσωπικά, κοινωνικά και εργασιακά προβλήματα.

Το Κέντρο «Ελλη Λαμπέτη», βρίσκεται στη Λεωφόρο Κηφισίας 30 (5ος όροφος) και λειτουργεί καθημερινά από τις 9 π.μ. - 5 μ.μ., (τηλ. 210.7773.112). Γυναίκες από την επαρχία μπορούν να επωφεληθούν από τις υπηρεσίες του και τηλεφωνικά τις ώρες λειτουργίας του Κέντρου.


Αλίκη ΞΕΝΟΥ - ΒΕΝΑΡΔΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ