ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 6 Φλεβάρη 2005
Σελ. /32
Πάνω από 6 εκατομμύρια οι άνεργοι στη Γερμανία!

Β. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Η έκρηξη της ανεργίας στη Γερμανία ήταν αναμενόμενη, ωστόσο η ανακοίνωση του Ομοσπονδιακού Γραφείου Εργασίας, την περασμένη Τετάρτη, σύμφωνα με την οποία ο αριθμός των ανέργων έφθασε τα 5.037.000, προκάλεσε γενικό σοκ.

Η πρώτη καταγραφή των ανέργων, σύμφωνα με τα κριτήρια του νέου νόμου, ήρθε να επιβεβαιώσει μια πραγματικότητα πολύ διαφορετική από την εικόνα της γερμανικής οικονομίας, της αποκαλούμενης «ατμομηχανής» της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ομως, υπάρχουν σοβαρότατες ενδείξεις ότι ο πραγματικός αριθμός των ανέργων είναι πολύ μεγαλύτερος. Εξάλλου, ο υπουργός Οικονομικών και Εργασίας, Βόλφγκανγκ Κλέμεντ, υποχρεώθηκε να ομολογήσει ότι από τους πίνακες λείπει το ένα εκατομμύριο ανέργων που συμμετέχουν στα επιδοτούμενα από την κυβέρνηση προγράμματα. Δηλαδή, μαζί μ' αυτούς οι άνεργοι ξεπερνούν τα 6.000.000!

Δεδομένου ότι ο οικονομικά ενεργός πληθυσμός της Γερμανίας είναι 38 εκατομμύρια, το ποσοστό της ανεργίας δεν είναι 12,1% όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Ομοσπονδιακού Γραφείου Εργασίας, αλλά 15,7%.

Αλλά, υπάρχει μια ακόμη πιο ζοφερή εκτίμηση, η οποία εκφράζεται από πολλά συνδικάτα, αλλά και αρκετούς οικονομικούς αναλυτές. Ενας απ' αυτούς, ο Ούλριχ Μπλουμ, επικεφαλής του Ινστιτούτου IWH, τονίζει ότι «ο πραγματικός αριθμός των ανθρώπων που αναζητούν εργασία φθάνει τα 9.000.000, αφού πρέπει να συνυπολογίσουμε και όσους δεν εγγράφονται στους επίσημους καταλόγους επειδή γνωρίζουν ότι δε δικαιούνται επίδομα».

Είναι χαρακτηριστικό επίσης ότι ο υπουργός Οικονομικών και Εργασίας, Βόλφγκανγκ Κλέμεντ, προσπάθησε να προϊδεάσει τους συμπατριώτες του για τα χειρότερα, προαναγγέλλοντας αύξηση της ανεργίας και το Φλεβάρη. Υποσχέθηκε, βεβαίως, ότι η ανεργία θα αρχίσει να μειώνεται από τον ερχόμενο Απρίλη. Ο κ. Κλέμεντ απέδωσε την «έκρηξη της ανεργίας» στις.... κακές καιρικές συνθήκες, και την αλλαγή του τρόπου μέτρησης της ανεργίας.

Η κυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών - Πρασίνων είχε υποσχεθεί το 1998 ότι θα μειώσει τους ανέργους σε 3,5 εκατομμύρια...

Σήμερα, ο ίδιος κυβερνητικός συνασπισμός θέτει σε εφαρμογή το σχέδιο «Χαρτς-4» με το οποίο περικόπτονται τα επιδόματα ανεργίας, με το επιχείρημα ότι το μικρό επίδομα είναι κίνητρο για τον άνεργο να ψάξει για δουλιά πιο σύντομα!

Το άλλο μέτρο που περιλαμβάνει το σχέδιο «Χαρτς-4» είναι η υποχρέωση του ανέργου να δεχτεί οποιαδήποτε θέση εργασίας του προταθεί από το Γραφείο Εύρεσης Εργασίας, γιατί διαφορετικά θα χάνει το επίδομα και θα διαγράφεται από τους επίσημους καταλόγους.

Κατ' εφαρμογή αυτού του μέτρου, σε μια 26χρονη άνεργη δασκάλα προσφέρθηκε θέση εργασίας σε... οίκο ανοχής, την οποία αρνήθηκε και έτσι έχασε το επίδομα ανεργίας!

Με τέτοιους τρόπους, η κυβέρνηση Σρέντερ σκέφτεται να ξαλαφρώσει τους καταλόγους της ανεργίας στη Γερμανία, δίνοντας μάλιστα το παράδειγμα και στις υπόλοιπες κυβερνήσεις των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το τέλος της Κοινωνικής Ασφάλισης

Η πολυαναμενόμενη ανακοίνωση της αναμόρφωσης του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, έγινε τα ξημερώματα της Πέμπτης. Η «αναμόρφωση», λοιπόν, είναι μια απλή συνταγή: Καταργείται η Κοινωνική Ασφάλιση!

Χωρίς περιστροφές, ο Πρόεδρος Μπους προειδοποίησε τους Αμερικανούς εργαζόμενους ότι θα πρέπει να πάψουν να υπολογίζουν σε συνταξιοδότηση από τα ασφαλιστικά ταμεία. Κάλεσε τους Αμερικανούς κάτω των 55 ετών να στραφούν στις ιδιωτικές αποταμιεύσεις, γιατί το ισχύον σύστημα οδηγήθηκε σε χρεοκοπία.

Σύμφωνα με τον Μπους, επειδή η λύση δεν είναι η αύξηση των φόρων για «να μη θέσουμε σε κίνδυνο την οικονομική δύναμη της χώρας», ο καλύτερος τρόπος «για να διασφαλιστούν οι συντάξεις για τις επόμενες γενιές είναι η ατομική αποταμίευση».

Πρόκειται για μια νέα σελίδα στην επίθεση του κεφαλαίου κατά των εργαζόμενων, αφού οδηγεί στην κατάργηση ενός θεμελιώδους δικαιώματος, του δικαιώματος της Κοινωνικής Ασφάλισης, που κατακτήθηκε με αγώνες και αίμα στις αρχές του περασμένου αιώνα.

Αν λάβουμε υπόψη το θαυμασμό των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το αμερικανικό μοντέλο «κοινωνικής προστασίας», τότε θα πρέπει να περιμένουμε τη «μετάφραση» της πολιτικής Μπους στα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Αν βεβαίως η πολιτική Μπους εφαρμοστεί στις ΗΠΑ θα συνιστά μια από τις μεγαλύτερες ανατροπές. Με την εφαρμογή της, η «απασχολησιμότητα» βρίσκει το απόλυτο περιεχόμενό της, αφού ο εργαζόμενος δε θα υπόκειται μόνος στις σύγχρονες «δουλοκτητικές» σχέσεις εργασίας, αλλά θα επωμίζεται εξ ολοκλήρου το κόστος της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψής του, αλλά και της συνταξιοδότησής του...

ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ... Σε περικοπή επιπλέον 3.280 θέσεων εργασίας θα προβεί η «Deutsche Bank», η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα στην Ευρώπη, στο πλαίσιο προσπαθειών για μείωση του κόστους. Στο τέταρτο τρίμηνο του 2004 τα καθαρά κέρδη της γερμανικής τράπεζας υποχώρησαν στα 269 εκατ. ευρώ, έναντι 436 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2003.

ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΗΠΑ. Οπως αναμενόταν η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, «Φέντεραλ Ριζέρβ» (Fed), προχώρησε την Τετάρτη σε αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, από 2,25% στο 2,5%, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν αλλάζει το σχέδιο για σταδιακή αύξησή τους τους επόμενους μήνες. Τον Ιούνη τα επιτόκια ήταν στο 1%. Η ανακοίνωση της Fed ήταν περίπου ταυτόσημη με εκείνη που εκδόθηκε στην περασμένη συνεδρίασή της, στις 14 Δεκέμβρη. Η ανάπτυξη της οικονομίας χαρακτηρίζεται «μέτρια», η αγορά εργασίας βελτιούμενη «σταδιακά» και ο πληθωρισμός «επαρκώς περιορισμένος», ενώ οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη και τη σταθερότητα τιμών «εξισορροπημένοι».

ΚΕΡΔΗ MOBIL. H τιμή της μετοχής της μεγαλύτερης εισηγμένης πετρελαϊκής εταιρίας του κόσμου «ExxonMobil Corp.» ενισχύθηκε σημαντικά, από την ανακοίνωση των υψηλότερων στην ιστορία της τριμηνιαίων και ετήσιων κερδών. Χάρις στη μεγάλη άνοδο των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, τα κέρδη της «ExxonMobil» για το τέταρτο τρίμηνο του 2004 ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, φθάνοντας τα 8,42 δισ. δολάρια ή 1,30 δολάρια ανά μετοχή, από τα 6,65 εκατομμύρια ή 1,01 δολάρια ανά μετοχή της αντίστοιχης περυσινής περιόδου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ