ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Γενάρη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΑΡΙΣΑ
1.300 απολύσεις το μήνα!

Πάνω από 16.000 εργαζόμενοι απολύθηκαν το 2004 από τους εργοδότες τους στο Νομό Λάρισας

Πάνω από 1.300 απολύσεις το μήνα είχαμε το 2004 στο Νομό Λάρισας, αυξάνοντας δραματικά τα ποσοστά της ανεργίας. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε χτες στη δημοσιότητα το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, (ΕΚΛ), από τον Γενάρη μέχρι και το Δεκέμβρη του 2004 απολύθηκαν από τους εργοδότες τους 16.405 εργαζόμενοι. Κάθε μέρα, δηλαδή, ο μέσος όρος των απολύσεων φτάνει στις 63!

Τα νέα στοιχεία του ΕΚΛ αφορούν τις απολύσεις που έγιναν τους τελευταίους τέσσερις μήνες του 2004, οι οποίες φτάνουν στις 6.341 και αυξήθηκαν κατά 26% σε σχέση μ' αυτές που έγιναν το πρώτο οκτάμηνο του ίδιου έτους. Υπενθυμίζουμε ότι από τον Γενάρη μέχρι και τον Αύγουστο απολύθηκαν συνολικά 10.064 εργαζόμενοι στο νομό, δηλαδή 55 τη μέρα.

Συγκεκριμένα, κατά μήνα, είχαμε τις εξής απολύσεις: 1.352 το Γενάρη, 975 το Φλεβάρη, 845 το Μάρτη, 1.008 τον Απρίλη, 1.317 το Μάη, 1.985 τον Ιούνη, 1.405 τον Ιούλη, 1.177 τον Αύγουστο, 2.345 τον Σεπτέμβρη, 1.510 τον Οκτώβρη, 1.314 τον Νοέμβρη και 1.172 τον Δεκέμβρη.

Το νέο μπαράζ απολύσεων αποτελεί, λοιπόν, συνέχεια αυτών που έχουν προηγηθεί στη Λάρισα, ως αποτέλεσμα της ακολουθούμενης αντεργατικής - αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ, που, εντείνεται συνεχώς, προς όφελος των συμφερόντων της εργοδοσίας και σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.

Μιλώντας στο «Ρ» ο Τ. Τσιόγκας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και βουλευτής του ΚΚΕ, τονίζει πως «τα νέα στοιχεία για τον αριθμό των απολύσεων στο νομό, είναι εφιαλτικά, δείχνει τη γενίκευση των ελαστικών μορφών απασχόλησης και καταδεικνύει την ασυδοσία των εργοδοτών που θέλουν να πολλαπλασιάσουν τα κέρδη τους, στηριζόμενοι στην πολιτική που εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις». «Και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ - συνεχίζει - ακολουθεί την πεπατημένη των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Είναι χαρακτηριστικό ότι επιδοτεί τους εργοδότες ακόμα και με το επίδομα ανεργίας. Η πολιτική που εφαρμόζει υπηρετεί με συνέπεια τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Γι' αυτό η εργατική τάξη, συσπειρωμένη στις γραμμές του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος που εκφράζεται από το ΠΑΜΕ, επιβάλλεται να παλέψει για την ανατροπή της. Και σ' αυτή την κατεύθυνση κινούνται οι πρωτοβουλίες και η δράση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας».

ΒΟΥΛΗ - ΒΑΦΕΙΑ ΚΙΛΚΙΣ
Οι ιδιοκτήτες ευημερούν

Συζητήθηκε χτες η Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ

Εργάτες των Βαφείων έξω από το εργοστάσιο την Πρωτοχρονιά
Εργάτες των Βαφείων έξω από το εργοστάσιο την Πρωτοχρονιά
Σε μια ακόμη επίδειξη ουσιαστικής αδιαφορίας απέναντι σε απλήρωτους εργαζόμενους επιδόθηκε χτες, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση ο υφυπουργός Εργασίας Γεράσιμος Γιακουμάτος, απαντώντας σε Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Αγγελου Τζέκη για τα «ΒΑΦΕΙΑ ΚΙΛΚΙΣ», όπου οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας, διεκδικώντας δεδουλευμένα.

Ο υφυπουργός επικαλέστηκε την κρίση του κλάδου της κλωστοϋφαντουργίας και παρουσίασε ως κυβερνητική αρωγή την παροχή επιδόματος 700 ευρώ. Παράλληλα, δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να καταβάλλει οφειλές ιδιωτικών επιχειρήσεων.

«Είναι βέβαια γνωστό ότι η κλωστοϋφαντουργία θυσιάστηκε και στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Με τις δοσοληψίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου γνωρίζουμε ότι από 1.1.2005 δεν υπάρχει πλέον καμία ποσόστωση στα ζητήματα κλωστοϋφαντουργίας, ένδυσης» τόνισε ανταπαντώντας ο βουλευτής του ΚΚΕ, Αγγελος Τζέκης, επισημαίνοντας πως «το ζήτημα δεν είναι ότι πτωχεύουν οι εταιρίες, αλλά ότι οι ιδιοκτήτες ευημερούν και έχουν στρέψει τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες σε άλλους τομείς. Εκείνοι όμως που πραγματικά βρίσκονται σε δραματικότατη θέση είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι». Πρόσθεσε ότι «οι εργαζόμενοι των «ΒΑΦΕΙΩΝ Κιλκίς απαιτούν κοντά στο 1.000.000 ευρώ που χρωστάει ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας και δεν το αποδίδει. Γι' αυτό το θέμα βέβαια δεν ακούσαμε από τον κύριο υφυπουργό τι μέτρα θα πάρει, ούτως ώστε να αποδοθεί». Κατέληξε, τονίζοντας ότι «το νομικό πλαίσιο έχει διαμορφωθεί από τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις με αυτόν τον τρόπο, ώστε οι επιχειρηματίες να δρουν όπως θέλουν αυτοί σε βάρος των εργαζομένων», ενώ κατήγγειλε την προσπάθεια των εικονικά νέων ιδιοκτητών του εργοστασίου (πρόκειται για την κόρη του ιδιοκτήτη) να λειτουργήσει την επιχείρηση.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΕΛΒΟ
Ο Μυτιληναίος φέρνει και απολύσεις

Στις πλάτες των εργαζομένων της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ) αναμένεται να σκάσουν τα επιχειρηματικά παιχνίδια του Ομίλου Μυτιληναίου που πρόσφατα μπήκε δυναμικά στην ΠΕΣΙΝΕ. Οι περίπου 900 εργαζόμενοι της ΕΛΒΟ στη Θεσσαλονίκη, από τη Δευτέρα που επέστρεψαν στη δουλιά μετά από άδεια, στην πλειοψηφία τους υποαπασχολούνται, αφού η επιχείρηση δεν έχει να εκτελέσει παραγγελίες. Μάλιστα, τις τελευταίες μέρες, επανέρχεται το σενάριο που πριν 5 μήνες «αποκάλυψε» συνδικαλιστής της ΔΑΚΕ - μέλος της Διοίκησης του ΕΚΘ, πως η εταιρία σχεδιάζει να προχωρήσει σε μείωση του προσωπικού τουλάχιστον κατά 300 - 350 άτομα. Σε συνδυασμό με τη στάση ανοχής και συναίνεσης που επιδεικνύει μήνες τώρα η πλειοψηφία του Σωματείου, υποχωρώντας στις απαιτήσεις της εργοδοσίας, φαίνεται πως η κρίση που εκδηλώνεται στην επιχείρηση είναι περισσότερο τεχνητή παρά πραγματική.

Παρά το γεγονός ότι το Δημόσιο κατέχει την πλειοψηφία των μετοχών (51%), το μάνατζμεντ της εταιρίας ασκεί ο όμιλος Μυτιληναίου με το 49% των μετοχών. Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, η ΕΛΒΟ έχει 4 συνεχόμενες κερδοφόρες χρήσεις, συμπεριλαμβανομένης και της χρήσης του 2004. Και όπως εκτιμά η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία εργαζομένων, η ΕΛΒΟ μάλλον χρησιμοποιήθηκε ως πολιορκητικός κριός από το όμιλο Μυτιληναίου, για να πάρει η ΜΕΤΚΑ το 90% της ελληνικής προστιθέμενης αξίας της χρυσοφόρας δουλιάς των αρμάτων και η ΕΛΒΟ τα ψίχουλα από το μεγάλο φαγοπότι.

Πολύ σύντομα επιβεβαιώνεται η εκτίμηση πως η ιδιωτικοποίηση της ΕΛΒΟ καμία σχέση είχε με την ανάπτυξη της επιχείρησης παρά τα όσα σχετικά διατείνονταν παράγοντες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, για να δικαιολογήσουν την πολιτική ξεπουλήματος που ακολουθούν οι κυβερνήσεις τους.

Η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία καλεί τους εργαζόμενους σε αγωνιστική επαγρύπνηση, σε ετοιμότητα και ενότητα, σε αγώνα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Τους καλεί να μην επιτρέψουν τα σχέδια της εργοδοσίας και να παλέψουν για τη δημιουργία ενιαίου φορέα αμυντικής βιομηχανίας υπό τον έλεγχο του δημοσίου που θα αναπτύσσεται και θα δρα με γνώμονα τα συμφέροντα των εργαζομένων, του λαού και του τόπου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ