ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Γενάρη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Η πολυεθνική διέταξε το δικαστήριο αποφάσισε

Πέντε μήνες φυλάκιση σε συνδικαλιστή, με χαλκευμένη κατηγορία

Το σύστημα της μισθωτής σκλαβιάς θωρακίζεται και οι πρωτοπόροι συνδικαλιστές, που καλούν τους εργάτες να διεκδικούν την κλεμμένη υπεραξία της δουλιάς τους, πρέπει να «εξοντωθούν»!

Αυτό το σαφές μήνυμα επιχειρεί να στείλει από χτες προς ολόκληρη την εργατική τάξη της χώρας, η Δικαστική Εξουσία, μέσα από απόφασή της στο Β' Μονομελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά, το οποίο ευθυγραμμισμένο πλήρως με την πλευρά της εργοδοσίας, εφαρμόζοντας έτσι τις συγκεκριμένες κυβερνητικές κατευθύνσεις, έθεσε «εκτός νόμου» την ελεύθερη συνδικαλιστική δράση και ταυτόχρονα κήρυξε ανοιχτά τον πόλεμο στις ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις, που δρουν και αγωνίζονται στο πρώτο λιμάνι της χώρας.

Με συνοπτικές διαδικασίες και με εξόφθαλμα χαλκευμένες κατηγορίες το ταξικό δικαστήριο έκρινε ένοχο τον Βασίλη Ριφουνά, συνδικαλιστή του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, μέλος της διοίκησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Μετάλλου και εκπρόσωπο του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά στη γαλλική πολυεθνική επιχείρηση «Καρμπόν Λορέν», όπου εργάζεται από το 1980. Τον καταδίκασε κατόπιν εντολής της πολυεθνικής, επειδή απαίτησε ανθρώπινες συνθήκες δουλιάς και αντιστάθηκε στις αντεργατικές και τρομοκρατικές ενέργειες της εταιρίας!

Τα ίδια τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο βοούν ότι η δίκη ήταν «στημένη». Στις 7 Ιούνη 2002 η εταιρία εξέδωσε προς τους εργαζόμενους ερωτηματολόγιο με το οποίο επιδίωκε να τους αποσπάσει «δήλωση» ότι το κολαστήριο αυτό είναι λίγο - πολύ παράδεισος. Και αυτό γιατί είχε προηγηθεί έγγραφο του ΚΕΠΕΚ για τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας, στο οποίο προβλέπονταν και σχετικές κυρώσεις, τις οποίες η επιχείρηση μέσω των «δηλώσεων» των εργαζομένων προσπάθησε να αποφύγει.

Στις 11 Ιούνη του 2002 το Συνδικάτο Μετάλλου, με έγγραφό του, ζήτησε από την Επιθεώρηση Εργασίας του Ρέντη να καταθέσει σε βάρος της επιχείρησης μηνυτήρια αναφορά, γιατί απαιτούσε από το προσωπικό να συμπληρώσουν το ερωτηματολόγιο. Με την παρέμβαση του συνδικαλιστή και του Συνδικάτου οι εργαζόμενοι επέστρεψαν «κενό» το ερωτηματολόγιο.

Ωστόσο η επιχείρηση κατέθεσε επίσης στην Επιθεώρηση Εργασίας του Ρέντη αναφορά απαιτώντας με τη σειρά της την ποινική δίωξη του συνδικαλιστή, λόγω της παρέμβασής του. Η Επιθεώρηση έστειλε στον εισαγγελέα την αναφορά της επιχείρησης και αυτός ανταποκρινόμενος πάραυτα στην αξίωση της εταιρίας άσκησε αυτεπάγγελτα δίωξη σε βάρος του συνδικαλιστή για... «παράνομη βία»! Η δίκη καθορίστηκε για τις 27 Οκτώβρη 2004 με μοναδικό μάρτυρα κατηγορίας τον διευθύνοντα σύμβουλο της επιχείρησης, Κ. Παπακωνσταντίνου! Ομως τότε το δικαστήριο έκρινε ότι η δίκη πρέπει να αναβληθεί για να ενισχυθεί η θέση της εταιρίας και με άλλους μάρτυρες! Ετσι χτες η εταιρία, προφανώς κάτω από σχετικές πιέσεις, εμφανίστηκε με μάρτυρες δύο συναδέλφους του Β. Ριφουνά, που όμως και πάλι από τις καταθέσεις τους δε στοιχειοθετήθηκε η κατηγορία. Και αυτό παρά το γεγονός ότι, όπως διαπιστώθηκε και από δικηγόρους που παρακολούθησαν την ακροαματική διαδικασία, οι ερωτήσεις τόσο της εισαγγελέα κας Αρβανίτη, αλλά και της προέδρου κας Σαραβαντή ήταν τέτοιες ώστε να εκμαιεύσουν την... επιθυμητή απάντηση.

Αξίζει να σημειώσουμε για την ιστορία, ότι όσον αφορά στο αίτημα του Συνδικάτου για την κατάθεση μήνυσης σε βάρος της επιχείρησης, αυτό από τον εισαγγελέα που άσκησε τη δίωξη πήγε στα σκουπίδια! Οπως εκεί πήγε και έγγραφο του ΚΕΠΕΚ με ημερομηνία 17/9/2003 για την έλλειψη στοιχειωδών μέτρων ασφαλείας στην επιχείρηση. Επίσης, δεν είναι η πρώτη φορά που η εταιρία εξαπολύει επίθεση σε βάρος του συνδικαλιστή. Δύο φορές έχει προσπαθήσει να του αφαιρέσει τη συνδικαλιστική του ιδιότητα χωρίς αποτέλεσμα. Επίσης, δεν είναι η πρώτη φορά που επιδιώκει την τρομοκράτηση των εργαζομένων, καθώς έχει εκδώσει και άλλα ερωτηματολόγια με την αξίωση να απαντήσουν οι εργαζόμενοι αν θα συμμετέχουν σε απεργίες, ενέργειες που επίσης έμειναν στο απυρόβλητο και από την Επιθεώρηση Εργασίας, παρά τις σχετικές καταγγελίες...

Στην πράξη θα κριθεί το δίκιο

Την έντονη καταδίκη της από συνδικαλιστές και άλλους παράγοντες της δημόσιας ζωής στον Πειραιά συνάντησε η δικαστική απόφαση κατά του Β. Ριφουνά. Ενδεικτικές οι πρώτες δηλώσεις, μόλις έγινε γνωστή η είδηση:

Πέτρος Κυριακού, πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Πειραιά: «Κάποια στιγμή πίστευα ότι η Δικαιοσύνη είναι αδέκαστη. Τα τελευταία χρόνια όμως παρατηρώ σε όλα τα συνδικαλιστικά επίπεδα ότι οι αποφάσεις των δικαστηρίων είναι σε βάρος των εργαζομένων. Επομένως, το συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να λάβει μέτρα».

Μιχάλης Νουφαρίτσης, γενικός γραμματέας Εργατικού Κέντρου Πειραιά: «Αποδείχτηκε ότι όλα ήταν μεθοδευμένα, οι κατηγορίες ήταν χαλκευμένες και η δίκη στημένη. Κατηγορία δεν υπήρχε και εφευρέθηκε. Η απόφαση αυτή ανοίγει το δρόμο για ανάλογες διώξεις και καταδικαστικές αποφάσεις σε βάρος της συνδικαλιστικής δράσης, ανοίγει το δρόμο για την κατάργηση της ελεύθερης συνδικαλιστικής δράσης. Ευθύνες γι' αυτήν την κατάσταση φέρουν και οι συμβιβασμένες πλειοψηφίες στο συνδικαλιστικό κίνημα, που βάζουν πλάτη για να περάσει η αντιλαϊκή πολιτική, της οποίας η άλλη όψη είναι η ένταση της τρομοκρατίας για την καταστολή σε βάρος του εργατικού κινήματος. Εμείς κάναμε καθαρό ότι δε θα επιτρέψουμε να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση και θα δώσουμε την απάντηση που πρέπει».

Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά: «Η καταδίκη του Β. Ριφουνά, μέλους του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, καταδεικνύει με τον πιο κυνικό τρόπο την κλιμάκωση της παραπέρα ποινικοποίησης που επιχειρείται σε βάρος της συνδικαλιστικής δράσης. Στην ουσία, δηλαδή, τίθεται εκτός νόμου όποιος τολμάει να σηκώσει το κεφάλι και να αντιταχθεί στην κυρίαρχη πολιτική και στα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια σειρά από διώξεις μελών του Σωματείου μας και όχι μόνον. Αυτή η καταδίκη έρχεται λίγες μέρες πριν τη δίκη για την έκρηξη στο δεξαμενόπλοιο ΣΕΪΛΟΡ, με την οποία επιδιώκεται να μετακυληθούν οι ευθύνες του πολύνεκρου εγκλήματος στα θύματα, δηλαδή στους συναδέλφους των νεκρών και στο θεσμό του εργατικού ελέγχου στους χώρους δουλιάς, αφήνοντας στο απυρόβλητο τους υπεύθυνους. Ο,τι δηλαδή έγινε και στη συγκεκριμένη δίκη, όπου, αντί να καταδικαστεί ο εργοδότης ο οποίος βεβαιωμένα από τους ελέγχους του ΚΕΠΕΚ θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των εργαζομένων, καταδικάστηκε ο συνδικαλιστής - μέλος του Συνδικάτου, επειδή τόλμησε να διεκδικήσει ανθρώπινες συνθήκες δουλιάς και μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Πως πρόκειται για σαφή κυβερνητική κατεύθυνση προς τις δικαστικές αρχές να πάρουν το μέρος της εργοδοσίας, φάνηκε από τη δήλωση του υπουργού Π. Παναγιωτόπουλου ότι όλα στην επιχείρηση είναι σύννομα. Καλούμε τους εργαζόμενους να βρίσκονται σε επαγρύπνηση, να συσπειρωθούν γύρω από τα Συνδικάτα. Κανένας δικαστής και κανένα δικαστήριο δεν μπορεί και δεν πρέπει να μας στερήσει το δικαίωμά μας να υπερασπιζόμαστε τις κατακτήσεις μας. Και αυτό θα κριθεί στην πράξη».

Γιάννης Μίχας, νομάρχης Πειραιά: «Μου προκαλεί προβληματισμό και κατάπληξη η καταδίκη του Βασίλη Ριφουνά, συνδικαλιστή της ΠΟΕΜ και του Συνδικάτου Μετάλλου, διότι η ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης μάς επιστρέφει σε εποχές που δε θέλουμε να επαναληφθούν. Θέτουν σε κίνδυνο το μέλλον του συνδικαλιστικού κινήματος, αλλά ιδιαίτερα των εργαζομένων. Σαν νομάρχης θα σταθώ στο πλευρό του συναδέλφου Β. Ριφουνά και όποιου εργαζόμενου διώκεται, υπερασπιζόμενος τα δικαιώματα των συναδέλφων του».

Ταξική απάντηση στο κεφάλαιο και τη Δικαιοσύνη του

Την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση στο συνδικαλιστή Β. Ριφουνά, που η «τυφλή» Δικαιοσύνη καταδίκασε χτες τη συνδικαλιστική του δράση, εκφράσανε εργαζόμενοι και συνδικαλιστές στη χτεσινή σύσκεψη της Γραμματείας Πειραιά του ΠΑΜΕ και στα πλαίσια αυτά αποφάσισαν να προχωρήσουν σε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας την Παρασκευή στις 10 το πρωί στα δικαστήρια του Πειραιά. Ταυτόχρονα θα βάλουν το θέμα σε κάθε σωματείο, ώστε να παρθεί απόφαση και να εκδώσουν ανακοίνωση καταδίκης. Παρών στη χτεσινή σύσκεψη ήταν και ο Β. Ριφουνάς, ο οποίος σε παρέμβασή του τόνισε ότι η ποινή που του επιβλήθηκε «είχε στόχο να τρομοκρατήσει όλους τους εργαζόμενους. Γι' αυτό πρέπει σαν ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα να κινηθούμε στους εργαζόμενους και να τους καλέσουμε να συσπειρωθούν στα ταξικά συνδικάτα και να αντιπαρατεθούν σ' αυτήν την κατάσταση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ