Πέμπτη 20 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Στην πράξη θα κριθεί το δίκιο

Την έντονη καταδίκη της από συνδικαλιστές και άλλους παράγοντες της δημόσιας ζωής στον Πειραιά συνάντησε η δικαστική απόφαση κατά του Β. Ριφουνά. Ενδεικτικές οι πρώτες δηλώσεις, μόλις έγινε γνωστή η είδηση:

Πέτρος Κυριακού, πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Πειραιά: «Κάποια στιγμή πίστευα ότι η Δικαιοσύνη είναι αδέκαστη. Τα τελευταία χρόνια όμως παρατηρώ σε όλα τα συνδικαλιστικά επίπεδα ότι οι αποφάσεις των δικαστηρίων είναι σε βάρος των εργαζομένων. Επομένως, το συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να λάβει μέτρα».

Μιχάλης Νουφαρίτσης, γενικός γραμματέας Εργατικού Κέντρου Πειραιά: «Αποδείχτηκε ότι όλα ήταν μεθοδευμένα, οι κατηγορίες ήταν χαλκευμένες και η δίκη στημένη. Κατηγορία δεν υπήρχε και εφευρέθηκε. Η απόφαση αυτή ανοίγει το δρόμο για ανάλογες διώξεις και καταδικαστικές αποφάσεις σε βάρος της συνδικαλιστικής δράσης, ανοίγει το δρόμο για την κατάργηση της ελεύθερης συνδικαλιστικής δράσης. Ευθύνες γι' αυτήν την κατάσταση φέρουν και οι συμβιβασμένες πλειοψηφίες στο συνδικαλιστικό κίνημα, που βάζουν πλάτη για να περάσει η αντιλαϊκή πολιτική, της οποίας η άλλη όψη είναι η ένταση της τρομοκρατίας για την καταστολή σε βάρος του εργατικού κινήματος. Εμείς κάναμε καθαρό ότι δε θα επιτρέψουμε να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση και θα δώσουμε την απάντηση που πρέπει».

Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά: «Η καταδίκη του Β. Ριφουνά, μέλους του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, καταδεικνύει με τον πιο κυνικό τρόπο την κλιμάκωση της παραπέρα ποινικοποίησης που επιχειρείται σε βάρος της συνδικαλιστικής δράσης. Στην ουσία, δηλαδή, τίθεται εκτός νόμου όποιος τολμάει να σηκώσει το κεφάλι και να αντιταχθεί στην κυρίαρχη πολιτική και στα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια σειρά από διώξεις μελών του Σωματείου μας και όχι μόνον. Αυτή η καταδίκη έρχεται λίγες μέρες πριν τη δίκη για την έκρηξη στο δεξαμενόπλοιο ΣΕΪΛΟΡ, με την οποία επιδιώκεται να μετακυληθούν οι ευθύνες του πολύνεκρου εγκλήματος στα θύματα, δηλαδή στους συναδέλφους των νεκρών και στο θεσμό του εργατικού ελέγχου στους χώρους δουλιάς, αφήνοντας στο απυρόβλητο τους υπεύθυνους. Ο,τι δηλαδή έγινε και στη συγκεκριμένη δίκη, όπου, αντί να καταδικαστεί ο εργοδότης ο οποίος βεβαιωμένα από τους ελέγχους του ΚΕΠΕΚ θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των εργαζομένων, καταδικάστηκε ο συνδικαλιστής - μέλος του Συνδικάτου, επειδή τόλμησε να διεκδικήσει ανθρώπινες συνθήκες δουλιάς και μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Πως πρόκειται για σαφή κυβερνητική κατεύθυνση προς τις δικαστικές αρχές να πάρουν το μέρος της εργοδοσίας, φάνηκε από τη δήλωση του υπουργού Π. Παναγιωτόπουλου ότι όλα στην επιχείρηση είναι σύννομα. Καλούμε τους εργαζόμενους να βρίσκονται σε επαγρύπνηση, να συσπειρωθούν γύρω από τα Συνδικάτα. Κανένας δικαστής και κανένα δικαστήριο δεν μπορεί και δεν πρέπει να μας στερήσει το δικαίωμά μας να υπερασπιζόμαστε τις κατακτήσεις μας. Και αυτό θα κριθεί στην πράξη».

Γιάννης Μίχας, νομάρχης Πειραιά: «Μου προκαλεί προβληματισμό και κατάπληξη η καταδίκη του Βασίλη Ριφουνά, συνδικαλιστή της ΠΟΕΜ και του Συνδικάτου Μετάλλου, διότι η ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης μάς επιστρέφει σε εποχές που δε θέλουμε να επαναληφθούν. Θέτουν σε κίνδυνο το μέλλον του συνδικαλιστικού κινήματος, αλλά ιδιαίτερα των εργαζομένων. Σαν νομάρχης θα σταθώ στο πλευρό του συναδέλφου Β. Ριφουνά και όποιου εργαζόμενου διώκεται, υπερασπιζόμενος τα δικαιώματα των συναδέλφων του».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ