Πέμπτη 20 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Λειτουργούν στα όρια

Μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό αντιμετωπίζουν το Κέντρο Υγείας Ζαγκλιβερίου Νομού Θεσσαλονίκης και τα Περιφερειακά Ιατρεία, με αποτέλεσμα το ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό να εργάζεται στα όρια της σωματικής και ψυχικής αντοχής, με αρνητικές συνέπειες και για τους ασθενείς.

Τα προβλήματα αυτά έφεραν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Α. Τζέκης και Γ. Χουρμουζιάδης με Ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Νικ. Κακλαμάνη.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ υπογραμμίζουν ότι: Απουσιάζουν ακόμα και για τέσσερα χρόνια βασικές ειδικότητες επισκεπτών γιατρών (καρδιολόγος, γυναικολόγος, ψυχολόγος, ακτινολόγος, μικροβιολόγος, οφθαλμίατρος). Το μικροβιολογικό εργαστήριο δε διαθέτει το βασικό εξοπλισμό π.χ. αιματολογικό αναλυτή κ.ά. Αντίστοιχα τα μηχανήματα του ακτινολογικού είναι απαρχαιωμένα (μοντέλο 1978) με αποτέλεσμα να απαιτείται συχνά επανάληψη ακτινογραφιών. Ακόμη, δεν υπάρχει αναλυτής ξηράς χημείας στην εφημερία (απαραίτητος για τη διάγνωση σοβαρών καταστάσεων εμφραγμάτων κλπ.). Επίσης, υπάρχουν μόλις τέσσερις νοσηλεύτριες ενώ απαιτούνται έντεκα, δυο μόνο διοικητικοί υπάλληλοι, ενώ προβλέπονται τέσσερις θέσεις. Κενή παραμένει και η θέση της μαίας που συνταξιοδοτήθηκε πριν δυο χρόνια. Πρόσφατα το ΚΥ αποδυναμώθηκε ακόμα περισσότερο με την απομάκρυνση μιας γενικής γιατρού.

«Η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και πρέπει να παρέχεται αποκλειστικά μέσα από το δημόσιο τομέα, ισότιμα προς όλους. Η ευθύνη για την κατάσταση στην Υγεία βαραίνει όλες τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που μέσα από τις αναδιαρθρώσεις παραχωρούν κι αυτόν τον κοινωνικά ευαίσθητο τομέα στην επιχειρηματική δραστηριότητα, μετατρέποντας την Υγεία από κοινωνικό αγαθό σε εμπορεύσιμο είδος», τονίζουν οι βουλευτές. Και ρωτούν τον υπουργό Υγείας αν θα καλύψει τις κενές θέσεις προσωπικού με μόνιμο προσωπικό και αν θα εξασφαλίσει τον απαραίτητο εξοπλισμό για την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία του ΚΥ και των Περιφερειακών Ιατρείων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ