Πέμπτη 20 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ - Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
Εντολές λιτότητας για το 2005

Από την κινητοποίηση των συνταξιούχων τον περασμένο Δεκέμβρη
Από την κινητοποίηση των συνταξιούχων τον περασμένο Δεκέμβρη
Τα «μισοάδεια ταμεία» και την κακή οικονομική κατάσταση που παρέλαβε από το ΠΑΣΟΚ «ανακαλύπτει» δέκα μήνες μετά την εκλογή της η κυβέρνηση της ΝΔ για να συνεχίσει την αντεργατική της πολιτική, με την καθήλωση των μισθών, την παραπέρα ενίσχυση των επιχειρήσεων με πρόσχημα την αντιμετώπιση της ανεργίας, καθώς και την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, για την οποία, όπως φαίνεται στην περίπτωση της Εμπορικής, στέκονται εμπόδιο τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων.

Αυτό προκύπτει από τη χτεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού, Κ. Καραμανλή, με την ηγεσία του υπουργείου Απασχόλησης και το περιεχόμενο των δηλώσεων του Π. Παναγιωτόπουλου, ο οποίος εξερχόμενος του Μαξίμου δήλωσε ότι «έλαβε συγκεκριμένες εντολές για το 2005».

Η κινδυνολογία αυτή και η γνωστή εικόνα της «καμένης γης» για άλλη μια φορά επιστρατεύονται για να δικαιολογήσουν την καθήλωση των μισθών και των συντάξεων και για το 2005. Τις τελικές ανακοινώσεις - όπως είπε ο υπουργός - θα τις κάνει στο τέλος του μήνα. Ομως, η αναφορά του Π. Παναγιωτόπουλου ότι οι προεκλογικές δεσμεύσεις της ΝΔ έχουν «ορίζοντα τετραετίας» υποδηλώνει άλλον ένα χρόνο σκληρής λιτότητας. Ετσι, οι συντάξεις του ΟΓΑ και το ΕΚΑΣ θα παραμείνουν στα γνωστά εξευτελιστικά επίπεδα. Ακόμα και αυτές οι πενιχρές προεκλογικές δεσμεύσεις παραπέμπονται για το μέλλον..!

Πάντως, η κυβέρνηση παράλληλα με την αναδιοργάνωση στις κλίμακες του ΕΚΑΣ, επεξεργάζεται - ως στόχο της επόμενης διετίας - τη μετεξέλιξή του σε «κατώτερη εθνική σύνταξη». Ενας στόχος που κινείται σε παράλληλη κατεύθυνση με τη γνωστή πρόταση για το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα» και που και τα δύο μαζί έρχονται να εξυπηρετήσουν τη λογική να υπάρξει «ένα δίχτυ ασφαλείας» που να εκτονώνει την αντίδραση μεγάλων εργατικών μαζών οι οποίες θίγονται από τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις της ΕΕ. Ανεξάρτητα πού ο καθένας βάζει το όριο του «ελάχιστου» ή του «κατώτερου» η λογική είναι η ίδια. Και έρχεται να υποκαταστήσει το δικαίωμα των εργαζομένων για μισθούς και συντάξεις στο ύψος των πραγματικών και σύγχρονων αναγκών της εργατικής τάξης.

Οι εντολές Καραμανλή όσον αφορά στο γενικότερο πλαίσιο της πολιτικής του υπουργείου Απασχόλησης συνίστανται σε:

- Κλιμάκωση και ενίσχυση των επιχειρήσεων αντί των ανέργων. Στο πλαίσιο αυτό μέσα από τον ΟΑΕΔ οι επιχειρηματίες θα επιδοτηθούν για 65.000 θέσεις τζάμπα εργατικής δύναμης, με πρόσχημα πάντα την αντιμετώπιση της ανεργίας.

- Εφαρμογή του αντιασφαλιστικού πλαισίου που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με την ένταξη ταμείων κύριας ασφάλισης (ΔΕΚΟ-τράπεζες) στο ΙΚΑ και ενιαιοποίηση επικουρικών ταμείων, με δυσμενέστερους όρους για τους εργαζόμενους, απ' αυτούς που ισχύουν σήμερα. Οπως είπε ο υπουργός, για το σκοπό αυτό θα εντείνει τον «κοινωνικό διάλογο».

- Αντιμετώπιση του Ασφαλιστικού για να προωθηθούν οι ιδιωτικοποιήσεις. Ειδικότερα για την Εμπορική Τράπεζα ο υπουργός ομολόγησε ότι αυτό επείγει «γιατί υπάρχει στον αέρα και θα λυθεί το θέμα της Credit Agricol...». Δηλαδή, απροκάλυπτα ο Π. Παναγιωτόπουλος αναγνώρισε ότι η κυβέρνηση και η τράπεζα επιχειρούν να κατακρεουργήσουν τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων σ' αυτήν για να διευκολύνουν τους υποψήφιους αγοραστές της.

- «Τολμηρό» πρόγραμμα στεγαστικής πολιτικής μέσω ΟΕΚ, που θα συνεχίσει να δουλεύει για λογαριασμό των τραπεζών κατά τη γνωστή πάγια τακτική. Ετσι, με τη γνωστή μέθοδο της επιδότησης ουσιαστικά η κυβέρνηση «βρίσκει πελάτες στις τράπεζες» αντί με τα χρήματα του ΟΕΚ να εξασφαλίζεται φτηνή και ποιοτική κατοικία στους εργαζόμενους δικαιούχους του ΟΕΚ.

Τέλος, ο υπουργός Απασχόλησης επανέλαβε τις χιλιοειπωμένες υποσχέσεις «για τη βελτίωση των προβλημάτων της καθημερινότητας του πολίτη» και για πολλοστή φορά εξήγγειλε την απονομή συντάξεων μέσα σε ένα μήνα...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ