ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Γενάρη 2005
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ
Ξεπέρασε τα 23 δισ. ευρώ

Στοιχεία για το εντεκάμηνο Γενάρης - Νοέμβρης 2004

Ξεπέρασε τα 23 δισ. ευρώ το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου το εντεκάμηνο Γενάρης - Νοέμβρης του 2004 (20,3 δισ. ευρώ το 2003), σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας. Η διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος οφείλεται στο ότι οι εισαγωγές αυξήθηκαν ταχύτερα από τις εξαγωγές. Οι εισαγωγές εμπορευμάτων και πετρελαιοειδών ανήλθαν στα 34,46 δισ. ευρώ, έναντι 30,47 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2003. Οι δε εξαγωγές ανήλθαν στα 11,41 δισ. ευρώ, έναντι 10,08 δισ. ευρώ το 2003. Αντίθετα, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών εμφανίζεται σημαντικά βελτιωμένο σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2003. Συγκεκριμένα, μειώθηκε στα 5,08 δισ. ευρώ (από 7,05 δισ. ευρώ το 2003), κυρίως λόγω της συγκυριακής βελτίωσης του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών (αυξημένα ναύλα των εφοπλιστών της υπερπόντιας ναυτιλίας).

Και από τα στοιχεία του ισοζυγίου προκύπτει ότι η ελληνική οικονομία χάνει σταθερά έδαφος στους τομείς της υλικής παραγωγής (πρωτογενής και δευτερογενής τομέας) και στηρίζεται όλο και περισσότερο στον - ασταθή - τομέα των υπηρεσιών. Από τα αναλυτικά στοιχεία, προκύπτει ότι στην εξεταζόμενη περίοδο του εντεκάμηνου Γενάρης - Νοέμβρης 2004:

  • Το ισοζύγιο υπηρεσιών ανήλθε στα 14,81 δισ. ευρώ, έναντι 11,10 δισ. ευρώ το 2003. Η βελτίωση του πλεονάσματος οφείλεται κυρίως στην αντίστοιχη αύξηση των καθαρών εισπράξεων από μεταφορές (ναύλοι που εισρέουν στο τραπεζικό σύστημα), οι οποίες από 8,59 δισ. ευρώ το 2003, αυξήθηκαν στα 12,10 δισ., ευρώ το 2004. Οι εισπράξεις από ταξιδιωτικό συνάλλαγμα ανήλθαν στα 10,11 δισ. ευρώ από 9,27 δισ. ευρώ το 2003, ενώ οι πληρωμές για μεταφορές και ταξιδιωτικό συνάλλαγμα αυξήθηκαν σε απόλυτα μεγέθη με σαφώς μικρότερους ρυθμούς.
  • Το έλλειμμα του ισοζυγίου εισοδημάτων μειώθηκε σε 2,28 δισ. ευρώ από 2,37 δισ. ευρώ το 2003 με τις πληρωμές για τόκους, μερίσματα, κέρδη που εξάγονται σε τρίτες χώρες, να διαμορφώνονται στα 3,64 δισ. ευρώ
  • Το πλεόνασμα στο ισοζύγιο μεταβιβάσεων διαμορφώθηκε στα 5,43 δισ. ευρώ από 4,60 δισ. ευρώ το 2003.
  • Η εξαγωγή κεφαλαίου για παραγωγικές επενδύσεις ανήλθε στα 450 εκατ. ευρώ, ενώ την ίδια περίοδο εισέρευσαν στη χώρα 1,01 δισ. ευρώ, με τα οποία έγινε η εξαγορά μιας σειράς επιχειρήσεων.
  • Οι τοποθετήσεις στον τζόγο (μετοχές, ομόλογα) εμφανίζουν πλεόνασμα 10,48 δισ. ευρώ.
ΕΠΑΡΚΕΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Στο «βωμό» της απελευθέρωσης

Η κυβέρνηση περιορίζεται σε επιμέρους παρεμβάσεις και αναμένει τους «σωτήρες» ιδιώτες

Δεσμευόμενη από τις επιταγές της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, η κυβέρνηση αποφεύγει να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για την ενίσχυση της ηλεκτροπαραγωγής. Αν και αναγνωρίζει ότι το σύστημα βρίσκεται σε οριακό σημείο, αντιμετωπίζει τους κινδύνους για το 2005 με επικλήσεις στην ευαισθησία του ...καταναλωτικού κοινού. Η περιβόητη επιτροπή για την επάρκεια του συστήματος, το πόρισμα της οποίας παρουσιάστηκε χτες, συστήνει μια σειρά από μέτρα που περιορίζονται στην ...καλή συντήρηση των μονάδων και των δικτύων μεταφοράς, τιμολογιακές παρεμβάσεις υπέρ των βιομηχανιών και γενικότερα με μια καλύτερη διαχείριση του συστήματος. Οπως είπε και ο Δ. Σιούφας, η επαρκής τροφοδότηση ηλεκτρικής ενέργειας «είναι υπόθεση όλων μας», ιδίως σήμερα «που το σύστημα βρίσκεται σε οριακή κατάσταση»!

Στο θέμα των τιμολογίων δεδομένη είναι η ευνοϊκή αντιμετώπιση 335 μεγάλων επιχειρήσεων, που ήδη βρίσκονται σε επαφή με τη ΔΕΗ. Μέχρι τον Απρίλη θα έχει διαμορφωθεί σχέδιο κινήτρων, μεταξύ των οποίων και σημαντική μείωση των τιμολογίων για τον περιορισμό της κατανάλωσης στις ώρες αιχμής. Εάν η συμφωνία δεν τηρηθεί, θα προβλέπεται πρόσθετη επιβάρυνση. Θα εξεταστεί, επίσης, η εφαρμογή του μειωμένου τιμολογίου και στην οικιακή κατανάλωση, ωστόσο τα περιθώρια σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πολύ πιο περιορισμένα, όπως και ο έλεγχος από τα νοικοκυριά, με σοβαρό κίνδυνο να υπάρξει έμμεση αύξηση των οικιακών τιμολογίων!

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Σαλαγκούδης αναγνώρισε ότι χρειάζεται τουλάχιστον μια ηλεκτροπαραγωγική μονάδα στην Πελοπόννησο. Σύμφωνα με το γενικό γραμματέα Ενέργειας Ν. Στεφάνου, από την απόφαση μέχρι την κατασκευή μιας μονάδας, απαιτούνται το λιγότερο 4 - 5 χρόνια! Ο πραγματικός λόγος που η κυβέρνηση δεν έχει πάρει ακόμη συγκεκριμένες αποφάσεις είναι ότι βρίσκεται υπό διαμόρφωση το θεσμικό πλαίσιο, που στόχο έχει να εξασφαλίσει την κερδοφόρο είσοδο των ιδιωτών στην ηλεκτροπαραγωγή. Σε συνδυασμό με την υποχρέωση να αναλάβουν μέρος της παραγωγής οι ιδιώτες, η κυβέρνηση αναμένει την εκδήλωση επιχειρηματικού ενδιαφέροντος, για να προωθήσει τον ενεργειακό σχεδιασμό!!!

Μέχρι τότε, θα επιδιωχτεί η κάλυψη των αναγκών με τη συντήρηση των μονάδων του νοτίου συστήματος, την ενοικίαση αεροστροβιλικών μονάδων 100 - 120 MW από τη ΔΕΗ στο Λαύριο για τις θερινές απαιτήσεις, καλύτερο προγραμματισμό εισαγωγών ενέργειας, παρεμβάσεις στο σύστημα μεταφοράς κλπ.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΕΝΖΙΝΟΠΩΛΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Προαναγγέλλει κινητοποιήσεις, αν...

Εκτεταμένο λαθρεμπόριο, και «αδικαιολόγητες» αποκλίσεις τιμών από πρατήριο σε πρατήριο κατήγγειλε χτες η ηγεσία της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδας (ΟΒΕ) σε συνέντευξη Τύπου, αποδίδοντας την κατάσταση αυτή στην ολιγωρία της κυβέρνησης να προωθήσει την εφαρμογή του τελευταίου σχετικού νόμου και στη μη λειτουργία του «υγιούς ανταγωνισμού». Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δ. Μακρυβέλιος χαρακτήρισε ασύδοτη την αγορά πετρελαιοειδών, υποστηρίζοντας ότι το λαθρεμπόριο βρίσκεται σε έξαρση και πως ο τζίρος του ανέρχεται σε 1,5 - 2 δισ. ευρώ το χρόνο!

Στη διάρκεια της χτεσινής συνέντευξης το προεδρείο της ΟΒΕ επανέλαβε την πρόθεση της Ομοσπονδίας να θέσει τον κλάδο σε κινητοποιήσεις τον επόμενο μήνα εάν δεν ικανοποιηθούν σειρά κλαδικών αιτημάτων. Μεταξύ άλλων ζητούν ρυθμίσεις στη φορολόγηση των πρατηριούχων, τους όρους αδειοδότησης για ίδρυση νέων πρατηρίων, την εγκατάσταση ηλεκτρονικών συστημάτων ελέγχου εισροών - εκροών κλπ.

ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ
Κίνδυνοι και από την αύξηση των επιτοκίων

Με αμφίβολης αποτελεσματικότητας μέτρα που εγκυμονούν κινδύνους αύξησης των ήδη τοκογλυφικών επιτοκίων, απαντά η Τράπεζα της Ελλάδας στη ραγδαία εξάπλωση των καταναλωτικών δανείων και στην παρατηρούμενη διόγκωση των καθυστερήσεων στην αποπληρωμή τους. Το ενδεχόμενο αυτό προκύπτει και από τις δηλώσεις του διοικητή της ΤτΕ, Ν. Γκαργκάνα, μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφη.

Σύμφωνα με δηλώσεις του διοικητή της ΤτΕ, «οι προβλέψεις σε ορισμένες τράπεζες για την κάλυψη πιθανών κινδύνων που προκύπτουν από καταναλωτικά δάνεια δεν είναι ικανοποιητικές. Θα κάνουμε μια μικρή αναπροσαρμογή». Η αύξηση των δεσμεύσεων, δηλαδή του μέρους εκείνου των τραπεζικών κεφαλαίων που δε θα μπορούν να τα ρίξουν στη χρυσοφόρα, για τους ίδιους, αγορά των καταναλωτικών δανείων, θα αντισταθμιστεί από την αύξηση των επιτοκίων που θα επιβάλλουν στα κάθε είδους δάνεια.

Είναι δηλαδή απόλυτα φανερό πως τη νύφη για μια ακόμη φορά θα την πληρώσουν τα υπερδανεισμένα λαϊκά νοικοκυριά. Ο διοικητής της ΤτΕ απέφυγε να δώσει σαφή απάντηση για το κατά πόσο η αναπροσαρμογή θα επηρεάσει τα επιτόκια λέγοντας: «Δε νομίζω. Αυτής της τάξεως που θα είναι, δε νομίζω ότι θα επηρεάσει τα επιτόκια»...

Για σήμερα προγραμματίζεται συνάντηση των υπουργών Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη και Απασχόλησης Π. Παναγιωτόπουλου με το διοικητή της Εμπορικής Τράπεζας Γ. Προβόπουλο. Στην ατζέντα είναι το ασφαλιστικό σύστημα των τραπεζοϋπαλλήλων και οι αξιώσεις που προβάλλει γύρω από αυτό η διοίκηση και οι μεγαλομέτοχοι του ομίλου της Εμπορικής. Δεδομένης της ασυμφωνίας ανάμεσα στους τραπεζικούς ομίλους, η κυβέρνηση, σύμφωνα με τις πληροφορίες, προωθεί την επίλυση του «ζητήματος» στην Εμπορική Τράπεζα - οι μεγαλομέτοχοι της οποίας θέλουν λύση «εδώ και τώρα» - καθώς και στην Αγροτική Τράπεζα (ΑΤΕ).

ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
Πτώση 8,6% το δεκάμηνο

Μειωμένη κατά 8,6% εμφανίζεται η νόμιμη οικοδομική δραστηριότητα το δεκάμηνο Γενάρη - Οκτώβρη 2004, σε σχέση με τα αντίστοιχα επίπεδα του 2003. Η κάμψη της οικοδομικής δραστηριότητας το δεκάμηνο οφείλεται κυρίως στην κάμψη κατά 17,6% που εμφανίζει ο νομός Αττικής, όπου ο όγκος των νέων οικοδομών το 2004 ανήλθε στα 16.245,4 κυβικά μέτρα, έναντι 19.725,5 κυβικά μέτρα το αντίστοιχο διάστημα του 2003.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ