ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Γενάρη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΙΚΟ ΑΠΟΜΑΧΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ
Χρηματοδοτεί τους εφοπλιστές αντί να εισπράττει!

Στα σκαριά νέο χάρισμα χρεών

Το τεράστιο μέγεθος της διαρκούς ληστείας σε βάρος του «βουλιαγμένου» από τα ελλείμματα Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (ΝΑΤ) - ληστεία από την οποία δεν ξεφεύγουν και τα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία - αποκαλύπτεται και επίσημα με συγκεκριμένα στοιχεία, του ίδιου του ΝΑΤ. Σε έκθεση που συνέταξε ο μόνιμος επιστημονικός συνεργάτης του ΝΑΤ, Σωτήρης Χαραλάμπους, για λογαριασμό του Ταμείου, ομολογείται με τον πλέον κυνικό τρόπο και κωδικοποιημένα το «έγκλημα» που διαπράχθηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και συνεχίζει η σημερινή και του οποίου τα κύρια συστατικά είναι η άθλια και μόνιμη συναλλαγή του Ταμείου με τους εφοπλιστές, η πλήρης αδιαφάνεια που επικρατεί με τα οικονομικά του και βέβαια, κατά συνέπεια, η κατάφωρη παραβίαση ακόμα και αυτών των υποτυπωδών νομικών ασφαλιστικών δικλείδων που διέπουν το Ταμείο για να μπορεί να επιβιώσει.

Είναι, ωστόσο, «άξιον απορίας», γιατί βγαίνουν τώρα τα προβλήματα αυτά στη φόρα και μάλιστα από το ίδιο το ΝΑΤ. Σύμφωνα με τα όσα διαρρέονται, η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμάζεται να επιστρατεύσει τη γνωστή μέθοδο της παραγραφής για τα όσα οφείλονται στο ΝΑΤ, αφού πλέον κλείνει μία 5ετία από τον τελευταίο ισολογισμό του, αυτόν του 2000. Αλλωστε, ήδη υπάρχει δηλωμένη πρόθεση της κυβέρνησης να φέρει νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή για το ΝΑΤ...

Οπως επιβεβαιώνει η έκθεση, το Ταμείο δεν μπορεί να κλείσει ισολογισμούς. Οι ισολογισμοί κλείνονται «κατά παραδοχή»! Είναι ενδεικτικό ότι ο ισολογισμός του 1999 έκλεισε με παθητικό 1,8 δισ. δραχμές και το 2000 με 72 εκατομμύρια δραχμές! Πρόκειται για τεράστια διαφορά και σύμφωνα με τα σχόλια του Σ. Χαραλάμπους κανείς δε γνωρίζει πού πήγαν αυτά τα κεφάλαια! Ενώ από το 2000 δεν έχει κλείσει κανένας ισολογισμός!

Ακόμα, στην έκθεση, αναφέρεται ξεκάθαρα η «χορήγηση ελευθεροπλοϊών χωρίς ξεκάθαρες διαδικασίες», «επίτευξη χρηματοδότησης πλοιοκτητών και χάσιμο εσόδων για το ΝΑΤ»! Η ελευθεροπλοΐα δίνεται στα πλοία, όταν γι' αυτά οι πλοιοκτήτες τους έχουν εξοφλήσει το ναυτολόγιό τους, δηλαδή έχουν καταθέσει όλες τις ασφαλιστικές εισφορές προς όλα τα Ταμεία (Κλάδους) που σχετίζονται με το ΝΑΤ. Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι υπάρχουν βεβαιωμένες από ΔΟΥ ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το ΝΑΤ εφοπλιστικών εταιριών, όπως της HFD και όμως με παρέμβαση του προέδρου του ΝΑΤ, προφανώς με ...άνωθεν εντολή, έχει δοθεί στα πλοία της ελευθεροπλοΐα! Ακόμα ουδείς γνωρίζει ποιες είναι οι οφειλές των ακτοπλόων εφοπλιστών προς τον Κλάδο Ασφάλισης Επιβατών και Οχημάτων (ΚΑΕΟ), που πρόκειται για χρήματα που οι ίδιοι έχουν εισπράξει από τα εισιτήρια και δεν τα έχουν αποδώσει!

Επίσης, σύμφωνα με την έκθεση, «δεν υπάρχει συμφωνία των Τραπεζικών Λογαριασμών του ΝΑΤ» και το αποτέλεσμα αυτού είναι ότι «δεν μπορεί να υπάρξει γνώση του υπολοίπου (χρεωστικού ή πιστωτικού), που μπορεί να είναι διαθέσιμο στο ΝΑΤ». Εδώ πρέπει να προστεθεί ότι το ΝΑΤ έχει δύο λογαριασμούς, έναν στην Τράπεζα Ελλάδος που αφορά στο συνάλλαγμα και έναν στην Εμπορική Τράπεζα. Ο δεύτερος λογαριασμός έχει ανοιχτεί χωρίς ποτέ να έχει υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο διοίκησης του ΝΑΤ. Επιπλέον, αυτός ο λογαριασμός αφορά όλα τα Ταμεία που συνδέονται με το ΝΑΤ, και τα χρήματα μπαίνουν εκεί «χύμα», με αποτέλεσμα κανείς να μην ξέρει από πού προέρχονται τα κεφάλαια. Ετσι, όπως αναφέρεται στην έκθεση, «δεν είναι γνωστή η κατανομή εσόδων - εξόδων του ΝΑΤ κατά Συνεργαζόμενο Φορέα (δηλαδή δεν τηρείται μερίδα Συνεργαζομένων Φορέων στο ΝΑΤ», με αποτέλεσμα να μην «υπάρχει γνώση της οικονομικής σχέσης του ΝΑΤ με τους Συνεργαζόμενους με αυτό Φορείς».

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΣ
Χέρι χέρι κυβέρνηση - Μπακογιάννη - εργατοπατέρες

Το «μαύρο» μέτωπο κυβέρνησης - δημάρχου Αθήνας και συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών στην ΠΟΕ - ΟΤΑ και το Σύλλογο Εργαζομένων Δήμου Αθήνας, που με την πολιτική τους οξύνουν τα προβλήματα του λαού της Αθήνας και των εργαζομένων στο Δήμο, καταγγέλλει, με ανακοίνωσή της, η Συντονιστική Επιτροπή Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής. Καλεί τους εργαζόμενους να δημιουργήσουν το δικό τους μέτωπο ρήξης και ανατροπής με την ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων στο δήμο. Στην κατεύθυνση αυτή, η Συντονιστική από σήμερα ξεκινά ένα πρόγραμμα περιοδειών σε κάθε χώρο δουλιάς του Δήμου Αθήνας.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση της ΝΔ εντείνει την επίθεση σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε όλα τα επίπεδα. Η πολιτική, συνεχίζει, των απολύσεων και της ανεργίας, που σήμερα χτυπά τους εργαζόμενους που απασχολούνται στο πρόγραμμα της φύλαξης των σχολικών κτιρίων και στο «Βοήθεια στο Σπίτι», είναι πρόβλημα του συνόλου των εργαζομένων, «γιατί ολόκληρη η εργατική τάξη δέχεται την επίθεση της κυβέρνησης, του κεφαλαίου, της ΕΕ».

Η Συντονιστική καταγγέλλει την κυβέρνηση για τη διαιώνιση του καθεστώτος ομηρίας των συμβασιούχων και για τη χρήση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ως μοχλού εφαρμογής της αντεργατικής - αντιλαϊκής πολιτικής. Καταγγέλλει την ΚΕΔΚΕ, που αποδέχεται αυτήν την πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ενώ κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην δήμαρχο Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη που «χέρι - χέρι με την κυβέρνηση υλοποιούν αυτές τις πολιτικές εργασιακής και πολιτικής ομηρίας που βιώνουν δεκάδες εργαζόμενοι στο Δήμο Αθήνας, των οποίων οι συμβάσεις ανανεώνονται συνεχώς, χωρίς όμως ποτέ να μονιμοποιούνται και να έχουν πλήρη και σταθερή δουλιά».

Η Συντονιστική απαιτεί: Κατώτερο μισθό 1.200 ευρώ και σύνταξη 960 ευρώ, άμεση μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, ένταξη του κλάδου στα βαρέα και ανθυγιεινά με μειωμένα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης (50 για γυναίκες και 55 για άντρες), δημόσια - δωρεάν και αναβαθμισμένη Υγεία και Παιδεία, κατάργηση των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς, άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων των εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ
Να μην περάσει ο εκβιασμός στην «Ιντρακόμ»

Δυναμική παρέμβαση με μαζική εξόρμηση έξω από εργοστάσια της «Ιντρακόμ» στην Παιανία, έκαναν χτες συνδικαλιστές και εργαζόμενοι της Επιτροπής Αγώνα κατά των απολύσεων και το κλείσιμο των επιχειρήσεων. Από τα ξημερώματα βρέθηκαν έξω από τις πύλες εργοστασίων, μοίρασαν χέρι χέρι την ανακοίνωση της επιτροπής και κάλεσαν τους εργαζόμενους να αντισταθούν στην προκλητική πρόταση της πλειοψηφίας του εργοδοτικού σωματείου που αξιώνει να κάνουν και νέες θυσίες για να κρατήσουν ψηλά τα κέρδη της επιχείρησης. Κάλεσαν σε συσπείρωση στα ταξικά συνδικάτα και σε ενωμένο και αποφασιστικό αγώνα ενάντια στους εκβιασμούς της εργοδοσίας να απολύσει ακόμα 400 εργαζόμενους μετά τους πρόσφατους 420 απολυμένους μέσω εθελούσιας εξόδου. Να γυρίσουν τις πλάτες στους εργατοπατέρες του εργοστασίου οι οποίοι έφτασαν στο σημείο να ζητήσουν οι ίδιοι να αποδεχτούν οι εργάτες να δουλεύουν 35 λεπτά επιπλέον την ημέρα τζάμπα.

Σε δήλωσή του στο «Ρ» ο Κ. Μυτιληνιού, μέλος της Επιτροπής, τόνισε ότι με την εξόρμηση τα ταξικά συνδικάτα δηλώνουν ότι θα σταθούν αλληλέγγυα σε όποιον αγώνα κάνουν οι εργαζόμενοι ενάντια στους εκβιασμούς της εργοδοσίας να αποδεχτούν κι άλλες απολύσεις ή απλήρωτη εργασία.

Απεργία αύριο στη Ζώνη

Απεργούν αύριο οι εργατοτεχνίτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, με απόφαση των ταξικών τους συνδικάτων, στέλνοντας σαφή προειδοποίηση προς την «τυφλή» Δικαιοσύνη, η οποία σε ό,τι αφορά τον Πειραιά, όλα δείχνουν ότι έχει τεθεί, από την κυβέρνηση της ΝΔ, σε διατεταγμένη υπηρεσία προς όφελος των μεγαλοαφεντικών εφοπλιστών, εργολάβων και επιχειρηματιών. Οι εργατοτεχνίτες της Ζώνης την ημέρα της απεργίας θα συγκεντρωθούν στις 8.30 το πρωί στον Ηλεκτρικό Σταθμό του Πειραιά και στη συνέχεια με πορεία θα κατευθυνθούν στα δικαστήρια του Πειραιά. Την ώρα εκείνη μέσα στο Δικαστικό Μέγαρο, στο εδώλιο του κατηγορουμένου, μαζί με ανθρώπους των εφοπλιστών και των εργολάβων, θα δικάζονται, με ευθύνη των εισαγγελικών αρχών, και συνάδελφοί τους, δηλαδή και τα θύματα, για την έκρηξη που έγινε στο «γκαζωμένο» δεξαμενόπλοιο «ΣΕΪΛΟΡ» του εφοπλιστή Κούλουδρου, στις 20 Οκτώβρη του 2001, με αποτέλεσμα να καούν ζωντανοί 5 μεταλλεργάτες.

ΚΑΜΑΤΕΡΟ
Δεν πέρασε η απεργοσπασία

Να σπάσει τις πολυήμερες κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο δήμο Καματερού προσπάθησε χτες το απόγευμα ο δήμαρχος, κ. Στενός, και ενώ οι εργαζόμενοι πραγματοποιούσαν σύσκεψη με τη συμμετοχή των δημοτικών παρατάξεων και των τοπικών οργανώσεων των κομμάτων. Υπενθυμίζουμε ότι οι εργαζόμενοι απαιτούν την καταβολή των δεδουλευμένων τους και τις παροχές σε είδος που τους οφείλονται, ενώ οι εργαζόμενοι στις δημοτικές επιχειρήσεις πραγματοποιούν επίσχεση εργασίας - στην καθαριότητα 24ωρες απεργίες και οι υπάλληλοι του δήμου τρίωρες στάσεις εργασίας. Οπως μας κατήγγειλε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων, Γ. Παπαναής, ο δήμαρχος έβαλε ιδιωτική εταιρία να κινητοποιήσει τα απορριμματοφόρα για να μαζέψει τα σκουπίδια, αλλά η αντίδραση των εργαζομένων έβαλε φραγμό στα απεργοσπαστικά σχέδιά του. Στη σύσκεψη βγήκε ομόφωνο ψήφισμα που καταδικάζει τις απεργοσπαστικές κινήσεις του δημάρχου, ενώ αποφασίστηκε να συγκληθεί σήμερα έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο. Επίσης, σήμερα οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν νέα γενική συνέλευση για τον προγραμματισμό της δράσης τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ