ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Γενάρη 2005
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Κρίσιμες διαβουλεύσεις

Νέα πρόκληση Σαρόν με νόμο που απαλλοτριώνει την παλαιστινιακή γη στην ανατολική Ιερουσαλήμ

Παλαιστίνιοι διαδηλωτές συγκρούονται με τον ισραηλινό στρατό

Associated Press

Παλαιστίνιοι διαδηλωτές συγκρούονται με τον ισραηλινό στρατό
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Τη δέσμευση ότι θα σταματήσουν προσωρινά τις επιθέσεις κατά ισραηλινών στόχων, προκειμένου να δώσουν το περιθώριο στον νέο Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής να εκμαιεύσει από την ισραηλινή ηγεσία την υπόσχεση ότι θα τερματίσει τις επιθέσεις στα παλαιστινιακά εδάφη, φέρονται να ανέλαβαν οι ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις. Αυτό, τουλάχιστον, υποστηρίζουν υψηλόβαθμοι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι, όπως ο Ζιάντ Αμπού Αμρ, που συμμετέχουν στις πολυήμερες διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στην πόλη της Γάζας.

Στελέχη της «Χαμάς» τόνιζαν ότι «οι διαφορές μεταξύ των δικών μας θέσεων και των θέσεων του Μαχμούντ Αμπάς έχουν μειωθεί σημαντικά». Οπως διαρρέεται, οι παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις δεν πρόκειται να ανακοινώσουν επισήμως τη συμφωνία τους σε καμία εκεχειρία, πριν να δοθούν ξεκάθαρες εγγυήσεις από την ισραηλινή πλευρά. Το ζήτημα τέθηκε και από τον Αμπάς, ο οποίος εκτιμώντας ως «εξαιρετικά θετικές τις εξελίξεις στον εθνικό διάλογο» και τονίζοντας ότι «όλοι οι εμπλεκόμενοι αντιλαμβάνονται τις ευθύνες τους και είναι αποφασισμένοι να υιοθετηθεί μια κοινή στάση», κάλεσε το Ισραήλ να αναλάβει τις ευθύνες του και να τερματίσει τις επιθέσεις.

Ο Αριέλ Σαρόν, από την άλλη, κατά τη διάρκεια υπουργικού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στη Σντερότ σε ένδειξη συμπαράστασης για τις επιθέσεις με ρουκέτες που έχει δεχτεί, αρκέστηκε να δηλώσει ότι «τώρα υπάρχει ηρεμία, αλλά αν αυτό σταματήσει, θα ακολουθήσουν στρατιωτικές επιχειρήσεις». Μέχρι στιγμής, η ισραηλινή πλευρά δε δείχνει διατεθειμένη να αναλάβει την οποιαδήποτε επίσημη δέσμευση και Ισραηλινοί αξιωματούχοι αρκούνταν στο να δηλώνουν ανωνύμως ότι «όσο υπάρχει ηρεμία από την παλαιστινιακή πλευρά, θα υπάρχει και από την ισραηλινή».

Ενταση στην Ιερουσαλήμ

Το «καλό» αυτό κλίμα, πάντως, κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα, καθώς η ισραηλινή ηγεσία αποφάσισε, μυστικά, να προχωρήσει στην ενεργοποίηση ενός ξεχασμένου νόμου που της επιτρέπει να απαλλοτριώσει, χωρίς χρηματικές αποζημιώσεις, παλαιστινιακή γη. Το θέμα δημοσιοποιήθηκε από τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης, Γιόσι Μπεϊλίν, ο οποίος κατήγγειλε την πολιτική Σαρόν ως «αντιδημοκρατική και επικίνδυνη, που αποβλέπει στην αρπαγή παλαιστινιακής γης».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, μυστικά, το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε να επανενεργοποιήσει νόμο του 1950, σύμφωνα με τον οποίο όσοι είχαν γη «στην περιοχή όπου σήμερα βρίσκεται το Ισραήλ, αλλά δεν είναι παρόντες σε αυτήν, χάνουν τη γη τους, που περνά, αυτόματα, στη δικαιοδοσία του ισραηλινού δημοσίου». Ο νόμος είχε εφαρμοστεί, κατ' αρχάς, μετά το 1948, για την απαλλοτρίωση της γης που άφησαν πίσω τους οι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες, και μετά εφαρμόστηκε επιλεκτικά στην περίπτωση της ανατολικής Ιερουσαλήμ, το 1967. Εντούτοις, εδώ και δεκαετίες είχε «παγώσει». Τόσο ο Μπεϊλίν, όσο και αρκετοί Ισραηλινοί δικηγόροι δήλωναν αποφασισμένοι να προσβάλλουν την κυβερνητική απόφαση.

ΕΥΡΩΠΗ - ΗΠΑ
Φονική κακοκαιρία

ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Σοβαρά προβλήματα έχει προκαλέσει το δριμύ ψύχος στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Περισσότερο έχουν πληγεί η Γερμανία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Γαλλία. Δριμύ ψύχος επικρατεί και στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου οι νεκροί έφτασαν τους 18.

Στη Γερμανία, τα μεγαλύτερα προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στα κρατίδια της Κάτω Σαξονίας και Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας. Ανάλογα καιρικά φαινόμενα επικρατούν και στην Ολλανδία, ενώ στη Γαλλία χιονίζει συνεχώς στις κεντρικές, βορειοανατολικές και ανατολικές περιοχές, καθώς και στις ακτές της Μάγχης. Πυκνό χιόνι πέφτει επίσης στο Βέλγιο, στο Λουξεμβούργο και στην ανατολική Σκοτία, όπου σε ορισμένες περιοχές το ύψος του έφθασε ήδη τα πέντε εκατοστά.

Στην Ελβετία, το διεθνές αεροδρόμιο της Γενεύης έκλεισε για αρκετές ώρες, ενώ εξαιτίας της χιονόπτωσης εντείνεται ο κίνδυνος χιονοστιβάδων. Ασυνήθιστο κρύο επικρατεί στην Ισπανία και την Πορτογαλία, ενώ στην Ουγγαρία, στη Βουλγαρία, στη Σλοβενία και τη Ρουμανία οι καιρικές συνθήκες είναι καλύτερες. Χιόνι και στην Τσεχία, ωστόσο, δεν έχουν δημιουργηθεί σοβαρά προβλήματα.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τουλάχιστον 18 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, στις βορειοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες, στις Πολιτείες του Οχάιο, του Γουϊσκόνσιν, του Κονέκτικατ, της Πενσυλβάνια, του Μέριλαντ, της Αϊόβα, της Νέας Υόρκης και της Μασαχουσέτης.

Στο Ντιτρόιτ, το ύψος του χιονιού έφθασε τα 30 εκατοστά και στη Νέα Υόρκη τα 35. Το ρεκόρ σε ύψος χιονιού στη Νέα Υόρκη είχε σημειωθεί το Δεκέμβρη του 1947, όταν είχε φθάσει τα 67 εκατοστά. Ολα τα αεροδρόμια της Νέας Υόρκης ανέφεραν εκατοντάδες ακυρώσεις ή καθυστερήσεις πτήσεων, με αποτέλεσμα χιλιάδες επιβάτες να έχουν παγιδευτεί στις αίθουσες αναμονής κατά τη διάρκεια της νύχτας.

ΒΟΛΙΒΙΑ
Νέος ξεσηκωμός

ΛΑ ΠΑΣ.--

Η «οικονομική πρωτεύουσα» της Βολιβίας, η πόλη που αποτέλεσε το «μέσο διαφυγής» του ανατραπέντα πρώην Προέδρου Γκονσάλο Σάντσες ντε Λοσάδα, δεν ελέγχεται πλέον από τις κυβερνητικές δυνάμεις, σύμφωνα τουλάχιστον με τα ανεξάρτητα Bolpress και Econoticias.

Οι κινητοποιήσεις στη Σάντα Κρους, που συντονίστηκαν με τις υπόλοιπες κινητοποιήσεις στη χώρα ενάντια στην περικοπή των επιδοτήσεων του πετρελαίου και της απαίτησης της δικαίωσης των αιτημάτων για τη μη αύξηση των τιμών των υδρογονανθράκων και για τη δίκη του «Γκόνι» και ξεκίνησαν αρχικά με τον αποκλεισμό της πόλης από τους συνδικαλιστές και τους ιθαγενείς αγρότες έχουν ξεφύγει πλέον από κάθε έλεγχο, αφού πια εκτός των αιτημάτων αυτών προστέθηκαν και χιλιάδες, οι οποίοι απαιτούν την αυτονομία της περιοχής. Μπορεί αυτή τη στιγμή κάποια σχετική ηρεμία να επικρατεί, αφού ο στρατός έχει αναλάβει τη διαφύλαξη όλων των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων, του αεροδρομίου και άλλων νευραλγικών για την πόλη και τη χώρα κτιρίων, όμως έγινε μετά από τη «μερική τακτική αναδίπλωση των διαδηλωτών», που ακολούθησε τις σφοδρές μάχες με την αστυνομία στο πλαίσιο της τριήμερης απεργίας.

Ουσιαστικά, ο ξεσηκωμός της Σάντα Κρους αποτελεί το τελευταίο σύμπτωμα της γενικής εξεγερσιακής κατάστασης, αν και συγκεχυμένης που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στη Βολιβία, τόσο με τον «πόλεμο του νερού», όσο και με τον «πόλεμο του φυσικού αερίου». Βέβαια, προκαλεί έκπληξη(;) η εμφάνιση αυτού του κινήματος «αυτονομίας της Σάντα Κρους», το οποίο στηρίζεται εάν δεν υποκινείται καθαρά από την Ενωση Βιομηχάνων... ενδέχεται να είναι η «αφορμή» για το χτύπημα του κινήματος, που όντως πριν από δύο εβδομάδες η Βολιβία έφτασε και πάλι στα πρόθυρα εξέγερσης για την κατάργηση της συμφωνίας για το νερό που είχε δοθεί στη γαλλικών συμφερόντων εταιρία Agua Del Illimani, αλλά και τις συνεχείς από τότε κυλιόμενες και αυξανόμενης έντασης κινητοποιήσεις για την τιμή και την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων.

ΣΥΡΙΑ - ΡΩΣΙΑ - ΙΣΡΑΗΛ
Διαψεύσεις για τα πυραυλικά συστήματα

ΜΟΣΧΑ.-

Την πρώτη του επίσημη επίσκεψη ως Πρόεδρος της Συρίας στη Ρωσία άρχισε, χτες, ο Μπάσαρ αλ Ασαντ, υπό τη σκιά της έντονης φημολογίας περί αγοράς από τη Συρία των υπερσύγχρονων ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων «SA-18» και των πυραυλικών συστημάτων εδάφους - εδάφους «Ισκάντερ Ε». Ο Ασαντ, σε συνέντευξη που παραχώρησε πριν την άφιξή του στην εφημερίδα «Ισβέστια», διαψεύδει κατηγορηματικά ότι έχει γίνει μια τέτοια αγοραπωλησία, διάψευση που διατυπώθηκε, τις προηγούμενες ημέρες, και από πολλούς Ρώσους αξιωματούχους.

Το θέμα είχε φέρει στο προσκήνιο η ισραηλινή ηγεσία, εκφράζοντας ανησυχίες και ασκώντας πιέσεις προς όλες τις πλευρές και τις ΗΠΑ να σταματήσουν μια τέτοια αγοραπωλησία, υποστηρίζοντας ότι «θέτει σε κίνδυνο το Ισραήλ, αφού όλα αυτά τα υπερσύγχρονα συστήματα μπορεί να καταλήξουν στη σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου». Η ισραηλινή εφημερίδα «Χάαρτζ», από την άλλη, επικαλούμενη πηγές προσκείμενες στο στενό περιβάλλον του Ισραηλινού πρωθυπουργού, υποστηρίζει ότι ο Σαρόν κατάφερε να εκμαιεύσει, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας, τη δέσμευση του Ρώσου Προέδρου ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε πώληση τέτοιων όπλων προς τη Συρία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ