ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Γενάρη 2005
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Δικομματικός καυγάς στις πλάτες των νησιωτών

Δικομματικός καυγάς χθες στη Βουλή για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες ανάμεσα σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, κόμματα που ευθύνονται για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα, αφού οι κυβερνήσεις τους φρόντισαν και φροντίζουν με κάθε τρόπο να ενισχύουν τα συμφέροντα των εφοπλιστών.

Παρεμβαίνοντας σε σχετική Επερώτηση, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Πατσιλινάκος τόνισε ότι οι ακτοπλοϊκές συνδέσεις αποτελούν μεγάλο βάρος για τους κατοίκους των νησιών και οι συνέπειες είναι ήδη έντονες. Υπογράμμισε ότι επεκτείνεται το κίνημα με τη συμμετοχή των κατοίκων των νησιών και τους ναυτεργάτες, το οποίο διεκδικεί το αυτονόητο, δηλαδή την επικοινωνία των νησιών με την υπόλοιπη χώρα. Σταθμός, είπε, στην πορεία αυτού του κινήματος ήταν η συγκέντρωση που έγινε στις 16 Δεκέμβρη. Ο βουλευτής, δείχνοντας την προκλητική εύνοια προς τους εφοπλιστές, είπε ότι το 2000 οι επιδοτήσεις στους εφοπλιστές ήταν τρία εκατομμύρια ευρώ και το 2004 έφθασαν στα 60 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, υπήρξε μείωση των δρομολογίων, αύξηση στα εισιτήρια, μείωση των εκπτώσεων και απολύσεις ναυτεργατών.

Ο Γ. Πατσιλινάκος τόνισε ότι οι εφοπλιστές μόνο κριτήριο έχουν τα κέρδη τους, τα οποία, είπε, πρέπει να περιοριστούν και να παρθούν μέτρα που θα ανακουφίζουν τους κατοίκους των νησιών μας.

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, στις ομιλίες τους, κατηγόρησαν μεν την κυβέρνηση ότι άφησε τα νησιά χωρίς επαρκή συγκοινωνία και κατάργησε τις εκπτώσεις στα εισιτήρια, αλλά όταν ήταν να αναφερθούν στους εφοπλιστές τα «μάζεψαν». Συγκεκριμένα, παρά το ότι υπαινίχθηκαν ότι ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας υπηρετεί συγκεκριμένα εφοπλιστικά συμφέροντα, ο εισηγητής της Επερώτησης Γ. Διαμαντίδης φρόντισε να πει ότι ως κόμμα «δεν έχουμε τίποτα με τους εφοπλιστές και αναγνωρίζουμε το έργο τους». Αλλωστε, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ όλα τα προηγούμενα χρόνια φρόντισαν να εξυπηρετήσουν και με το παραπάνω τα συμφέροντα των εφοπλιστών.

Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μ. Κεφαλογιάννης, απαντώντας, είπε ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ πρέπει να αναφέρουν ονόματα εφοπλιστών που εξυπηρετεί η σημερινή πολιτική ηγεσία, αλλιώς θα είναι «συκοφάντες». Ξεκαθαρίζοντας ότι και η σημερινή κυβέρνηση είναι υπέρ του ανταγωνισμού της «ελεύθερης αγοράς», ισχυρίστηκε ότι το υπουργείο «κατόρθωσε να δημιουργήσει καθημερινή σύνδεση των κύριων νησιών με τον Πειραιά, καθημερινή σύνδεση όλων σχεδόν των μικρότερων με τα νησιά κορμού και για όλα σχεδόν τα μικρότερα νησιά με μια εβδομαδιαία σύνδεση με τον Πειραιά».

ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ
Συμβολικός αποκλεισμός

«Να φύγει τώρα η χωματερή, μολύνει και σκοτώνει τη ζωή», απαίτησαν κάτοικοι, φορείς και μαθητές των Ανω Λιοσίων και άλλων περιοχών του Θριασίου, οι οποίοι χτες το μεσημέρι απέκλεισαν συμβολικά για περίπου μία ώρα την είσοδο του δρόμου που οδηγεί στη χωματερή των Ανω Λιοσίων (φωτο). Την κινητοποίηση διοργάνωσε η Διαδημοτική Επιτροπή ενάντια στη χωματερή, με αφορμή και τη νέα καθίζηση που σημειώθηκε την προηγούμενη βδομάδα στη χωματερή, υπενθυμίζοντας την επικινδυνότητά της από την ανεξέλεγκτη λειτουργία.

Μαθητές, κάτοικοι και φορείς επανέλαβαν το σύνθημα «Ούτε στα Λιόσια, ούτε στη Φυλή, έξω από τον Θριάσιο η χωματερή» και δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα με στόχο την οριστική απομάκρυνση της χωματερής και όλων των ρυπογόνων δραστηριοτήτων από το Θριάσιο Πεδίο. Στα πλαίσια της κλιμάκωσης αυτού του αγώνα, η Διαδημοτική Επιτροπή έχει αποφασίσει και διοργανώνει συγκέντρωση την Τετάρτη, 16 Φλεβάρη στις 4.30 το απόγευμα, στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία προς τη Βουλή.

Στο δανεισμό ωθούνται και πάλι οι ΟΤΑ

Την προσφιλή τακτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να «λύνει» τα χρέη των δήμων και των νομαρχιών προς τρίτους (ασφαλιστικούς φορείς, Δημόσιο κλπ.) με τη θέσπιση ευνοϊκών, υποτίθεται, ρυθμίσεων για τη λήψη δανείων, ακολουθεί και η σημερινή της ΝΔ. Για μια ακόμη φορά και ενώ συνεχίζεται η παρακράτηση θεσμοθετημένων υπέρ των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) πόρων, η κυβέρνηση οδηγεί τους δήμους και τις νομαρχίες να δανειστούν δικά τους χρήματα από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠκΔ) για να εξοφλήσουν χρέη, που σε πολλές περιπτώσεις δημιουργήθηκαν ακριβώς εξαιτίας αυτής της παρακράτησης και της ελλιπούς κρατικής επιχορήγησης.

Τους όρους δανειοδότησης ορίζει το υπουργείο Εσωτερικών, με χτεσινή εγκύκλιό του, σύμφωνα με την οποία οι ΟΤΑ θα μπορούν να συνάψουν δάνεια από το ΤΠκΔ, με επιτόκιο που αντιστοιχεί στα ομόλογα δεκαετούς διαρκείας του Δημοσίου. Συγκεκριμένα και σε ό,τι αφορά τα χρέη των Νομαρχιών προς το Δημόσιο και ασφαλιστικούς φορείς μέχρι τις 19 Γενάρη του 2004, εφόσον καταβληθούν μέχρι τα τέλη Ιούλη του 2005, θα εξοφληθούν χωρίς προσαυξήσεις. Στο μεταξύ διαγράφονται τα χρέη των νομαρχιών προς το Δημόσιο που προέρχονται από κάθε είδους οφειλές των πρώην Νομαρχιακών Ταμείων.

Απαιτείται οικονομική ενίσχυση για την «Εξοδο»

Την άμεση και χωρίς καθυστερήσεις οικονομική ενίσχυση της πολιτείας για την αποκατάσταση των κτιρίων και των εγκαταστάσεων της θεραπευτικής κοινότητας «Εξοδος» στη Λάρισα, που επλήγη από πυρκαγιά, ζήτησε χτες με Ερώτησή του στη Βουλή, ο βουλευτής του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας.

Οπως είπε, «πάνω από 500 τετραγωνικά μέτρα καταστράφηκαν ολοσχερώς» συμπληρώνοντας ότι τα μέλη της κοινότητας «άρχισαν αμέσως να εργάζονται για την αποκατάσταση, γιατί το θεωρούν σπίτι τους». Τόνισε όμως πως παράλληλα «χρειάζεται άμεσα το υπουργείο και η κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει τις εργασίες, καθώς και την αγορά των υλικών», χωρίς «καθυστερήσεις και γραφειοκρατίες», αφού τα μέλη της κοινότητας δεν μπορούν να διορθώσουν όλες αυτές τις ζημιές.

Ο υφυπουργός Υγείας Αθανάσιος Γιαννόπουλος σημείωσε: «Στηρίζουμε όλες αυτές τις προσπάθειες» και «έχουμε εξασφαλισμένη χρηματοδότηση» για την αποκατάσταση των ζημιών.

ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ
Επί τάπητος το μοίρασμα της «πίτας»

Το μοίρασμα της «πίτας» των δημοσίων έργων, μετά τις πρόσφατες νομοθετικές παρεμβάσεις - «αναθέσεις έργων» και «βασικός μέτοχος» - αλλά και τα ενδεχόμενα πρόστιμα με τα οποία απειλείται η χώρα μας από την ΕΕ για σημαντικές παραλείψεις στην προστασία του περιβάλλοντος, ήταν τα ζητήματα που κυριάρχησαν κατά τη χτεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Μετά τη συνάντηση, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς επανέλαβε ότι ήδη έχουν δημοπρατηθεί έργα 1,7 δισ. ευρώ, ενώ μέχρι το Φλεβάρη το ποσό αυτό θα φτάσει στα 2,5 δισ. ευρώ και μέχρι τέλος του έτους τα 5 δισ. ευρώ. Επίσης δήλωσε πως η απορροφητικότητα του υπουργείου από το Γ' ΚΠΣ έχει φτάσει στο 43,6% (σ.σ. αυτό κυρίως αναφέρεται σε οδικούς άξονες, αφού τα έργα για το περιβάλλον έχουν πιάσει «πάτο»), ενώ πρόσθεσε ότι πήρε και «μπόνους» 500 εκατ. ευρώ παραπάνω.

Ο Γ. Σουφλιάς ανέφερε ακόμα ότι μέσα στις προτεραιότητές του είναι η στέγαση των υπηρεσιών του υπουργείου σε ενιαίο κτίριο και γι' αυτό εξετάζονται, εκτός από το Βασικό Κέντρο Τύπου στο Μαρούσι, και το κτίριο που στέγαζε την «Αθήνα 2004» στη Νέα Ιωνία.

ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ
Εμπόδια και από την ελληνική κυβέρνηση

Το κρίσιμο ζήτημα των αποζημιώσεων που το γερμανικό δημόσιο είναι υποχρεωμένο να καταβάλει, για όσα στοίχισε η ναζιστική εισβολή και κατοχή στην ελληνική πολιτεία και το λαό, αλλά και η προκλητική αδράνεια και αδιαφορία των ελληνικών κυβερνήσεων για το θέμα απασχόλησαν τις χτεσινές εργασίες του 7ου Τακτικού Συνεδρίου του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών προς την Ελλάδα.

Στη γενική εισήγηση που παρουσίασε το μέλος της γραμματείας του Εθνικού Συμβουλίου, Ευάγγελος Μαχαίρας, αναφέρθηκε στους ελιγμούς του γερμανικού δημοσίου για να αποφύγει το θέμα. Οπως το επιχείρημα ότι το ζήτημα έχει παραγραφεί πλέον, ή ότι ένα μεγάλο ποσοστό των χρημάτων που η Ελλάδα παίρνει από την ΕΕ, τα δίνει η Γερμανία. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σε σχετική εισήγηση για το δικαστικό αγώνα που διεξάγεται, ο εισηγητής Γ. Σταμούλης χαρακτήρισε «όνειδος» τη στάση των ελληνικών κυβερνήσεων, που προκαλεί τόσα εμπόδια όσα και ο αντίδικος, δηλαδή η Γερμανία.

Μεταξύ άλλων, χαιρετισμό απηύθυνε στο Συνέδριο εκ μέρους του ΚΚΕ ο Στρ. Κόρακας, μέλος της ΚΕ, ο οποίος συνεχάρη το Εθνικό Συμβούλιο για την αποστολή του. Ο πρόεδρος της ΠΟΑΟ Γ. Μωραΐτης υπογράμμισε ότι επιτέλους αυτό το ύψιστα ηθικό, πολιτικό και διεθνούς δικαίου ζήτημα πρέπει να λάβει ένα δίκαιο τέλος, όταν μάλιστα φέτος συμπληρώνονται 60 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ