ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Γενάρη 2005
Σελ. /40
Τα «παζάρια»

Γρηγοριάδης Κώστας

Προπομπό για την εφαρμογή ακόμη περισσότερο αντεργατικής πολιτικής στον ευρύτερο δημόσιο τομέα - με νεοδημοκρατική σφραγίδα τούτη τη φορά - συνιστούν οι επιχειρούμενες από την κυβέρνηση και την διοίκηση του ΟΤΕ, ολοκληρωτικές ανατροπές στο εργασιακό καθεστώς του Οργανισμού. Ενδεικτικό, από την άποψη αυτή, είναι το κυβερνητικό - αντεργατικό σχέδιο για τον ΟΤΕ, που προβλέπει μεταξύ άλλων, τη δραστική συρρίκνωση του προσωπικού κατά 6.200 άτομα, την κατάργηση της μονιμότητας καθώς και τη δυνατότητα της διοίκησης να απολύει όσους δεν «ικανοποιούν» τα κριτήρια που θέτει η ίδια!

Και αν όλα τα παραπάνω είναι... θεμιτά για την κυβέρνηση και τη διοίκηση του ΟΤΕ, που προωθούν την πλήρη ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού και την ολοκληρωτική ανατροπή των εργασιακών και ασφαλιστικών κατακτήσεων των εργαζομένων, προκαλεί τουλάχιστον εντύπωση η συμμετοχή της πλειοψηφίας (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΥΝ) της ΟΜΕ - ΟΤΕ σε αλλεπάλληλες «διαπραγματεύσεις» επί προαποφασισμένων και επί της ουσίας τελεσίδικων κυβερνητικών επιλογών, άκρως αντεργατικών. Δεν καταλαβαίνουν, άραγε, ότι με τα «παζάρια» τους, όχι μόνο δε βάζουν φραγμό στα αντεργατικά σχέδια, αλλά αντίθετα, δίνουν λαβή στη διοίκηση του ΟΤΕ να ενεργεί με περίσσιο θράσος και πλήρη περιφρόνηση προς τους εργαζόμενους και το συνδικαλιστικό κίνημα;

Ο δρόμος του αγώνα

Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά, που ακολουθούν οι προαναφερόμενες δυνάμεις την τακτική αυτή, τόσο στον ΟΤΕ όσο και σε άλλους χώρους. Η προσήλωση και η συνέπειά τους στον «κοινωνικό διάλογο» είναι πράγματι αδιαμφισβήτητες. Το ίδιο αδιαμφισβήτητες όμως είναι και οι διογκούμενες συνεχώς αρνητικές συνέπειες για τους εργαζόμενους. Και μπορεί, οι ηγεσίες των δυνάμεων αυτών, να μη θέλουν να τις αναγνωρίσουν, αλλά οι εργαζόμενοι πρέπει να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα.

Ο «κοινωνικός διάλογος» διοίκησης του Οργανισμού και ΟΜΕ-ΟΤΕ δεν προοιωνίζεται τίποτα καλό, για τους εργαζόμενους. Αντίθετα, θα χειροτερέψει ακόμα περισσότερο τη θέση τους, ενώ, θα ανοίξει το δρόμο για τις μελλοντικές, ακόμη αντιδραστικότερες ρυθμίσεις. Και όσοι απομείνουν τελικά στον Οργανισμό, θα κληθούν να εργαστούν σε «εργασιακό μεσαίωνα». Να γιατί είναι επιτακτική ανάγκη να ξεπεράσουν τη συμβιβασμένη συνδικαλιστική τους ηγεσία και να επιλέξουν το δρόμο του αγώνα, μαζί με τις ταξικές δυνάμεις του χώρου.

Προς κάθε «πικραμένο»...

Υπάρχουν μερικοί τις μέρες αυτές - λιγότεροι αφελείς και περισσότεροι πονηροί - που «κόπτονται» ιδιαίτερα για την ενότητα του αγροτικού κινήματος κι εκφράζουν την «πίκρα» τους που δεν εμφανίζονται ενωμένοι οι αγρότες στις κινητοποιήσεις για το βαμβάκι. Θα πρέπει να ενημερώσουμε τον «κάθε πικραμένο» ότι για να συμμετάσχει κάποιος σε μια κινητοποίηση πρέπει να συμφωνεί - κατ' αρχήν - με το διεκδικητικό της πλαίσιο. Κι όπως είναι γνωστό, πολλοί αγρότες δε συμφωνούν με τα αιτήματα των κινητοποιήσεων, στις οποίες ηγούνται οι γνωστοί και μη εξαιρετέοι Θεσσαλοί αγροτοσυνδικαλιστές της ΝΔ. Οχι μόνον ή κυρίως, γιατί είναι μονομερή, αφού αφορούν μόνο το βαμβάκι, ενώ, όλα ουσιαστικά τα αγροτικά προϊόντα έχουν ανάλογης οξύτητας προβλήματα, αλλά και γιατί ο προσανατολισμός τους είναι διχαστικός και τοπικιστικός - μπορούν να στρέψουν τον ένα παραγωγό εναντίον του άλλου, τη μια περιοχή κατά της άλλης - και παραπλανητικός, καθώς τα αγροτικά προβλήματα χαρακτηρίζονται διαχειριστικά κι όχι πολιτικά και οι ευθύνες γι' αυτά δε χρεώνονται στην πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, αλλά στο πρόσωπο του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και κάποιων υπαλλήλων του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Ταξικές επιλογές

Και πέρα απ' όλ' αυτά, πρέπει να υπενθυμίσουμε στους κάθε λογής «πικραμένους», ότι δεν είναι όλοι οι αγρότες το ίδιο, ως προς την κατοχή καλλιεργήσιμης γης, τη χρήση μηχανημάτων και μισθωτής εργασίας, κλπ. Με άλλα λόγια, υπάρχει ταξική διαστρωμάτωση στην αγροτική οικονομία και στην ύπαιθρο συνολικά και το γεγονός αυτό εκφράζεται έντονα, τόσο στο περιεχόμενο των αγροτικών προβλημάτων, όσο και στα αιτήματα. Οι μικροί και μεσαίοι αγρότες, που αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία του αγροτικού πληθυσμού της χώρας, δεν έχουν κανένα συμφέρον από την αγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, αφού τους πετά στη φτώχεια και τους οδηγεί στο ξεκλήρισμα. Δε συμβαίνει το ίδιο, όμως, με μια μικρή μειοψηφία μεγαλοαγροτών, για τα συμφέροντα των οποίων νοιάζονται στην πραγματικότητα μερικοί Θεσσαλοί αγροτοσυνδικαλιστές της ΝΔ. Οι μεγαλοαγρότες προσβλέπουν στο να γίνουν ακόμη μεγαλύτεροι και πλουσιότεροι και βλέποντας, ότι η πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ βρίσκεται σ' αυτή την κατεύθυνση, δεν την απορρίπτουν, αλλά διεκδικούν τη «διόρθωσή» της και, πιο συγκεκριμένα, τη μεγαλύτερη προσαρμογή της στα δικά τους μέτρα και συμφέροντα.


Τα παραλειπόμενα...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΠΩΣ ΤΑ ΛΕΕΙ ο Γιώργος Αλογοσκούφης..! Οι αυξήσεις της εισοδηματικής πολιτικής στους συνταξιούχους - είπε - θα είναι «πιο πάνω» απ' αυτές των μισθωτών και όλες μαζί «πιο πάνω» από τον πληθωρισμό.

«Ξέχασε», βέβαια, να σημειώσει ότι αναφέρεται στον επίσημο πληθωρισμό και όχι στις πραγματικές ανατιμήσεις των βασικών ειδών ανάγκης...

Κυρίως, όμως, παρέλειψε να μας πει πως όλα αυτά θα είναι «πιο κάτω» από τις ανάγκες ενός μισθωτού ή συνταξιούχου, προκειμένου να ανταποκριθεί στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις του!

Επίσης, είναι βέβαιο πως τα προαναφερόμενα ποσοστά αυξήσεων θα είναι πολύ «πιο κάτω» από το ύψος των αυξήσεων στις επιχορηγήσεις, που θα δοθούν σε επιχειρήσεις, μέσω των κάθε λογής «αναπτυξιακών» νόμων.

Επιχειρήσεις, οι οποίες θα φορολογηθούν πολύ «πιο κάτω» από τον μέσο μισθωτό, ενώ ο τελευταίος θα πληρώσει φόρο τρεις φορές μεγαλύτερο, ποσοστιαία, από την... αύξηση που θα πάρει!

Και για να «παίξουμε» λίγο ακόμη με τις λέξεις, το τελικό συμπέρασμα είναι πως το 2005 θα είναι πάλι μια χρονιά, όπου οι «πάνω» θα κερδίσουν ακόμη παραπάνω και αυτοί που πάντα πληρώνουν θα βρεθούν ακόμη «πιο κάτω».

ΕΝ ΤΩ ΜΕΤΑΞΥ - με ευθύνη πολύ συγκεκριμένων Μέσων Ενημέρωσης - ολόκληρη η κοινωνία παρακολουθεί με... αγωνία τις προσπάθειες διαφόρων επιχειρηματιών να αντιμετωπίσουν - υποτίθεται - τις διατάξεις του «βασικού μετόχου»!

Σχεδόν τους έχουμε ...λυπηθεί όλους αυτούς τους ιδιοκτήτες κατασκευαστικών εταιριών, εφημερίδων, τηλεοράσεων, περιοδικών και εταιριών παραγωγής ενημερωτικών και ψυχαγωγικών προϊόντων, κλπ., κλπ., που προσπαθούν να «τακτοποιήσουν» τις μετοχές τους.

Ας μην ανησυχούν πάντως. Οι δικηγόροι και οι λογιστές θα βρουν όπως πάντα άκρη. Οι «αχυράνθρωποι» θα κάνουν τη δουλιά τους και γενικότερα το σύστημα θα συνεχίσει να δουλεύει. Αλλωστε, ουδέποτε κινδύνευσε από τέτοιες ή παρόμοιες διατάξεις και νόμους.

Γρηγοριάδης Κώστας

Διάλογος για το θεαθήναι

«

Δε θα ξαναπάμε σε εκλογές με την πλειονότητα των ΜΜΕ εναντίον μας». Η δήλωση αυτή, ανώνυμη για προφανείς λόγους, κορυφαίου στελέχους της κυβέρνησης στη χτεσινή «Ελευθεροτυπία», δείχνει πεντακάθαρα ποιος είναι ο «βασικός» στόχος των νομοθετικών και όχι μόνο παρεμβάσεων της γαλάζιας διακυβέρνησης στο «τοπίο των ΜΜΕ». Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση της ΝΔ θέλει να αλλάξει προς όφελός της τους συσχετισμούς στα ΜΜΕ, να δημιουργήσει «φιλικά» Μέσα, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την ηγεμονία και τη μακροημέρευσή της στην εξουσία.

Ταυτόχρονα βέβαια η κυβέρνηση θέλει το «νέο τοπίο» στα ΜΜΕ γιατί τα μέτρα που θα πάρει το επόμενο διάστημα θα είναι ιδιαίτερα επώδυνα (κομψή έκφραση) για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Η «φθορά» θα είναι ανυπολόγιστη για την κυβέρνηση αν δεν έχει καταφέρει να θέσει «υπό έλεγχο» τα ΜΜΕ...

Στο «φόντο» αυτό η κυβέρνηση αποφάσισε να ανοίξει και το ζέον ζήτημα της «απασχόλησης» δημοσιογράφων σε υπουργεία και εποπτευόμενους οργανισμούς, απευθύνοντας μάλιστα πρόσκληση διαλόγου σε ενώσεις συντακτών και τα κόμματα. Ομως ο διάλογος που ζητά η κυβέρνηση δεν είναι μόνο ναρκοθετημένος αλλά και για το θεαθήναι. Ευθύς εξαρχής ο ίδιος ο υπουργός Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλος ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχουν «λίστες» δημοσιογράφων που αμείβονται με «μαύρα» χρήματα (διάβαζε μυστικά κονδύλια), ενώ είναι γνωστό στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ ότι συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Επίσης αρνήθηκε να δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματα των δημοσιογράφων που εργάζονται σε γραφεία Τύπου υπουργείων και δημοσίων οργανισμών καθώς και στην ΕΡΤ και το ΑΠΕ, πετώντας το μπαλάκι στην ΕΣΗΕΑ... Ομως οι πάντες γνωρίζουν ότι μετά τις στρατιές των κρατικοδίαιτων δημοσιογράφων που είχε διορίσει το ΠΑΣΟΚ, ήρθε η κυβέρνηση της ΝΔ και διόρισε εκατοντάδες «δικούς της». Αυτός, ίσως, να είναι και ο λόγος που δε θέλει να δοθούν στη δημοσιότητα τα ονόματα, γιατί απλώς θα αποκαλυφθούν και «οι ημέτεροι» που διορίστηκαν μετά τον περασμένο Μάρτη... Σε κάθε περίπτωση επιβεβαιώνεται ότι η κυβέρνηση δε διαθέτει την πολιτική βούληση ούτε καν να αγγίξει το ζήτημα των σχέσεων εξάρτησης και υποταγής των δημοσιογράφων που έχουν εργοδότη την ίδια και το κράτος.

Ποιος είναι λοιπόν ο στόχος του δήθεν διαλόγου που επιδιώκει η κυβέρνηση; Μέσα από αυτόν η κυβέρνηση στηρίζει την απατηλή εικόνα του τιμητή της διαφάνειας γενικά και ειδικά στα ΜΜΕ, αλλά και του υπέρμαχου της ανεξαρτησίας και της ελευθερίας των δημοσιογράφων και του Τύπου, ενώ συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Μία και οχι η μόνη απόδειξη το γεγονός, πως δεν έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα των δημοσιογράφων που έχουν επαγγελματικές σχέσεις με τα γραφεία Τύπου υπουργείων και δημόσιων οργανισμών, καθώς και τα σχετικά κονδύλια που διατίθενται, όπως ζητά το ΚΚΕ.


Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ