ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Γενάρη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αντιπροσωπεία του ΠΣΕ στη Βραζιλία

Πολυμελής αντιπροσωπεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης θα συμμετάσχει στις εκδηλώσεις του Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ (ΠΚΦ), που διεξάγεται στο Πόρτο Αλέγκρε της Βραζιλίας στις 26-31 Γενάρη. Στην αντιπροσωπεία θα συμμετέχουν μέχρι στιγμής μέλη του ΠΣΕ από Κούβα, Βιεντάμ, ΗΠΑ, Ισπανία, Γερμανία, Μεξικό, Βέλγιο, Κίνα, Γαλλία, Ιαπωνία και Ελλάδα (ΕΕΔΥΕ). Επικεφαλής της αντιπροσωπείας θα είναι ο Θανάσης Παφίλης, γενικός γραμματέας του ΠΣΕ, ενώ θα συμμετέχει από την Ελλάδα και ο Ηρακλής Τσαβδαρίδης, μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΕΥ και του ΠΣΕ.

Το ΠΣΕ διοργανώνει στα πλαίσια του ΠΚΦ δικές του εκδηλώσεις με θέματα: «Η πάλη για την Ειρήνη ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τον πόλεμο», «Η ανάγκη για κατάργηση των πυρηνικών όπλων» και «Ο ρόλος της αμερικάνικων και ΝΑΤΟικών στρατιωτικών βάσεων». Το ΠΣΕ θα συμμετάσχει επίσης σε εκδηλώσεις του βραζιλιάνικου κινήματος ειρήνης και σε εκδηλώσεις αλληλεγγύης με τους λαούς της Κούβας, Βενεζουέλας, Κολομβίας, Βιετνάμ, Παλαιστίνης, Ιράκ και Κορέας. Παρουσία θα έχει το ΠΣΕ και στις εκδηλώσεις άλλων διεθνών οργανώσεων, όπως των Γυναικών (ΠΟΔΓ), της Νεολαίας (ΠΟΔΝ) και των συνδικάτων (ΠΣΟ).

Η αντιπροσωπεία του ΠΣΕ θα λάβει μέρος και σε συναντήσεις με μαζικούς φορείς της Βραζιλίας.

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Με διαφωνίες η απόφαση για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

«Παρών» ή «κατά» θα είναι η επιλογή της κοινοβουλευτικής ομάδας του Συνασπισμού κατά την ψηφοφορία για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, αναλόγως του πώς θα μεθοδεύσει διαδικαστικά την ψηφοφορία το προεδρείο της Βουλής, όπως αποφάσισε η ΚΠΕ στη συνεδρίασή της το περασμένο Σαββατοκύριακο. Με τις ψήφους των 2/3 των μελών της (61 υπέρ, 27 κατά και 4 λευκά) η ΚΠΕ ενέκρινε την πρόταση του προέδρου του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση αυτή προέκυψε μετά την άρνηση του Ν. Κωνσταντόπουλου να προταθεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας από τον Συνασπισμό, την οποία διατύπωσε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον νέο πρόεδρο του ΣΥΝ στο περιθώριο των εργασιών της ΚΠΕ. Κατά συνέπεια ο ΣΥΝ δεν πρόκειται να ψηφίσει υπέρ του Κ. Παπούλια για να «μη νομιμοποιήσει τη δικομματική συνεννόηση», την οποία ο ΣΥΝ πληροφορήθηκε από τα ραδιόφωνα, όπως ανέφερε ο Αλ. Αλαβάνος, μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Σκάι».

Η άρνηση του Ν. Κωνσταντόπουλου, καθώς και η απουσία του από την κοπή της πίτας του ΣΥΝ που έγινε την πρώτη μέρα των εργασιών της ΚΠΕ, αποδόθηκε από αρκετούς στη δυσαρέσκειά του για τους χειρισμούς του Αλ. Αλαβάνου, σε μια σειρά ζητημάτων. Υπενθυμίζεται η πρόσφατη διαφωνία τους κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην ΠΓ του ΣΥΝ, για τη στάση που θα τηρούσε το κόμμα απέναντι στο νομοσχέδιο για το «βασικό μέτοχο». Ο Ν. Κωνσταντόπουλος δε διαφώνησε απλά με την απόρριψη του νομοσχεδίου, αλλά αξίωσε να δημοσιοποιηθεί η άποψή του, την οποία υιοθέτησαν κι άλλα μέλη της ΠΓ, ακόμα και προσκείμενων στο «αριστερό ρεύμα».

Εξάλλου και η απόφαση για «κατά» ή «παρών» στην ψηφοφορία για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας έρχεται σε σύγκρουση με τα όσα υπερασπιζόταν ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ σχετικά με το θέμα αυτό, ενώ δυσαρέστησε αρκετά στελέχη που επέμεναν να υπάρξει ξεχωριστή πρόταση του ΣΥΝ για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα.

Σε ό,τι αφορά τη στάση που θα τηρήσει η Κουμουνδούρου στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, αυτή θα καθοριστεί σε νέα συνεδρίαση της ΚΠΕ που ορίστηκε για τις αρχές Μάρτη, όπου θα συζητηθεί ειδικά το θέμα αυτό και η όποια απόφαση θα τεθεί στην κρίση του καταστατικού συνεδρίου, που θα συγκληθεί στα μέσα του Απρίλη. Κι εδώ αναμένεται να εκδηλωθούν αντιπαραθέσεις, ίσως πιο έντονες, καθώς το κλίμα στην ηγεσία του ΣΥΝ έχει αρχίσει να ηλεκτρίζεται. Να αναφέρουμε πως ο διασπασμένος από το Συνέδριο χώρος των λεγόμενων «προεδρικών» προσανατολίζεται στη συγκρότηση νέας εσωκομματικής τάσης το αμέσως επόμενο διάστημα, ενώ και οι «ανανεωτές» προετοιμάζουν άμεσα πανελλαδική συνάντηση.

Στόχος ο εξωραϊσμός της καπιταλιστικής βαρβαρότητας

Στάχτη στα μάτια των εργαζομένων επιχειρεί να ρίξει ο ΣΥΝ με την πρότασή του για την αντικατάσταση του Συμφώνου Σταθερότητας από μια νέα ευρωπαϊκή συμφωνία αειφόρου ανάπτυξης, κοινωνικής προστασίας και απασχόλησης

Εννιά προτάσεις για τον εξωραϊσμό της αντιλαϊκής και βαθιά ταξικής οικονομικής πολιτικής που ασκείται στα πλαίσια της ΕΕ παρουσίασε χτες ο Συνασπισμός, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με θέμα την αντικατάσταση του Συμφώνου Σταθερότητας «από μια νέα ευρωπαϊκή συμφωνία αειφόρου ανάπτυξης, κοινωνικής προστασίας και απασχόλησης».

Παρά το γεγονός ότι οι εισηγητές του ΣΥΝ, Π. Λαφαζάνης και Μ. Σαμπατακάκης, προσπάθησαν να παρουσιάσουν τις προτάσεις σαν τη ριζοσπαστική απάντηση της ευρωπαϊκής αριστεράς στην κυρίαρχη «νεοφιλελεύθερη» πολιτική, τα εννιά σημεία που προτείνει ο ΣΥΝ δεν ξεφεύγουν ούτε στο ελάχιστο από τη λογική της διαχείρισης του συστήματος. Ενισχύουν έτσι την αυταπάτη ότι με διορθωτικές παρεμβάσεις το καπιταλιστικό οικοδόμημα της ΕΕ μπορεί να αποκτήσει φιλεργατικό πρόσωπο και να διασφαλίσει συνθήκες ευημερίας για τα λαϊκά στρώματα.

Ο ΣΥΝ προτείνει μεταξύ άλλων την αύξηση των κονδυλίων που διαχειρίζεται η ΕΕ, μέσα από τη σταδιακή αύξηση του Κοινοτικού Προϋπολογισμού στο 5% του ΑΕΠ της ΕΕ από 1% που είναι σήμερα. Η πρόταση βασίζεται στην αυταπάτη ότι είναι δυνατόν οι πόροι που διαχειρίζεται η ΕΕ να αξιοποιηθούν για την άσκηση φιλεργατικών πολιτικών, όταν έχει αποδειχτεί ότι το σύνολο του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού χρησιμοποιείται για το βάθεμα των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, την επιδότηση των εργοδοτών, το χτύπημα στα εργασιακά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζομένων.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η πρόταση για τη διαμόρφωση της νομισματικής πολιτικής της ΕΕ από το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και όχι αποκλειστικά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), όπως γίνεται σήμερα. Ουσιαστικά προτείνεται να αλλάξει ο διαχειριστής και όχι η ασκούμενη πολιτική, αφού η ταύτιση απόψεων ανάμεσα στην ΕΚΤ και σε όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ είναι δεδομένη.

Μεγάλη συμβολή στη διαμόρφωση των εννιά προτάσεων του ΣΥΝ για την ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική είχε και το υπόμνημα των Ευρωπαίων οικονομολόγων για την εναλλακτική οικονομική πολιτική στην Ευρώπη, που παρουσιάστηκε την περασμένη Πέμπτη. Παρά το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι οικονομολόγοι χαρακτηρίζουν τις ίδιες πάνω-κάτω προτάσεις «προτάσεις διαχείρισης, κοινωνικής μετριοπάθειας και ανησυχίας», ο ΣΥΝ έσπευσε να τις υιοθετήσει σαν «ριζοσπαστικές» θέσεις, προαναγγέλλοντας την έναρξη διαλόγου στα πλαίσια του Αριστερού Ευρωπαϊκού Κόμματος και άλλων σοσιαλδημοκρατικών δυνάμεων για την προώθησή τους.

Σημειώνεται ότι τη χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας είχε ζητήσει πρόσφατα και ο Χρ. Πρωτόπαππας μιλώντας σε ημερίδα της βρετανικής πρεσβείας. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ πρότεινε να εξαιρούνται από τα κονδύλια που προσμετρούνται στο έλλειμμα κάθε χώρας οι δαπάνες για την προώθηση των ενεργητικών πολιτικών για την απασχόληση, τα κονδύλια δηλαδή που διοχετεύονται στο κεφάλαιο προκειμένου να αυξάνει την επιχειρηματικότητά του στο όνομα δήθεν της καταπολέμησης της ανεργίας...

ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ
«Ασυμβίβαστη» ... κυβέρνηση

Παρέμβαση στις κεντρικές πολιτικές εξελίξεις, έκανε χθες η δήμαρχος Αθηναίων, Ντ. Μπακογιάννη, στη διάρκεια γεύματος που παρέθεσε στους δημοσιογράφους του ρεπορτάζ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ετσι, η συζήτηση κινήθηκε ως επί το πλείστον στα πολιτικά θέματα και λιγότερο στα του Δήμου της Αθήνας. Αναφερόμενη, λοιπόν, στο θέμα του βασικού μετόχου, είπε ότι ο νόμος έχει λειτουργικές αδυναμίες, όσον αφορά στην υλοποίησή του. Από την άλλη, προσπάθησε να δώσει στην κυβέρνηση το ρόλο του ...«αδιάφθορου», λέγοντας πως «ήρθε μια κυβέρνηση που δε θέλει να συμβιβαστεί με τη διαπλοκή και ο λαός το επικροτεί. Η κυβέρνηση - συνέχισε - θέτει κανόνες και αυτός είναι ο ρόλος της».

Δεν παρέλειψε να μιλήσει και για τους αγρότες, διαμηνύοντας πως δεν πρέπει να κλείνουν τους δρόμους, αφού τα ...κοινωνικά αγαθά ανήκουν στο κοινωνικό σύνολο. Εριξε την ευθύνη στην προηγούμενη κυβέρνηση, η οποία και έμαθε τους αγρότες να καλλιεργούν για την επιδότηση, ενώ «προειδοποίησε» την κυβέρνηση της ΝΔ πως και αυτή θα φέρει ευθύνη αν συνεχίσει το ίδιο μοτίβο. Για το χρηματισμό των δημοσιογράφων, δε, είπε ότι η ΕΣΗΕΑ θα πρέπει να ζητήσει τους καταλόγους από τον Θ. Ρουσόπουλο. Τέλος, αναφερόμενη στην οικονομία, είπε ότι το επόμενο εξάμηνο θα είναι κρίσιμο, γιατί θα φανεί η πορεία των εσόδων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ