Τρίτη 25 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Με διαφωνίες η απόφαση για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

«Παρών» ή «κατά» θα είναι η επιλογή της κοινοβουλευτικής ομάδας του Συνασπισμού κατά την ψηφοφορία για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, αναλόγως του πώς θα μεθοδεύσει διαδικαστικά την ψηφοφορία το προεδρείο της Βουλής, όπως αποφάσισε η ΚΠΕ στη συνεδρίασή της το περασμένο Σαββατοκύριακο. Με τις ψήφους των 2/3 των μελών της (61 υπέρ, 27 κατά και 4 λευκά) η ΚΠΕ ενέκρινε την πρόταση του προέδρου του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση αυτή προέκυψε μετά την άρνηση του Ν. Κωνσταντόπουλου να προταθεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας από τον Συνασπισμό, την οποία διατύπωσε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον νέο πρόεδρο του ΣΥΝ στο περιθώριο των εργασιών της ΚΠΕ. Κατά συνέπεια ο ΣΥΝ δεν πρόκειται να ψηφίσει υπέρ του Κ. Παπούλια για να «μη νομιμοποιήσει τη δικομματική συνεννόηση», την οποία ο ΣΥΝ πληροφορήθηκε από τα ραδιόφωνα, όπως ανέφερε ο Αλ. Αλαβάνος, μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Σκάι».

Η άρνηση του Ν. Κωνσταντόπουλου, καθώς και η απουσία του από την κοπή της πίτας του ΣΥΝ που έγινε την πρώτη μέρα των εργασιών της ΚΠΕ, αποδόθηκε από αρκετούς στη δυσαρέσκειά του για τους χειρισμούς του Αλ. Αλαβάνου, σε μια σειρά ζητημάτων. Υπενθυμίζεται η πρόσφατη διαφωνία τους κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην ΠΓ του ΣΥΝ, για τη στάση που θα τηρούσε το κόμμα απέναντι στο νομοσχέδιο για το «βασικό μέτοχο». Ο Ν. Κωνσταντόπουλος δε διαφώνησε απλά με την απόρριψη του νομοσχεδίου, αλλά αξίωσε να δημοσιοποιηθεί η άποψή του, την οποία υιοθέτησαν κι άλλα μέλη της ΠΓ, ακόμα και προσκείμενων στο «αριστερό ρεύμα».

Εξάλλου και η απόφαση για «κατά» ή «παρών» στην ψηφοφορία για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας έρχεται σε σύγκρουση με τα όσα υπερασπιζόταν ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ σχετικά με το θέμα αυτό, ενώ δυσαρέστησε αρκετά στελέχη που επέμεναν να υπάρξει ξεχωριστή πρόταση του ΣΥΝ για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα.

Σε ό,τι αφορά τη στάση που θα τηρήσει η Κουμουνδούρου στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, αυτή θα καθοριστεί σε νέα συνεδρίαση της ΚΠΕ που ορίστηκε για τις αρχές Μάρτη, όπου θα συζητηθεί ειδικά το θέμα αυτό και η όποια απόφαση θα τεθεί στην κρίση του καταστατικού συνεδρίου, που θα συγκληθεί στα μέσα του Απρίλη. Κι εδώ αναμένεται να εκδηλωθούν αντιπαραθέσεις, ίσως πιο έντονες, καθώς το κλίμα στην ηγεσία του ΣΥΝ έχει αρχίσει να ηλεκτρίζεται. Να αναφέρουμε πως ο διασπασμένος από το Συνέδριο χώρος των λεγόμενων «προεδρικών» προσανατολίζεται στη συγκρότηση νέας εσωκομματικής τάσης το αμέσως επόμενο διάστημα, ενώ και οι «ανανεωτές» προετοιμάζουν άμεσα πανελλαδική συνάντηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ