Τρίτη 25 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στόχος ο εξωραϊσμός της καπιταλιστικής βαρβαρότητας

Στάχτη στα μάτια των εργαζομένων επιχειρεί να ρίξει ο ΣΥΝ με την πρότασή του για την αντικατάσταση του Συμφώνου Σταθερότητας από μια νέα ευρωπαϊκή συμφωνία αειφόρου ανάπτυξης, κοινωνικής προστασίας και απασχόλησης

Εννιά προτάσεις για τον εξωραϊσμό της αντιλαϊκής και βαθιά ταξικής οικονομικής πολιτικής που ασκείται στα πλαίσια της ΕΕ παρουσίασε χτες ο Συνασπισμός, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με θέμα την αντικατάσταση του Συμφώνου Σταθερότητας «από μια νέα ευρωπαϊκή συμφωνία αειφόρου ανάπτυξης, κοινωνικής προστασίας και απασχόλησης».

Παρά το γεγονός ότι οι εισηγητές του ΣΥΝ, Π. Λαφαζάνης και Μ. Σαμπατακάκης, προσπάθησαν να παρουσιάσουν τις προτάσεις σαν τη ριζοσπαστική απάντηση της ευρωπαϊκής αριστεράς στην κυρίαρχη «νεοφιλελεύθερη» πολιτική, τα εννιά σημεία που προτείνει ο ΣΥΝ δεν ξεφεύγουν ούτε στο ελάχιστο από τη λογική της διαχείρισης του συστήματος. Ενισχύουν έτσι την αυταπάτη ότι με διορθωτικές παρεμβάσεις το καπιταλιστικό οικοδόμημα της ΕΕ μπορεί να αποκτήσει φιλεργατικό πρόσωπο και να διασφαλίσει συνθήκες ευημερίας για τα λαϊκά στρώματα.

Ο ΣΥΝ προτείνει μεταξύ άλλων την αύξηση των κονδυλίων που διαχειρίζεται η ΕΕ, μέσα από τη σταδιακή αύξηση του Κοινοτικού Προϋπολογισμού στο 5% του ΑΕΠ της ΕΕ από 1% που είναι σήμερα. Η πρόταση βασίζεται στην αυταπάτη ότι είναι δυνατόν οι πόροι που διαχειρίζεται η ΕΕ να αξιοποιηθούν για την άσκηση φιλεργατικών πολιτικών, όταν έχει αποδειχτεί ότι το σύνολο του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού χρησιμοποιείται για το βάθεμα των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, την επιδότηση των εργοδοτών, το χτύπημα στα εργασιακά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζομένων.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η πρόταση για τη διαμόρφωση της νομισματικής πολιτικής της ΕΕ από το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και όχι αποκλειστικά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), όπως γίνεται σήμερα. Ουσιαστικά προτείνεται να αλλάξει ο διαχειριστής και όχι η ασκούμενη πολιτική, αφού η ταύτιση απόψεων ανάμεσα στην ΕΚΤ και σε όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ είναι δεδομένη.

Μεγάλη συμβολή στη διαμόρφωση των εννιά προτάσεων του ΣΥΝ για την ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική είχε και το υπόμνημα των Ευρωπαίων οικονομολόγων για την εναλλακτική οικονομική πολιτική στην Ευρώπη, που παρουσιάστηκε την περασμένη Πέμπτη. Παρά το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι οικονομολόγοι χαρακτηρίζουν τις ίδιες πάνω-κάτω προτάσεις «προτάσεις διαχείρισης, κοινωνικής μετριοπάθειας και ανησυχίας», ο ΣΥΝ έσπευσε να τις υιοθετήσει σαν «ριζοσπαστικές» θέσεις, προαναγγέλλοντας την έναρξη διαλόγου στα πλαίσια του Αριστερού Ευρωπαϊκού Κόμματος και άλλων σοσιαλδημοκρατικών δυνάμεων για την προώθησή τους.

Σημειώνεται ότι τη χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας είχε ζητήσει πρόσφατα και ο Χρ. Πρωτόπαππας μιλώντας σε ημερίδα της βρετανικής πρεσβείας. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ πρότεινε να εξαιρούνται από τα κονδύλια που προσμετρούνται στο έλλειμμα κάθε χώρας οι δαπάνες για την προώθηση των ενεργητικών πολιτικών για την απασχόληση, τα κονδύλια δηλαδή που διοχετεύονται στο κεφάλαιο προκειμένου να αυξάνει την επιχειρηματικότητά του στο όνομα δήθεν της καταπολέμησης της ανεργίας...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ