ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Γενάρη 2005
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΣΥ
Τη Δευτέρα το αγωνιστικό ραντεβού

Αποφάσισαν 24ωρο κλείσιμο, σήμερα, στα Τέμπη

Eurokinissi

Πλησιάζει η ώρα να τεθούν αγωνιστικά τα ουσιαστικά και πραγματικά αιτήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Να αναδειχτούν αγωνιστικά οι αιτίες που τα προκαλούν, να αντιπαλευτούν οι αντιαγροτικές αποφάσεις και οι πολιτικές που πλήττουν την αγροτιά. Μπροστάρης στο δίκαιο αυτό αγώνα είναι η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ), που οργανώνει στις 31 Γενάρη αγωνιστικές κινητοποιήσεις σε πολλούς αγροτικούς νομούς της χώρας.

Στο πλαίσιο της πανελλαδικής παναγροτικής κινητοποίησης της ΠΑΣΥ, τρακτέρ και αγρότες θα κατέβουν αγωνιστικά σε δρόμους και πλατείες. Για άλλη μια φορά, η αγροτιά θα διαδηλώσει ενάντια στην πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων του δικομματισμού, που την οδηγεί στη φτώχεια και στο ξεκλήρισμα. Ηδη, έχουν εξαγγελθεί κινητοποιήσεις από τον Εβρο μέχρι τα Χανιά της Κρήτης, από την Αρτα μέχρι τη Λέσβο. Ηδη, σε αρκετούς νομούς και πρωτίστως στη Θεσσαλία, τα τρακτέρ βρίσκονται σε αγωνιστική αναμονή σε δρόμους και πλατείες. Με το σύνθημα εκκίνησης, τη Δευτέρα, θα κινηθούν στα καθορισμένα σημεία του αγωνιστικού ραντεβού.

Οσον αφορά στην κυβέρνηση της ΝΔ, οι αγρότες πήραν τη «γεύση» της «γαλάζιας» κοροϊδίας και αδιαλλαξίας, στο όνομα της εφαρμογής των αντιαγροτικών επιταγών της ΕΕ, της νέας ΚΑΠ και του ΠΟΕ. Το συμφέρον της μικρομεσαίας αγροτιάς δε βρίσκεται στην εφαρμογή αυτών των αρνητικών πολιτικών, που υλοποιούν εναλλάξ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αλλά στην ανατροπή τους. Η ΠΑΣΥ καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες όλης της χώρας, όποιο προϊόν κι αν καλλιεργούν, όποιο κόμμα κι αν υποστηρίζουν, να συμμετάσχουν, μαζικά και δυναμικά, στην πανελλαδική κινητοποίηση.

Η ΠΑΣΥ έδωσε και δίνει την πραγματική μάχη σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο. Στις 13 του περασμένου Νοέμβρη, η ΠΑΣΥ, με συνολικό αγωνιστικό διεκδικητικό πλαίσιο, έδωσε μαχητικό «παρών» με συλλαλητήρια σε πολλές αγροτικές περιοχές της χώρας. Ο αγώνας αυτός συνεχίζεται τώρα την ερχόμενη Δευτέρα με το ίδιο αγωνιστικό διεκδικητικό πλαίσιο. Και θα συνεχιστεί κόντρα στις αυταπάτες, στο διχασμό και τον αποπροσανατολισμό που καλλιεργούν οι συμβιβασμένες ηγεσίες των ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ και οι «γαλάζιοι» αγροτοσυνδικαλιστές της Λάρισας και της Μαγνησίας και άλλων περιοχών. Η επιτυχία αυτού του αγώνα δεν προϋποθέτει μόνο τη συστράτευση και τη μαζική συμμετοχή των αγροτών. Απαιτείται και ο κοινός αγώνας με τους εργαζόμενους, τους επαγγελματοβιοτέχνες και όλους όσοι θίγονται από την ακολουθούμενη αντιλαϊκή πολιτική του δικομματισμού και των δορυφόρων του.

  • Αργά το βράδυ, μετά από θυελλώδη συνεδρίαση και κάτω από την πίεση των αγροτών - κι ενώ μέχρι την τελευταία ώρα οι αγροτοσυνδικαλιστές της ΝΔ δήλωναν αντίθετοι στο κλείσιμο - αποφασίστηκε 24ωρο κλείσιμο του δρόμου στα Τέμπη, από τις 10 το πρωί σήμερα μέχρι τις 10 το πρωί του Σαββάτου.
ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Ολοι μαζί στη μάχη!

Με δεκάδες συγκεντρώσεις θα πάρουν μέρος οι αγρότες στις κινητοποιήσεις της ΠΑΣΥ

Με αγωνιστική διάθεση και αποφασιστικότητα οι αγρότες της Βόρειας Ελλάδας ολοκληρώνουν τις προετοιμασίες τους για τις κινητοποιήσεις της ΠΑΣΥ τη Δευτέρα. Συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Κατερίνης τη Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι αποφασίστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή εκπροσώπων αγροτικών συλλόγων, συνεταιρισμών και φορέων του νομού Πιερίας. Επίσης στη σύσκεψη έλαβε μέρος, στέλνοντας αγωνιστικό χαιρετισμό, αντιπροσωπεία των αγροτών που βρίσκονται στο μπλόκο του Αιγινίου στην εθνική οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης. Οπως σημείωσαν οι συμμετέχοντες, για να έχουν προοπτική και επιτυχία οι αγώνες θα πρέπει να υπάρξει συντονισμός και κοινή δράση για όλα τα αγροτικά προϊόντα. Τη χρονιά που πέρασε, αναφέρθηκε, ολοκληρώθηκε η καταστροφή που υφίστανται τα αγροτικά νοικοκυριά λόγω της εφαρμογής των κανονισμών της ΕΕ. Το εισόδημα των παραγωγών του νομού που ασχολούνται με τα καπνά, τα ακτινίδια, το καλαμπόκι, το βαμβάκι, τα τεύτλα γνώρισε σημαντική μείωση. Είναι απαραίτητη, τονίστηκε, η κοινή δράση με την εργατική τάξη και όλους τους εργαζόμενους, ενάντια στις αιτίες που γεννούν τα προβλήματα, δηλαδή η Κοινή Αγροτική Πολιτική και οι κοινοτικοί κανονισμοί, οι αντιαγροτικές πολιτικές που ακολουθούν οι κυβερνήσεις της ΝΔ σήμερα, του ΠΑΣΟΚ μέχρι πριν λίγο καιρό.

Στη σύσκεψη έγινε προγραμματισμός ενημερωτικών εξορμήσεων στα χωριά της περιοχής και ήδη από χθες κλιμάκια με στελέχη και φίλους της ΠΑΣΥ άρχισαν περιοδείες.

Σε χωριά της περιοχής Εδεσσας και Γιαννιτσών περιόδευσαν χτες μέλη και στελέχη της ΠΑΣΥ, ενώ στα χωριά του νομού Θεσσαλονίκης γίνονται ενημερωτικές συγκεντρώσεις, μοιράζονται προκηρύξεις και αναρτούνται σε δρόμους αεροπανό. Με αυτά καλούνται οι αγρότες της Θεσσαλονίκης, της Πέλλας και της Ημαθίας να συμμετάσχουν με τα τρακτέρ τους τη Δευτέρα στις 11 το πρωί στη Ν. Χαλκηδόνα.

Στα καπνοχώρια του Βοΐου του νομού Κοζάνης και σε χωριά της Πτολεμαΐδας, περιόδευσαν τις τελευταίες μέρες φίλοι και στελέχη της ΠΑΣΥ, καλώντας σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο που πραγματοποιείται τη Δευτέρα στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης.

Με τον ίδιο τρόπο ενημερωτικές εξορμήσεις γίνονται στο νομό Κιλκίς, όπου μπροστά στη Νομαρχία θα συγκεντρωθούν οι αγρότες τη Δευτέρα στις 11 η ώρα και στο νομό Δράμας όπου θα συγκεντρωθούν οι αγρότες με τα μηχανήματα τους στο Φωτολίβος. Στο νομό Σερρών η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα καλεί τους βαμβακοπαραγωγούς αλλά και όλους τους άλλους αγρότες να συμμετέχουν τη Δευτέρα το πρωί στη συγκέντρωση της ΠΑΣΥ που θα γίνει στον Προμαχώνα.

Στη Θράκη θα γίνουν τη Δευτέρα δύο συγκεντρώσεις, η μία στην Ορεστιάδα και η άλλη στην πλατεία της Κομοτηνής στις 11 το πρωί.

ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ
Ο αγώνας των αγροτών είναι και δικός μας αγώνας

Τη συμπαράστασή του και την αλληλεγγύη του στους αγωνιζόμενους μικρομεσαίους αγρότες εκφράζει, με ανακοίνωσή του, το Συνδικάτο Οικοδόμων Πειραιά «Ενότητα».

«Ο αγώνας των αγροτών, επισημαίνει στην ανακοίνωσή του, αγώνας ζωής και θανάτου ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ που οξύνει και πολλαπλασιάζει τα προβλήματά τους, είναι άρρηκτα δεμένος με το νήμα των αγώνων της εργατικής τάξης, ενάντια στην αντεργατική πολιτική, ενάντια στην επιθετικότητα της ΕΕ, για ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, για γενίκευση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, για συρρίκνωση των ασφαλιστικών συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, για απορύθμιση του χρόνου εργασίας κλπ. Μοναδική διέξοδος για εργάτες και αγρότες μπορεί να υπάρξει μόνον όταν σε κοινό αγώνα στραφούμε ενάντια στις κυρίαρχες πολιτικές υπεράσπισης των πολυεθνικών κερδών, όταν οι άνθρωποι του μόχθου κατευθύνουν τους αγώνες τους στην προοπτική της δικής τους εξουσίας».

Η κινητοποίηση των μικρομεσαίων αγροτών στις 31 Γενάρη, καταλήγει η ανακοίνωση, είναι και δικός μας αγώνας, γιατί γνωρίζουμε ότι μέσα από το μεγάλωμα της αλληλεγγύης και κοινής πάλης θα ανοίγει πιο εύκολα ο δρόμος για μιαν άλλη πολιτική, που στο κέντρο της θα έχει τα συμφέροντα και τις ανάγκες εργατιάς, αγροτιάς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ