ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Γενάρη 2005
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
Αυταρχικές προκλήσεις από ... παιδαγωγούς

Θορύβησε πολλούς η νεανική αγωνιστικότητα (φωτό από μαθητές στη Θεσσαλονίκη στις 21/1)

Motion Team

Θορύβησε πολλούς η νεανική αγωνιστικότητα (φωτό από μαθητές στη Θεσσαλονίκη στις 21/1)
Τα κρούσματα αυταρχισμού και τρομοκρατίας στα σχολεία δεν έχουν τέλος. Ετσι, εκτός από αυτά που σημειώθηκαν στις 21 Γενάρη με αφορμή τη συμμετοχή μαθητών στα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια, κάποιοι ...παιδαγωγοί συνεχίζουν να ...νουθετούν άτακτους νέους.

Τη Δευτέρα 24/1, σε Λύκειο της Πτολεμαΐδας, ο διευθυντής του σχολείου την ώρα της προσευχής προσπάθησε να τρομοκρατήσει τους μαθητές και ειδικά τους μαθητές που είχαν αγωνιστική δράση για την κινητοποίηση της 21ης Γενάρη. Ετσι, φέρεται να διατύπωσε την πρωτοφανή απειλή ότι αν ξαναγίνουν αναταραχές θα φωνάξει όχι μόνο την αστυνομία, αλλά και το στρατό! Σε άλλο σχολείο, σε Λύκειο του Αγίου Παύλου Θεσσαλονίκης, ο διευθυντής επίσης φέρεται να δήλωσε χαρακτηριστικά ότι ...έστρωσε τα περσινά κουμμούνια και θα στρώσει και τα φετινά.

Η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη» Θεσσαλονίκης και η Δ. Νικολαΐδου, δημοτική σύμβουλος της ΔΑΣ του Δήμου Αγίου Παύλου, χτες το πρωί πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση του 7ου ΕΛ, ενώ ανάλογη παράσταση διαμαρτυρίας θα κάνει η «Δημοκρατική Συσπείρωση» και στις 1/2 μαζί με τη ΔΑΣ στο Δήμο της Θέρμης, όπου με αυθαίρετη και αντιδημοκρατική απόφαση κρεμάστηκαν καμεροχαφιέδες στο προαύλιο του 1ου ΕΛ Θέρμης. Η «Δημοκρατική Συσπείρωση» στις 2/2 δίνει συνέντευξη Τύπου (12 μ., στο ΕΚΘ) για τα κρούσματα αυταρχισμού στα σχολεία.

Επίσης, ο Σύλλογος Καθηγητών του 1ου ΕΛ Θέρμης, με απόφασή του, συμφωνεί με την απόφαση της Δ` ΕΛΜΕ να κατέβουν άμεσα οι κάμερες παρακολούθησης. Σημειώνεται ότι με μία κυνική ομολογία ο αντιδήμαρχος Παιδείας της Θέρμης Στ. Κουγιουμτζίδης, σε χθεσινό δελτίο Τύπου για τις αντιδράσεις, υπερασπίστηκε την εγκατάσταση καμεροχαφιέδων και ισχυρίστηκε πως υπάρχουν σχετικές αποφάσεις του Συλλόγου Γονέων και του 15μελούς, γεγονός που διαψεύδεται από δηλώσεις του διευθυντή του σχολείου και του προέδρου του Συλλόγου Γονέων. Και σα να μην έφταναν αυτά, δηλώνει ότι η δημοτική αρχή (πλειοψηφία ΠΑΣΟΚ) έχει προτείνει να ελέγχουν οι καθηγητές του σχολείου το υλικό που καταγράφουν οι καμεροχαφιέδες και πως προτίθεται να αναθέσει σε εταιρία φύλαξης την επιτήρηση όλων των δημοσίων κτιρίων! Ενώ είπε ότι εγκαταστάθηκαν οι καμεροχαφιέδες, επειδή είχαν παρατηρηθεί «βανδαλισμοί με σπρέι»!!

Στην Κρήτη είναι επίσης χαρακτηριστικό το επεισόδιο με μαθητή του 4ου Γυμνασίου Ηρακλείου Κρήτης (εκλεγμένος στο 15μελές Συμβούλιο και μέλος της ΚΝΕ), όπου ο διευθυντής του σχολείου τον κάλεσε μαζί με τον πατέρα του στο σχολείο, για να τον απειλήσει ότι την επόμενη φορά που θα προσπαθήσει να κινητοποιήσει το σχολείο θα τον αποβάλει.

Η Τομεακή Οργάνωση Μαθητών Ηρακλείου της ΚΝΕ καλεί τους μαθητές να συνεχίσουν να αγωνίζονται με το ίδιο πείσμα και ενθουσιασμό για το σχολείο που ονειρεύονται και θα καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες τους για ολόπλευρη μόρφωση.

«Τους φοβούνται τους μαθητές και όλο το λαό, όταν ξεσηκώνεται! Ξέρουν καλά, τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και το ΠΑΣΟΚ, ότι όταν ο λαός θέλει μπορεί! Οταν οργανώνεται, παλεύει, νικά»!


ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ
Σκοταδισμός μέσω ... εξομολόγησης

Το υπουργείο Παιδείας καλύπτει την διευθύντρια, που ήθελε να μετατρέψει με το ζόρι τα σχολεία σε ...εκκλησίες

Σε εξομολογητήρια θέλησε να μετατρέψει η διευθύντρια του 3ου Γραφείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας, τα σχολεία της περιοχής κατά τη διάρκεια των γιορτών των Χριστουγέννων, όπως αποκαλύπτεται σήμερα. Η τοπική εφημερίδα «Αναγγελία» πρωτοδημοσίευσε το θέμα στις 20 Γενάρη και χθες βγήκε σε αρκετές αθηναϊκές εφημερίδες.

Συγκεκριμένα, η διευθύντρια του 3ου Γραφείου, Ευσεβία Αγγουρά, στις 9 Δεκέμβρη 2004, με επιστολή της στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλοακαρνανίας, ζήτησε «επ' ευκαιρία των εορτών των Χριστουγέννων να ενεργήσετε όπως αποστείλετε ιερείς για εξομολόγηση μαθητών των παρακάτω Γυμνασίων και Λυκείων». Και μάλιστα έθετε έναν ολόκληρο κατάλογο με τα συνολικά 15 σχολεία της περιοχής αρμοδιότητάς της. Οπως ήταν αναμενόμενο, η Μητρόπολη απάντησε θετικά, και έτσι τελικά τα πέντε από τα δεκαπέντε σχολεία της περιοχής μετατράπηκαν σε εξομολογητήρια... όπου οι μαθητές προσέρχονταν στους ...πνευματικούς εξομολόγους.

Αμεση ήταν η αντίδραση της εκπαιδευτικής κοινότητας του νομού, ενώ η ΕΛΜΕ της περιοχής τονίζει ότι «τέτοιες πρωτοβουλίες δεν έχουν σχέση με τη λειτουργία του σχολείου. Αντίθετα, δημιουργούν προβλήματα και αρκετές φορές βοηθούν στο να δημιουργηθεί εύφορο έδαφος, πάνω στο οποίο θα φυτρώσουν αντιλήψεις σκοταδιστικές, που μόνο κατά τη διάρκεια της χούντας είχαν επιβληθεί στα σχολεία».

Κάλυψη από το υπουργείο Παιδείας

Απαντώντας χθες στα δημοσιεύματα του Τύπου, το υπουργείο Παιδείας καλύπτει την αντιδραστική και σκοταδιστική πρωτοβουλία της διευθύντριας. Με ανακοίνωσή του, δίνει ...άφεση αμαρτιών στην Ευσ. Αγγουρά, καθώς, όπως υποστηρίζει, «η πρακτική αυτή έχει γίνει αποδεκτή από το υπουργείο Παιδείας, το οποίο μάλιστα το 1997 (σ.σ υπογράμμιση δική μας), με εγκύκλιο του τότε ειδικού γραμματέα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, επέτρεπε την τέλεση του μυστηρίου της εξομολογήσεως στα σχολεία όποτε αυτό εζητείτο, υπό την προϋπόθεση να μη διαταράσσεται η ομαλή λειτουργία του Σχολικού Προγράμματος».


Συντονισμός και όχι «ψάρεμα σε θολά νερά»

Η παράταξη της ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ (ΣΥΝ) και της ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ στην ΟΛΜΕ, θυμήθηκαν ξαφνικά το συντονισμό των ΕΛΜΕ από τα κάτω. Η ΕΛΜΕ Ν. Αθήνας, όπου πλειοψηφούν οι δύο αυτές παρατάξεις, καλεί σε σύσκεψη συντονισμού τις ΕΛΜΕ του Λεκανοπεδίου, με πλαίσιο (αν είναι δυνατόν!) τις αποφάσεις του ΔΣ της ΟΛΜΕ που διαμόρφωσαν από κοινού με τη ΔΑΚΕ το διάστημα 1997 - 2004.

Στο διάστημα αυτό οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στην εκπαίδευση ανέλαβαν αρκετές πρωτοβουλίες για αγωνιστικό - ταξικό συντονισμό των ΕΛΜΕ, οι οποίες όμως συνάντησαν την άρνηση αυτών των δυνάμεων. Μόλις έβλεπαν ότι προχωρούσε ο όποιος συντονισμός παρενέβαιναν, με κινήσεις κορυφής στο ΔΣ της ΟΛΜΕ, αντιπαραθετικά και υπονομευτικά, με στόχο να μετατρέψουν το συντονισμό σε ουρά της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΟΛΜΕ. Αποκαλυπτικό για το τι σόι συντονισμό επιδιώκουν είναι το γεγονός ότι την ίδια στιγμή η παράταξη του ΣΥΝ εκλιπαρεί (συνεχείς είναι οι διαβουλεύσεις εντός και εκτός ΔΣ της ΟΛΜΕ) την ΠΑΣΚ για από κοινού διαμόρφωση εισήγησης προς τις ΓΣ. Είναι φανερό, λοιπόν, ότι θέλει να χρησιμοποιήσει το δήθεν συντονισμό των ΕΛΜΕ ως μοχλό πίεσης προς την ΠΑΣΚ, προκειμένου να τελεσφορήσουν τα μεταξύ τους παζάρια.

Η ίδια αυτή παράταξη, που δήθεν θέλει συντονισμό, τάχτηκε αναφανδόν και συμμετέχει στο στημένο «Εθνικό Διάλογο» για την Παιδεία, τόσο στο ΔΣ της ΟΛΜΕ, όσο και στις ΕΛΜΕ. Ταυτόχρονα, δεν πρέπει να ξεχνά κανείς ότι συνεχίζει να δεσμεύεται (αφού ποτέ μέχρι τώρα δεν έχει καταγγείλει, ούτε έχει προχωρήσει σε αυτοκριτική) από την προγραμματική συμφωνία της με τη ΔΑΚΕ, με βάση την οποία εκλέχτηκε στην προεδρία του ΔΣ της ΟΛΜΕ στέλεχος του ΣΥΝ.

Ας πάψουν να ψαρεύουν στα θολά νερά. Η παράταξη του ΣΥΝ ήταν, μαζί με την ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ και συνεχίζει να είναι, βασικό μέλος της συμβιβασμένης - συναινετικής πλειοψηφίας της ΟΛΜΕ. Και οι δύο παρατάξεις έχουν αναλάβει εργολαβικά τη συκοφάντηση και την πολεμική κατά του ταξικού πόλου, του ΠΑΜΕ. Και βέβαια συσπείρωση, συντονισμός και αγώνας σε ταξική κατεύθυνση κόντρα στο ΠΑΜΕ και το πλαίσιο διεκδικήσεων που προβάλλει, δεν μπορεί να υπάρξει. Ο συντονισμός, λοιπόν, που επιδιώκουν είναι για αποπροσανατολισμό και αποτελεί ταυτόχρονα και την άλλη όψη της συναίνεσης.


Σ.Σ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ