ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Γενάρη 2005
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΑ ΕΡΓΑ»
Βρετανική «τεχνογνωσία» αναζητά η κυβέρνηση

Το θέμα διερευνήθηκε στη χτεσινή συνάντηση του υπουργού Οικονομίας με τον πρεσβευτή της Βρετανίας. Προχτές ο υπουργός συναντήθηκε με τους πρεσβευτές των ΗΠΑ, της Κίνας και της Τουρκίας

Σε θατσερικού τύπου πρακτικές και τεχνογνωσία προσανατολίζεται η κυβέρνηση της ΝΔ σε ό,τι αφορά την κατασκευή μεγάλων, μεσαίων και μικρών έργων υποδομής με τη ληστρική μέθοδο της λεγόμενης συγχρηματοδότησης. Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης συναντήθηκε χτες με τον πρεσβευτή της Μ. Βρετανίας Σ. Γκας προκειμένου να του ζητήσει τις... «καλές υπηρεσίες» και συμβουλές.

Στην επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας αναφέρεται πως «έγινε ανταλλαγή απόψεων για τα έργα που γίνονται με σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, στα οποία έχει μεγάλη εμπειρία η Μ. Βρετανία, ενόψει και της επικείμενης κατάθεσης σχετικού νομοσχεδίου από την κυβέρνηση στη Βουλή».

Η ανάθεση έργων με τη μέθοδο της «συγχρηματοδότησης» σημαίνει τεράστια οφέλη για το μεγάλο κεφάλαιο και νέα βάρη για τα φορολογούμενα λαϊκά στρώματα της χώρας. Πρόκειται για τη «μέθοδο» εκείνη που επιδοτεί τους ιδιώτες μεγαλοκατασκευαστές με ζεστό και δωρεάν δημόσιο χρήμα και στη συνέχεια τους προικοδοτεί και με την πολύχρονη οικονομική εκμετάλλευση των έργων.

Συναντήσεις με άλλους πρεσβευτές

Ο Γ. Αλογοσκούφης συναντήθηκε χτες και με τον πρεσβευτή της Τουρκίας Τ. Μπουρκούλογλου. Το υπουργείο Οικονομίας κάνει λόγο για τη διαπίστωση «ενίσχυσης των οικονομικών σχέσεων τα τελευταία έτη και για προοπτικές περαιτέρω βελτίωσης». Στα πλαίσια ανάπτυξης των διμερών οικονομικών σχέσεων, αναμένεται να υπογραφεί και μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στην Τράπεζα της Ελλάδας και την αντίστοιχη τουρκική κρατική αρχή. Για το σκοπό αυτό, βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη ο διοικητής της ΤτΕ. Το μνημόνιο έρχεται να ρυθμίσει τις διαδικασίες εγκατάστασης και λειτουργίας τραπεζών από τη μια χώρα στην άλλη. Σημειώνεται πως το ντόπιο τραπεζικό κεφάλαιο ενδιαφέρεται να επεκταθεί στην τουρκική αγορά.

Προχτές, ο υπουργός Οικονομίας είχε διαδοχικές συναντήσεις και με τους πρεσβευτές της Κίνας και των ΗΠΑ, προκειμένου - όπως δημόσια δηλώνουν - να συζητήσουν ζητήματα διμερών οικονομικών σχέσεων και τις ξένες επενδύσεις στη χώρα.

Ο Κινέζος πρεσβευτής Τιαν Ξεγιάν, με δηλώσεις του, έκανε λόγο για «ενδυνάμωση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων, οι οποίες μπορούν να αναπτυχθούν ακόμη περισσότερο», ενώ ο Γ. Αλογοσκούφης αναφέρθηκε στα αυξημένα οφέλη που έχει η ελληνική ναυτιλία από τους ταχείς ρυθμούς «ανάπτυξης» της κινέζικης οικονομίας. Στους στόχους της κυβέρνησης, είπε ο υπουργός, είναι η «προσέλκυση τουριστών από την Κίνα», ενώ προγραμματίζεται και επίσκεψη κυβερνητικών παραγόντων με επικεφαλής είτε τον πρωθυπουργό είτε τον υπουργό Οικονομίας.

Για τη συνάντηση με τον νέο Αμερικανό επιτετραμμένο Σ. Ρις, το υπουργείο Οικονομίας αναφέρει πως έγινε ανταλλαγή απόψεων για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και ότι συζητήθηκαν τρόποι «προκειμένου να αυξηθούν άμεσες επενδύσεις αμερικανικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα»...

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΜΕΤΑΠΟΙΗΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
«Θετικό» το βρήκε και η διοίκηση του ΒΕΑ

Στους προχτεσινούς χειροκροτητές του νομοσχεδίου (ΓΣΕΒΕΕ και ΕΒΕΑ) προστέθηκε χτες και η διοίκηση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας

Στους χειροκροτητές του νομοσχεδίου της κυβέρνησης για τις αδειοδοτήσεις - που πρώτα και κύρια ανοίγει το δρόμο στο μεγάλο κεφάλαιο για φτηνές, γρήγορες και με ελάχιστα εμπόδια άδειες - προστίθεται και το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας (ΒΕΑ). Ετσι, μετά τη θετική εκτίμηση που εξέφρασαν προχτές οι διοικήσεις της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων (ΓΣΕΒΕΕ) και του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΕΒΕΑ), χτες προστέθηκε και η διοίκηση του ΒΕΑ που με ανακοίνωση σημειώνει πως το ν/σ «κινείται σε θετική κατεύθυνση»!

Το επίμαχο νομοσχέδιο αποτελεί πραγματικά μια σημαντική προσφορά στους βιομήχανους και σαν πρώτο στόχο έχει την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Ειδικά το άρθρο 28 που αναφέρεται σε επενδύσεις που έχουν «ιδιαίτερη σημασία» για την Εθνική Οικονομία, προβλέπει την έγκριση επιχειρηματικών σχεδίων κατά παρέκκλιση κάθε υφιστάμενου νόμου! Πρόκειται επιπλέον για ένα καίριο χτύπημα στην ντόπια βιοτεχνία που θα δεχτεί ακόμη μεγαλύτερες πιέσεις.

Παρ' όλα αυτά, με τις ανακοινώσεις τους:

  • Το ΒΕΑ κάνει λόγο για «απλούστευση των διαδικασιών, ανασυγκρότηση των υπηρεσιών αδειοδότησης και επίλυση των αδυναμιών και των προβλημάτων του ισχύοντος νομικού πλαισίου», ωστόσο δεν αναφέρεται σε εκείνες τις διατάξεις του νομοσχεδίου που ευνοούν ιδιαίτερα τις μεγάλες επιχειρήσεις, νέες και παλιές. Επίσης, δεν αναφέρει τίποτα για το άρθρο 28 που επιτρέπει παρέκκλιση από κάθε νόμο(!) για την αδειοδότηση μιας επιχειρηματικής δραστηριότητας, εφόσον αυτή δε βλάπτει...«ουσιωδώς» το περιβάλλον και κρίνεται σημαντική για την Εθνική Οικονομία. Για την ενεργοποίηση αυτού του άρθρου αρκεί μια απλή υπουργική απόφαση τριών συναρμόδιων υπουργείων.
  • Η ΓΣΕΒΕΕ εκτιμά πως μ' αυτό το νομοσχέδιο «επιχειρείται μια σοβαρή αλλαγή στη διαδικασία έκδοσης αδειών. Αντιμετωπίζονται χρόνια προβλήματα και περιορίζεται η γραφειοκρατία». Προσθέτει επίσης ότι έγινε αποδεκτό ένα σημαντικό τμήμα των προτάσεων της Συνομοσπονδίας. Η τοποθέτηση της ΓΣΕΒΕΕ στηρίζει ταυτόχρονα την επικοινωνιακή δημαγωγική τακτική της κυβέρνησης, η οποία λύνει προβλήματα που δε θα έπρεπε καν να αντιμετωπίζουν οι μικροί ΕΒΕ, ουσιαστικά παγιώνοντας μια μη λειτουργική κατάσταση για χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις εντός και εκτός Αττικής. Αυτές τις καταδικάζει στο μαρασμό της αναγκαστικής λειτουργίας σε σημεία που δεν μπορούν να αναπτυχθούν και δε λύνει κανένα πρόβλημα υποδομής.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Δ. Φουντουκάκος, αναφέρει ότι πρόκειται για «νομοσχέδιο που κάνει τολμηρές παρεμβάσεις προς την κατεύθυνση του περιορισμού της γραφειοκρατίας».

Νέος πρόεδρος στην «Tellas»

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ Γ. Παλαιοκρασσάς, ανέλαβε από χτες και καθήκοντα προέδρου στην εταιρίας «Tellas ΑΕ» (είναι θυγατρική της ΔΕΗ και δραστηριοποιείται στις τηλεπικοινωνίες). Ο Γ. Παλαιοκρασσάς, καταλαμβάνει τη θέση του Στ. Νέζη, ο οποίος πρόσφατα υπέβαλε την παραίτησή του από την «Tellas», διατηρώντας όμως τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Εντείνονται οι πιέσεις των «μεγάλων»

Την αύξηση της πρακτικής που ακολουθούν μεγάλες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, σύμφωνα με την οποία προσφέρουν στους πελάτες τους μια σειρά από υπηρεσίες συγκεντρωμένες στο χώρο της μονάδας (καταστήματα, εστιατόρια, παραλίες κ.ά.) εντοπίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Τουρισμού (ΠΟΕΤ). Σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι η τακτική αυτή «έχει άμεση επίδραση στην ποιότητα και τη μείωση των εσόδων του τουρισμού στις τουριστικές περιοχές». Η Ομοσπονδία διαπιστώνει ότι η τουριστική μείωση κυμάνθηκε από περιοχή σε περιοχή, το 2004, από 2% έως 10%, ενώ ακόμη μεγαλύτερη ήταν η μείωση των εσόδων λόγω των προσφορών. Παράλληλα, η διοίκηση της ΠΟΕΤ θα εξετάσει την κήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων, λόγω της εξαίρεσης των τουριστικών γραφείων πούλμαν και σκαφών αναψυχής από τον «αναπτυξιακό» νόμο.

Αντίθετα, αισιόδοξη εμφανίστηκε η ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό, χτες. Με το γνωστό φραστικό ύφος του, ο Δ. Αβραμόπουλος δήλωσε ότι «συνεχίζουμε την πορεία μας με αισιοδοξία, αποφασιστικότητα και δυναμισμό», αν και δεν έκανε καμία συγκεκριμένη αναφορά στα σχέδια του υπουργείου του.

Και με την ΕΕ η «Ιντρασόφτ»

Νέα συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ενωση εξασφάλισε η «Ιντρακόμ», μέσω της θυγατρικής της «Ιντρασόφτ Ιντερνάσιοναλ», η οποία ανέλαβε μαζί με τις εταιρίες «Trasys Sword» και TXT έργο ύψους 50 εκατ. ευρώ, για λογαριασμό της Γενικής Διεύθυνσης Πληροφορικής της ΕΕ.

Το έργο ονομάζεται «ESP - DIMA» και σκοπός του είναι η παροχή υπηρεσιών πληροφορικής προς όλες τις Γενικές Διευθύνσεις και τα τμήματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Περιλαμβάνονται σε αυτό υπηρεσίες ανάπτυξης λογισμικού και συντήρησης πληροφοριακών συστημάτων, επεξεργασία δεδομένων και διαχείριση πληροφοριών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ