Παρασκευή 28 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΜΕΤΑΠΟΙΗΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
«Θετικό» το βρήκε και η διοίκηση του ΒΕΑ

Στους προχτεσινούς χειροκροτητές του νομοσχεδίου (ΓΣΕΒΕΕ και ΕΒΕΑ) προστέθηκε χτες και η διοίκηση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας

Στους χειροκροτητές του νομοσχεδίου της κυβέρνησης για τις αδειοδοτήσεις - που πρώτα και κύρια ανοίγει το δρόμο στο μεγάλο κεφάλαιο για φτηνές, γρήγορες και με ελάχιστα εμπόδια άδειες - προστίθεται και το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας (ΒΕΑ). Ετσι, μετά τη θετική εκτίμηση που εξέφρασαν προχτές οι διοικήσεις της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων (ΓΣΕΒΕΕ) και του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΕΒΕΑ), χτες προστέθηκε και η διοίκηση του ΒΕΑ που με ανακοίνωση σημειώνει πως το ν/σ «κινείται σε θετική κατεύθυνση»!

Το επίμαχο νομοσχέδιο αποτελεί πραγματικά μια σημαντική προσφορά στους βιομήχανους και σαν πρώτο στόχο έχει την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Ειδικά το άρθρο 28 που αναφέρεται σε επενδύσεις που έχουν «ιδιαίτερη σημασία» για την Εθνική Οικονομία, προβλέπει την έγκριση επιχειρηματικών σχεδίων κατά παρέκκλιση κάθε υφιστάμενου νόμου! Πρόκειται επιπλέον για ένα καίριο χτύπημα στην ντόπια βιοτεχνία που θα δεχτεί ακόμη μεγαλύτερες πιέσεις.

Παρ' όλα αυτά, με τις ανακοινώσεις τους:

  • Το ΒΕΑ κάνει λόγο για «απλούστευση των διαδικασιών, ανασυγκρότηση των υπηρεσιών αδειοδότησης και επίλυση των αδυναμιών και των προβλημάτων του ισχύοντος νομικού πλαισίου», ωστόσο δεν αναφέρεται σε εκείνες τις διατάξεις του νομοσχεδίου που ευνοούν ιδιαίτερα τις μεγάλες επιχειρήσεις, νέες και παλιές. Επίσης, δεν αναφέρει τίποτα για το άρθρο 28 που επιτρέπει παρέκκλιση από κάθε νόμο(!) για την αδειοδότηση μιας επιχειρηματικής δραστηριότητας, εφόσον αυτή δε βλάπτει...«ουσιωδώς» το περιβάλλον και κρίνεται σημαντική για την Εθνική Οικονομία. Για την ενεργοποίηση αυτού του άρθρου αρκεί μια απλή υπουργική απόφαση τριών συναρμόδιων υπουργείων.
  • Η ΓΣΕΒΕΕ εκτιμά πως μ' αυτό το νομοσχέδιο «επιχειρείται μια σοβαρή αλλαγή στη διαδικασία έκδοσης αδειών. Αντιμετωπίζονται χρόνια προβλήματα και περιορίζεται η γραφειοκρατία». Προσθέτει επίσης ότι έγινε αποδεκτό ένα σημαντικό τμήμα των προτάσεων της Συνομοσπονδίας. Η τοποθέτηση της ΓΣΕΒΕΕ στηρίζει ταυτόχρονα την επικοινωνιακή δημαγωγική τακτική της κυβέρνησης, η οποία λύνει προβλήματα που δε θα έπρεπε καν να αντιμετωπίζουν οι μικροί ΕΒΕ, ουσιαστικά παγιώνοντας μια μη λειτουργική κατάσταση για χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις εντός και εκτός Αττικής. Αυτές τις καταδικάζει στο μαρασμό της αναγκαστικής λειτουργίας σε σημεία που δεν μπορούν να αναπτυχθούν και δε λύνει κανένα πρόβλημα υποδομής.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Δ. Φουντουκάκος, αναφέρει ότι πρόκειται για «νομοσχέδιο που κάνει τολμηρές παρεμβάσεις προς την κατεύθυνση του περιορισμού της γραφειοκρατίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ