Παρασκευή 28 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Φουσκώνει» η ακρίβεια

Πάνω 4% οι τιμές κατασκευής νέων κτιρίων στο δ΄ τρίμηνο 2004 συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο. Γύρω και πάνω από το 4% αναμένεται να κλείσει το Γενάρη του 2005 και ο επίσημος τιμάριθμος λιανικής

Ακριβότερο κατά 4% ήταν το επίσημο κόστος κατασκευής νέων κτιρίων στο δ΄ τρίμηνο του 2004, συγκριτικά με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2003, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις προσδοκίες των εργαζομένων που προσπαθούν να αποκτήσουν ιδιόκτητο σπίτι και να απαλλαγούν από το βραχνά του ενοικίου. Και η κατάσταση με τις τιμές των κατοικιών θα επιδεινωθεί, όταν η κυβέρνηση προχωρήσει στην αύξηση των αντικειμενικών αξιών ακινήτων (ίσως και μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2005), όπως έχει προαναγγείλει, με πρόσχημα την καθιέρωση του ΦΠΑ στις νεοανεγειρόμενες οικοδομές από το Γενάρη του 2006.

Με ταχύτερους ρυθμούς ανεβαίνει και το συνολικό κόστος ζωής, καθώς οι αρμόδιοι αναμένουν τον επίσημο τιμάριθμο να «ψηλώσει» το Γενάρη του 2005 πάνω από 4% συγκριτικά με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Και στη μια και στην άλλη περίπτωση, αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής απελευθέρωσης των τιμών και γενικότερα της αγοράς, στο όνομα της οποίας «πίνουν νεράκι» οι μεγαλοεπιχειρηματίες, με τους κυβερνώντες να υποστηρίζουν ότι «η ελεύθερη αγορά» και ο «ανταγωνισμός» ευνοούν τους εργαζόμενους.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χτες από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδας, προκύπτει ότι ο Γενικός Δείκτης Συνολικού Κόστους στην κατασκευή Νέων Κτιρίων Κατοικιών (δηλαδή του κόστους κατασκευής κατοικιών) αυξήθηκε κατά 4,0% στο δ΄ τρίμηνο του 2004 συγκριτικά με το δ΄ τρίμηνο του 2003. Η αύξηση αυτή είναι αρκετά μεγάλη, όχι μόνο επειδή σε σύγκριση με τον επίσημο τιμάριθμο λιανικής είναι μεγαλύτερος περίπου 1 μονάδα, αλλά και σε σύγκριση με τις αυξήσεις κατά 2,6% και 2,1% που είχε παρουσιάσει το οικοδομικό κόστος τις αντίστοιχες περιόδους 2003 προς 2002 και 2002 προς 2001.

Από τους αναλυτικούς δείκτες του συνολικού κόστους, προκύπτει ότι η αύξηση αυτή προήλθε από:

  • Το Γενικό Δείκτη Τιμών Υλικών το μήνα Δεκέμβρη 2004, που σημείωσε αύξηση 4,7% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Δεκέμβρη 2003, ενώ σε μέσα επίπεδα (12μηνο Γενάρης - Δεκέμβρης 2004 σε σύγκριση προς τον ίδιο δείκτη του προηγούμενου δωδεκαμήνου) η αύξηση ήταν 3,8%.
  • Το Γενικό Δείκτη Τιμών Αμοιβής Εργασίας, που σημείωσε άνοδο 3,6%, έναντι αυξήσεων 2,2% και 2,7% τα έτη 2003/2002 και 2002/2001.

Με ρυθμό αύξησης γύρω και πάνω από 4% (σε δωδεκάμηνη βάση) αναμένεται να κλείσει το Γενάρη του 2005 και ο επίσημος τιμάριθμος, έναντι 3% που ήταν το Δεκέμβρη του 2004. Εχουμε δηλαδή ένα απότομο άλμα στις τιμές λιανικής. Τα επίσημα στοιχεία θα ανακοινωθούν στο πρώτο δεκαήμερο του Φλεβάρη.

Επίσημα, το αναμενόμενο «φούσκωμα» του τιμαρίθμου από τον πρώτο μήνα του 2005 αποδίδεται στο γεγονός ότι φέτος οι εκπτώσεις θα αρχίσουν από το Φλεβάρη, ενώ πέρσι είχαν αρχίσει από το Γενάρη. Πρόκειται, όμως, για τη μισή αλήθεια. Η άλλη μισή αλήθεια έχει να κάνει με το γεγονός ότι το 2005 ξημέρωσε - με τις ευλογίες της κυβέρνησης - με αυξήσεις τιμών τόσο στα τιμολόγια του ΟΤΕ, των εισιτηρίων υπεραστικών ΚΤΕΛ κλπ. όσο και σε δεκάδες είδη και υπηρεσίες πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης που διαμορφώνονται ελεύθερα από τους μεγαλοεπιχειρηματίες. Αποτελεί δε θέμα χρόνου η αύξηση των κομίστρων στα ταξί. Με δεδομένο μάλιστα ότι οι διεθνείς τιμές πετρελαίου τραβούν την ανηφόρα, και μεταφέρονται - και με το παραπάνω - στην εγχώρια αγορά, οι προοπτικές για την πορεία του τιμαρίθμου λιανικής δεν είναι καθόλου ευχάριστες για τους εργαζόμενους και τα πλατιά λαϊκά στρώματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ