Παρασκευή 28 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Αντιδράσεις για τις λίστες της ντροπής

Οργή και αγανάκτηση προκαλούν στην αγροτιά οι κυβερνητικές μεθοδεύσεις

Σοβαρές αντιδράσεις προκαλεί ήδη στα χωριά της θεσσαλικής υπαίθρου η απόφαση της κυβέρνησης να στείλει στις Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης των Νομαρχιών και στις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών καταστάσεις με βαμβακοπαραγωγούς τους οποίους χαρακτηρίζει «παράνομους». Κι ενώ σ' αυτές τις λίστες η πλειοψηφία των ονομάτων είναι αγρότες που ουδεμία παρανομία διέπραξαν, συνεχίζεται από την κυβέρνηση και τα ΜΜΕ η κατάπτυστη επιχείρηση σπίλωσης και διαπόμπευσης των μικρομεσαίων βαμβακοπαραγωγών. Στόχος αυτής της συκοφαντικής εκστρατείας είναι να ενοχοποιηθούν οι αγρότες για το πρόβλημα του βαμβακιού και ν' αθωωθεί η αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ που δημιουργεί κι οξύνει το πρόβλημα. Βέβαια, οι λίστες αυτές έφτασαν σε Νομαρχίες και Ενώσεις, αλλά, μέρες που 'ναι, δε βγήκαν στα χωριά για ευνόητους λόγους... Θα τις «επεξεργαστούν», λέει, πρώτα οι Ενώσεις και οι τριμελείς επιτροπές και μετά θα βγουν προς τα έξω. Ομως, εδώ αξίζει να σημειωθεί πως οι διοικήσεις Ενώσεων που δέχονται να κάνουν αυτή τη δουλιά, σε βάρος των τίμιων και μικρών παραγωγών, αξίζουν την περιφρόνηση των αγροτών.

Πολλοί από τους βαμβακοπαραγωγούς που χαρακτηρίζονται ένοχοι παρανομίας είναι εντελώς αθώοι, καθώς το μόνο που έκαναν ήταν να καλλιεργήσουν λίγα μέτρα παραπάνω από το δικαίωμα καλλιέργειας που είχε καθορίσει γι' αυτούς, αυθαίρετα, η κυβέρνηση μέσω των υπηρεσιών της και σύμφωνα με τις κατευθύνσεις και τις εντολές της ΕΕ. Μάλιστα, το πόσα στρέμματα ακριβώς καλλιέργησαν το δήλωσαν στην αρχή της καλλιεργητικής περιόδου στο ΟΣΔΕ, χωρίς κανείς τότε να τους πει ότι παρανομούν. Αθώοι είναι, επίσης, και όσοι ζήτησαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες να καλλιεργήσουν περισσότερα στρέμματα απ' όσα δικαιούνταν και πήραν τη σχετική άδεια.

Χαρακτηριστική για το πώς φτιάχτηκαν από την κυβέρνηση οι «παράνομοι» αγρότες είναι η περίπτωση του Β. Μπούτα, προέδρου της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας. Ο Β. Μπούτας καλλιέργησε 13,2 στρέμματα με βαμβάκι, ενώ είχε δικαίωμα για 12 και γι' αυτά τα 1,2 στρέμματα παραπάνω συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των «παρανόμων» της Καρδίτσας (Ο ίδιος, μάλιστα, χαριτολογώντας, είπε ότι «το υπουργείο κάνει λάθος στο μέτρημα», αφού ο ίδιος το μέτρησε «με τα δρασκίλια» και βρήκε ότι το παραπάνω χωράφι που καλλιεργήθηκε είναι 700 τ.μ. κι όχι 1.200).

Φυσικά, ο Β. Μπούτας δεν καλλιέργησε 700 τ.μ. παραπάνω για να κλέψει και να γίνει πλούσιος, αλλά επειδή δε γινόταν αλλιώς, αφού δε θα μπορούσε ν' αφήσει ένα μικρό τμήμα του χωραφιού του ακαλλιέργητο, επειδή έτσι «γούσταρε» το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και διέταξε η Ευρωπαϊκή Ενωση. Και, βεβαίως, στη δήλωση καλλιέργειας, που έκανε στο ΟΣΔΕ, δήλωσε όσα ακριβώς καλλιέργησε - δηλαδή, και τα 1,2 στρέμματα παραπάνω - και πήρε κανονικά την άδεια. Κι οπωσδήποτε ο Β. Μπούτας, όπως και όλοι οι άλλοι «παράνομοι», αυτού του είδους, δεν απολογούνται σε κανέναν καθώς θεωρούν δικαίωμά τους να καλλιεργούν τη γη τους και να προσπαθούν ν' αυξήσουν το πενιχρό εισόδημά τους.

Χτες, πρώτη μέρα που στα χωριά μαθεύτηκε για τις λίστες, πάρα πολλοί αγρότες εξέφρασαν την οργή και την αγανάκτησή τους κατά της ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και της κυβέρνησης για τη συκοφαντική επίθεση εναντίον τους. Τα βέλη τους, όμως, στρέφονταν κι εναντίον των αγροτοσυνεταιριστών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι συμφώνησαν να γίνει ο διαβόητος επανέλεγχος για τον εντοπισμό του «παράνομου» βαμβακιού που χρησιμοποιείται από την κυβέρνηση για τη συκοφάντηση και τη διαπόμπευση του αγροτικού κόσμου. Ιδιαίτερα αγανακτισμένοι είναι με τους αγροτοσυνεταιριστές των Ενώσεων Συνεταιρισμών Λάρισας και Αλμυρού - είναι αυτοί που ηγούνται της κινητοποίησης των βαμβακοπαραγωγών των δύο νομών - οι οποίοι κατηγορούνται ότι έδωσαν πάσα στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Ε. Μπασιάκο, για να επιτεθεί εναντίον των βαμβακοπαραγωγών κατηγορώντας τους ότι είναι κλέφτες κι απατεώνες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ιδού η «παράνομη»!(2005-01-27 00:00:00.0)
Αγώνας συνεχής με σωστά αιτήματα(2003-02-06 00:00:00.0)
Από σφαγή σε σφαγή(2002-03-08 00:00:00.0)
Καθολική αντίδραση των βαμβακοπαραγωγών(2000-01-21 00:00:00.0)
Πολιτική εξαφάνισης της βαμβακοκαλλιέργειας(2000-01-19 00:00:00.0)
Οξύνονται συνεχώς τα προβλήματα της αγροτιάς(1999-08-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ