Τρίτη 24 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Οξύνονται συνεχώς τα προβλήματα της αγροτιάς

Σύσκεψη της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας έγινε την περασμένη Παρασκευή στο χωριό Καλλίθηρο

Στα οξυμένα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της Θεσσαλίας τα τελευταία χρόνια - προβλήματα που επιβεβαιώνονται και απ' τα στατιστικά στοιχεία της "Γιούροστατ", δηλαδή της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ενωσης - αλλά και στην ανάγκη, οι αγρότες της χώρας μας να αγωνιστούν, γιατί "ο αγώνας είναι για μας μονόδρομος, ενώ μοναδική ελπίδα είναι η κοινή δράση μας με τους μικρομεσαίους της πόλης, τους άνεργους και τη νεολαία", αναφέρθηκε το βράδυ της προηγούμενης Παρασκευής ο Βαγγέλης Μπούτας στη σύσκεψη που πραγματοποίησε η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας (ΕΟΑΣΚ) στο χωριό Καλλίθηρο.

Ο Βαγγέλης Μπούτας,πρόεδρος της Ομοσπονδίας και βουλευτής του ΚΚΕ, τόνισε πόσο δίκαιος ήταν και είναι ο αγώνας των αγροτών και πόσο άδικο είχαν εκείνοι που υπονόμευσαν τον αγώνα κρυφά ή φανερά. Κι αυτό γιατί, όπως επισήμανε, τα ίδια τα στοιχεία της ΕΕ σκιαγραφούν με τα πιο μελανά χρώματα το μέλλον των αγροτών στη χώρα μας.Συγκεκριμένα η ΕΕ παραδέχεται ότι το καθαρό αγροτικό εισόδημα στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 2,5% το 1996, κατά 4,4% το 1997 και 3,9% το 1998! Επίσης, παραδέχεται πως η αρνητική πορεία του καθαρού αγροτικού εισοδήματος είχε σαν αποτέλεσμα την περίοδο 1981 - 1997 να ξεκληριστούν 193.000 μικρομεσαία αγροτικά νοικοκυριά της χώρας μας, ενώ την ίδια περίοδο η απασχόληση στη γεωργία μειώθηκε κατά 317.000 άτομα ή κατά 29,3%!

"Είναι βέβαιο ότι στο νομό μας, που είναι κατ' εξοχήν αγροτικός, τα μεγέθη είναι μεγαλύτερα. Δεν περιμέναμε τη στατιστική για να μας πείσει για την τραγική κατάσταση που ζούμε καθημερινά όλοι στην Καρδίτσα. Απλά τα αναφέρω για τους κακόπιστους ότι το μέλλον θα είναι ακόμα πιο εφιαλτικό", είπε χαρακτηριστικά ο Β. Μπούτας.

Βαμβάκι: μικρότερο εισόδημα φέτος

Στη συνέχεια ο βουλευτής του ΚΚΕ ενημέρωσε τους αγρότες του νομού για τις επιπτώσεις της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ στο βαμβάκι, στο προϊόν δηλαδή που στηρίζει την οικονομία όλου του νομού Καρδίτσας. "Την περίοδο 1999 - 2000 έχουν καλλιεργηθεί 250.000 στρέμματα βαμβάκι παραπάνω από ό,τι την περίοδο 1998 - 1999 σε όλη τη χώρα. Το σύστημα τιμών της ΕΕ που ισχύει και φέτος είναι "όσο ανεβαίνει η παραγωγή πέφτει η τιμή". Και είναι απορίας άξιο πως κυβερνητικά στελέχη των τριτοβάθμιων οργανώσεων τολμούν να μετριάζουν ή και να παρουσιάζουν την κυβερνητική πολιτική και τις εξελίξεις εντελώς ανάποδα από αυτό που συμβαίνει", υπογράμμισε ο Β. Μπούτας.

Οσον αφορά την καλλιέργεια του βαμβακιού ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας υπενθύμισε πως το 1998 η κυβέρνηση δήλωσε στην ΕΕ προβλεπόμενη παραγωγή 1.135.000 τόνους και η παραγωγή ανήλθε στο 1.215.000 με καλλιεργηθείσα έκταση 4.000.000. Για το 1999 δήλωσε ξανά 1.315.000 με τη διαφορά ότι το 1999 καλλιεργήθηκαν 4.250.000 στρέμματα. "Το συμπέρασμα είναι ότι η μείωση της τιμής δε θα είναι μόνο τέσσερις δραχμές το κιλό, λόγω διαφοράς ισοτιμιών ΕΥΡΩ - πράσινης δραχμής, αλλά πολύ περισσότερο, λόγω αυξημένης παραγωγής", υπογράμμισε. Γι' αυτό και κάλεσε όλους τους συνδικαλιστές και τους αγρότες να στηρίξουν το αίτημα για τιμή 375 δραχμές το κιλό στον βαμβακοπαραγωγό, όσο είναι η τιμή στόχου που καθόρισε η ΕΕ ή αλλιώς κατάργηση των προστίμων συνυπευθυνότητας και ιδιαίτερα στους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς.

Αρδευτικά Σμόκοβου: Η κυβέρνηση εγκατέλειψε το έργο

Στην ομιλία - ενημέρωση ο Βαγγέλης Μπούτας δεν μπορούσε φυσικά να παραλείψει να αναφερθεί στα αρδευτικά του νομού Καρδίτσας. Συγκεκριμένα επισήμανε πως με μεγάλους αγώνες κατόρθωσε ο νομός να εντάξει τα αρδευτικά Σμόκοβου στο Β Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, να γίνει μελέτη και να δημοπρατηθούν έργα, που θα καλύπτουν 30.000 στρέμματα, τον Απρίλη του 1994. "Δυστυχώς με ευθύνη της κυβέρνησης και τη βοήθεια παραγόντων του νομού Καρδίτσας, το ΥΠΕΧΩΔΕ όχι μόνο δεν προχώρησε στην κατασκευή του έργου, αλλά αποφάσισε την εγκατάλειψή του, με αποτέλεσμα τα νερά του φράγματος Σμόκοβου να χύνονται στο θεσσαλικό κάμπο, μέσω των ρεμάτων και ποταμών που ήδη υπάρχουν",είπε. Κι όλα αυτά, όταν την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση, εγκαταλείποντας ένα έργο ζωής για την Καρδίτσα, όπως τα αρδευτικά Σμόκοβου, προχωρά στην κατασκευή των έργων της Κάρλας. "Δε θα μπορούσε ποτέ κανείς να αρνηθεί και να εναντιωθεί σε ένα αναπτυξιακό έργο σε όποια γωνιά της χώρας και αν κατασκευάζεται, αλλά δεν είμαστε διατεθειμένοι να δεχτούμε τον παραγκωνισμό, την υποβάθμιση και την ξεφτίλα για το νομό, για το λαό, για τους αγρότες της Καρδίτσας. Γι' αυτό καλούμε όσους έχουν έστω κι έναν κόκκο ενδιαφέροντος γι' αυτό τον τόπο να συνταχθούν με τους αγώνες των αγροτών. Για να ανατρέψουμε την εχθρική πολιτική της κυβέρνησης για το νομό μας και να επιβάλουμε την κατασκευή και επέκταση του αρδευτικού Σμόκοβου, όπως μελετήθηκε", κατέληξε ο Β. Μπούτας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ