Τρίτη 24 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΖΥΓΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ
Τρία χρόνια σε παράγκες οι νεοπρόσφυγες

Εδώ και τρία χρόνια έχει σταματήσει το έργο κατασκευής των κατοικιών στον οικισμό των νεοπροσφύγων, που βρίσκεται στην περιοχή του Ζυγού στο Νομό Καβάλας.Η εργολάβος κοινοπραξία εταιριών, λόγω μη πληρωμής της από το κράτος, έχει δεσμεύσει τα ακίνητα, αρνείται να τα παραδώσει στους δικαιούχους, ενώ ήδη έχει προσφύγει στα δικαστήρια. Αποτέλεσμα; Οι 113 κατοικίες που έχουν θεμελιωθεί, είναι ακόμα ημιτελείς και δεν μπορούν να δοθούν στις οικογένειες των νεοπροσφύγων, που έχουν πραγματικά ανάγκη στέγης.

Το θέμα αυτό έφεραν με Ερώτησή τους στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Παναγιώτου και Μαρία Μπόσκου,οι οποίοι επισημαίνουν πως η έλλειψη έργων υποδομής κάνει ακόμα χειρότερες τις συνθήκες διαβίωσης των νεοπροσφύγων, ενώ είναι ορατή η καταστροφή του περιβάλλοντος χώρου στον οικισμό. "Η πλειοψηφία από τις 228 δικαιούχους οικογένειες κατοικεί σε παράγκες και έχει πολύ χαμηλό εισόδημα. Ορισμένες, μάλιστα, από αυτές έχουν προσφύγει στο ΣτΕ", τονίζουν οι κομμουνιστές βουλευτές.

Ταυτόχρονα, οι νεοπρόσφυγες καταγγέλλουν ότι αν και υπάρχουν όλα αυτά τα προβλήματα, δεν προβλέπεται με ποιο τρόπο θα ολοκληρωθεί η κατασκευή των κατοικιών και ποιος θα επιβαρυνθεί τη δαπάνη, αφού εφαρμόζεται το καθεστώς του χρησιδανείου. Ακόμη καταγγέλλουν ότι είναι δεδομένη η κυβερνητική πρόθεση να προχωρήσει στη διανομή των ημιτελών κατοικιών και μάλιστα να το πράξει αυτό με ανισότιμα κριτήρια και νομικά τεχνάσματα, προς όφελος των οικογενειών που σιωπούν και δε διαμαρτύρονται δημόσια γι' αυτό το διοικητικό χάος!

Τέλος, οι νεοπρόσφυγες καταγγέλλουν ότι από την πλευρά της κυβέρνησης και των ανθρώπων του Εθνικού Ιδρύματος Υποδοχής και Αποκατάστασης Παλιννοστούντων Ομογενών Ελλήνων (ΕΙΥΑΠΟΕ) κατευθύνονται πολύμορφες μεθοδεύσεις και ότι πρόσφατα - μετά την έκδοση της με αριθμό 8/23.6.99 εγκυκλίου του προέδρου του ΔΣ του ΕΙΥΑΠΟΕ - ακόμη και υπάλληλοι του Ιδρύματος με φορτικότατες παρενοχλήσεις εξωθούσαν ομογενείς να υπογράψουν τις "αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος", που τυπικά προαπαιτούνται για την παράνομη, όπως ισχυρίζονται, διανομή των 113 ημιτελών κατοικιών.

Οι δύο βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους υπουργούς Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου, ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη και Μακεδονίας - Θράκης Γ. Μαγκριώτη, τι μέτρα προτίθενται να λάβουν ώστε να λυθεί το αδιέξοδο στο πρόγραμμα στεγαστικής αποκατάστασης του ΕΙΥΑΠΟΕ, για όλους τους δικαιούχους, "ισότιμα, χωρίς δυσμενείς νομικές συνέπειες σε βάρος του δημοσίου για τις οποίες έχουν επιφυλαχτεί εγγράφως οι νεοπρόσφυγες, καθώς και χωρίς πρόκληση κοινωνικής αναταραχής".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Υπόμνημα για τις εργατικές κατοικίες στη Γιάννουλη (2012-08-08 00:00:00.0)
Η «απαλλαγή» για τους ομογενείς (2005-04-16 00:00:00.0)
Στο... περίμενε οι δικαιούχοι (2004-06-30 00:00:00.0)
Ακόμα περιμένουν (1999-03-09 00:00:00.0)
Καθυστερεί η εγκατάσταση (1998-08-21 00:00:00.0)
Ιση μεταχείριση (1996-02-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ