Τρίτη 9 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΝΕΟΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Ακόμα περιμένουν

Τους έταξαν λαγούς με πετραχήλια και βιώνουν τη μιζέρια

Τους είπαν ελάτε στην πατρίδα. Τους έταξαν δουλιά, τώρα τους μιλάνε για επιμόρφωση. Τους έταξαν σπίτι, τώρα τους μιλάνε για προγράμματα αυτοστέγασης. Υποσχέθηκαν μόρφωση για τα παιδιά τους, τους έταξαν... Σήμερα, 10 χρόνια μετά την επιστροφή τους στη "μητέρα Ελλάδα", παραμένουν ξένοι, χωρίς δικαιώματα. Οι νεοπρόσφυγες από τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, χρόνια τώρα είναι έρμαια των πολιτικών σκοπιμοτήτων και των βρώμικων ψηφοθηρικών παιχνιδιών, όπως άλλωστε και η πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Είναι το μόνο στοιχείο ίσως που μαρτυρά την "ενσωμάτωσή τους" στην ντόπια κοινωνία.

Τις κάλπικες υποσχέσεις, τη ρατσιστική συμπεριφορά, τον εμπαιγμό που υφίστανται, κατήγγειλαν για άλλη μια φορά, κατά τη διάρκεια της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη, με πρωτοβουλία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων.Δυστυχώς όμως οι ομογενείς πρόσφυγες δεν είχαν όσο λόγο θα τους έπρεπε. Βασικοί εισηγητές ήταν οι εκπρόσωποι των κομμάτων. Ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Γ. Μαγκριώτης,ο υφυπουργός Εξωτερικών Γρ. Νιώτης,ο πρόεδρος της ΠΟΛΑΝ Αντ. Σαμαράς και οι βουλευτές. Σχεδόν όλοι, τους είπαν να περιμένουν το σχέδιο νόμου, που αναμένεται να ψηφιστεί σε 6 μήνες, σύμφωνα με δήλωση του Γρ. Νιώτη.

Τα προβλήματα

Αυτό όμως δεν απαντά στις αγωνίες τους. Αλλωστε χόρτασαν από "ΘΑ".

Χιλιάδες από αυτούς, που ακόμη στερούνται την ελληνική ιθαγένεια, ενώ υποβάλλουν φορολογική δήλωση, πληρώνουν φόρους, κολλάνε ένσημα στα ασφαλιστικά τους βιβλιάρια, ταυτόχρονα δε δικαιούνται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, επίδομα ανεργίας, τέκνων κλπ. Ζουν διαρκώς κάτω από την απειλή της απέλασης. Στην πλειοψηφία τους, κύρια στην περιοχή της Θράκης, που από το 1993 αναπτύσσονται τα στεγαστικά προγράμματα, ζουν σε ενοικιαζόμενα σπίτια ή σε κοντέινερς. Τα έργα υποδομής στους οικισμούς, όπως ο Ζυγός της Καβάλας ή στις Σάππες στην Κομοτηνή, έχουν σταματήσει γιατί το Εθνικό Ιδρυμα Υποδοχής Παλιννοστούντων (ΕΙΥΑΑΠΟΕ) βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη με τους εργολάβους.

Στο πρόγραμμα στεγαστικής αποκατάστασης στη Θράκη είναι ενταγμένες 5.500 οικογένειες με 21.000 μέλη, ενώ υπό κατασκευή βρίσκονται 197 σπίτια στο Ζυγό Καβάλας και τον Εύμοιρο Ξάνθης. Αλλες 4.000 οικογένειες είναι ενταγμένες στο πρόγραμμα μίσθωσης κατοικιών που κυλά επίσης με τεράστια προβλήματα. Χτες ο υφυπουργός Εξωτερικών εξήγγειλε ένα καινούριο κατασκευαστικό πρόγραμμα ύψους 26 δισ. Ειδικότερα για το πρόγραμμα αυτοστέγασης ανέφερε πως θα αναπτυχθεί σε όλη την περιφέρεια της Ελλάδας και στα νησιά. Προβλέπονται η παραχώρηση οικοπεδικών εκτάσεων, η διασφάλιση δανειοδοτήσεων και ειδικά προγράμματα επιδότησης επιτοκίου. Η άδεια κατασκευής κατοικίας θα εκδίδεται ατελώς, οι μελέτες θα γίνονται δωρεάν. Ολα αυτά όμως κινδυνεύουν να μείνουν κενό γράμμα αφού η υλοποίηση και αυτού του προγράμματος παραπέμπεται στο αν τα έργα θα χρηματοδοτηθούν από το πακέτο Σαντέρ, του οποίου οι κατανομές υπακούν στα κριτήρια επιλεξιμότητας τηςΕΕ.

Να μην υπάρχουν αυταπάτες

Στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Παναγιώτου ξεκαθάρισε απευθυνόμενος προς τους ομογενείς, πως δεν πρέπει να έχουν αυταπάτες ότι αυτή η κυβέρνηση και κάθε άλλη ανάλογου πολιτικού προσανατολισμού θα λύσει τα προβλήματά τους, τη στιγμή που δεν ακολουθεί φιλολαϊκή πολιτική. "Δεν μπορεί, είπε, μια κυβέρνηση που εφαρμόζει αντιλαϊκή πολιτική, που στρέφεται ενάντια στις οικονομικές και κοινωνικές κατακτήσεις των εργαζομένων, ενάντια στα δημοκρατικά τους δικαιώματα και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες, να ενδιαφέρεται πραγματικά για τα προβλήματα των ομογενών και την αντιμετώπισή τους". Ο Στ. Παναγιώτου δεσμεύτηκε πως το ΚΚΕ και η Κοινοβουλευτική του Ομάδα θα συνεχίσουν και θα εντείνουν παραπέρα τις προσπάθειες για την προώθηση των μικρών και μεγάλων προβλημάτων των ομογενών νεοπροσφύγων. Παράλληλα, όμως, τους κάλεσε να αναλάβουν δράση και οι ίδιοι. Αγωνιστικά να διεκδικήσουν όσα δικαιούνται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ