Τρίτη 9 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Το μολυσμένο περιβάλλον αυξάνει τις αλλεργίες

Διαστάσεις προβλήματος για τη δημόσια υγιεινή προσλαμβάνουν οι αλλεργικές παθήσεις (άσθμα, ρινίτιδα, αναφυλαξία, ατοπική δερματίτιδα, κνίδωση, τροφική αλλεργία, επαγγελματική αλλεργία, φαρμακευτική αλλεργία κλπ.), στη χώρα μας αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο, καθώς η μόλυνση του περιβάλλοντος και οι γενικότερες συνθήκες ζωής έχουν σαν αποτέλεσμα να ευνοείται η εμφάνισή τους.

Ηδη στη χώρα μας στη δεκαπενταετία 1980 - 1994 αυξήθηκαν κατά 75% τα περιστατικά με άσθμα, όπως τονίστηκε χτες σε συνέντευξη Τύπου, ενόψει του πανελλήνιου συνεδρίου, που θα γίνει στις 11 - 13 Μαρτίου 1999 στο ξενοδοχείο Κάραβελ.

Επίσης, στη συνέντευξη επισημάνθηκε ότι η συχνότητα εμφάνισης των αλλεργιών φτάνει σε ορισμένες χώρες μέχρι και το 30% του πληθυσμού, είναι σαφώς μεγαλύτερη στα παιδιά και έχει διπλασιαστεί την τελευταία 15ετία. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι το παιδικό άσθμα αφορά σήμερα σχεδόν 1 στα 10 παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας και ότι η αλλεργική ρινίτιδα, την τελευταία δεκαετία έχει αυξηθεί από το 8% - 10%, που ήταν παλιότερα, στο 22% - 26% του πληθυσμού, ενώ ανάλογη είναι η αύξηση που παρατηρείται και στις άλλες αλλεργικές νόσους.

Οπως επισημαίνει η Εταιρεία Αλλεργιολογίας, οι κύριοι παράγοντες που ευθύνονται για την αύξηση της συχνότητας εμφάνισης των αλλεργικών παθήσεων είναι περιβαλλοντικοί και περιλαμβάνουν:

  • Αλλεργιογόνα (καουτσούκ, εξωτικά φρούτα) και κρυοαλλεργιογόνα
  • Παράγοντες ατμοσφαιρικούς (παντός είδους ρύπανση)
  • Τροφικούς (χρωστικές, βελτιωτικά, συντηρητικά, τροποποίηση τροφών, μεταλλαγμένα τρόφιμα). Κάθε χρόνο προστίθενται στην καθημερινή μας ζωή 150 - 200 νέες χημικές ουσίες, με τις οποίες ερχόμαστε σε άμεση επαφή.
  • Τρόπος ζωής (αστικοποίηση, εργασιακός χώρος)
  • Ελάττωση των μικροβιακών λοιμώξεων λόγω βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης.

Σημαντικά, ωστόσο, είναι τα επιτεύγματα της ιατρικής στην εξεύρεση νέων τεχνικών για την αντιμετώπιση των αλλεργικών παθήσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ