Τρίτη 9 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ "ΕΛΛΗ ΑΛΕΞΙΟΥ"
Προτάσεις για τη βελτίωση της εκπαίδευσης

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί Φυσικής Αγωγής, Αγγλικής Γλώσσας, Μουσικής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και οι εκπαιδευτικοί που εργάζονται σε Τάξεις Υποδοχής, καταγράφει ο Σύλλογος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Περιστερίου "Ελλη Αλεξίου",προτείνοντας συγχρόνως λύσεις για την αντιμετώπισή τους.

Συγκεκριμένα, οι εκπαιδευτικοί Φυσικής Αγωγής, τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι η μετακίνησή τους από σχολείο σε σχολείο, η κατηγοριοποίησή τους σε σχέση με τους γυμναστές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, η διασφάλιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων όπως και η ύπαρξη βασικής υλικοτεχνικής υποδομής στους χώρους δουλιάς τους. Μάλιστα, παρατηρείται και το φαινόμενο γυμναστές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να συμπληρώνουν το ωράριό τους σε δημοτικά σχολεία, τη στιγμή που δουλεύει με οργανική θέση γυμναστής, ο οποίος με τη σειρά του υποχρεώνεται να συμπληρώνει το ωράριό του σε άλλο δημοτικό.

Για τα παραπάνω προβλήματα ο Σύλλογος προτείνει να συμπληρώνει το ωράριό του ο γυμναστής της πρωτοβάθμιας στην οργανική του θέση, αλλά και τη δημιουργία οργανικών θέσεων γυμναστών σε κάθε σχολείο. Επίσης, οι γυμναστές απαιτούν μείωση των μαθητών ανά τμήμα, μείωση του ωραρίου σε αντιστοιχία με το ωράριο των εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας, διεξαγωγή του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής από την Α και Β τάξη του δημοτικού, μείωση του ωραρίου όταν μετακινούνται σε δύο σχολεία την ίδια μέρα (η μετακίνηση δηλαδή να θεωρείται εργάσιμη ώρα) και ενιαία βασική υλικοτεχνική υποδομή σε όλα τα σχολεία.

Οι εκπαιδευτικοί που εργάζονται σε τάξεις υποδοχής, τονίζουν, ότι πρέπει άμεσα να προωθηθεί η διαδικασία προληπτικού εμβολιασμού σε όλους τους μαθητές. Σημειώνουν μάλιστα ότι οι χώροι που λειτουργούν οι τάξεις υποδοχής δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για τη λειτουργία έστω και ολιγάριθμης τάξης, αφού συνήθως είναι χώροι μικροί, πρώην αποθήκες. Επίσης, δεν υπάρχουν συγκεκριμένα βιβλία και αναλυτικά προγράμματα με συνέπεια οι μαθητές της τάξης υποδοχής να εργάζονται στα ήδη υπάρχοντα σχολικά βιβλία του οργανισμού, τα οποία είναι εντελώς ακατάλληλα για τις ανάγκες των αλλοδαπών μαθητών. Οι τάξεις υποδοχής στελεχώνονται κυρίως από αναπληρωτές, πολλοί από τους οποίους εργάζονται για πρώτη φορά. Ομως η τάξη υποδοχής είναι μια ιδιόμορφη τάξη, με μαθητές διαφορετικών εθνικοτήτων, διαφορετικής ηλικίας και γνωστικού επιπέδου και γι' αυτό χρειάζονται έμπειροι εκπαιδευτικοί.

Για την καλύτερη υλοποίηση των στόχων του μαθήματος της Μουσικής στα δημοτικά, οι δάσκαλοι Μουσικής με τη σειρά τους προτείνουν να εξασφαλιστεί κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή για την εφαρμογή των παιδαγωγικών συστημάτων και μεθόδων, συγγραφή κατάλληλων βιβλίων, αύξηση των διδακτικών ωρών, ιδιαίτερα στις τελευταίες τάξεις του δημοτικού, όπου αποδεδειγμένα εκδηλώνονται εντονότερα τα μουσικά ενδιαφέροντα των παιδιών. Επίσης, ζητούν η κάλυψη του ωραρίου του εκπαιδευτικού να γίνεται μόνο σ' ένα σχολείο για να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη και ολοκληρωμένη παιδαγωγική του προσφορά, και να μειωθεί το ωράριό του όταν η μετακίνησή του σε άλλα σχολεία δεν μπορεί να αποφευχθεί.

Οι δάσκαλοι αγγλικής γλώσσας ζητούν την απασχόλησή τους σε μία και μόνη σχολική μονάδα, μαζικούς διορισμούς καθηγητών Αγγλικών και δημιουργία οργανικών θέσεων σε κάθε σχολείο. Επίσης, για την καλύτερη διδασκαλία της γλώσσας ζητούν ξεχωριστή αίθουσα, πλήρως εξοπλισμένη με όλα τα σύγχρονα εποπτικά μέσα, αντικατάσταση των βιβλίων με πιο σύγχρονα, να μην διδάσκονται τα αγγλικά τις τελευταίες ώρες επειδή είναι γλωσσικό μάθημα, αλλά να έχουν την ίδια μεταχείριση με το μάθημα της ελληνικής γλώσσας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ζητάει λύσεις στα οξυμένα προβλήματα των σχολείων(2023-08-17 00:00:00.0)
Χαρακτηριστική η κατάσταση για τα προσφυγόπουλα και την Εκπαίδευσή τους(2019-04-04 00:00:00.0)
Διαμαρτυρία για τα κενά εκπαιδευτικών στο Μενίδι(2014-01-14 00:00:00.0)
«Θέλουμε δασκάλους»!(2007-11-23 00:00:00.0)
Πολλά τα προβλήματα με το ξεκίνημα(2003-09-25 00:00:00.0)
Υπολειτουργούν τα σχολεία σε Καρδίτσα και Καβάλα(1998-10-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ