Τρίτη 9 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Νέοι φόροι για... "καλύτερες υπηρεσίες"

Τον... εθελοντισμό των δημοτών επιστρατεύει η κυβέρνηση, προκειμένου να προωθήσει τη μεταφορά του πολιτικού και οικονομικού κόστους των αντιλαϊκών επιλογών της "προς το κάτω", δηλαδή προς τους δήμους και τις νομαρχίες, μεταφορά που διατυμπανίζει ως "αποκέντρωση" του κράτους. Αυτό έκανε σαφές, χτες, στην πρώτη της συνέντευξη η υπουργός Εσωτερικών, Βάσω Παπανδρέου,φροντίζοντας ωστόσο να υιοθετήσει την κομψή ορολογία της "κινητοποίησης των πολιτών σε θέματα που αφορούν την περιοχή τους".

Κάτι τέτοιο, όμως, όπως δείχνει η εμπειρία εφαρμογής προγραμμάτων για ηλικιωμένους και άλλες ομάδες, μέσω της Αυτοδιοίκησης, δε σημαίνει παρά την επιβάρυνση των δημοτών με το οικονομικό κόστος λειτουργίας των παρεχομένων υπηρεσιών. Δηλαδή, την επιβολή νέων χαρατσιών για υπηρεσίες που οι δημότες έχουν ήδη πληρώσει μέσω της φορολογίας του εισοδήματός τους.

Τέτοια λοιπόν χαράτσια αναμένεται να επιβληθούν στους δημότες για θέματα "ασφάλειας των πολιτών, λειτουργίας των σχολείων, βελτίωσης συνθηκών ζωής ηλικιωμένων, ανέργων και άλλων ομάδων πολιτών με ειδικά προβλήματα", όπως τα απαρίθμησε η υπουργός. Η ίδια είπε πως, στην κατεύθυνση της "συμμετοχής" των πολιτών στα προβλήματα αυτά, το υπουργείο επεξεργάζεται σχετικό πρόγραμμα σε συνεργασία με άλλα υπουργεία. Το πρόγραμμα αυτό θα εφαρμόσουν οι δήμοι και οι νομαρχίες με το υπουργείο Εσωτερικών σε συντονιστικό ρόλο, είπε η υπουργός, ισχυριζόμενη πως αυτό αποτελεί αποκέντρωση. Στα πλαίσια μάλιστα αυτής της διαδικασίας η Β. Παπανδρέου ισχυρίστηκε πως τα οικονομικά προβλήματα των δήμων και ιδιαίτερα των "καποδιστριακών" είναι σχεδόν λυμένα.

Υπάρχει, είπε, η χρηματοδότηση από το Ειδικό Πρόγραμμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που έχει σχεδόν καταρτιστεί, "ξεχνώντας" να αναφέρει ότι το εν λόγω πρόγραμμα υλοποιείται με χρήματα της ίδιας της Αυτοδιοίκησης, αφού δεν υπάρχει επιπλέον επιχορήγηση. Υπάρχει, είπε η υπουργός, και το Γ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, από το οποίο μπορούν να χρηματοδοτηθούν έργα που έχουν ανάγκη οι δήμοι. "Ξέχασε" όμως να πει ότι τα έργα που εντάσσονται, άρα και χρηματοδοτούνται από τα σχετικά προγράμματα, πρέπει να είναι επιλέξιμα - να τηρούν δηλαδή τις προδιαγραφές που θέτει η Ευρωπαϊκή Ενωση, ασχέτως αν ικανοποιούν ή όχι τις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων.

Κατά τα άλλα η Β. Παπανδρέου είπε πως είναι ήδη έτοιμο το Προεδρικό Διάταγμα που κωδικοποιεί τη νομοθεσία περί ευρωεκλογών, πως δε θα αλλάξει ο εκλογικός νόμος και πως το διπλογραφικό σύστημα θα προχωρήσει στους δήμους και τις νομαρχίες. Τέλος, η υπουργός είπε πως εκκρεμότητες του υπουργείου Εσωτερικών αποτελούν τα νομοσχέδια για τη μετανάστευση και την καύση των νεκρών.

  • Η Β. Παπανδρέου συνάντησε χτες τον δήμαρχο Πειραιά, Χρ. Αγραπίδη, ο οποίος ζήτησε να προωθηθούν ρυθμίσεις ώστε να καλυφθεί το χρέος του δήμου, ύψους 53 δισ. δρχ. εκ των οποίων τα 30 είναι χρέη σε ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ