Τρίτη 9 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Ανοιχτή υπονόμευση των πανεπιστημίων

Ανακοίνωσε χτες στους πρυτάνεις περικοπή του προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων κατά 45%

Ανοιχτή υπονόμευση της λειτουργίας των ελληνικών πανεπιστημίων αποτελεί η απόφαση της κυβέρνησης να περικόψει κατά 45% τον προϋπολογισμό Δημοσίων Επενδύσεων για τα ΑΕΙ. Την απόφαση αυτή πληροφορήθηκαν κατά την πρόσφατη Σύνοδό τους, που έγινε στις 5 - 7 Μάρτη, οι πρυτάνεις των ελληνικών ΑΕΙ από τον ειδικό γραμματέα του υπουργείου Παιδείας για θέματα ΑΕΙ Διον. Κλάδη.Μία τέτοια εξέλιξη σημαίνει ότι τα ΑΕΙ καταδικάζονται σε οικονομικό μαρασμό, καθώς όχι μόνο δε θα μπορούν να ολοκληρώσουν ανειλημμένα έργα για τα οποία ήδη έχουν υπογραφεί συμβάσεις, αλλά αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να μην μπορούν να πληρώσουν το ρεύμα... Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των πρυτάνεων και ακούστηκαν και προτάσεις για κλείσιμο των ΑΕΙ, αν δεν αποδώσουν οι συναντήσεις που δρομολογούν με την κυβέρνηση τα πολιτικά κόμματα προκειμένου να αντιμετωπιστεί το θέμα.

Στο πλαίσιο των εργασιών της Συνόδου, οι πρυτάνεις είχαν συνάντηση εργασίας με εκπροσώπους κομμάτων, βουλευτές, αλλά και στελέχη της κυβέρνησης, κατά την οποία έγινε παρουσίαση των βασικών θεμάτων που απασχολούν το Ελληνικό Πανεπιστήμιο, επικεντρώνοντας σε θέματα που φαίνεται ότι απασχολούν την κυβέρνηση, όπως το πρόβλημα των λεγόμενων αιώνιων φοιτητών, της δωρεάν παιδείας, της αυτοδιοίκησης των ΑΕΙ, των οικονομικών των πανεπιστημίων, της αξιολόγησης, του ασύλου κ.ά. και ο τρόπος με τον οποίο τέθηκαν τα ζητήματα αφήνει να εννοηθεί ότι δρομολογούνται αλλαγές προς το χειρότερο με κυρίαρχο ζήτημα το άσυλο, το φοιτητικό κίνημα και το δωρεάν χαρακτήρα των ΑΕΙ.

Επίσης πραγματοποιήθηκε συνάντηση και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κατά την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, τέθηκε το θέμα της δράσης των πολιτικών νεολαιών στα ΑΕΙ, η οποία εμφανίστηκε σαν να αποτελεί εμπόδιο για την ομαλή λειτουργία τους, με αφορμή τις πρόσφατες καταλήψεις. Απ' ό,τι φαίνεται, η κυβέρνηση έχει ως στόχο να ανοίξει μέτωπο στο φοιτητικό κίνημα και μάλλον υπάρχουν πρυτάνεις που θέλουν να συνδράμουν καθώς η Σύνοδος των Πρυτάνεων πάει να γίνει όργανο εφαρμογής της κυβερνητικής πολιτικής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ