Τρίτη 9 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΑΥΡΙΟ
ΟΧΙ στις δεξαμενές, ΝΑΙ στην ανάπτυξη

Την αντίθεσή τους στην επιχειρούμενη εγκατάσταση δεξαμενών αποθήκευσης και εμπορίας πετρελαιοειδών στην καρδιά του λιμανιού του Λαυρίου, εξέφρασαν σε συγκέντρωση, προχτές Κυριακή, έξι Εξωραϊστικοί Σύλλογοι της Λαυρεωτικής. Παράλληλα όμως, προχώρησαν σε κάποιες προτάσεις για εμπορική και τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, αποκλείοντας οποιαδήποτε βιομηχανική δραστηριότητα. Ζήτησαν μάλιστα την επαναφορά της ισχύος για τη Λαυρεωτική του Ν. 84/84, που θέτει περιορισμούς στην ίδρυση βιομηχανιών, αφού η περιοχή έχει εξαιρεθεί λόγω της μεγάλης ανεργίας. Το γεγονός αυτό προκάλεσε άμεσες αντιδράσεις.

Ο Δημήτρης Κωστάλας,δημοτικός σύμβουλος Λαυρίου και επικεφαλής της "Δημοτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης",αντιτάχθηκε στην εγκατάσταση των δεξαμενών πετρελαιοειδών αλλά και στην αποκλειστικά εμπορική και τουριστική ανάπτυξη του Λαυρίου και τη μετατροπή του σε "διαμετακομιστική" πόλη για τους παραθεριστές, που θα χρησιμοποιούν μόνο το λιμάνι του. "Η απόφαση των συλλόγων είναι σωστή όσον αφορά την εγκατάσταση των δεξαμενών πετρελαιοειδών, αλλά είναι και αρνητική, καθώς αντιτίθεται στο αίτημα των εργατών για βιομηχανική ανάπτυξη. Ως εκ τούτου δεν ενώνει την κοινωνία για μια ανάπτυξη ισόρροπη, με βιομηχανία, εμπόριο, τουρισμό",επισήμανε ο Δ. Κωστάλας.

Αναφερόμενος στην ανάπτυξη, που είναι απαραίτητη για το Λαύριο, ο Δ. Κωστάλας τόνισε πως η κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να ξεκαθαρίσει τι είδους ανάπτυξη θέλει για το Λαύριο και αυτός που πρέπει να αποφασίσει είναι ο λαός της περιοχής με δημοψήφισμα."Η πόλη χρειάζεται ανάπτυξη βιομηχανική, που να εξασφαλίζει κάποιες σταθερές θέσεις εργασίας, γιατί μόνο έτσι θα απορροφηθεί ένα μέρος της ανεργίας. Ο παράγοντας που θα καθορίσει την ανάπτυξη του Λαυρίου είναι το λιμάνι. Εχοντας υπόψη ότι είναι χώρος εργασίας, προτείνουμε μια ανάπτυξη όσο το δυνατόν πιο ισορροπημένη εμπορικά, επιβατικά και τουριστικά, έτσι ώστε κανένας τομέας να μην μπορεί να καθορίσει το στίγμα του Λαυρίου και να χωρούν και οι τρεις".

Τέλος, ο Δ. Κωστάλας υπογράμμισε: "Η ΔΑΣ από την αρχή δήλωσε την αντίθεσή της στις πετρελαϊκές εταιρίες, αλλά και στη μετατροπή του Λαυρίου σε τουριστική και εμπορική πόλη. Δε θέλουμε να μεταφερθούν οι περιβαλλοντικά οχλούσες δραστηριότητες του Περάματος, ούτε μεγάλος αριθμός επιβατικών πλοίων και εμπορευμάτων. Το Λαύριο εκτός από πόλη για τους παραθεριστές είναι και για τους εργαζόμενους".

Το ψήφισμα των 6 Συλλόγων δεν υπέγραψαν οι εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου και των Σωματείων Εργαζομένων της πόλης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ