Τρίτη 24 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Καταστροφή από χαλάζι στο θεσσαλικό κάμπο
  • Πάνω από 70.000 στρέμματα, με βαμβάκι, καλαμπόκι, βιομηχανική ντομάτα, τεύτλα, οπωροκηπευτικά κι άλλες δυναμικές καλλιέργειες, στους Νομούς Καρδίτσας, Τρικάλων, Λάρισας, υπέστησαν τεράστιες ζημιές από τη νέα προχτεσινή χαλαζόπτωση
  • Αμεση εκτίμηση των ζημιών και δίκαιες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, ζητούν οι πληγέντες παραγωγοί

"Μαύρη Κυριακή", η προχτεσινή, για χιλιάδες αγρότες της Θεσσαλίας και του Δομοκού. Το χαλάζι, μεγέθους καρυδιού, που άρχισε να πέφτει στις 6.30 το απόγευμα και κράτησε, περίπου, 20 λεπτά της ώρας, προκάλεσε τεράστιες καταστροφές στις καλλιέργειες. Συνολικά, σε πολλά χωριά των Νομών Καρδίτσας, Τρικάλων και Λάρισας επλήγησαν πάνω από 70.000 στρέμματα, με βαμβάκι, καλαμπόκι, κηπευτικά, οπωροφόρα δέντρα, βιομηχανική ντομάτα κι άλλες δυναμικές καλλιέργειες. Ανάλογες είναι οι καταστροφές και σε περίπου 15.000 στρέμματα της περιοχής Δομοκού.Ο,τι το χειρότερο για τον αγρότη το αυγουστιάτικο χαλάζι. Οι ζημιές που προκαλεί είναι, σχεδόν, ολοκληρωτικές, καθώς η παραγωγή βρίσκεται στο στάδιο της ωρίμανσης, λίγο πριν τη συγκομιδή των προϊόντων και τα φυτά και τα δέντρα δεν μπορούν να "συνέλθουν" από το "χτύπημα".

Οι παραγωγοί είναι ανάστατοι. Σκληρή δουλιά μιας χρονιάς πάει στο "βρόντο", έξοδα πολλά πάνε χαμένα, οι ελπίδες για σοδειά "έσβησαν". Πίκρα για την "κατάρα του καιρού" που "κυνηγάει" τους αγρότες, αφού το χωράφι είναι "ξεσκέπαστο μαγαζί". Οργή, για το κράτος που δεν κάνει τίποτα για να τους προφυλάξει. Χρόνια ζητούν έργα αντιχαλαζικής προστασίας, αλλά οι κυβερνήσεις "αγρόν ηγόραζον". Και αγωνία αν, πότε και πόσο θ' αποζημιωθούν για τις ζημιές στην παραγωγή. Διότι, μπορεί να πληρώνουν από την τσέπη τους μεγάλο "χαράτσι" στον ΕΛΓΑ για την ασφάλιση της φυτικής παραγωγής, αλλά ο Οργανισμός συνήθως δεν ανταποκρίνεται, όταν τον χρειαστούν. Στις περισσότερες φορές οι εκτιμήσεις των ζημιών δεν είναι έγκαιρες και δίκαιες και σχεδόν πάντα οι αποζημιώσεις καθυστερούν πάρα πολύ και όταν, επιτέλους, δίνονται, δε φτάνουν να καλύψουν ούτε καν τα έξοδά τους για την καλλιέργεια.

Στην Καρδίτσα

Πάνω από 40.000 στέμματα, με βαμβάκι, κυρίως, αλλά και με καλαμπόκι, τεύτλα, βιομηχανική ντομάτα, καπνά, κατέστρεψε η χαλαζόπτωση στο Νομό της Καρδίτσας. Ιδιαίτερα έχουν πληγεί τα χωριά Γεφύρια,Γραμματικό,Νέο Ικόνιο,Πασχαλίτσα,Καππαδοκικό,Αγιος Βησσάριος,Αμπελος,Αγία Παρασκευή.Τις πληγείσες περιοχές επισκέφτηκαν αντιπροσωπείες της ΝΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ και της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού, καθώς και ο νομάρχης Καρδίτσας Β. Αναγνωστόπουλος.Οι παραγωγοί διαμαρτύρονται γιατί κινδυνεύουν να μείνουν, φέτος, χωρίς εισόδημα και ζητούν να γίνουν άμεσα οι εκτιμήσεις των ζημιών και να δοθούν, γρήγορα, δίκαιες αποζημιώσεις.

Να σημειωθεί ότι η καταστροφή από το προχτεσινό χαλάζι στην Καρδίτσα, έρχεται μετά από τις ολοκληρωτικές ζημιές που προκάλεσε ο καύσωνας και η βακτηρίωση στην παραγωγή βιομηχανικής ντομάτας σε πολλά χωριά της περιοχής κι ιδιαίτερα σε Κτημένη, Φίλια, Μαυραχάδες, Καππαδοκικό, Κυψέλη, Προάστειο, Ιτέα.Πάνω από 30.000 τόνοι βιομηχανικής ντομάτας "σαπίζει" αδιάθετη στα χωράφια και οι ντοματοπαραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς δεν μπορούν καν να μπουν μέσα στα χωράφια, τα οποία μοιάζουν με χωματερές. Προχτές πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των πληγέντων - παραβρέθηκαν ο Ν. Σαλταγιάννης,υφυπουργός Μεταφορών, ο Β. Μπούτας,βουλευτής του ΚΚΕ, ο νομάρχης Β. Αναγνωστόπουλος - στην οποία τονίστηκε η ανάγκη ν' αρχίσουν άμεσα οι εκτιμήσεις της ζημιάς, όπως δεσμεύτηκε και ο διοικητής του ΕΛΓΑ, σε επικοινωνία του με τον Β. Μπούτα και να δοθούν γρήγορα οι αποζημιώσεις.

Στα Τρίκαλα

Ανάλογη είναι η καταστροφή και στα Τρίκαλα, ιδίως στην περιοχή του Δήμου Φαλώρειας και συγκεκριμένα στα χωριά Μικρό Κεφαλόβρυσο, Μεγάλο Κεφαλόβρυσο, Ρόγγια, Διπόταμο, Αγίους Αποστόλους, Πύργος, Μεγάρχη,με αποτέλεσμα πάνω από 20.000 στρέμματα, με βαμβάκι, καλαμπόκι, κηπευτικά, αμπέλια, δέντρα κι άλλες καλλιέργειες, να έχουν υποστεί πολύ μεγάλες ζημιές. Τις περιοχές που επλήγησαν επισκέφτηκε, χτες, ο Αχ. Κανταρτζής,βουλευτής του ΚΚΕ, αντιπροσωπεία της ΝΕ Τρικάλων του Κόμματος,ο Σπ. Τσιοτινός πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων "Η Ανοιξη" και μέλη της διοίκησής της.

Στα Φάρσαλα

Καταστροφές προκάλεσε το χαλάζι και στο Νομό Λάρισας κι ιδιαίτερα στη Βρυσιά - πάνω από 10.000 στρέμματα βαμβακοκαλλιέργειας και ντοματοκαλλιέργειας - κι άλλα χωριά της επαρχίας Φαρσάλων. Η προχτεσινή χαλαζόπτωση έρχεται μετά από εκείνη πριν από ένα περίπου μήνα που έπληξε το νομό, προκαλώντας τεράστιες ζημιές στις καλλιέργειες των επαρχιών Ελασσόνας, Τυρνάβου, Αμπελώνα, Αγιάς και Φαρσάλων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ