Τρίτη 24 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Απαράδεκτο και επικίνδυνο το σχέδιο νόμου για τον ΕΦΕΤ

Την απόσυρσή του ζήτησαν οι εκπρόσωποι του ΓΕΩΤΕΕ, των γεωπόνων και των κτηνιάτρων, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου

Την απόσυρση του νομοσχεδίου για τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), με το οποίο η κυβέρνηση έρχεται να διορθώσει δήθεν την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στον τομέα ελέγχου των τροφίμων, απαίτησαν σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου όλοι οι επιστημονικοί και επαγγελματικοί φορείς του γεωτεχνικού κόσμου. Οπως τόνισαν: "αμφισβητούμε την αποτελεσματικότητα του προτεινόμενου οργανισμού και εκτιμούμε ότι με τις ασάφειες που περιλαμβάνει θα επιδεινωθεί η υπάρχουσα κατάσταση στον τομέα του ελέγχου των τροφίμων"!

Οι εκπρόσωποι του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΓΕΩΤΕΕ), της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Γεωπόνων (ΠΟΣΓ), του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου (ΠΚΣ) και οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών φορέων των Γεωπόνων και Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΓΔΥ και ΠΕΚΔΥ), χαρακτήρισαν "απαράδεκτο και επικίνδυνο" το συγκεκριμένο νομοσχέδιο καθώς, όπως επισήμαναν, "εξαιρείται από το αντικείμενο του ΕΦΕΤ ο έλεγχος στην πρωτογενή παραγωγή, δηλαδή ο έλεγχος των τροφίμων όσο αυτά βρίσκονται στο χωράφι ή το στάβλο" και "από τη στιγμή που γίνεται διάσπαση των ελέγχων στην παραγωγή και μεταποίηση, ο χαρακτηρισμός "ενιαίος" είναι ψευδεπίγραφος!".

Παράλληλα, κατήγγειλαν την απαράδεκτη στάση της κυβέρνησης η οποία εκτός του ότι αγνόησε όλους τους γεωτεχνικούς και επαγγελματικούς φορείς που εκπροσωπούνται από το ΓΕΩΤΕΕ, στην κατάρτιση του νομοσχεδίου, το κατέθεσε μέσω του υπουργείου Ανάπτυξης, τη στιγμή που όλη σχεδόν η υπάρχουσα εργαστηριακή ελεγκτική υποδομή αλλά και η συντριπτική πλειοψηφία του σχετικού με τα τρόφιμα επιστημονικού και εμπειρικού προσωπικού, βρίσκεται στο υπουργείο Γεωργίας. "Με τον τρόπο αυτό καταργεί ουσιαστικά τους υπάρχοντες κρατικούς μηχανισμούς ελέγχου και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τη μετατόπιση μέρους της ευθύνης των ελέγχων από το κράτος στις ίδιες τις επιχειρήσεις. Παράλληλα, περιορίζει δραστικά τις δυνατότητες άσκησης εθνικής πολιτικής στον τομέα της αγροτικής πολιτικής και κατ' επέκταση των τροφίμων" τόνισαν οι εκπρόσωποι του γεωτεχνικού κόσμου.

Αυτό που απαιτείται, όπως υπογράμμισε στην εισήγησή του ο Παναγιώτης Τριανταφύλλου, μέλος του ΔΣ του ΓΕΩΤΕΕ, είναι: "άλλη πολιτική και μέτρα στήριξης της εγχώριας παραγωγής τροφίμων, ενάντια στις επιλογές της ΕΕ που οδηγούν στην κάλυψη των αναγκών της ελληνικής αγοράς με προμήθεια, κύρια ζωοκομικών προϊόντων, από τις βόρειες αναπτυγμένες κτηνοτροφικά χώρες. Μέτρα ενδυνάμωσης των σημερινών κρατικών και νομαρχιακών υπηρεσιών (γεωργίας, κτηνιατρικής, αλιείας), που έχουν την ευθύνη παρακολούθησης της παραγωγής και οι οποίες αντιμετωπίζουν οξύτατα προβλήματα προσωπικού, έχοντας κενό περίπου το 40% των προβλεπόμενων οργανικών τους θέσεων. Να ξεκινήσει ένας χρονικά δεσμευτικός διάλογος μεταξύ όλων των εμπλεκομένων φορέων στα ζητήματα ελέγχου των τροφίμων, αφού δεν είναι δυνατό να προχωρήσει στη ζωή ένας φορέας την ίδρυση του οποίου - όπως προτείνεται - κανένας από τους απασχολούμενους στους σημερινούς φορείς ελέγχων δεν τη θέλει".

Στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκαν εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων και συγκεκριμένα εκ μέρους του ΚΚΕ ο Γ. Σφυρής,μέλος του Αγροτικού Τμήματος της ΚΕ, ο Β. Μπασιάκος από τη ΝΔ και ο Π. Κουναλάκης από το ΣΥΝ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ