Παρασκευή 8 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΒΑΜΒΑΚΙ
Από σφαγή σε σφαγή

Για το 2001 αναγνωρίζονται 1.146.000 τόνοι και για το 2002 1.100.000 τόνοι!

Ακόμα λιγότερες ποσότητες θα αναγνωρίσει τελικά η κυβέρνηση για τη φετινή παραγωγή και... έπεται συνέχεια
Ακόμα λιγότερες ποσότητες θα αναγνωρίσει τελικά η κυβέρνηση για τη φετινή παραγωγή και... έπεται συνέχεια
Παραγωγή βαμβακιού 1.146.000 τόνους για το 2001 και 1.100.000 τόνους για το 2002, αναγνωρίζει με το «έτσι θέλω» η κυβέρνηση! Αυτό συμφωνήθηκε σε σύσκεψη που έγινε προχτές στο υπουργείο Γεωργίας υπό τον υφυπουργό Βαγ. Αργύρη και στην οποία συμμετείχαν μόνο εκπρόσωποι της διοίκησης της ΠΑΣΕΓΕΣ και των συνεταιριστικών εκκοκκιστηρίων, των εκκοκκιστών και των βιομηχάνων.

Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση επιχειρεί με τη συνεργασία της «πρασινογάλαζης» διοίκησης της ΠΑΣΕΓΕΣ, των εκκοκκιστών και βιομηχάνων, να «νομιμοποιήσει» την περσινή παρανομία και να προχωρήσει σε μια νέα ακόμα παρανομία σε βάρος των βαμβακοπαραγωγών, προκειμένου να συγκαλυφτούν οι ολέθριες επιπτώσεις του νέου καταστροφικού κανονισμού για το βαμβάκι. Οσον αφορά στην περσινή παραγωγή βαμβακιού, περίπου 200.000 τόνοι μένουν χωρίς επιδότηση και μήνες μετά την παράδοσή τους θα πληρωθούν μόνο με μια εξευτελιστική εμπορική τιμή. Κι αυτό γίνεται για να εμφανιστεί μια εικονική εξόφληση της επιδότησης γύρω στις 50 δραχμές. Το θέμα, βέβαια, ότι δε θα επιδοτηθούν ακόμα και ποσότητες βαμβακιού που καλλιεργήθηκαν εντός του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Επιδοτήσεων (ΟΣΔΕ), ουδόλως ενδιαφέρει την κυβέρνηση και όσους συμμετείχαν στη σύσκεψη.

Στην ίδια σύσκεψη συζητήθηκαν επίσης και τα μέτρα πρόσθετου περιορισμού της βαμβακοκαλλιέργειας, που έχει, ήδη, από τον περασμένο Δεκέμβρη εξαγγείλει το υπουργείο Γεωργίας και θα ισχύσουν φέτος. Οπως έγινε γνωστό, τίθεται «πλαφόν» παραγωγής 1.100.000 τόνοι και καλλιέργειας 3.560.000 στρέμματα, το οποίο κατανέμεται κατά περιφέρεια και κατά παραγωγό. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος επιβάλλεται νέα υποχρεωτική ποσοστιαία μείωση των στρεμμάτων που καλλιεργήθηκαν πέρσι με βαμβάκι. Ταυτόχρονα, τίθεται πάλι «πλαφόν» στρεμματικής απόδοσης ανά νομό, το οποίο δε δικαιούται να ξεπεράσει ο βαμβακοπαραγωγός πάνω από 10%!

Από το υπουργείο Γεωργίας, βέβαια, γνωστοποιείται ψευδώς πως και φέτος οι βαμβακοπαραγωγοί θα καλλιεργήσουν ό,τι και πέρσι, δηλαδή 3.805.000 στρέμματα και πως δε θα επιβληθούν νέες μειώσεις. Επίσης, διαδίδεται διά της πλαγίας πως θα γίνουν περικοπές στους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Δε λέγεται όμως ότι με διάφορα τερτίπια επιχειρείται να επιβληθούν νέες δραστικές περικοπές στη συντριπτική πλειοψηφία των βαμβακοπαραγωγών, που θα φτάνουν μέχρι και 30%, σε σύγκριση με τα περσινά καλλιεργηθέντα εντός ΟΣΔΕ στρέμματα. Γιατί πώς αλλιώς θα επιτευχθεί ο νέος στόχος της κυβέρνησης να μην ξεπεράσουν φέτος τα καλλιεργηθέντα στρέμματα βαμβακιού τα 3.600.000; Και τα σπασμένα στην περίπτωση αυτή θα τα πληρώσουν πρωτίστως οι μικρομεσαίοι βαμβακοπαραγωγοί, που εξαναγκάζονται και σε εξωγεωργική απασχόληση προκειμένου να εξασφαλίσουν εισόδημα επιβίωσης.

Η κοροϊδία της υπόθεσης είναι πως ο Βαγ. Αργύρης ανακοίνωσε χτες ότι απέστειλε επιστολή στους 95.000 βαμβακοπαραγωγούς για να τους ευχαριστήσει για τη συνεργασία τους! Στο κείμενο αυτό, όπου, όπως συνέβη και πέρσι, περιλαμβάνονται στημένες ερωτοαπαντήσεις, γίνεται πάλι λόγος για βελτίωση της ποιότητας και για υψηλές τιμές. Για τις κατάπτυστες μεθοδεύσεις συρρίκνωσης της βαμβακοκαλλιέργειας και του εισοδήματος των βαμβακοπαραγωγών δε γίνεται βέβαια λόγος... στη συγκεκριμένη επιστολή.

Από κοντά βγήκε χτες η «πρασινογάλαζη» διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ να ανακοινώσει, χωρίς ίχνος ντροπής, πως ό,τι αποφασίστηκε στην προχτεσινή σύσκεψη ήταν δική της πρόταση! Με τη σειρά της η «καταπράσινη» διοίκηση της ΓΕΣΑΣΕ έβγαλε χτες ανακοίνωση διαμαρτυρίας, όχι για τις ολέθριες αποφάσεις που πάρθηκαν, αλλά γιατί δεν κλήθηκε στη σύσκεψη! Αξίζει επίσης να αναφερθεί, ότι στην προχτεσινή σύσκεψη αλληλέγγυοι στην πολιτική που ακολουθεί σχετικά η κυβέρνηση τάχθηκαν και αρκετοί εκπρόσωποι των συνεταιριστικών εκκοκκιστηρίων, όπως ο πρόεδρος και αντιπρόεδρος της ΕΑΣ Λάρισας, Θ. Κοκκινούλης και Αθ. Νασίκας, αντίστοιχα.


Κ. Δ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ