Παρασκευή 8 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΒΙΟΤΕΧΝΕΣ- ΕΜΠΟΡΟΙ
Η κυβέρνηση εμμένει στο φοροχαράτσωμά τους

Την εμμονή της κυβέρνησης να εφαρμόσει κατά κεραία το νέο «αντικειμενικό τρόπο» προσδιορισμού πάνω στο ΦΠΑ και στο εισόδημα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων διαμήνυσε ξανά χτες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης, ενόψει της σημερινής συνάντησης με τις διοικήσεις των οργανώσεων ΕΒΕ και των κινητοποιήσεων για τις 13 του Μάρτη. Η ουσία της επιλεκτικής και σε βάρος των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων κυβερνητικής πολιτικής δεν πρόκειται να αλλάξει παρά μόνο με την κατάργηση του λεγόμενου αντικειμενικού συστήματος, κάτι που η κυβέρνηση δεν προτίθεται να βάλει στο τραπέζι κανενός διαλόγου. Με δεδομένες τις προθέσεις της κυβέρνησης, προκαλεί εντύπωση η αισιοδοξία του υπουργού που δήλωσε «απόλυτα βέβαιος, ότι θα μπορέσουμε να βρούμε μια αποτελεσματική λύση».

Παρά την αισιοδοξία του για την έκβαση των συζητήσεων με τις διοικήσεις των ΕΒΕ, ο Ν. Χριστουδουλάκης δεν είχε τίποτε νεότερο να προσθέσει και επανέλαβε τα περί «προαιρετικότητας» υποβολής των δηλώσεων «συνάφειας» της περιόδου 1999-2001. Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από την «προαιρετικότητα» ή μη των δηλώσεων οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα βρεθούν αντιμέτωπες με πρόσθετους φορολογικούς ελέγχους και τους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς των αποφάσεων της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομίας. Στην πραγματικότητα η υποβολή δήλωσης συνάφειας για το ΦΠΑ αποτελεί πρόκριμα για την επέκταση του τεκμαρτού συστήματος προσδιορισμού και πάνω στα εισοδήματα της τριετίας. Δίνοντας το στίγμα των προθέσεών του, ο υπουργός επανέφερε και το θέμα των ανέλεγκτων χρήσεων της περιόδου 1993-1998 από τις οποίες η κυβέρνηση προσδοκά να εισπράξει και νέα χαράτσια, την ώρα μάλιστα που με το άλλο χέρι χαρίζει στο μεγάλο κεφάλαιο φοροαπαλλαγές εκατοντάδων δισ. δραχμών.

  • Πλάτες στην κυβερνητική πολιτική εξόντωσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων προσπάθησε να βάλει χτες η διοίκηση των Εφοριακών (ΠΟΕ-ΔΟΥ). Με «ήξεις αφήξεις» και κάνοντας δήθεν κριτική η διοίκηση της ΠΟΕ- ΔΟΥ αναφέρθηκε «σε χαριστικές αποφάσεις οι οποίες εάν επαναφερθούν δε θα λειτουργήσουν στην κατεύθυνση των συνταγματικών επιταγών για φορολογική δικαιοσύνη» κάτι που θεωρούν ότι μπορεί να γίνει με το «θεσμό» των φορολογικών ελέγχων. «Φιλότιμη» η όλη προσπάθεια στήριξης μόνο που δεν μπορεί να πείσει και στην πραγματικότητα στρέφεται κατά των συμφερόντων και της αξιοπιστίας και των ίδιων των Εφοριακών.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντικειμενικά κριτήρια για εκκρεμείς υποθέσεις (2004-05-12 00:00:00.0)
Τα βρήκαν στο «άψε-σβήσε» με την κυβέρνηση (2001-07-12 00:00:00.0)
Προτάσεις για το φορολογικό νομοσχέδιο (2000-09-15 00:00:00.0)
Προσανατολίζονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις (1998-02-24 00:00:00.0)
Αγωνία για το "πρόγραμμα σύγκλισης" (1996-10-12 00:00:00.0)
Η έλλειψη πολιτικής βούλησης γεννά νέα όργανα ελέγχου (1995-02-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ