Παρασκευή 28 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΕΛΓΑ
Σε εποχές.«γαλάζιας» είσπραξης

Ψυχρή εισπρακτική πολιτική σε βάρος των αγροτοκτηνοτρόφων και αποζημιώσεις που δε θα παρέχουν πλήρη ασφαλιστική κάλυψη, υπόσχεται και η νέα διοίκηση του ΕΛΓΑ.

Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χτες από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ν. Κατσαρό, αυτό που φάνηκε είναι ότι θα ξαναενταχτούν και οι κτηνοτρόφοι στην υποχρεωτική καταβολή εισφορών και πως αυτό θα ισχύει για όλους τους αγρότες. Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, ενώ ακολουθεί τα πεπραγμένα των προκατόχων του, άσκησε και μια ψευτοκριτική, λέγοντας πως ο νόμος του ΠΑΣΟΚ απέτυχε. Και για παράδειγμα είπε ότι δεν κατέστη δυνατόν να εισπραχθούν πέρσι ούτε οι μισές εισφορές υπέρ του Οργανισμού, πλην των βαμβακοπαραγωγών, όπου είναι υποχρεωτική η ασφάλιση της παραγωγής τους στον ΕΛΓΑ. Ανέφερε ακόμα ότι, ενώ με το νόμο του 2003 προβλεπόταν ότι το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών των κτηνοτρόφων προς τον ΕΛΓΑ θα έφθανε στα 30 εκατ. ευρώ, τελικά πέρσι μπόρεσαν και εισπράχθηκαν εισφορές μόνο 11,7 εκατ. ευρώ. Το ίδιο συνέβη, κατά τα λεγόμενά του και σε άλλα αγροτικά προϊόντα και έτσι το σύνολο των εσόδων του ΕΛΓΑ το 2004 ανήλθε στα 94 εκατ. ευρώ.

Ο πρόεδρος του Οργανισμού είπε ότι το μείζον ζήτημα με τα οικονομικά του ΕΛΓΑ είναι η μεγάλη εισφοροδιαφυγή. Κι αυτό το εμφάνισε ως δικαιολογία για τον υπέρογκο δανεισμό του ΕΛΓΑ. Ομως δεν είπε τίποτα για την υποχρέωση του κράτους να καλύψει τα έξοδα του ΕΛΓΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό. Απλώς ανέφερε πως πέρσι ο ΕΛΓΑ σύναψε δάνεια συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ για την καταβολή των αποζημιώσεων σε αγρότες και κτηνοτρόφους, ενώ οι προηγούμενοι δανεισμοί έφτασαν τα 730 εκατ. ευρώ.

Και αντιγράφοντας τους προκατόχους του ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, λάνσαρε και μια «έξυπνη κάρτα», για να προκύψουν και κάποιες καλές εντυπώσεις σε όφελος της κυβέρνησης. Παρουσία του Θ. Κοκκινούλη ανακοίνωσε πως προσεχώς ξεκινά η πιλοτική εφαρμογή αυτής της κάρτας, στην πατρίδα του, σε συνεργασία με την Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λάρισας - Αγιάς - Τυρνάβου. Οπως ειπώθηκε, οι αγρότες θα μπορούν πλέον να ενημερώνονται από τερματικά μηχανήματα, τα οποία θα είναι σε απευθείας ηλεκτρονική σύνδεση με τον κεντρικό υπολογιστή του Οργανισμού, για την πορεία των αποζημιώσεών τους. Τώρα τι σόι αποζημιώσεις θα 'ναι αυτές, μάλλον δε θα το εξηγεί η «έξυπνη κάρτα»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ