Παρασκευή 28 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Αξιώνουν σύνδεση μισθών - παραγωγικότητας

Αλλά και πρόσθετα μέτρα σε Ασφαλιστικό - Εργασιακά

Προάγγελο των συστάσεων του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών, για την εφαρμογή δέσμης μέτρων, αποτελεί η έκθεση της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία, που δόθηκε χτες και επίσημα στη δημοσιότητα. Συγκεκριμένα, η Επιτροπή διαπιστώνει πως τον προηγούμενο χρόνο δε σημειώθηκε στη χώρα μας πρόοδος σχετικά με τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών. Οπως επισημαίνει, παρά την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη, δε λήφθηκαν μέτρα για τη μείωση με ικανοποιητικούς ρυθμούς του δημοσίου χρέους και τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος.

Στα πλαίσια αυτά, οι συντάκτες της έκθεσης βάζουν στο στόχαστρο και τις εθνικές συλλογικές συμβάσεις, ακόμη και το πενιχρό ύψος των μισθολογικών αυξήσεων τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, καλώντας την κυβέρνηση να προχωρήσει σε «αλλαγές» του συστήματος των Συλλογικών Συμβάσεων, με γνώμονα τη λεγόμενη παραγωγικότητα της εργασίας. Οι Κοινοτικοί ορθά - κοφτά θεωρούν «ανεπαρκή» τα μέτρα που έχουν παρθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Η έκθεση της Κομισιόν «διαπιστώνει» επίσης πως «οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα συνδέονται με την εισοδηματική πολιτική στο Δημόσιο και τις προοπτικές του πληθωρισμού, παρά με την παραγωγικότητα». Πρόκειται για τις γνωστές αντιλαϊκές συνταγές και μέτρα που «εισηγούνται» και οι ντόπιες ενώσεις συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου.

Με άλλοθι τα «δημοσιονομικά προβλήματα», τα οποία είναι γέννημα - θρέμμα της εφαρμοζόμενης πολιτικής σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου, η Επιτροπή της ΕΕ διατηρεί στην επικαιρότητα και το θέμα της... «αναγκαιότητας» για πρόσθετα μέτρα και στα Εργασιακά - Ασφαλιστικό. Χαρακτηρίζοντας «ανησυχητική» την κατάσταση στα δημόσια οικονομικά, τη βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού - Συνταξιοδοτικού, στην ουσία στρώνουν το χαλί στην κυβέρνηση της ΝΔ να προχωρήσει άμεσα σε νέα αντιλαϊκά μέτρα, με πρόσχημα το νοικοκύρεμα των δημόσιων οικονομικών και τη «σωτηρία» του ασφαλιστικού συστήματος!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ