Παρασκευή 28 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΑ ΕΡΓΑ»
Βρετανική «τεχνογνωσία» αναζητά η κυβέρνηση

Το θέμα διερευνήθηκε στη χτεσινή συνάντηση του υπουργού Οικονομίας με τον πρεσβευτή της Βρετανίας. Προχτές ο υπουργός συναντήθηκε με τους πρεσβευτές των ΗΠΑ, της Κίνας και της Τουρκίας

Σε θατσερικού τύπου πρακτικές και τεχνογνωσία προσανατολίζεται η κυβέρνηση της ΝΔ σε ό,τι αφορά την κατασκευή μεγάλων, μεσαίων και μικρών έργων υποδομής με τη ληστρική μέθοδο της λεγόμενης συγχρηματοδότησης. Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης συναντήθηκε χτες με τον πρεσβευτή της Μ. Βρετανίας Σ. Γκας προκειμένου να του ζητήσει τις... «καλές υπηρεσίες» και συμβουλές.

Στην επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας αναφέρεται πως «έγινε ανταλλαγή απόψεων για τα έργα που γίνονται με σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, στα οποία έχει μεγάλη εμπειρία η Μ. Βρετανία, ενόψει και της επικείμενης κατάθεσης σχετικού νομοσχεδίου από την κυβέρνηση στη Βουλή».

Η ανάθεση έργων με τη μέθοδο της «συγχρηματοδότησης» σημαίνει τεράστια οφέλη για το μεγάλο κεφάλαιο και νέα βάρη για τα φορολογούμενα λαϊκά στρώματα της χώρας. Πρόκειται για τη «μέθοδο» εκείνη που επιδοτεί τους ιδιώτες μεγαλοκατασκευαστές με ζεστό και δωρεάν δημόσιο χρήμα και στη συνέχεια τους προικοδοτεί και με την πολύχρονη οικονομική εκμετάλλευση των έργων.

Συναντήσεις με άλλους πρεσβευτές

Ο Γ. Αλογοσκούφης συναντήθηκε χτες και με τον πρεσβευτή της Τουρκίας Τ. Μπουρκούλογλου. Το υπουργείο Οικονομίας κάνει λόγο για τη διαπίστωση «ενίσχυσης των οικονομικών σχέσεων τα τελευταία έτη και για προοπτικές περαιτέρω βελτίωσης». Στα πλαίσια ανάπτυξης των διμερών οικονομικών σχέσεων, αναμένεται να υπογραφεί και μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στην Τράπεζα της Ελλάδας και την αντίστοιχη τουρκική κρατική αρχή. Για το σκοπό αυτό, βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη ο διοικητής της ΤτΕ. Το μνημόνιο έρχεται να ρυθμίσει τις διαδικασίες εγκατάστασης και λειτουργίας τραπεζών από τη μια χώρα στην άλλη. Σημειώνεται πως το ντόπιο τραπεζικό κεφάλαιο ενδιαφέρεται να επεκταθεί στην τουρκική αγορά.

Προχτές, ο υπουργός Οικονομίας είχε διαδοχικές συναντήσεις και με τους πρεσβευτές της Κίνας και των ΗΠΑ, προκειμένου - όπως δημόσια δηλώνουν - να συζητήσουν ζητήματα διμερών οικονομικών σχέσεων και τις ξένες επενδύσεις στη χώρα.

Ο Κινέζος πρεσβευτής Τιαν Ξεγιάν, με δηλώσεις του, έκανε λόγο για «ενδυνάμωση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων, οι οποίες μπορούν να αναπτυχθούν ακόμη περισσότερο», ενώ ο Γ. Αλογοσκούφης αναφέρθηκε στα αυξημένα οφέλη που έχει η ελληνική ναυτιλία από τους ταχείς ρυθμούς «ανάπτυξης» της κινέζικης οικονομίας. Στους στόχους της κυβέρνησης, είπε ο υπουργός, είναι η «προσέλκυση τουριστών από την Κίνα», ενώ προγραμματίζεται και επίσκεψη κυβερνητικών παραγόντων με επικεφαλής είτε τον πρωθυπουργό είτε τον υπουργό Οικονομίας.

Για τη συνάντηση με τον νέο Αμερικανό επιτετραμμένο Σ. Ρις, το υπουργείο Οικονομίας αναφέρει πως έγινε ανταλλαγή απόψεων για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και ότι συζητήθηκαν τρόποι «προκειμένου να αυξηθούν άμεσες επενδύσεις αμερικανικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ