ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Γενάρη 2005
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Αντίστροφη μέτρηση με κλιμάκωση

«Παράδειγμα δημοκρατίας για όλη τη Μέση Ανατολή οι ελεύθερες εκλογές στο Ιράκ» υποστηρίζει ο Τζορτζ Μπους καλώντας, εκ νέου, τους Ιρακινούς να προσέλθουν στις κάλπες

Για να εμπεδώνεται η «δημοκρατία» και η «ελευθερία»

Associated Press

Για να εμπεδώνεται η «δημοκρατία» και η «ελευθερία»
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Η αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές, αλλά και για την κλιμάκωση των αντικατοχικών επιθέσεων έχει αρχίσει. Από άκρη σε άκρη της χώρας στόχος έγιναν μια σειρά από εκλογικά τμήματα, τα οποία επισήμως δεν έχουν ανακοινωθεί για «λόγους ασφαλείας». Με ανακοινώσεις τους, οι αντικατοχικές δυνάμεις προειδοποιούν ότι θα «πλύνουν με το αίμα των κατακτητών, των συνεργατών τους και όσων συμμετάσχουν στην κοροϊδία, τους δρόμους της Βαγδάτης». Την ίδια στιγμή, ο ΓΓ του ΟΗΕ αλλά και ο Αμερικανός πρόεδρος απηύθυναν εκ νέου εκκλήσεις στους Ιρακινούς να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία.

Πέντε Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και 3 τραυματίστηκαν, χτες, στη Βαγδάτη σε δύο διαφορετικές επιθέσεις, που σημειώθηκαν με διαφορά λίγων ωρών. Σε νότια συνοικία της πρωτεύουσας, από επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο κατά αστυνομικού τμήματος σκοτώθηκαν 4 Ιρακινοί πολίτες και τραυματίστηκε ένας, ενώ στην περιοχή Ντούρα, στη Νότια Βαγδάτη, από επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο σε θερμοηλεκτρικό σταθμό σκοτώθηκαν 4 Ιρακινοί αστυνομικοί και τραυματίστηκαν άλλοι 4. Αργά το βράδυ ανακοινώθηκε ότι στη Νοτιοδυτική Βαγδάτη κατέπεσε αμερικανικό ελικόπτερο «OH-58 Kiowa» με τριμελές πλήρωμα. Δεν έγινε γνωστή η τύχη του πληρώματος ούτε τα αίτια της πτώσης.

Από τις πολλές βομβιστικές επιθέσεις στη Βαγδάτη

Associated Press

Από τις πολλές βομβιστικές επιθέσεις στη Βαγδάτη
Στο Ραμάντι ανακαλύφθηκαν, νωρίς το πρωί, τα πτώματα 6 Ιρακινών στρατιωτών που, όπως φαίνεται, εκτελέστηκαν από αντάρτες, ενώ στη Σαμάρα σκοτώθηκε άλλος 1 Ιρακινός στρατιώτης και 1 τραυματίστηκε από νάρκη. Παραλλήλως, μπαράζ επιθέσεων εξαπολύθηκε κατά εκλογικών τμημάτων τόσο στο Βόρειο όσο και στο Νότιο Ιράκ. Τέτοιες επιθέσεις έγιναν στο Κιρκούκ, στο Σιρκάτ, στο Τικρίτ, στην αλ Ντουρ και στη Βόρεια Βαγδάτη, όπου επλήγησαν συνολικά 8 εκλογικά τμήματα, σκοτώθηκε 1 Ιρακινός αστυνομικός, τραυματίστηκε 1 συνάδελφός του και 4 άμαχοι. Τρεις ξεχωριστές επιθέσεις έγιναν και σε εκλογικά τμήματα της Βασόρα, στο Νότιο Ιράκ.

Το κλιμακούμενο κύμα επιθέσεων σημειώνεται ενώ σε όλη τη χώρα έχουν, ήδη, τεθεί σε εφαρμογή τα έκτακτα μέτρα ασφαλείας που ανήγγειλε η δοτή κυβέρνηση Αλάουι και καθιστούν αστείο τον οποιοδήποτε χαρακτηρισμό περί «ελευθερίας» των εκλογών. Τα σύνορα της χώρας έχουν κλείσει, ενώ έχει απαγορευτεί η μετακίνηση από επαρχία σε επαρχία και από μεγάλη πόλη σε άλλη. Επίσης, έχει εφαρμοστεί απαγόρευση της κυκλοφορίας σε όλη την επικράτεια από τις 7 το απόγευμα μέχρι τις 6 το πρωί.

Την ημέρα των εκλογών, θα απαγορεύεται η κίνηση ιδιωτικών οχημάτων στους δρόμους γύρω από τα εκλογικά τμήματα, καθώς και η χρήση κινητών ή δορυφορικών τηλεφώνων στις ίδιες περιοχές. Οπως ανακοινώθηκε, οι κατοχικές δυνάμεις θα αναπτύξουν το 1/3 των δυνάμεών τους μέσα στις πόλεις «για λόγους ασφαλείας».

Ευχολόγια και ανησυχίες

«Βήμα προς την ελευθερία» χαρακτήρισε ο Τζορτζ Μπους τις ιρακινές εκλογές απευθύνοντας άλλη μια έκκληση στους ψηφοφόρους να προσέλθουν στις κάλπες. Ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ότι η διενέργεια «ελεύθερων εκλογών στο Ιράκ αποτελεί παράδειγμα δημοκρατίας για ολόκληρη την περιοχή». Παραδέχτηκε, βέβαια, ότι «υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την εικόνα των αμερικανικών στρατευμάτων, που γίνονται αντιληπτά από ορισμένους ως κατοχικά και όχι ως δύναμη βοηθείας» και τόνισε ότι «εάν η νέα κυβέρνηση του Ιράκ ζητήσει την αποχώρησή τους, αυτό θα γίνει», αν και συμπλήρωσε ότι «η πλειοψηφία της ιρακινής ηγεσίας κατανοεί την αναγκαιότητα της συνεχιζόμενης παρουσίας» των κατοχικών στρατευμάτων.

Για «πρώτο βήμα προς τη δημοκρατία» κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της και η ΕΕ επισημαίνοντας, όμως, ότι δεν πρόκειται για «ελεύθερες εκλογές». Η Μόσχα εξέφρασε την ελπίδα ότι οι εκλογές θα γίνουν «ένας πρώτος σταθμός προς την ανάκτηση της πραγματικής εθνικής κυριαρχίας της χώρας», ενώ ο ΓΓ του ΟΗΕ κάλεσε τους Ιρακινούς να δουν τις εκλογές ως «μια ευκαιρία απομάκρυνσης από τη βία και την αβεβαιότητα». Αντίθετα, ο Τούρκος πρωθυπουργός δεν έκρυψε την ανησυχία του εκτιμώντας ότι οι εκλογές ούτε δημοκρατικές και ελεύθερες είναι, ούτε πρόκειται να συμβάλλουν στην καταπολέμηση της βίας.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Στους Παλαιστινίους, εν μέρει, η ασφάλεια της Γάζας

Σαρωτική νίκη της «Χαμάς» στις δημοτικές εκλογές στη Λωρίδα της Γάζας

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Διακοπή των ισραηλινών επιθέσεων κατά Παλαιστινίων μαχητών στις περιοχές της Λωρίδας της Γάζας όπου έχουν αναπτυχθεί παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας ανακοίνωσε χτες επισήμως ο αρχηγός του ισραηλινού ΓΕΣ. Ο Μοσέ Γιααλόν ζήτησε, επίσης, από τους διοικητές των ισραηλινών δυνάμεων που βρίσκονται στη Δυτική Οχθη να μην προχωρούν, πλέον, σε καμία επίθεση κατά Παλαιστινίου μαχητή αν ο ίδιος, προσωπικά, δε δώσει την έγκρισή του.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της ανάπτυξης Παλαιστινίων αστυνομικών και κατά μήκος των νοτίων συνόρων της Λωρίδας της Γάζας με το Ισραήλ. Νέες αποφάσεις γνωστοποίησε χτες και η παλαιστινιακή πλευρά. Μετά την απαγόρευση της οπλοφορίας για όποιον δεν είναι μέλος των δυνάμεων ασφαλείας ή δεν έχει ειδική άδεια χτες έγινε γνωστό ότι αποστρατεύονται από τις δυνάμεις ασφαλείας 1.000 άνδρες, σε μια προσπάθεια «ανανέωσης» των Σωμάτων.

Ενώ πολλοί Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωναν εξαιρετικά ικανοποιημένοι από τις εξελίξεις στη Λωρίδα της Γάζας καθώς και από τη συνέχιση των επαφών των δύο πλευρών, δεν έκρυβαν την ανησυχία τους για τη σαρωτική νίκη της «Χαμάς» στις δημοτικές και κοινοτικές εκλογές που διεξήχθησαν την Πέμπτη στο μεγαλύτερο μέρος της Γάζας. Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα οι υποψήφιοι της «Χαμάς» εξασφαλίζουν 77 από τις 118 θέσεις, ελέγχοντας, ουσιαστικά, τα 7 από τα 10 δημοτικά συμβούλια που εκλέχθηκαν.

Η «Φατάχ» εξασφάλισε 26 έδρες, διάφοροι ανεξάρτητοι υποψήφιοι κέρδισαν 14 θέσεις και μία θέση κέρδισε το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης. Οπως μετέδιδαν οι ανταποκριτές επικαλούμενοι πολλούς Παλαιστινίους ψηφοφόρους, η σαρωτική νίκη της «Χαμάς» θα πρέπει να ερμηνευτεί περισσότερο ως έκφραση κούρασης και δυσαρέσκειας που επικρατεί για τη διαφθορά και τη χρόνια παραμονή στην εξουσία της «Φατάχ», παρά ως αποδοχή των ακραίων θέσεών της.

ΣΕΡΒΙΑ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Παραδίδουν το στρατηγό Λαζάρεβιτς...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Ο Βλαντίμιρ Λαζάρεβιτς φαίνεται πως θα είναι ο πρώτος από τους τέσσερις Σέρβους στρατηγούς που κατηγορούνται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για «εγκλήματα πολέμου» στο Κοσσυφοπέδιο, που θα παραδοθεί στις αρχές της Χάγης!

Η εξέλιξη επισημοποιήθηκε χτες ως αποτέλεσμα διαβουλεύσεων ανάμεσα στο στρατηγό και τον πρωθυπουργό της Σερβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα και δρομολογήθηκε μετά και από τους νέους ασφυκτικούς εκβιασμούς ΗΠΑ και ΕΕ. Σύμφωνα δε με τη χαρακτηριστική ανακοίνωση από το γραφείο του Σέρβου πρωθυπουργού, η παράδοση του στρατηγού Λαζάρεβιτς, «μολονότι πρόκειται για έναν αθώο» θα γίνει «για να εκπληρώσει και με αυτόν τον τρόπο το χρέος του απέναντι στην πατρίδα και να βοηθήσει τη χώρα»...

Ο στρατηγός Λαζάρεβιτς αναμένεται να μεταβεί εντός της ερχόμενης βδομάδας στη Χάγη συνοδευόμενος από υπουργό της σερβικής κυβέρνησης, δηλώνοντας: «Σήμερα η χώρα μας δίνει μάχη για να διατηρήσει το Κοσσυφοπέδιο. Γι' αυτό και αποφάσισα να υπηρετήσω την πατρίδα μέχρις εσχάτων»...

Ως γνωστόν, το πρώτο 15ήμερο του Γενάρη, οι ΗΠΑ ανέστειλαν τη χορήγηση υποσχεθείσας οικονομικής βοήθειας ύψους 10 εκατ. δολαρίων στη Σερβία ενώ αξιωματούχοι της ΕΕ (ανάμεσά τους και ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση της ΕΕ, Ολι Ρεν) προειδοποίησαν προ ημερών το Βελιγράδι πως δεν πρόκειται να ενταχθεί στην ΕΕ εάν πρώτα δε «συνεργαστεί απόλυτα» με τις αρχές του ΔΠΔ της Χάγης...

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Η αμερικανική κατασκευάστρια εταιρία οικιακών προϊόντων Πρόκτερ εντ Γκαμπλ (Procter and Gamble), ανακοίνωσε την επίτευξη συμφωνίας εξαγοράς της επίσης αμερικανικής εταιρίας ξυριστικών ειδών και μπαταριών, Ζιλέτ (Gillette), έναντι 57 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Από τη συμφωνία, εφόσον εγκριθεί από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές, θα προκύψει ο μεγαλύτερος όμιλος παραγωγής καταναλωτικών προϊόντων στον κόσμο, με ετήσια έσοδα που θα ξεπερνούν τα 60 δισεκατομμύρια δολάρια.

ΛΙΣΑΒΟΝΑ.- Συντριπτικό το προεκλογικό προβάδισμα των Σοσιαλιστών στην Πορτογαλία, σύμφωνα τουλάχιστον με τις δημοσκοπήσεις. Το κόμμα υπό τον Ζοζέ Σόκρατες προηγείται με 45% στην πρόθεση ψήφου, έναντι 27% για το κυβερνών κεντροδεξιό κόμμα του Λόπες Σαντάνα. Οι κάλπες ανοίγουν στις 20 Φλεβάρη.

ΡΩΜΗ.- Περίπου 500 άνθρωποι πέρασαν και δεύτερη νύχτα εγκλωβισμένοι στα αυτοκίνητά τους στον αυτοκινητόδρομο Α3, που συνδέει τις πόλεις Σαλέρνο και Ρέτζιο Καλάμπρια, στη νότια Ιταλία, εξαιτίας του χιονιού και του πάγου.

ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ.- Μετά από τριάμισι χρόνια κράτησης (άνευ κατηγοριών) στο κολαστήριο της αμερικανικής βάσης Γκουαντανάμο, ο Αυστραλός Μαντούθ Χαμπίμπ αφέθηκε χτες ελεύθερος να επιστρέψει στη χώρα του.

ΚΑΜΠΕΡΑ.- Ο 56χρονος Κιμ Μπίζλι εκλέχτηκε χτες ομόφωνα ηγέτης του Εργατικού Κόμματος - η αξιωματική αντιπολίτευση - της Αυστραλίας.

ΜΟΣΧΑ.- Στη ...γεωλογική θεωρία αναφέρθηκε χθες ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, περιγράφοντας τη «δίκαιη και εποικοδομητική» στάση της κυβέρνησής του, όσον αφορά στο «διάλογο και τη συνεργασία» με το ΝΑΤΟ, για να πει στην ίδια ανάσα όμως ότι «τα ρωσικά συμφέροντα και τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ», σε χώρες που «κάποτε ανήκαν στη Σοβιετική Ενωση» ατυχώς «εφάπτονται». Πράγμα που δημιουργεί - προφανώς - κίνδυνο γεωπολιτικού «σεισμού».

ΚΙΕΒΟ.- Εκλεισαν όλοι οι φάκελοι των διώξεων σε βάρος της διορισθείσας πρωθυπουργού της Ουκρανίας Γιούλια Τιμόσενκο, ανακοίνωσε χθες η ουκρανική Δικαιοσύνη. Η ρωσική Δικαιοσύνη, που τη διώκει για διάφορες υποθέσεις διαφθοράς, συνεχίζει τις έρευνές της.

ΤΑΣΚΕΝΔΗ.-«Εχουμε την απαραίτητη ισχύ» για να «εμποδίσουμε εκείνους που κινούνται έξω από το πλαίσιο του νόμου», δήλωσε χθες ο Πρόεδρος του Ουζμπεκιστάν Ισλάμ Καρίμοφ, που, παρότι πιστός «σύμμαχος» των ΗΠΑ, φοβάται ότι στις επερχόμενες εκλογές προετοιμάζεται «επανάσταση» τύπου Γεωργίας και Ουκρανίας.

ΜΑΝΙΛΑ.- «Σαράντα ισλαμιστές», περιλαμβανομένων «δύο στελεχών» της οργάνωσης Τζεμάα Ισλαμίγια, ισχυρίστηκαν χθες ότι σκότωσαν σε αεροπορικούς βομβαρδισμούς την Πέμπτη, στο Κοταμπάτο, οι ένοπλες δυνάμεις των Φιλιππίνων. Ο ισχυρισμός διατυπώθηκε, βάσει «υποκλαπεισών συνομιλιών τρομοκρατών σε ασυρμάτους». Δεν έχει ανασυρθεί καμία σορός.

ΚΟΥΕΤΑ.- Η αστυνομία του Πακιστάν συνέλαβε χθες 23 Αφγανούς, λόγω «υποψιών ότι ανήκουν στο δίκτυο των Ταλιμπάν και του Οσάμα μπιν Λάντεν». Ανάμεσά τους, ένας πρώην αναπληρωτής κυβερνήτης κι ένας πρώην αρχηγός της αστυνομίας της Καμπούλ.

ΚΑΜΠΟΥΛ.- «Τουλάχιστον» 28 παιδιά πέθαναν μέσα στο Γενάρη στην επαρχία Ορουζγκάν του Αφγανιστάν από κοκίτη - ασθένεια εύκολα ιάσιμη - λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού και φαρμάκων, μετέδωσε το IRIN, ειδησεογραφικό πρακτορείο του ΟΗΕ.

ΗΠΑ
«Ανοιξε πανιά» η Ράις

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Πριν από ένα μήνα περίπου η νέα υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράιχ, σε άρθρο της στην «Dar Al Hayat» είχε επισημάνει: «Οταν η ελευθερία προελαύνει, η Αμερική είναι ασφαλέστερη. Οταν η ελευθερία οπισθοχωρεί, η Αμερική είναι πιο ανασφαλής». Οπως και ο πρόεδρος Τζορτζ Ου. Μπους η νέα επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρέσκεται στη χρήση της λέξης «ελευθερία» για την προώθηση της ατζέντας της αμερικανικής εξουσίας.

Ετσι χτες, η Κοντολίζα Ράιχ, αναλαμβάνοντας καθήκοντα μετά την ψήφο εμπιστοσύνης του Κογκρέσου, υπογράμμισε για άλλη μία φορά ότι θα υπηρετήσει το «μεγάλο σκοπό» του Τζορτζ Ου. Μπους για την «ελευθερία» και την επέκταση της Δημοκρατίας σε ολόκληρο τον κόσμο και δεσμεύτηκε ότι η διπλωματία θα είναι στο επίκεντρο της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ. «Γνωρίζω ότι υπάρχουν ορισμένοι που αναρωτιούνται εάν η Δημοκρατία μπορεί να εφαρμοστεί σε ταραγμένες περιοχές, όπως η Δυτική Οχθη, το Ιράκ ή το Αφγανιστάν. Αυτό είναι το καθήκον μας, αυτή είναι η αποστολή μας», επισήμανε ανησυχητικά.

Επίσης, η νέα υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι προσβλέπει και στη συνεργασία με τους συμμάχους των ΗΠΑ για την επίτευξη του «μεγάλου σκοπού»!

ΣΟΥΔΑΝ - ΟΗΕ - ΗΠΑ
«Μέτρα» μετά το βομβαρδισμό;

ΧΑΡΤΟΥΜ.--

Πολύνεκρους βομβαρδισμούς χωριών του νότιου τμήματος της δυτικής σουδανικής επαρχίας Νταρφούρ επιβεβαίωσαν χτες οι αποστολές του ΟΗΕ και της Αφρικανικής Ενωσης που βρίσκονται στην περιοχή. Σύμφωνα μάλιστα με χτεσινές δηλώσεις της εκπροσώπου του ΟΗΕ στο Κάιρο, Ραντχία Αχουρί, βομβαρδιστικά τύπου «Αντόνοφ» της σουδανικής αεροπορίας βομβάρδισαν το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης χωριά πέριξ της νότιας πόλης του Νταρφούρ, Ελ Φαζέρ, προκαλώντας «πάνω από 100 νεκρούς» δεκάδες τραυματίες και κύματα χιλιάδων προσφύγων! Η Αχουρί έκανε λόγο για μία «από τις σοβαρότερες παραβιάσεις της συμφωνίας εκεχειρίας στο Νταρφούρ», όπως και εκπρόσωπος της αποστολής 1.400 στρατιωτών χωρών της Αφρικανικής Ενωσης που επιβεβαίωσε τους σφοδρούς βομβαρδισμούς.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Σουδάν, πάντως, αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες σε σχέση με τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς στο Νταρφούρ προφασιζόμενο «άγνοια»...

Στο μεταξύ, κατά τη χτεσινή συνάντηση του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζ. Ου. Μπους και της νέας υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις με κλιμάκιο Αφροαμερικανών γερουσιαστών γνωστοποιήθηκε το «οξυμένο» ενδιαφέρον του Λευκού Οίκου για το δυτικό Σουδάν. Μάλιστα, Αφροαμερικανοί γερουσιαστές μιλώντας σε δημοσιογράφους, δήλωσαν «πολύ αισιόδοξοι» σε σχέση με την πιθανότητα λήψης δράσης έναντι του Σουδάν επειδή, όπως είπαν, έλαβαν διαβεβαιώσεις πως «θα κινηθούμε πιο επιθετικά»...

ΡΩΣΙΑ
Ριζοσπαστικές διαθέσεις

Η ρωσική κυβέρνηση με διάφορα λογιστικά τεχνάσματα κι υποσχέσεις για άμεσες αυξήσεις στις συντάξεις, προσπαθεί να κατευνάσει το κύμα των διαμαρτυριών, που ξεσηκώθηκε στη χώρα, ενάντια στα τελευταία αντιλαϊκά μέτρα. Οπως δείχνει δημοσκόπηση, του «Αναλυτικού Κέντρου» του Γ. Λεβάντα, το φετινό Γενάρη στη Ρωσία σημειώνεται έντονη ριζοσπαστικοποίηση των διαθέσεων μεγάλων στρωμάτων του λαού. Περίπου τα 2/3 δηλώνουν πως η πολιτική κατάσταση στη χώρα έχει ενταθεί και απειλείται από έκρηξη, ενώ μόνο το 20% θεωρεί πως η κατάσταση είναι ήρεμη.

Επίσης το 51% θεωρεί πως η Ρωσία βαδίζει σε λάθος δρόμο, ενώ μόνο το 38% θεωρεί πως βρίσκεται στο σωστό δρόμο. Σε σύγκριση με το Γενάρη του 2004 υπάρχει πλήρης αντιστροφή των ποσοστών (37% και 50% αντίστοιχα).

Ως «καλή» χαρακτηρίζει την κατάστασή του το 18%, ως άσχημη, αλλά υποφερτή τη χαρακτηρίζει το 54%, ενώ το 24% δηλώνει πως «δεν μπορεί να την υποφέρει άλλο». Το 24% επίσης δηλώνουν έτοιμοι να πάρουν μέρος σε μαζικές κινητοποιήσεις με οικονομικά αιτήματα. Πριν ένα χρόνο αυτός ο δείχτης ήταν στο 17%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ