Σάββατο 29 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Αντίστροφη μέτρηση με κλιμάκωση

«Παράδειγμα δημοκρατίας για όλη τη Μέση Ανατολή οι ελεύθερες εκλογές στο Ιράκ» υποστηρίζει ο Τζορτζ Μπους καλώντας, εκ νέου, τους Ιρακινούς να προσέλθουν στις κάλπες

Για να εμπεδώνεται η «δημοκρατία» και η «ελευθερία»

Associated Press

Για να εμπεδώνεται η «δημοκρατία» και η «ελευθερία»
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Η αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές, αλλά και για την κλιμάκωση των αντικατοχικών επιθέσεων έχει αρχίσει. Από άκρη σε άκρη της χώρας στόχος έγιναν μια σειρά από εκλογικά τμήματα, τα οποία επισήμως δεν έχουν ανακοινωθεί για «λόγους ασφαλείας». Με ανακοινώσεις τους, οι αντικατοχικές δυνάμεις προειδοποιούν ότι θα «πλύνουν με το αίμα των κατακτητών, των συνεργατών τους και όσων συμμετάσχουν στην κοροϊδία, τους δρόμους της Βαγδάτης». Την ίδια στιγμή, ο ΓΓ του ΟΗΕ αλλά και ο Αμερικανός πρόεδρος απηύθυναν εκ νέου εκκλήσεις στους Ιρακινούς να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία.

Πέντε Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και 3 τραυματίστηκαν, χτες, στη Βαγδάτη σε δύο διαφορετικές επιθέσεις, που σημειώθηκαν με διαφορά λίγων ωρών. Σε νότια συνοικία της πρωτεύουσας, από επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο κατά αστυνομικού τμήματος σκοτώθηκαν 4 Ιρακινοί πολίτες και τραυματίστηκε ένας, ενώ στην περιοχή Ντούρα, στη Νότια Βαγδάτη, από επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο σε θερμοηλεκτρικό σταθμό σκοτώθηκαν 4 Ιρακινοί αστυνομικοί και τραυματίστηκαν άλλοι 4. Αργά το βράδυ ανακοινώθηκε ότι στη Νοτιοδυτική Βαγδάτη κατέπεσε αμερικανικό ελικόπτερο «OH-58 Kiowa» με τριμελές πλήρωμα. Δεν έγινε γνωστή η τύχη του πληρώματος ούτε τα αίτια της πτώσης.

Από τις πολλές βομβιστικές επιθέσεις στη Βαγδάτη

Associated Press

Από τις πολλές βομβιστικές επιθέσεις στη Βαγδάτη
Στο Ραμάντι ανακαλύφθηκαν, νωρίς το πρωί, τα πτώματα 6 Ιρακινών στρατιωτών που, όπως φαίνεται, εκτελέστηκαν από αντάρτες, ενώ στη Σαμάρα σκοτώθηκε άλλος 1 Ιρακινός στρατιώτης και 1 τραυματίστηκε από νάρκη. Παραλλήλως, μπαράζ επιθέσεων εξαπολύθηκε κατά εκλογικών τμημάτων τόσο στο Βόρειο όσο και στο Νότιο Ιράκ. Τέτοιες επιθέσεις έγιναν στο Κιρκούκ, στο Σιρκάτ, στο Τικρίτ, στην αλ Ντουρ και στη Βόρεια Βαγδάτη, όπου επλήγησαν συνολικά 8 εκλογικά τμήματα, σκοτώθηκε 1 Ιρακινός αστυνομικός, τραυματίστηκε 1 συνάδελφός του και 4 άμαχοι. Τρεις ξεχωριστές επιθέσεις έγιναν και σε εκλογικά τμήματα της Βασόρα, στο Νότιο Ιράκ.

Το κλιμακούμενο κύμα επιθέσεων σημειώνεται ενώ σε όλη τη χώρα έχουν, ήδη, τεθεί σε εφαρμογή τα έκτακτα μέτρα ασφαλείας που ανήγγειλε η δοτή κυβέρνηση Αλάουι και καθιστούν αστείο τον οποιοδήποτε χαρακτηρισμό περί «ελευθερίας» των εκλογών. Τα σύνορα της χώρας έχουν κλείσει, ενώ έχει απαγορευτεί η μετακίνηση από επαρχία σε επαρχία και από μεγάλη πόλη σε άλλη. Επίσης, έχει εφαρμοστεί απαγόρευση της κυκλοφορίας σε όλη την επικράτεια από τις 7 το απόγευμα μέχρι τις 6 το πρωί.

Την ημέρα των εκλογών, θα απαγορεύεται η κίνηση ιδιωτικών οχημάτων στους δρόμους γύρω από τα εκλογικά τμήματα, καθώς και η χρήση κινητών ή δορυφορικών τηλεφώνων στις ίδιες περιοχές. Οπως ανακοινώθηκε, οι κατοχικές δυνάμεις θα αναπτύξουν το 1/3 των δυνάμεών τους μέσα στις πόλεις «για λόγους ασφαλείας».

Ευχολόγια και ανησυχίες

«Βήμα προς την ελευθερία» χαρακτήρισε ο Τζορτζ Μπους τις ιρακινές εκλογές απευθύνοντας άλλη μια έκκληση στους ψηφοφόρους να προσέλθουν στις κάλπες. Ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ότι η διενέργεια «ελεύθερων εκλογών στο Ιράκ αποτελεί παράδειγμα δημοκρατίας για ολόκληρη την περιοχή». Παραδέχτηκε, βέβαια, ότι «υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την εικόνα των αμερικανικών στρατευμάτων, που γίνονται αντιληπτά από ορισμένους ως κατοχικά και όχι ως δύναμη βοηθείας» και τόνισε ότι «εάν η νέα κυβέρνηση του Ιράκ ζητήσει την αποχώρησή τους, αυτό θα γίνει», αν και συμπλήρωσε ότι «η πλειοψηφία της ιρακινής ηγεσίας κατανοεί την αναγκαιότητα της συνεχιζόμενης παρουσίας» των κατοχικών στρατευμάτων.

Για «πρώτο βήμα προς τη δημοκρατία» κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της και η ΕΕ επισημαίνοντας, όμως, ότι δεν πρόκειται για «ελεύθερες εκλογές». Η Μόσχα εξέφρασε την ελπίδα ότι οι εκλογές θα γίνουν «ένας πρώτος σταθμός προς την ανάκτηση της πραγματικής εθνικής κυριαρχίας της χώρας», ενώ ο ΓΓ του ΟΗΕ κάλεσε τους Ιρακινούς να δουν τις εκλογές ως «μια ευκαιρία απομάκρυνσης από τη βία και την αβεβαιότητα». Αντίθετα, ο Τούρκος πρωθυπουργός δεν έκρυψε την ανησυχία του εκτιμώντας ότι οι εκλογές ούτε δημοκρατικές και ελεύθερες είναι, ούτε πρόκειται να συμβάλλουν στην καταπολέμηση της βίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ