ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Γενάρη 2005
Σελ. /40
ΘΕΑΜΑΤΑ
ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ
«Εγκυμονεί» κινδύνους για τους εργαζόμενους

Την εντονότατη ανησυχία των εργαζομένων αλλά και των κατοίκων από τον υπερκορεσμό του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων των Ανω Λιοσίων μετέφερε χτες στη Βουλή με Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος, απαιτώντας τη λήψη άμεσων μέτρων για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων.

Απαντώντας ο υφυπουργός Εσωτερικών Αθανάσιος Νάκος κατηγόρησε τα πεπραγμένα του ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι «η κυβέρνηση βρέθηκε μπροστά σε αδιέξοδο» λόγω των κυρώσεων από την ΕΕ και γι' αυτό «το υπουργείο Εσωτερικών μπήκε εγγυητής στην κατασκευή του νέου ΧΥΤΑ της Φυλής». Επίσης ανήγγειλε ότι «βρίσκονται σε εξέλιξη οι προσκλήσεις ενδιαφέροντος. Το πιθανότερο είναι ότι την επόμενη εβδομάδα θα δημοσιευτούν διά την πρόσληψη των συμβούλων, όπως απαιτεί η απόφαση του Ταμείου Συνοχής. Αισιοδοξούμε ότι η διακήρυξη για την κατασκευή του έργου στον επόμενο μήνα θα έχει δημοσιευτεί».

Για μεγάλες καθυστερήσεις στα όρια της απραξίας έκανε λόγο στη δική του παρέμβαση ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος, τονίζοντας ότι «χρειάζεται επιτάχυνση των διαδικασιών». Παράλληλα αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί επισήμανε ότι «έχουμε επιμέρους καθιζήσεις και κατακρημνίσεις με σοβαρότατους κινδύνους για το προσωπικό που εργάζεται εκεί πάνω, σε τεράστια ύψη, με κίνδυνο της ζωής του καθημερινά. Υπάρχουν και κίνδυνοι μόλυνσης για τους κατοίκους της περιοχής. Ηδη βρίσκονται σε κινητοποίηση. Θα κατεβούν και στην πλατεία Κλαυθμώνος, διότι βλέπουν ότι η λύση στο πρόβλημα θα τραβήξει πολύ μακριά».

Οπως χαρακτηριστικά είπε «θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο χρόνια για να γίνει αυτή η νέα χωματερή, αυτό σημαίνει ότι θα επιβαρύνεται η χωματερή στα Λιόσια, με όλους τους κινδύνους». Ειδικά για το θέμα της χωματερής ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε επίσης ότι «εμείς είμαστε αντίθετοι στο να γίνει ΧΥΤΑ στη Φυλή. Δεν είμαστε αντίθετοι στο να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των ΧΥΤΑ στο Λεκανοπέδιο - και ίσως και εκτός Λεκανοπεδίου θα μπορούσαν να υπάρχουν λύσεις - αλλά με την επιλογή του χώρου».

Η «μυρωδιά» της NEMECIS

Μια «διαδικασία του επιζήσαντος» ήταν η «Nemecis» όπως είπε η χτες η Λιάνα Κανέλλη, γιορτάζοντας τα οκτώ χρόνια του περιοδικού που κάτω από αντίξοες συνθήκες κατάφερε να «σωθεί».

Η Λιάνα Κανέλλη δεν έκρυβε τη συγκίνησή της, μιλώντας για την ιστορία της «Nemecis», που όπως χαρακτηριστικά είπε κατάφερε να γίνει «οκτώ χρονών κοριτσάκι». Η «Nemecis» «γεννήθηκε» την ημέρα των Ιμίων. Από τότε είπε η εκδότης του περιοδικού πέρασαν χρόνια «αφάνταστης δυσκολίας». Από το ξεκίνημα του περιοδικού η φιλοδοξία ήταν η «Nemecis» να γίνει ένα έντυπο που ο «ο καθένας να γράφει ό,τι θέλει».

Μέσα σε μία φράση η Λιάνα Κανέλλη έδωσε το στίγμα του περιοδικού λέγοντας πως η «Nemecis» είναι η «μυρωδιά που "αντιλαμβανότανε" αυτό που μπορούσε να σταθεί και να λάμψει σε σκοτεινούς καιρούς στην άγρια ζούγκλα των μίντια». Δεν παρέλειψε να μιλήσει και για το θέμα των ημερών, για λίστες των δημοσιογράφων, συνδέοντάς το με όσους συμμετείχαν στην έκδοση του περιοδικού, λέγοντας πως όλα αυτά τα χρόνια «εμείς δε συναντήσαμε κανένα βρώμικο δημοσιογράφο».

Ο μεγαλύτερος «δανειοδότης» για το περιοδικό ήταν και είναι οι άνθρωποι που δούλεψαν και δουλεύουν σ' αυτό χωρίς να ζητούν χρήματα. Αυτό είπε η Λιάνα Κανέλλη «κάνει το χρέος δυσβάσταχτο». Η «Nemecis» είναι «πρωταγωνιστής ενός τσίρκου, χωρίς δίχτυ προστασίας», αλλά από «κάτω» βρίσκεται «η αγάπη του κόσμου» και αυτό ακριβώς είναι το «δίχτυ ασφαλείας» για το περιοδικό. Ενα περιοδικό με 200 σελίδες ύλης, όπως σημείωσε η Λιάνα Κανέλλη, η οποία εξέφρασε και την αισιοδοξία της για το μέλλον του περιοδικού λέγοντας πως «είμαστε απίστευτα αισιόδοξοι και "γρατσουνιάρηδες"».

Την Λιάνα Κανέλλη την περίμενε και μια ευχάριστη έκπληξη, αφού η ΚΟΒ Κολωνακίου του ΚΚΕ της είχε στείλει κάρτα με ευχές και μια υπέροχη ανθοδέσμη.

ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ
Στο «στόχαστρο» η κατάργηση της αυτοδιοίκησης

Μέτρα για την πάταξη της διαφθοράς θα εξαγγείλει τη Δευτέρα ο υπουργός Δικαιοσύνης Αν. Παπαληγούρας, με αφορμή τις καταγγελίες για τα παρακυκλώματα στη Δικαιοσύνη. Για το θέμα αυτό ο υπουργός είχε χτες συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή.

«Θύμα» των νομοθετικών μέτρων του υπουργείου Δικαιοσύνης αναμένεται να είναι και η κατάργηση της αυτοδιοίκησης των μεγάλων δικαστηρίων. Το μέτρο αυτό αναμένεται να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από το δικαστικό κόσμο. Στις προθέσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η επαναφορά του παλαιού συστήματος προϊσταμένου, που θα επιλέγεται από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο. Σήμερα, ισχύει ο θεσμός της αυτοδιοίκησης, όπου τα τριμελή συμβούλια που διοικούν τα δικαστήρια εκλέγονται από τους ίδιους τους δικαστές.

Δικαστικοί κύκλοι εκφράζουν επιφυλάξεις για τα μέτρα που προτίθεται να ανακοινώσει το υπουργείο Δικαιοσύνης, καθώς εκτιμούν ότι είναι μέτρα που θα παρθούν εν θερμώ, ενώ για άλλα μέτρα, όπως είναι ο θεσμός των εποπτών ανακριτών πιστεύουν ότι θα προκαλέσουν σύγχυση αρμοδιοτήτων.

Πάντως, ο υπουργός Δικαιοσύνης σε δηλώσεις του χτες μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή ανέφερε ότι «υπάρχει αυτήν την ώρα μια μείζων κοινωνική ανάγκη» για να υπάρχουν «ανεπίληπτοι δικαστές και ανεπίληπτη Δικαιοσύνη».

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί θέση επόπτη στα δικαστήρια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, να μετατραπεί σε κακούργημα το αδίκημα της δωροδοκίας και η σύσταση ειδικού σώματος δίωξης στο Ανώτατο Δικαστήριο που θα ελέγχει τις δηλώσεις «πόθεν έσχες» των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών.

Σημειώνεται ότι τέσσερις δικαστικοί παραπέμπονται στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου με το ερώτημα της απόλυσης, ενώ τις τελευταίες μέρες προέκυψαν στοιχεία για άλλους έξι.

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

Τελούμε την Κυριακή 30-1-2005 και ώρα 10.00 π.μ. ετήσιο μνημόσυνο εις τον Ιερό Ναό του Νεκροταφείου Νέας Φιλαδελφείας (Κόκκινος Μύλος) υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του πολυαγαπημένου μας συζύγου, πατέρα, παππού, αδελφού και θείου

ΑΓΓΕΛΗ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

Η σύζυγος: Ελπινίκη. Τα παιδιά: Αμαλία και Δημήτρης. Τα εγγόνια: Θανάσης και Ελένη. Τα αδέλφια. Τα ανίψια. Οι λοιποί συγγενείς.

Κόβει την πίτα της η ΟΓΕ

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα της κόβει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), αύριο Κυριακή, 30 Γενάρη 2005, στις 5.30 μμ, στο ξενοδοχείο «Τιτάνια» (Πανεπιστημίου 52). Η φετινή κοπή είναι αφιερωμένη στο 9ο Συνέδριο της ΟΓΕ, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 8-10 Απρίλη, με κεντρικό σύνθημα «Νέα γυναίκα - θύμα της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας. Γνώρισε την ΟΓΕ, γίνε μέλος της».

Η εκδήλωση, περιλαμβάνει προβολή ντοκιμαντέρ με θέμα τη γυναίκα μέσα από την τέχνη. Ακόμα, θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τους Κ. Εγγλέζο, Σ. Καπερνάρου και Α. Μουζάκη, καθώς και μουσικό πρόγραμμα με τους Στρ. Γκρίντζαλη, Κ. Σταυρόπουλο και Α. Θεοδόση.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

-- Η κεντρική διοίκηση της ΠΕΑΕΑ καλεί όλες τις Διοικούσες Επιτροπές των Παραρτημάτων και τα μέλη τους σε συγκέντρωση που γίνεται, την Τετάρτη 2 Φλεβάρη 2005 ώρα 10 πμ στην αίθουσα συνταξιούχων ΤΕΒΕ (Σωκράτους 23, 4ος όροφος), όπου θα γίνει Ανάλυση των αποφάσεων του 10ου Συνεδρίου της ΠΕΑΕΑ.

-- Η Πανελλήνια Ενωση Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων (ΠΕΕΠΠ) πραγματοποιεί αύριο Κυριακή 30 Γενάρη 2005, ώρα 12-5 μ.μ. στην ταβέρνα «Μουσική Κιβωτός», οδός Καυταντζόγλου και Δ. Ράλλη 20, Πατήσια, τη χρονιάτικη συνεστίασή της. Πληροφορίες και προσκλήσεις στα Γραφεία της ΠΕΕΠΠ, οδός Σωκράτους 79-81, Ομόνοια και στα τηλέφωνα 210.5230.526 και 210.5230.534.

-- Το ΔΣ και τα μέλη του Συλλόγου Πολιτικών Εξορίστων Γυναικών, την Πέμπτη 3.2.2005, πραγματοποιεί εκδήλωση για τον καινούριο χρόνο.

-- Η ΠΕΣΑΘΕΑ (Πανελλήνια Ενωση Συνταξιούχων - Αναπήρων Θυμάτων Εθνικής Αντίστασης) πραγματοποιεί, την Κυριακή 6 Φλεβάρη, ώρα 12.30 το μεσημέρι, στο κέντρο «Κιβωτός» (πρώην «Καστέλο»), τη συνεστίασή της (τηλ.: 210.2236.600).

Μνημόσυνο για τη μνήμη των θυμάτων της τρομοκρατίας τελεί ο σύλλογος Αλληλεγγύης στα θύματα της τρομοκρατίας «Θάνος Αξαρλιάν» στο μητροπολιτικό ναό της Αγ. Τριάδος Πειραιώς, την Κυριακή, 6 Φλεβάρη 2005, στις 9.45 π.μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ