ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Φλεβάρη 2005
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΛΗΜΝΟΣ - ΛΕΣΒΟΣ
Μαζικές και δυναμικές συγκεντρώσεις

Από τη συγκέντρωση στη Λήμνο
Από τη συγκέντρωση στη Λήμνο
Μεγάλη ήταν η ανταπόκριση των αγροτών των κτηνοτρόφων και ψαράδων της Λήμνου στο κάλεσμα της τοπικής επιτροπής της ΠΑΣΥ για τη συγκέντρωση της Δευτέρας 31/1.

Στις 10 το πρωί οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι συγκεντρώθηκαν στο Λιβαδοχώρι και με πορεία που έκαναν με τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα κατέληξαν στο Επαρχείο της Μύρινας. Την ίδια ώρα οι ψαράδες έκαναν προσυγκέντρωση στο λιμάνι της Μύρινας και με πορεία κατέληξαν στο Επαρχείο όπου ενώθηκαν με τους αγρότες διεκδικώντας από κοινού λύσεις στα προβλήματά τους και αλλαγή πολιτικής με συνθήματα όπως: «Αγρότες, ψαράδες, εργάτες και ΕΒΕ με Μέτωπο απαντάμε στις πολυεθνικές».

Στη συγκέντρωση μίλησε ο Χαρκότσικας Αργύρης, αγρότης συνδικαλιστής και στέλεχος της ΠΑΣΥ, ο οποίος επισήμανε την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ ως κύρια αιτία των δεινών που υφίσταται ο αγροτικός κόσμος του νησιού και της χώρας και ο Μόσχος Παναγιώτης εκ μέρους του σωματείου των ψαράδων. Στο ψήφισμα των εκατοντάδων συγκεντρωμένων αγροτών, κτηνοτρόφων και ψαράδων του νησιού καταδικάζεται η αντιαγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που οδηγούν τη μικρομεσαία αγροτιά και τους επαγγελματίες ψαράδες σε ξεκλήρισμα. Οι συγκεντρωμένοι ενέκριναν ψήφισμα με τα αιτήματά τους, τα γενικότερα και ειδικότερα που αφορούν το νησί τους, και ανάμεσα στα άλλα απαιτούν καθημερινή ακτοπλοϊκή σύνδεση με την ηπειρωτική χώρα, χειμώνα - καλοκαίρι, με σύγχρονα ασφαλή πλοία και φθηνά εισιτήρια για επιβάτες και εμπορεύματα.

Στη συγκέντρωση καταγγέλθηκε η διασπαστική στάση ορισμένων αγροτοσυνδικαλιστών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που προσπάθησαν να ματαιώσουν τη συγκέντρωση καθώς και η διασπαστική στάση του Επάρχου του νησιού που δέχτηκε εκπροσώπους των ψαράδων ξεχωριστά από τη συντονιστική επιτροπή της ΠΑΣΥ.

Στη συγκέντρωση χαιρέτισαν και δήλωσαν τη συμπαράστασή τους, εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ και των εργατικών σωματείων του νησιού.

Οι συγκεντρωμένοι με τα τρακτέρ απέκλεισαν την κεντρική λεωφόρο της Μύρινας στο ύψος του Επαρχείου ως αργά το απόγευμα και κανόνισαν με τη συντονιστική επιτροπή νέα συνάντηση για τη συνέχιση του αγώνα.

Στη Λέσβο

Ιδιαίτερα πετυχημένο ήταν το συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στην Αγιάσο της Μυτιλήνης. Περίπου 300 αγρότες αψήφησαν το χιόνι που είχε καλύψει τα πάντα στο νησί και διαδήλωσαν για τα δίκαια αιτήματά τους. Χαιρετισμό απηύθυναν ο Βαγγέλης Κέλμαλης, εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής και το μέλος της Γραμματείας του ΠΑΣΥ Σταύρος Σκοπελίτης. Ψηφίσματα συμπαράστασης στους συγκεντρωμένους αγρότες εξέδωσαν το Νομικό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ καθώς και οι Δήμοι Καλλονής, Αγίας Παρασκευής και Πολιχνίτου.

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Ρεσιτάλ δημαγωγίας

Ρεσιτάλ δημαγωγίας πάνω στα οξυμένα προβλήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς, που δημιουργεί, οξύνει και πολλαπλασιάζει η αντιαγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των ελληνικών κυβερνήσεων έδωσε κατά την επίσκεψή του στη Λάρισα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Σε ανακοίνωσή της σχετικά με την επίσκεψη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στη Λάρισα η Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ τονίζει πως «ο κ. Παπανδρέου είπε πολλά καλά λόγια για τους αγρότες και κατηγόρησε τη ΝΔ επειδή τους εμπαίζει και τους συκοφαντεί. Μάλιστα, επαναλαμβάνοντας αυτό που έλεγε προεκλογικά ο σημερινός πρωθυπουργός, υποσχέθηκε ότι θα πολεμήσει ο ίδιος προσωπικά υπέρ των συμφερόντων του αγρότη. Αλλά ας υπενθυμίσουμε ποιος μιλάει».

Συνεχίζοντας υπενθυμίζει πως ο Γ. Παπανδρέου είναι ο πρόεδρος ενός κόμματος το οποίο διαχειριζόμενο, επί πολλά χρόνια, την κυβερνητική εξουσία:

  • Υλοποίησε μια πολιτική - την Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ - που ξεκλήρισε με βίαιο τρόπο 200.000 αγροτικά νοικοκυριά.
  • Αντιμετώπισε τις αγροτικές κινητοποιήσεις με τις συκοφαντίες, τα ρόπαλα των ΜΑΤ και τη ρομφαία των «αγροτοδικείων».

Προσθέτει, δε, πως το ΠΑΣΟΚ ως αξιωματική αντιπολίτευση τους τελευταίους δέκα μήνες:

  • Βοηθάει όπου, όπως και όσο μπορεί την κυβέρνηση της ΝΔ να συνεχίσει και να ολοκληρώσει την πολιτική ξεκληρίσματος της μικρομεσαίας αγροτιάς.
  • Επιχειρεί να κρατήσει τους οπαδούς του μακριά από τους αγροτικούς αγώνες που έχουν ολοκληρωμένο διεκδικητικό πλαίσιο και προοπτική.

Σχετικά με τα όσα είπε για «νέο ξεκίνημα» του ΠΑΣΟΚ, η Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ υπογραμμίζει πως «δεν αναφέρει τίποτα το νέο για τον αγροτικό κόσμο. Εμεινε στα παλιά, εκθειάζοντας την ΚΑΠ».

Και καταλήγει: «Το ΚΚΕ ζητάει από τους μικρομεσαίους αγρότες να μην παρασυρθούν, από τη "νέα δημαγωγία" του ΠΑΣΟΚ. Καθώς όλο και περισσότεροι αντιλαμβάνονται πως ΠΑΣΟΚ και ΝΔ "είναι το ίδιο και το αυτό", μπορούν και πρέπει να απεμπλακούν από την πολιτική επιρροή του δικομματισμού, να πλησιάσουν το ΚΚΕ και να δώσουν πιο αποτελεσματικά τη μεγάλη μάχη για να μην ξεκληριστούν και να γίνουν νοικοκύρηδες στον τόπο τους.

Σήμερα, πλέον, ο αγροτικός κόσμος συνειδητοποιεί πώς αν δεν ανατραπεί η αντιαγροτική πολιτική και δε "φύγουν από τη μέση" οι "πράσινοι" και οι "γαλάζιοι" διαχειριστές της, αλλά και ο ΣΥΝ που στηρίζει το μονόδρομο διαχείρισης, δεν πρόκειται να δει καλύτερες μέρες.

Σήμερα, πλέον, ο αγροτικός κόσμος βλέπει πιο καθαρά ότι μόνο το ΚΚΕ ενδιαφέρεται για το παρόν και το μέλλον της μικρής και μεσαίας αγροτιάς και παλεύει, αταλάντευτα, στο πλευρό της.

Σήμερα, πλέον, ο αγροτικός κόσμος αντιλαμβάνεται ότι υπάρχει οδός διεξόδου και τη δίνει το ΚΚΕ, με την πολιτική του πρόταση για την αγροτική οικονομία. Ο παραγωγικός συνεταιρισμός που προτείνει το ΚΚΕ είναι η ελπίδα και η προοπτική της μικρομεσαίας αγροτιάς και μπορεί και πρέπει να γίνει "αγωνιστική σημαία" του αγροτικού κινήματος».

ΚΡΗΤΗ
Δυναμικές πορείες

Σε δυναμικές και μαχητικές συγκεντρώσεις και πορείες προχώρησαν χτες οι αγρότες στην Κρήτη μετά από το κάλεσμα των τοπικών Γραμματειών της ΠΑΣΥ, ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια. Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στο Ηράκλειο, στα Χανιά και το Λασίθι.

Στο Ηράκλειο από νωρίς το πρωί οι αγρότες με τα αυτοκίνητά τους πραγματοποίησαν μηχανοκίνητη πορεία σε χωριά του νομού, στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, με κατάληξη τη Νομαρχία όπου και επέδωσαν το ψήφισμά τους στο νομάρχη.

Στα Χανιά η συγκέντρωση έγινε στις 10 το πρωί στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς. Παρά την καταρρακτώδη βροχή, η συγκέντρωση ήταν μαζική και δυναμική. Οι αγρότες παρέταξαν τα αυτοκίνητά τους κατά μήκος και πλάτος του δρόμου αποκλείοντάς τον. Στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους της πόλης με τελικό προορισμό τα γραφεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης.

Συγκέντρωση πραγματοποίησαν οι αγρότες και στο Λασίθι στις 5 το απόγευμα στην κεντρική πλατεία της Ιεράπετρας.

ΔΗΚΕΒΕ
Στο πλευρό των αγροτών

«Αυτές τις μέρες που οι αγρότες στέκονται όρθιοι και αντιστέκονται στο ξεκλήρισμά τους, η ΔΗΚΕΒΕ καλεί τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς Επαγγελματίες - Βιοτέχνες - Εμπόρους μέσα από τα σωματεία και τις ομοσπονδίες να στηρίξουν το δίκαιο αγώνα των αγροτών και να συμπορευτούν σε μια πορεία αμφισβήτησης της φιλομονοπωλιακής πολιτικής που χτυπά τη μικρομεσαία αγροτιά και οδηγεί στο μαρασμό και στο περιθώριο τις μικρές επιχειρήσεις».

Με αυτό το κάλεσμα, η συνδικαλιστική παράταξη δηλώνει ότι «χαιρετίζει τους αγώνες της μικρομεσαίας αγροτιάς» και στηρίζει τα δίκαια αιτήματα για: «μέτρα προστασίας της εγχώριας παραγωγής από τις αθρόες εισαγωγές, κατάργηση των ποσοστώσεων και προστίμων συνυπευθυνότητας, τιμές και επιδοτήσεις που να εξασφαλίζουν το αναγκαίο εισόδημα για αξιοπρεπή διαβίωση, κατώτερη σύνταξη στα 400 ευρώ, στήριξη του συνεταιριστικού κινήματος».

Η ΔΗΚΕΒΕ επισημαίνει ότι «τα παραπάνω είναι το ελάχιστο των προϋποθέσεων για να μπορέσουν να παραμείνουν οι αγρότες στον τόπο τους, να συνεχίσουν να παράγουν και να μην αυξήσουν τις λίστες ανεργίας και γίνουν υποψήφιοι επαγγελματίες χωρίς μέλλον που τους επιφυλάσσει η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, που χρόνια τώρα εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ