Τρίτη 1 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΛΗΜΝΟΣ - ΛΕΣΒΟΣ
Μαζικές και δυναμικές συγκεντρώσεις

Από τη συγκέντρωση στη Λήμνο
Από τη συγκέντρωση στη Λήμνο
Μεγάλη ήταν η ανταπόκριση των αγροτών των κτηνοτρόφων και ψαράδων της Λήμνου στο κάλεσμα της τοπικής επιτροπής της ΠΑΣΥ για τη συγκέντρωση της Δευτέρας 31/1.

Στις 10 το πρωί οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι συγκεντρώθηκαν στο Λιβαδοχώρι και με πορεία που έκαναν με τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα κατέληξαν στο Επαρχείο της Μύρινας. Την ίδια ώρα οι ψαράδες έκαναν προσυγκέντρωση στο λιμάνι της Μύρινας και με πορεία κατέληξαν στο Επαρχείο όπου ενώθηκαν με τους αγρότες διεκδικώντας από κοινού λύσεις στα προβλήματά τους και αλλαγή πολιτικής με συνθήματα όπως: «Αγρότες, ψαράδες, εργάτες και ΕΒΕ με Μέτωπο απαντάμε στις πολυεθνικές».

Στη συγκέντρωση μίλησε ο Χαρκότσικας Αργύρης, αγρότης συνδικαλιστής και στέλεχος της ΠΑΣΥ, ο οποίος επισήμανε την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ ως κύρια αιτία των δεινών που υφίσταται ο αγροτικός κόσμος του νησιού και της χώρας και ο Μόσχος Παναγιώτης εκ μέρους του σωματείου των ψαράδων. Στο ψήφισμα των εκατοντάδων συγκεντρωμένων αγροτών, κτηνοτρόφων και ψαράδων του νησιού καταδικάζεται η αντιαγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που οδηγούν τη μικρομεσαία αγροτιά και τους επαγγελματίες ψαράδες σε ξεκλήρισμα. Οι συγκεντρωμένοι ενέκριναν ψήφισμα με τα αιτήματά τους, τα γενικότερα και ειδικότερα που αφορούν το νησί τους, και ανάμεσα στα άλλα απαιτούν καθημερινή ακτοπλοϊκή σύνδεση με την ηπειρωτική χώρα, χειμώνα - καλοκαίρι, με σύγχρονα ασφαλή πλοία και φθηνά εισιτήρια για επιβάτες και εμπορεύματα.

Στη συγκέντρωση καταγγέλθηκε η διασπαστική στάση ορισμένων αγροτοσυνδικαλιστών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που προσπάθησαν να ματαιώσουν τη συγκέντρωση καθώς και η διασπαστική στάση του Επάρχου του νησιού που δέχτηκε εκπροσώπους των ψαράδων ξεχωριστά από τη συντονιστική επιτροπή της ΠΑΣΥ.

Στη συγκέντρωση χαιρέτισαν και δήλωσαν τη συμπαράστασή τους, εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ και των εργατικών σωματείων του νησιού.

Οι συγκεντρωμένοι με τα τρακτέρ απέκλεισαν την κεντρική λεωφόρο της Μύρινας στο ύψος του Επαρχείου ως αργά το απόγευμα και κανόνισαν με τη συντονιστική επιτροπή νέα συνάντηση για τη συνέχιση του αγώνα.

Στη Λέσβο

Ιδιαίτερα πετυχημένο ήταν το συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στην Αγιάσο της Μυτιλήνης. Περίπου 300 αγρότες αψήφησαν το χιόνι που είχε καλύψει τα πάντα στο νησί και διαδήλωσαν για τα δίκαια αιτήματά τους. Χαιρετισμό απηύθυναν ο Βαγγέλης Κέλμαλης, εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής και το μέλος της Γραμματείας του ΠΑΣΥ Σταύρος Σκοπελίτης. Ψηφίσματα συμπαράστασης στους συγκεντρωμένους αγρότες εξέδωσαν το Νομικό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ καθώς και οι Δήμοι Καλλονής, Αγίας Παρασκευής και Πολιχνίτου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ